..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyanýn her tarafýndan öðretmenler insan topluluðunun en fedakâr ve muhterem unsurlarýdýr. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




12 Eylül 2003
Memurum Ýþini Bilir  
Özcan Nevres
Dönemin baþbakaný bu açýklamayý yaptýktan sonra dürüstlüðün ve iyi ahlakýn çivisi yerinden çýkmýþ oldu. "Benim memurum iþini bilir" Birden memur maaþlarýyla inanmasý zor mülkler edinenler oldu:


:AFBF:
Memurum Ýþini Bilir
Kimse çýkýpda sen bu serveti memur maaþýyla nasýl edindindiye sormadý. Balýk baþtan kokar derler. Seçmesini bilmeyenler en kötü yönetime razý olmak zorundadýrlar. Düþünbiliyor musunuz devlet yönetimini belirlemekte vaatlerin dýþýnda daðýtýlan erzak, terlik ve ayakkabýlar tayin ediyor. Bir çift terliðe, bir poþet dolusu erzaða kanýp oy verenler kendi kuyularýný kazdýklarýnýn farkýnda deðiller. Fakirliklerinin nedenini kadere yüklerler. Oysa fakirliklerinin nedeni kaderleri deðil, kötü yöneticiler seçmeleridir. Bu aymazlýktan kurtulmadýktan sonra iyi yönetici her zaman hayal olur. Önümüzde yerel seçimler var. Belki de genel seçimler de yenilenecek. Bu nedenle seçmenler oylarýný yarýnlarý için kullanmayý öðrenmelidirler.
                              ***
Her gün gazetelerde okuyoruz ve televizyonlarda izliyoruz. Gün geçmesin ki bir cinnet olayý yaþanmasýn. Þoföre kýzýp iki masum yolcuyu rehin olan muavinin þoku atlatýlmadan bir polisin mesai arkadaþlarý iki polisin öldürülmesi olayýný dehþetle izledik. Bir bakýyorsunuz insanlar en küçük bir bahaneyle birbirlerine giriyorlar. Adliye koridorlarý bile döðüþ arenasý oluyor. Neden? Yöneticilere göre artýk tüm sýkýntýlardan kurtulup rahata kavuþtuk. Oysa insanlar geçim sýkýntýsýndan birer sinir küpü olmuþlar. Yokluk insanlarý çýldýrtýyor. Enflasyonu eksiye düþürdük diye bayram edenlere sormak gerekir. Enflasyonu nasýl düþürdünüz? Üretimi arttýrp yarattýðýnýz bollukla mý düþürdünüz? Ýnsanlarýmýzýn gelir düzeyini mi yükselttiniz? Ne yaptýnýz bu güne kadar? Gösteriþ olsun diye fakir mahahllelerde erzak daðýtarak mý fakirlið. yendiniz? Geçmiþte Sefalet Podyumda adlý yazýmda bize balýk yemeyi öðretmeyin. Bize balýk tutmayý öðretin. Zaan zaman gezilere çýkýyoruz. Boþa yatan arazileri gördükçe içim sýzlýyor. Oysa o arazilerde ne harikalar yaratýlýr. Nice fakirler ekmek kapýsý olur. Yeter ki devlet desteðini esirgemesin.
                              ***
Bu gün pazardan incir aldým. Ýncirin dörte üçünü atmak zorunda kaldýk. Attýklarýmýzýn hepsinin içi bozuk. Nedeni aðacýn cinsinin hastalýða yatkýn oluþu. Ýzmir'in ünlü bardacýðý var. Hem lezzet bakýmýndan, hem de hastalýklara dayanýklýolýk bakýmýndan emsalsiz bir meyve. Menemen'de komþumun tarlasýnýn yol tarafýndaki kýyýsýnda dört aðaç inciri vardý. Bardacýk, lop ve iki de yediveren kara. Lop ve karalar ballýktan kurtulmazken bardacýk gayet saðlýklý ürün veriyordu. Kendi aðaçlarýmý ilaçlarken komþumun incirlerini de ilaçlamaya baþladýktan sonra aðaçlarýn hiç birine hastalýk yanaþamaz oldu. Aldýðým incirlerin aðaçlarýný neden ilaçlamazlar anlayamýyorum. Sýrt pulvarizatörlerin ucuna takýlan küçük bir aygýt var. O aygýt ile ilacý on metreye püskürtmek mümkün oluyor. Topu topu üç milyon lira. Eðer sýrt pulvarizatörü yoksa rüzgarýn esmediði durgun bir havada aðacýn altýnda kükürt yakarak da ilaçlama yapabilirler. Diðer meyve aðaçlarýnda da gövde içinde aðacýn kurumasýna neden olan kurtçuklar varsa onlarý yok etmenin iki yolu vardýr. Kurt delikçiði üzerine küçük bir parça karpit konulup üzeri çamur ile sývanýr. Karpit çamurdaki su ile temas edince gaza dönüþür. Sýkýþan gaz çamuru aþamadýðý için aðaçtaki deliklerin içine yayýlýr ve aðaca zarar veren kurtçuklarý öldürür. Birde ayný yöntem DDVP ile de uygulanýr. DDVP ile uygulama yapýlýrsa çok dikkatli olmak gerekir. Her ne kadar bu tip ilaçlar ciðersizler üzerinde etkiliyse de fazla temas insana da zarar verir.
                              ***
Ýnternet'te doktor adayý bir genç Þiircholik adýyla bir site açmýþtý. bana bir mesaj göndererek sitesinde yayýnlamak üzere þiie göndermemi istemiþti. Kendisine yeteri kadar þiie gönderip destek olmuþtum. Geçen gece google'ye girdiðimde þiirseverlere veda baþlýklý bir yazý ile karþýlaþtým. Genç arkadaþýmýz Mustafa Konur mesajýnda mezuniyet sýnavlarýmýn baþlamasý nedeniyle sitemi güncelleþtiremediðimden kapatmak zorunda kaldým. Tüm þiirseverlere veda ederken özellikle Özcan Nevres beyefendiye sonsuz teþekkürlerimi sunarým diyordu. Bu satýrlar beni nasýl etkiledi anlatamam. Oysa yakýn bir zamanda Acelen ne be çocuk adlý þiirimi sitesine porto yapmýþtý. Onun veda satýrlarýnda sanki çocuðunu kaybetmiþ bir babanýn ezikliði vardý. Beni çok duygulandýrdý. Ben de kendisine sýnavlarýnda ve bundan sonraki iþ hayatýnda üstün baþarýlar dilerim.
Hiç bir çýkar beklemeden yazmanýn en keyifli yaný bu olsa gerek. Che Guverra'nýn þu sözlerine her zaman hayranlýk duymuþumdur. "Adýmýz dillerden dillere, silahýmýz elden ele gezecekse, ölüm hoþ geldi sefalar getirdi." Benim de þöyle demem gerekir. Adým þiirlerimde, öykülerimde ve yazýlarýmda yaþayacaksa ne mutlu bana. Yaþamak sadece nefes almaktan ibaretse neye yarar? Saat gecenin üçü. Kaçan uykumu yazarak yakalamaya çalýþýyorum. Yazýma son noktayý koyduktan sonra teknolojinin harikalarýndan yararlanarak yazýmý bir kaç saniye içinde Manþet'e postalamýþ olacaðým. Esenlikle ve sevgiyle kalýn deðerli okuyucularým.
                                        Özcan Nevres
ozcannevres@hotmail.com




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.