..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilen sever. -Leonardo da Vinci
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Mehmet Sinan Gür




8 Aðustos 2001
Film Müzik– Batý Yakasýnýn Hikayesi  
Mehmet Sinan Gür
Modern bir Romeo-Juliet öyküsü. 60lý yýllarýn ortalarýnda ilkokulda okuyan bir çocuktum. ‘Batý Yakasýnýn Hikayesi’ni (West Side Story) ilk kez o zaman izledim.


:DJJI:
60lý yýllarýn ortalarýnda ilkokulda okuyan bir çocuktum. ‘Batý Yakasýnýn Hikayesi’ni (West Side Story) ilk kez o zaman izledim. O yýllarda bulunduðum yerde sinemadan baþka bir eðlence yoktu. Biraz geç kalmýþtým; sinema salonuna girdiðimde film baþlamýþtý ve müzik eþliðinde Porto Rico’lu göçmenlerin çetesi ‘Shark’larla (Köpek balýklarý) beyaz Amerikalýlarýn çetesi ‘Jet’lerin kavga sahnesi gösteriliyordu. Ancak kavga ederken bir taraftan da dans ediyorlardý. Þaþýrmýþtým. Nasýl olurdu böyle bir þey? Filmle ilgili ilk heyecan dalgasýný o zaman geçirdim. Filmin o gün göremediðim baþlangýcýnda gençler parmak þaklatarak yaþamýn ritmini yakalamaya çalýþmakta imiþler. Sonradan öðrendim.

Ýlginçtir, o yaþta böyle bir filmi yetiþkin bir insan gibi izliyordum. Bizim için biraz absürd bir müzik idi ama gene de Leonard Bernstein’in müziðinden hoþlanmýþtým. Ancak asýl büyük heyecan dalgasý henüz gelmemiþti.

Bir gece Jimnastik salonunda verilecek bir toplantýya herkes kendi duygularý ve farklý beklentileriyle gider. Orada Porto Rico’lu Maria ve beyaz Amerikalý Tony ilk kez karþýlaþýr ve birbirlerine vurulurlar. Ýki gencin karþýlaþma anýnda Maria temasýnýn flütlerle çalýnan versiyonu duyulur. Her yer kararýr, zaman durur. Ýki genç birbirlerinden baþka bir þey göremez olurlar. Kalp atýþlarýna benzeyen notalar izleyicilerin bedenlerine kulaklarýndan deðil boyun damarlarýndan girer. Bir bölümü nabýz atýþlarýyla birlikte düþünmeyi engellemek üzere beyne gider, bir bölümü çarpmayý ve nefes almayý engellemek üzere kalbe ve akciðerlere. Bir kýsmý da baþka bir iþ yapar. Göz yakýnlarýndaki gözyaþý bezlerini çalýþtýrýr, gözyaþý kanallarýný açar.

Daha sonra yalnýz kaldýðýnda Tony’den Maria’yý sözlü olarak dinleriz.

Þimdiye kadar duyduðum en güzel ses: Maria/
Dünyanýn bütün güzel sesleri bir kelimeye sýðmýþ: Maria/

Adý Maria olan bir kýzla tanýþtým/
Bu isim benim için artýk hiçbir zaman eskisi gibi olmayacak/

Adý Maria olan bir kýzý öptüm/
Fark ettim ki bundan daha mükemmel bir ses olamaz: Maria/

Yüksek sesle söyleyince müzik çalýyor gibi/
Yumuþak sesle söyleyince dua ediyor gibi: Maria/

Þimdiye kadar duyduðum en güzel ses: Maria/

Sonra Porto Rico’lular Ýspanyol müziði ile klasik müziðin karýþýmý olan bir havada, neredeyse modern bir ‘Carmen’ diyebileceðimiz ‘America’yý söylerler. Esmer kývýrcýk saçlý, güzel Ýspanyol melezleri, kravatlý, yakýþýklý erkeklerle kýrýcý olmayan bir çatýþmaya girerler. Genç kýzlarýn geniþ Ýspanyol etekleri savrulur. Amerikan yaþantýsýna özentilerini ve Porto Rico’dan göç etme nedenlerini anlatýrlar. Porto Rico, okyanusun ortasýnda bir ada... Sürekli kasýrga olur, sürekli nüfus artar. Orada hep borç parayla yaþanýr. Ama Amerika öyle mi? Otomobil, çamaþýr makinesi özgürlük her þey Amerika’dadýr. Kredi kartý ile alýþveriþ yapmak güzeldir. Erkekler ise Amerika’ya geldiklerine piþman olmuþlardýr. Renkleri biraz esmer diye Ýngilizceyi düzgün konuþamýyorlar diye aþaðýlanmaktadýrlar. Hep ikinci sýnýf iþler yapmaktadýrlar. Gençlerin kývraklýðý ve ritmik el çýrpýþlarý ayný kývraklýktaki müzikle birleþerek izleyiciye muhteþem bir gösteri sunarlar.

Baþka bir sahnede Maria rolünde oynayan unutulmaz Natalie Wood, bütün güzelliði ve tatlýlýðý ile kendini hoþ hissettiðini anlatýr. Amerikan güzeli onun güzelliði karþýsýnda tacýný ona vermelidir. Aynaya bakýp görüntüsünün ne kadar hoþ olduðuna kendisi bile inanamaz. Ayaklarý yerden kesilmiþtir Maria’nýn. Gerçekten de bir kýz ancak bu kadar tatlý olabilir.

Tony ve Maria, bir daha hiç ayrýlmama sözü vererek kendi aralarýnda bir evlilik seremonisi düzenlerler. Tek el ve tek kalp sonsuza dek bir arada olacaktýr.

Ne yazýk ki sevgililerin biri bir beyaz Amerikalý, biri Porto Rico’lu bir göçmendir. Ýþin içinde Protestan ve Katolik olmak da vardýr. Yani iki taraf da onlarýn bir araya gelmesini onaylamaz. Jetlerle Porto Rico’lular zaten anlaþamazlar. Anlaþtýklarý tek þey kavga etmektir. Gece kavga etmek için randevu verirler. Viyolonsellerin inleyen sesleri ile çalýnan Maria’nýn melodisini son kez duyarýz.

Bir sahnede gençler kendilerini “Bir sosyal hastalýk” olarak tanýmlarlar. Ancak bu durumlarýndan hoþnutturlar. Yaþam onlar için yalnýzca kendilerinin eðlenebileceði bir eðlencedir.

Orkestra coþar. Yeni bir gece onlarý beklemektedir. Gene herkesin gece için beklentisi kendisine göredir. O gecenin herhangi bir gece olmayacaðý anlaþýlmaktadýr. Ýki çete sert adýmlarla ve sert seslerle kavgaya doðru ilerler. Sevgililer geceleyin buluþacaktýr. Yumuþak seslerle gecenin getireceklerini birlikte geçirecekleri mutlu saatleri düþlerler. Ama o gece sevgililerin umduðu gibi bir gece olmaz. Kavgada yasak olan býçaklar ortaya çýkar. Maria’nýn abisi Jetlerden bir Amerikalýyý, Tony de kavgayý ayýrayým derken Maria’nýn abisini öldürür. Maria olayý öðrendiðinde aksanlý Ýngilizcesi ile olayýn doðru olmamasý için Tanrý’ya yalvarýr. Ancak biz biliyoruz ki olay gerçektir. Porto Rico’lular Tony’i öldürerek intikam almak isterler. Tony saklanýr. Fakat Maria’nýn öldüðüne dair yanlýþ bir bilgi ile gözü kararýr; yeniden ortaya çýkar. Ýki sevgili tam buluþacakken bir tabanca patlar ve Shakespeare trajedilerini andýrýr bir þekilde Tony Maria’nýn kollarýnda ölür. Maria herkesin ölümünden herkesi sorumlu tutan uzun bir konuþma yapar (Tiyatral bir tirad). Herkes baþýný önüne eðer. Tony’nin ölüsünü Shark’larla Jet’ler birlikte kaldýrýrlar. Her filmde olduðu gibi, polis her þey olup bittikten sonra görünür ve film biter.

Bu film ayný zamanda Amerikanýn Amerikalýlaþmasýný saðlamakta etken olmuþtur. Bize de böyle bir þey gerekiyor. Ne demek istediðimi anlamanýz için www.izedebiyat.com ‘Ýnceleme’de ‘Bizim Kýzýlderililerimiz’i okumalýsýnýz.

Yýllar geçti. Bu arada ben büyürken, filmi farklý zamanlarda defalarca izledim. Sonraki izleyiþlerimde sonunu bildiðim için çiftin ilk buluþma sahnesinden daha çok etkilendim. Bu film, yangýn merdivenlerinde geçen ve Romeo ve Juliet’teki balkon sahnesine karþýlýk gelen sahne ve trajik ölümlerdeki benzerliklerle modern bir Romeo ve Juliet olarak kabul edilmektedir. Niyet kötü olursa filmde eleþtirecek çok þey bulunabilir. Ama ben tadýný çýkarmayý tercih ettim.

Natalie Wood çok sonra bir gölde boðularak öldü. Filmdeki Maria görüntüsü yaþlanmadan olduðu gibi kaldý. Gerçek yaþam durmuyor. Ýlk izlediðimde onlardan çok küçüktüm. Þimdi ise neredeyse babalarýnýn yaþýndayým. Bu film de bazý baþka filmler gibi yeni yetiþen nesillere bir klasik, bir kilometre taþý olarak kalacak. Maria, bir müzik, bir dua, bir büyü gibi hatýrlanacak.

Tony’nin ölüm sahnesinde, iki sevgilinin ninni söyler gibi söylediði sözler filmin geçek sonunu belirler: “Dünyada bizim sevgimizi kabul edecek bizim için bir yer mutlaka olmalý. Yaþamak için yeni bir yol, affetmek için yeni bir yol bulmalýyýz. Bir gün, bir þekilde, bir yerde... Te adoro Anton. (Seni seviyorum Anton)”

Te adoro Maria.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baraj Sorusu: Beni Seviyor Musun?
Müzik Film - Hair
Müzik– Cats
Otobüsler, Minibüsler vs.
Müzik– Chess

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Canlý Balýk
Lenin'in Mozelesini Ziyaret
Sahalin'de Altý Ay
Ölüm Anýnda Görülen Tünel ve Iþýk
Cadde'de Eðlence
Önyargý
Çanakkale Gezisi - 2
Ýki Günlük Çanakkale Gezisi - 1
Müzik - Tevekkül
01 06 Diyarbakýr"dan Sevgilerle

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nazým Hikmet'ten Çanakkale Þiiri [Þiir]
Ateþ ve Ölüm (Bütün Þiirler 16. 07. 2009) [Þiir]
Seni Seviyorum Bunalýmý [Þiir]
Ýncir Aðacý [Þiir]
Bir Dosta E - Mektup [Þiir]
10 Aðustos 1915 Anafarta Ovasý [Þiir]
Sevgisizlik [Þiir]
Mor Çiçekler [Þiir]
Eskiden [Þiir]
Bir Ruh Çaðýrma Operasyonu [Öykü]


Mehmet Sinan Gür kimdir?

Yazmayý seviyorum. Bir tümce, bir satýr, bir sözcük yazýp altýna tarihi atýnca onu zaman içine hapsetmiþ gibi oluyorum. Ya da akýp giden zamaný durdurmuþ gibi. . . Bir fotoðraf, dondurulmuþ bir film karesi gibi. Her okuduðunuzda orada oluyorlar ve neredeyse her zaman ayný tadý veriyorlar. Siz de yazýn, zamaný durdurun, göreceksiniz, baþaracaksýnýz. . . . Savaþ cinayettir. Savaþ olursa pozitif edebiyat olmaz. Yurdumuz insanlarý ölenlerin ardýndan aðýt yakmayý edebiyat olarak kabullenmiþ. Yazgýmýz bu olmasýn. Biz demiþtik demeyelim. Yaþam, her geçen gün, bir daha elde edemeyeceðimiz, dolarla, altýnla ölçülemeyecek bir deðer. (Ancak baþkalarý için deðeri olmayabilir. ) Nazým Hikmet’in 25 Cent þiiri gerçek olmasýn. Yaþamý ýskalamayýn ve onun hakkýný verin. Baþkalarýnýn da sizin yaþamýnýzý harcamasýna izin vermeyin. Çünkü o bir tanedir. Sevgisizlik öldürür. Karþýmýza bazen bir kedi yavrusunun ölümüne aldýrmamak, bazen savaþa –yani ölüme- asker göndermek biçiminde çýkar. Nasýl oluyor da çoðunlukla siyasi yazýlar yazarken bakýyorsunuz bir kedi yavrusu için þiir yazabiliyorum. Kimileri bu davranýþýmý yadýrgýyor. Leonardo da Vinci’nin ‘Connessione’ prensibine göre her þey birbiriyle ilintilidir. Buna göre Çin’de kanatlarýný çýrpan bir kelebek Ýtalya’da bir fýrtýnaya neden olur. Ya da tam tersi. Ýtalya’daki bir fýrtýnanýn nedeni Çin’de kantlarýný çýrpan bir kelebek olabilir. Bu düþünceden hareketle biliyorum ki sevgisizlik bir gün döner, dolaþýr, kaynaðýna geri gelir. "Düþünüyorum, peki neden yazmýyorum?" dedim, iþte böyle oldu. .

Etkilendiði Yazarlar:
Herþeyden ve herkesten etkilenirim. Ama isim gerekliyse, Ömer Seyfettin, Orhan Veli Kanýk, Tolstoy ilk aklýma gelenler.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Sinan Gür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.