..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tarih, hiçbir zaman orada bulunmamýþ kiþiler tarafýndan anlatýlan hiçbir zaman olmamýþ olaylarla dolu bir yalan. -Santayana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > Kâmuran Esen




3 Eylül 2003
Salýncak Çamý  
Çocukluðumdan bir aný.....

Kâmuran Esen


Hayali cihan deðer anýlar.........


:CGBH:















Çocukluðumda salýncaða binmek, vazgeçemeyeceðimiz bir alýþkanlýk gibiydi. Köydeki evimizin arkasýndaki tepede bir salýncak çamýmýz vardý. Uçurumun hemen baþladýðý yerde, ormanýn en ucunda. Sýk sýk o çama salýncak kurardýk. O nedenle de “ salýncak çamý” derdik bu çama. Bir baþka salýncak çamý daha vardý ama, o köyümüzün biraz dýþýndaydý.

Salýncakta sallanýrken bütün köy, sanki ayaðýmýzýn altýnda olurdu. Her þeye hâkimmiþiz sanýrdýk. En yüksekte olan ve herþeyden, herkesten en büyük olan bizdik. Köyün bütün evlerini, insanlarýný kuþ bakýþý görürdük. Kendimizi bir kuþ kadar özgür, bir tüy kadar hafif hissederdik. Bulutlara, güneþe çok yaklaþtýðýmýzý düþünürdük. Sallanýrken ayaklarýmýz, karþýdaki daða deðecek gibi olurdu. Tam ayaklarýmýz daða deðecekken, salýncak bizi yeniden geriye götürürdü.

Salýncaðýmýzý kurduðumuz çam, uçurumun hemen baþýnda olduðu için, salýncaðýmýz çok güzel sallanýrdý. Adeta bizi uçururdu. Uçurumun baþýndan köyün taaa öbür ucuna salýncakla uzanýrken, içimizden bir þeylerin akýp gittiðini ya da içimizdeki bir þeylerin eridiðini hissederdik. Ýçimiz boþalýyor gibiydi. Bu, çok deðiþik bir duyguydu. Bu duygu, bizi hem ürkütür, hem de ayný þeyi yaþamamýz için bizi gizli gizli dürterdi. Korku , sevinç ve heyecanýn karýþýmý gibiydi bu duygu. Kendimizi uçaktaymýþýz gibi hissederdik. Gerçi hiç birimiz uçaða binmemiþtik ama, uçaða binmenin, iþte böyle salýncaða binmek gibi olduðunu düþünürdüm.

Arkadaþlarla sýra ile binerdik salýncaða. Arkadaþlarýmýzýn kaç kez sallandýðýný sayardýk. Bu konuda çok demokrattýk. Ne kimseden fazla sallanýr, ne de bir baþkasýnýn, diðer arkadaþlarýmýzdan fazla sallanmasýna izin vermezdik. Ancak, salýncaðý kuran kiþinin bir ayrýcalýðý vardý. Herkesin harcý deðildi, o yüksek çama salýncaðý kurabilmek. O nedenle salýncaðý kuran arkadaþýmýz hem birinci sýrada sallanýrdý, hem de bizden daha uzun süre. Salýncaðý kuran kiþi eðer herkesten önce salýncaða binmezse, kafasý kel olurdu(!). Bize söylenen buydu. Biz de inanýrdýk. Nasýl inanmayalým? Ýçimizde hiç kel kafalý çocuk yoktu. Demek ki, salýncaðý kuranlar mutlaka herkesten önce salýncaða biniyordu. Eðer salýncaðý kuran çocuklar ilk önce salýncaða binmemiþ olsalardý,, birçok çocuðun kafasý kel olurdu þimdiye kadar(!). Arkadaþýmýzýn kafasýnýn kel olmasýný istemediðimiz için, ilk sýrayý salýncaðý kurana verirdik. Biz kolay çocuklardýk. Bizi yönlendirmek, kandýrmak hiç zor deðildi. Ve o nedenle mutlu olmamýz, mutlu edilmemiz de çok kolaydý.......Þimdi ne zaman salýncaða binen bir çocuk görsem, çocukluðumu ve o salýncak çamýný hatýrlarým. Uçar giderim köyümüzün o yamacýna, salýncak çamýný dibine.
Saçlarým rüzgârda oynaþa oynaþa sallanýrým bir süre.Göklere hakim olurum, güneþe yaklaþýrým sanki. Ýçimden bir þeyler akýp gider."Haydiiii! Ýn artýk, sýra bende." seslerini duyarým.




resím
N.Can

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Kýsa ve Öz
Gönderen: özgür yenigün / Kýrýkkale/Türkiye
4 Haziran 2007
Merhaba Kamuran Hocam, "Salýncak Çamý" öykünüz kýsa, ama gayet öz olmuþ. Bir kere isim çok güzel. "Salýncak Çamý" sözü çok güzel. kimsenin aklýna gelmez bir aðacý bu þekilde özelleþtirmek. Çocuk olmaya baðlý bir þey heralde. Yalnýz "Bir baþka salýncak çamý daha vardý ama, o köyümüzün biraz dýþýndaydý." cümlesi bana gereksiz geldi. Bütünlüðü bozuyor bence. Ýkinci bir salýncak çamýnýndan hiç bahsetmeyecekseniz onu dile getirmeye de gerek yok. "Eðer salýncaðý kuran çocuklar ilk önce salýncaða binmemiþ olsalardý,, birçok çocuðun kafasý kel olurdu þimdiye kadar(!)." cümlesini çok beðendim. "Birçok çocuk salýncak kurmuþtur." gibi basit bir anlatým yerine bu cümle daha iyi olmuþ elbette. Saygýlar... .............. Sevgili özgür Yenigün; "Bir baþka salýncak çamý daha vardý ama, o köyümüzün biraz dýþýndaydý." cümlesi bana gereksiz geldi...Bu söyleminize katýlýyorum.Gereksiz bir cümle...Teþekkür ederim uyarýnýz için.Sevgiyle kalýn...Kâmuran ESEN

:: Yüreðinize saðlýk
Gönderen: Binnur Edisan / ANKARA
4 Eylül 2003
Çok hoþ, çok içten ve çook güzel bir yazý daha.Ne denilebilir ki..Ellerinize ..yüreðinize saðlýk.Yeni yazýlarýnýzda da buluþmak dileðiyle. Saygý ve Sevgilerimle Binnur

:: Ýnanmak güç
Gönderen: Gözde Kýlýç / Ankara
4 Eylül 2003
Siz çocuk oldunuz mu gerçekten? Hep olgun, hep zarif, hep büyük deðil miydiniz yani? Bir annemi bir de sizi bir zamanlar sokakta oynayan, salýncakta sýra bekleyen belki bazen huysuzlanan küçük kýz çocuklarý olarak düþünmek o kadar zor ki. Hele ki fýrfýrlý elbiseler giymiþ saçlarýna renkli tokalar takmýþ çocuklar olarak düþünmek....




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sen Bir Garip Çingenesin / Nene Gerek Gümüþ Zurna !
Çocukluðumdaki Çerçiciler Ve Düðünler
Yaðmur , Güneþ , Rüzgâr ve Babam
Eşeği Düğüne Çağırmışlar
Biz Üç Kardeþ
Ýpotek
Hafýzam Beni Nasýl Yanýlttý
Ýspiyoncu Kuþlar
Yaramaz Ýsmail Abi
Kesim Motoru / Aný

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Farzederek Yaþayamazsýn
Yanmayan Bir Ampulden Nasýl Mutlu Olunur
Kiralýk Evin Þartlarý...........
Bir Doðum Günü Öyküsü
Bir Boyama Kursu Öyküsü
Aðýr Misafir
Kadýn Hastalýðý
Keltepe'nin Öyküsü
Bir Memleketin Dönüþüm Hikâyesi
Kiracýnýn Kapýsýný Her Gece Ecinniler mi Çalýyor!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.