..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir sanatçý baþarýsýz olamaz; sanatçý olabilmek bir baþarýdýr. -Charles Horton Cooley
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




11 Haziran 2003
Bu Nasýl Bir Yönetim  
Özcan Nevres
Ýstanbul Küçükköy’den dönüþ yapýyoruz. Eski Edirne yolu, þimdiki adýyla Beþ Yüz Evler Caddesi üzerinde metro inþaatý nedeniyle yolun büyük bölümü kullaným dýþý kalmýþ.


:ACDG:
Bu Nasýl Bir Yönetim
Kavþaklarda sinyalizasyon sistemleri devre dýþý kalmýþ. Kavþaklara tek bir polis dahi görevlendirilmemiþ. Yolun darlýðý yetmezmiþ gibi park eden arabalar yüzünden trafik felç olmuþ. Yer yer ilerleyemeyenler tepkilerini korna çalarak dile getiriyorlar ama duyan kim? Devlet gücü yok olmuþ. Herkes baþýnýn çaresine bakmak zorunda. Akla þu soru geliyor. Bu keþmekeþi önlemek çok zor mu? Eðer devlet devlet olma gerekliliðini yerine getirse hiç de zor olmaz. Yoksa bu kadarcýk basit bir uygulama için de mi manevi deðer gerekir. Devletin aczine yine bu kýlýf mý uydurulacak. Bu nasýl bir yönetim anlayýþýdýr. Anlayan beri gelsin.
Günlerdir Silivri CHP de olup bitenleri izliyorum. Kendime soruyorum. Yýllardýr gönül verdiðin CHP bu mu diye. Sayýn Selami Deðirmenci’nin ihraç istemiyle geliþen olaylar CHP için hiç de iç açýcý deðil. Yeni atanan baþkan Selami Deðirmenci için on beþ yýl baþkanlýk yaptý ama, ancak peþinde on beþ kiþi götürebildi. Eðer bu söz gerçekten baþkan Teoman bey tarafýndan söylenmiþse hiç þýk olmamýþ. Zaman dargýnlýk zamaný deðil, birleþme zamanýdýr. Görünen o ki kýrgýnlýklarý gidermek için tren kaçtý. Artýk kaçan tren Genç Parti son duraðýnda duracak.
Henüz Bir Zamanlar Ben de Politikacýydým adlý yazýmýn mürekkebi kurumadan, bu olanlarý yazmaktan azap duyuyorum. Her zaman yazýlarýmda solda güçlü bir toparlanma gerekliliðini vurgularým. Artýk CHP yi yönetenlerin partim küçük olsun ama benim olsun zihniyetini terk etmeleri gerekir. Hele genel baþkan sayýn Deniz Baykal’ýn CHP yi merkez partisi yapacaðýz sözlerine hangi sosyal demokrat katýlýr. Olacak iþ mi bu? Menemen de CHP delegeliðim Foça’da oturuyor gerekçesiyle mahkeme kararý ile iptal ettirildiðinde Baykalizmde olur böyle þeyler deyip gülüp geçmiþtim. Zira benim siyasette hiçbir beklentim yoktur. Sayýn Selami Deðirmenci’nin partiden ihracý olayý CHP de kurallarýn deðiþmediðini, Baykalizmin halen etkin olduðunu göstermektedir. Adam berbere sormuþ saçým ak mý, kara mý diye. Berber az sonra önüne düþtüðünde görürsün demiþ. Az kaldý. Yerel seçimler öne çekilmese bile yakýn sayýlacak bir zamanda seçimler yapýlacak. Zaman bu ihraç oyunlarýnýn CHP ye ne kazandýrýp ne kaybettirdiðini berberin dediði gibi gözler önüne serecek. Keþke bu bölünmeler olmasaydý ve Ulu Önder Atatürk’ün kurduðu parti iktidara tek aday olabilseydi.
AKP döneminde nice ilkler göreceðiz. Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir tarým bakaný çiftçiye söz verdiði taban fiyatýnýn beðenilmemesine karþý bu denli çirkin tepki göstermiþtir. Beðenmeyenler çekip gitsin. Bazen tarým konusunda Ýnternet’ten bana sataþanlara sorarým, siz yediklerinizi saksýda mý yetiþiyor zannediyorsunuz. Sayýn bakana da sormak gerekir. Siz yediklerimizin, giydiklerimizin nasýl yetiþtirildiðini biliyor musunuz. Yediklerimizi de, giydiklerimizi de iþte sizin kovduðunuz o çiftçiler yetiþtiriyorlar. Atatürk boþuna mý köylü efendimizdir demiþti.. Köylü çiftçidir, üretendir. Þehir beyefendilerini doyurandýr. Onlar giderlerse tarlalarýmýzý kim iþleyecek? Ýþlenmeyen tarlalarda ürün yetiþir mi? Yoksa yýllardýr ürettiði tarým ürünleriyle kendine yetiþen, yani dýþ ülkelerden gýda ürünleri ithal etmeyen sayýlý ülkelerden biri olmamýza raðmen giderek dýþa baðýmlý hale getirilmemiz çok mu hoþunuza gidiyor? Sizce tarým tamamen bitirilmeli midir sayýn bakan? Eðer bitirilsin diyorsanýz tarýma alternatif olarak neyi getirmeyi, ya da neyi geliþtirmeyi amaçlýyorsunuz? Tarýmýn yok edilmesiyle kaç milyon insanýn iþsiz kalacaðýný, daha doðrusu açlýða mahkum olacaðýnýn hesabýný yaptýnýz mý sayýn bakan?
Yýllardýr TEM yolunda görmediðim bir yoðunluk var. Týrlar dolu gidip boþ dönüyor. Sera ürünlerinin çok pahalý olmasýnýn nedeni olarak daðýlan Rusya’dan sonra yeni kurulan devletlere ihracatý gösteriliyor. Görünen o ki artan talep tarýmda, özellikle sera ürünlerinde bir patlamayý gerektiriyor. Bu patlamayý teþvik yerine tarýmý yok etmeye çalýþmanýn nedenini bir türlü kavrayamýyorum.
Þunu akýldan çýkarmamak gerekir. Paran varsa ithal edersin. Paran yoksa sümüðünü çekersin. Açlýða talim edersin. Kötü bir sona katlanmamak için tarýma gereken önem verilmelidir. Seracýlýk yurdun her köþesinde desteklenmelidir.
Tarýmda kalkýnmýþ bir ülke olmak dileðiyle.
                                   Özcan Nevres
ozcannevres@hotmail.com




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.