..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gene gel gel gel. / Ne olursan ol. / ... / Umutsuzluk kapýsý deðil bu kapý. / Nasýlsan öyle gel. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Estetik > Elif Demiröz




18 Haziran 2004
Üç - Ýki - Bir... Perde!  
Elif Demiröz
Ýlk prova bitti, perde kapandý. Baþkentte anlaþýlmaz mavi bir haziran akþamýydý…


:AGBF:
Ayrýlýðýn ilk adýmýydý ve sekizi beþ geçiyordu saat. Ankara’nýn iflah olmaz yaz akþamýnda yaðmur vardý. Sevgimse adýnýn baþ harfiydi son kez sarýldýðýmýz o sokaðýn adýný gösteren lacivert tabelada. Korkuya karýþtýrdýðým göz yaþlarýmý içtim yudum yudum. Sana verdiðim sözümü tuttum. Gözlerim eþlik etmedi kalbimin göz yaþlarýna. Tuzla yanan bedenimde dalga dalga hissettiðim ilk gidiþin, bir sonrakinin acýmasýz bir yönetmence yaptýrýlan son provasýydý. Ben sana sevdiðimi söyledim, yaðmur bulutlarý yok olup geceye yer açtýlar gök yüzünde. Balkonlardaki meraklý baþlar içeri çekildi, sokak bizimdi.

Ayrýlýðýn ilk adýmýydý ve sekizi on geçiyordu saat. Hala güçlü, istediðin kadar kudretli duruyordum karþýnda. Aslýnda içimden gelen, içimde ne kadar çiçek açtýrdýysan hepsini kucaðýna doldurmak, o çiçeklerin kokusuyla yaðmurunkini bütünleyip bir suret yaratmaktý gülüþünden, yapamadým. Karþýnda her zamanki gibi sessiz kaldým, ifadesiz kaldým. Cümle kuramaz oldum neden yine saniyeler sonra. Akþam baþkente merhaba derken, ben hoþça kal diyordum sana bilmediðim bir baþka þehre yolcu iken sen. Yüreðimdeki damlalar mor bir kifayetsizliðin arka sokaðýnýn kaldýrýmýnda bekler gibiydi. Þarkýlar anlýyordu beni, ben þarkýlarý. En iyi bildiðim yerde, karýþtýrdým bütün notalarý.

Ayrýlýðýn ilk adýmýydý ve sekizi on beþ geçiyordu saat. Gözlerine bakmaya korkar olmuþtum artýk. Ya dayanamayýp kendini bilmez bir damla düþerse gözlerimden? Ya güçsüz zannedersen beni, ya anlarsan seni kaybetmekten sanatoryuma düþmesi gereken bir akýl hastasý gibi korktuðumu? Anlama istedim. Gizemi bana kalsýn. Sen ki zamanlarca aradýðým, kavuþtuðum ve kaybetmeye ramak kala kalbimin son gücüyle bir að örüp yüreðinin duvarlarýna tutunduðum. Anlamým ol istedim. Gecem ol, ama gitme… Can gidiyor diye feryat ederken içimden bir þeyler, ben yine bütün kudretiyle baktým gözlerine. O bilmediðim, karmaþa ötesi renge. Sen renk ol istedim, gökkuþaðý ol. Dakikalar geçtikçe geliyordu ilk ayrýlýk provasýnýn vakti.

Ayrýlýðýn ilk adýmýydý ve sekizi yirmi geçiyordu saat. Neden geçtiðine bir anlam veremememe raðmen geçip duruyordu iþte. Yine dur durak bilmedi bana inat. Yüreðimi de yolcu ettim seninle beraber. Sarýldýðýmda senli bir parfüm kokusu doldu ciðerime, sen gitmeden özledim seni. Sokaktan insanlar geçmeye baþladý tekrar tekrar. Yeþerdi yüreðim iyiden iyiye. Çocuklar gibi çýrpýnýp þýmarýklýklar yapmak geldi içimden. Ellerine asýlýp gitme diye yürekler dolusu baðýrmak, seni haykýrmak geldi. Yapamadým. Cesaretim yine eksi otuz dereceye düþtü bakýþýnýn karþýsýnda, Tanrým hayýr; aþk…

Ayrýlýðýn ilk adýmýydý ve sekizi yirmi beþ geçiyordu saat. Vedamýn yirminci dakikasý bu kadar çabuk gelmiþti iþte. Provanýn perde aþamasý. Az sonra, o perde açýldýðýnda bir hayat kaçkýný gibi rolüme soyunacaktým. Yüklenen yaþama misyonunu bir müddet sensiz sürdürecektim. Granit gibi dimdik ve güçlü baktým bir daha gözlerine. Dayanamadým, sevdiðimi söyledim bu defa. Sýcak dudaklarýný hissettim sol elimin parmaklarý üzerinde. Hayýr, izin vermedim, dolmadý gözlerim. Sokak eflatuna döndü o sýra, sonra sümbül moruna… Derken masmavi kesiliverdi. Akþam kollarýyla baþkenti sarýverdi.

Ayrýlýðýn ilk adýmýydý ve sekiz otuzdu saat. Yavaþça býraktým elini, gözlerimi çektim gözlerinden. Son bir kaçamak bakýþ izin verdi yüreðime, baktým. Að-la-ma-dým. Saçlarýmý bir rüzgar okþadý. Masmavi sokaðýn koluna girdim akþamýn bir vakti. Uzaklaþtým yavaþça yanýndan. Ardýmda hissettim karmaþa ötesi gözlerini, tropik iklim sýcaðý bakýþlarýný. Baþýmý önüme eðdim. Bir aþkýn aðýrlýðýyla, göz yaþlarýnýn kirpiklerime yüklediði tuzun katý kývamýyla eðdim baþýmý. Ne kadar seviyorsam o kadar eðdim. Rüzgar ne kadar ýlýksa o kadar okþadý saçlarýmý. Ben dönüp bir kez daha geriye bakamadým. Mavi sokak ismimi söyleyip durdu. Sen ardýmdaydýn, bakamadým. Profesyonel bir hayat oyuncusuydum. “Belki”lerle avuttukça avuttum kalbimi… Saati hatýrlamaz oldum bir süre sonra. Yüreðim yeþerdi, ben aðladým. Ben aðladýkça daha çok yeþerdi yüreðim. Yeþiller arttýkça daha çok suladým yüreðimi. Yürekler yeþillere, mavi sokak baþkente, karmaþa ötesi gözlerin anýlarýma karýþtý. Baþým döndü, aþktý bu. Sendin aþk, aþk sendi, sendendi aþk, aþk senindi. Ne olduðunu bilmediðim bir þehir gibiydi. Umarsýz bir hastalýðýn ansýzýn tedavi edilmesi gibi bir þeydi. Ne neydi, anlamlý mýydý, anlam neydi, ne anlamdý? Tezatlarýn ortasýnda kalakaldým. Þarký devam etti kendini tekrarlamaya, dünya ise turunu atmaya. Bir þeyle yarýþmaz oldu yüreðim bir süre sonra, ilk prova bitti, perde kapandý. Baþkentte anlaþýlmaz mavi bir haziran akþamýydý…

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ayrýlýk
Gönderen: karacan can / adana/Türkiye
9 Kasým 2004
keþke hiç olmasaydý, ayrýlýk denen bu amansýz sarmal. Ve hiç olmasaydýk kimseden ayrý. Ama sonra nasýl anlardýk kavuþmanýn mutluluk olduðuna.. Yer yer kopsamda yoðunluðundan, yine de güzel olmuþ. Kalemin hep var olsun. Yüreðine saðlýk.

:: ...
Gönderen: Emre K. / Ankara/Türkiye
22 Temmuz 2004
Sen bitanesin, bitanemsin.. Bu kadar mý güzel anlatýlýr yaþananlar ve benim bilmediðim yaþadýklarýn.. Ýçinin güzelliði yazýlarýna yansýmýþ ama ben baþka prova istemiyorum...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýstanbul Demek, Sen Demek...
Sana Ýthafen...
Küskündüm Gözlerine Ýstanbul'un...
Bütün Sokaklar Sana Doðru*
Yarým Kalmalý
Geldi...
Buluta Karýþan Mektup - 1
Yazý Yazanlarýn Kaderidir Yalnýzlýk
Buluta Karýþan Bir Mektup Daha...
Kangren Gecelerimin Umududur Sevmek

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Pencerenin Arkasýndan Bakmak... [Þiir]
Ay Terk Etmezdi Geceyi [Þiir]
Mor Bir Aleve Dönüyordu Düþler [Þiir]
Evrim [Þiir]
Geceden Bir Þiir [Þiir]
Yelkovan, Akrep ve Kelebek [Þiir]
Hüzzam Bir Aldatmanýn Nihavend Vedasý [Öykü]


Elif Demiröz kimdir?

Uyku tutmayan bir gece, yýldýzlarla dertleþirken fark ettim yazmaya ne kadar özlemli olduðumu. . . Ve o gün bugündür, en yakýn arkadaþlarým oldular gökyüzünün rengarenk, ýþýltýlý incileri. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Cezmi Ersöz, Edip Cansever


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Elif Demiröz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.