..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevginin bulunmadýðý yerde us da arama. -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




3 Temmuz 2003
Pes Doðrusu  
Özcan Nevres
Bozuk orman alanlarýnýn satýþý gündemden bir türlü düþmek bilmiyor. Sekiz aylýk kýþ uykusundan uyanýr gibi olan CHP lideri sayýn Deniz Baykal, Halkçý Partinin kurucu genel baþkaný Nejdet Calp gibi masayý


:ADDA:
Pes Doðrusu
yumruklamasa da biraz varlýðý fark edilir gibi oldu. Biz yapýcý muhalefet yapacaðýz diyen genel baþkan sayesinde meclis dikensiz gül bahçesine dönmüþtü. Oysa geçmiþteki CHP bol dikenli böðürtlenler gibi, iktidarlarýn çýkarmak istedikleri kabul edilemez yasalara ve uygulamalara karþý aþýlmasý olasýlýðý olmayan setler olmuþlardý. Ýktidarlar CHP nin karþý çýktýðý yasa taslaklarýný meclisten ya hiç geçiremiyorlardý, ya da geçirmek için çok zorlanýlýyorlardý. Her zaman yazmýþýmdýr ve söylemiþimdir. Ben geçmiþteki CHP yi arýyorum. Mecliste fýrtýna gibi estiði, olmaz dediði hiçbir þeyi yaptýrtmayan, dürüst politikacýlarýn güçlü çatýsý altýnda toplandýðý o zor günlerin CHP sini arýyorum.
Ýþçi, memur ve emeklilerin zam konusunda umutlu beklentileri vardý. Genel baþkanlarýna sekiz yüz milyarlýk makam arabasýný çok görmeyen AKP liler, iþçiye, memura ve emeklilere yapýlacak zammý içlerine sindiremediler. Sýfýr zam diye tutturdular ve ayný teraneyle yollarýna devam ediyorlar. Tüm bu olanlarýn karþýsýnda CHP nin varlýðý ya da yokluðu belli bile deðildi. Neymiþ efendim yapýcý muhalefet yapýyorlarmýþ. Külahým yok ki külahýma anlatsýnlar diyeyim. Ülkemizin insanlarý CHP yi muhalefete layýk görmüþler. CHP yi bir kez daha sýnamak istemiþler. Uyan be CHP uyan. Uyan ki günü geldiðinde sana iktidar görevi versinler. Ya uyumak çok tatlý geliyor sizlere , ya da iktidarlar yýpranmaya mahkumdur diye iktidar olmaktan kaçýyorsunuz.
Bozuk orman alaný konusunda az da olsa muhalefet yapmaya çalýþan CHP nin artýk yola çýkmasýnýn zamaný gelmiþtir. Devir dijital aletler devri. Alýrsýn kamerayý eline, bozuk orman alaný diye millete yutturulmak istenilen alanlarý tek, tek görüntülersin. Sonra da halkýn karþýsýna çýkýp, insaf edin, bunun neresi bozuk orman alaný dersin. Halka, oynanan oyunun iç yüzünü görüntüleriyle gösterirsin.
Kaç yýl oldu Foça daðlarýnda çýkan amansýz, önü alýnamayan orman yangýný. En fazla sekiz yýl. On beþ gün olmadý yanan yerlerin yanýndan geçtiðim. Yemyeþil bir örtü kaplamýþ yanan yerlerin tümünü. Doyumsuz güzellikte çam fidanlarý oluþturmuþ bu muhteþem güzelliði. Sekiz yýl önce bozuk olan o yangýn alanýný bu gün hýzla geliþen bir orman sarmalamýþ durumda. Demek ki bozuk orman alaný olamazmýþ. Eðer yangýn yüzünden, ya da kýrýlasýca eller tarafýndan orman bozulmuþsa, o alaný hemen koruma altýna alýr, sekiz on sene sonra gözlerinizi ormanýn yeþil güzelliðiyle doyurursunuz.
Ne yazýk ki kazýn ayaðý söyledikleri gibi deðil. Söyledikleri gibi bozuk orman alaný yok, bozulmak ve birilerine peþkeþ çekilmek istenen alanlar var. Hazine arazileriyle orman arazilerini birbirine karýþtýrmamak gerekir. Kimilerine göre dört yüz, kimilerine göre sekiz yüz bin gecekonduya arsa olmuþ alanlar var. Bu gecekondularýn hazine arazilerinin yaðmalanmasýyla ortaya çýktýðýný herkes bilir. Cebinde çok dolu bir çarýk taþýmýyorsan, cebinde çarýðýn hiç yoksa, orman içinde gecekondu yapmayý býrakýn, adama, kümes bile yaptýrmazlar. Ormandan yere düþmüþ kozalaklarý, soðuk kýþ aylarýnda evini ýsýtmak için toplayan garibanýn eþeðini haczedip satan orman idaresi, gecekondu yapýlmasýna nasýl göz yumar?
Benim hiçbir zaman gecekondum olmadý. Zira nazarýmda hazine arazileri saçý bitmemiþ yetim hakký kadar korunmasý gereken deðerlerdir. Bozukkkkk orman alanlarýnda da villam olmadý. Zira bu güne kadar hiçbir devlet dairesinde müdür, genel müdür olamadým. Býrakýnýz müdürlüðü bir muhtar yanýnda bile aza olamadým. Aday olmadým ki, nasýl olayým? Bal tutan parmaðýný yalarmýþ. Gazeteciliðe baþladýðýmdan beri hep o yalanan parmaklarý kýrmaya çalýþtým. Bu yüzden bunca yýlý geride býraktýðým halde gömleðimin astarý olmadý. En büyük hayalim olan bahçeli bir eve bile sahip olamadým. Sayýn Unakýtan açýklýyor. Tapusuz elli dönüm arazim var. Sayýn Baykal istiyorsa ona satývereyim. Ýstanbul’un en deðerli yerlerinden birinde tapusuz araziye nasýl sahip olunur? Tapusuz arazi nasýl satýlýr? Anlayan beri gelsin. Bu arazi az da deðil, tam elli bin metre kare. Hani yüz elli, iki yüz metre karelik bir arsa olsa gözden kaçmýþ diyelim. Aslýnda bu tapusuz arazilerin mutlaka bir tapusu vardýr. O benim dediði tapulu arazinin gerçek sahibi ya orman idaresi, ya da hazinedir. Tapusuz arazilerin tümü kapanýn elinde kalmamalýdýr. Gerçek sahibi olan hazineye veya orman idaresine geri veril
                              Özcan Nevres



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.