..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özgür insan, denizi daima seveceksin. -Baudelaire
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




17 Eylül 2003
Okullar Açýldý  
Özcan Nevres
Okullar açýldý. Eski öðrencilerin okul ve oyun arkadaþlarýna kavuþmalarýnýn mutluluðu yüzlerinden okunuyor. Ya bu yýl baþlayanlar? Hemen hemen tamamýnýn yüzünden düþen bin parça.


:AGAF:
Okullar Açýldý
Okullar açýldý. Eski öðrencilerin okul ve oyun arkadaþlarýna kavuþmalarýnýn mutluluðu yüzlerinden okunuyor. Ya bu yýl baþlayanlar? Hemen hemen tamamýnýn yüzünden düþen bin parça. Annelerini minik elleriyle sýmsýký tutmuþlar. Gözlerinden inci tanesi gibi yaþlar dökülüyor. Çok deðil bir kaç gün içinde onlarda alýþacaklar ve yeni hayatlarýna kolayca adapte olacaklar. Yeter ki öðretmenleri onlara sevecenlikle yaklaþsýn ve öðretmeninin annesi kadar güvenli olduðunu analatabilsin. Gerisi kolay.
Küçük oðlum çok sert bir öðretmene denk gelmiþti. Lise öðretmeni olan eþime oðlumuz çok hassas onu baþka bir öðretmene verdirsek iyi olur demiþtim. Eþim karþý çýkmýþtý. O öðretmenin Menemen'in en iyi eðitim vereni olduðu söyleniyor. Üstelik senin arkadaþýn. Her halde arkadaþlýk hatýrýna oðlumuza sert davranmaz demiþti. Her hangi bir terslik olmasýn diye de öðretmeni çocuðumun hassasiyeti için uyarmýþtým. Bir süre sonra oðlumda kekemelik baþladý. Aklýma hemen öðretmenin sertliði geldi. Oðluma ýsrarla sordum öðretmenin seni dövdü mü diye? Hayýr dedi. Peki baþka çocuklarý dövüyor mu? Hemde çok dövüyor demiþti. Kekemeliðin nedeni ortaya çýkmýþtý. Hemen okula gidip çocuðumun sýnýfýnýn deðiþtirilmesi gerektiðini söyledim. Müdür, niye deðiþtirtmrk istiyorsun? O öðretmen okulumuzun en deðerlisi deyince benim için deðeri sýfýr dedim. Dayakla eðitim ne zaman iyi eðitim oldu? Hemen sýnýfýný deðeiþtirdiler. Fakat kekemelik yakasýna yapýþmýþtý ve býrakmýyordu.
Diþ tabibi Ersin Güremen ile konuþurken konu çocuklarýma geldi. Duyduðuma göre çok zekimiþler dedi. Çok zeki olduðu doðru da küçükte kekemelik baþladý. Aðabeyim Ýzmir Hatay'da Nokta duraðýna yakýn bir yerde bulunan Çevre Saðlýðý ve Rehabilatosyon Merkezinde Müdür. Orada kekemelik tedavisi yapýlýyor. Ben sana bir kart yazayým. Aðabeyime git. Gerekeni yapar dedi. Teþekkür ederek kartý aldým. Ertesi gün oðlumu merkeze götürdüm. Ýki hafta tedavi görmesi gerekir dediler. Oðlumu merkeze çok yakýn oturan halasýna teslim ettik. Ýki hafta halasý tedavisiyle ilgilendi. Onca tedaviye raðmen tam bir iyileþme saðlanamadý. Heyecanlandýðý zaman kekemeliði hemen nüksediyor. Benim oðlumun baþýna gelenlerin baþka çocuklarýn baþýna gelnenesi için öðretmenlerin de velilerin de çok hassas davranmalarý gerekir.
Hayvanlarda üreme iç güdüseldir. Üreme duygusu genlerinden kaynaklanmaktadýr. Onlarýn üremelerinde gelecekle ilgili hiç bir kaygý ve emel yoktur. Ýnsanlarýn bir kýsmý ihtiyarlýðýnda bakar diye çocuk ister. Bazýlarý ise ki en tehlikeli ve kötüsü budur. Ne kadar çok çocuk o kadar çok para demektir diye düþünürler. Devlet bir türlü çocuk çalýþtýrýlmasýný önleyemediði için üreme devam eder ve sokaklar, sokak çocuklarý ile dolar. Oysa çocuk soy tükenmesin diye yetiþtirilmelidir. Çocuklarýma her zaman ben sizi kendim için deðil, topluma yararlý olmanýz için yetiþtiriyorum. Kendinizi bu yönde yetiþtirin diyordum. Ve yetiþtilerde.
Çocuk evin neþesidir. Ailenin temel direðidir. Onu en mükemmel yetiþtirmek anne ve babanýn görevidir. Bir insan çocuðu için ölümü göze alýr. Çocuða topluma iyi insan olarak kazandýrmanýn tek yolu sevgi ve þevkattýr. Geçen gece televizyonda izlediðim bir haber sinirlerimi allak bullak etti. Bir insan aç ölse bile o babanýn yaptýðýný yapamaz yapmamalýdýr. Adam iþsizliðinin faturasýný evladýna çýkarýrcasýna iki býçaðý çocoðunun boynuna dayamýþ. Çocuk korku içerisinde. Akla þöyle bir þey gelebilir. Önceden kýzýna rol yapmayý öðretmiþtir diye. Çocuðun yüzündeki korku ifadesi böyle bir düþünceyi çürütüyor. Bence bu adam o çocuðu kaybetmiþtir. Hiç bir zaman o çocuk babasýna babam diye sevgiyle sarýlamaz. Þimdiki durumda baba kazanmýþ görünüyor. Bir evlat kaybetme karþýlýðý bir ev ve iþ sahibi oluyor. Þayet verilen sözler tutulursa.
Bu madalyonun bir de arka yüzü var. Kiþisel çýkarlarýný evlat sevgisinden üstün tutanlar ayný senaryoyu vizyona koyarlarsa ne olacak? Her çocuðunu keseceðim diyene ev ve iþ. Oh be ne ala memleket. Adam kahvehanede oturmuþ ayaðýna iþ gelmesini bekliyor. Gelen iþ avantalýysa, kolaysa iþi kabul ediyor. Aksi halde çaðrýldýðý iþe gitmiyor. Avantalý iþ çýkmayýnca basýyor yaygarayý. Açýz, iþsiziz. Ya iþ bulur ve bir de ev verirsiniz. Ya da karýmý, çocuðumu keserim.
Ýþsizlik kanayan bir yaradýr. Devletin görevi iþ alanlarý yaratmaktýr. Biz tüccar, manav devlet istemiyoruz diyenler. Bu ülkede devlet eli olmadan iþsizlik sorununu çözebilecekseniz hadi baþlayýn. Yoksa sizleri tutan mý var? Eðer iþsizliðe umar olamayacaksanýz býrakýn devlet büyük kalsýn ve bu sorunu yine eskisi gibi devlet çözsün.
17/09/2003                          Özcan Nevres ozcannevres@hotmail.com                         



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.