..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bulanmadan ve donmadan akmak ne hoþtur. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > neslihanca




19 Þubat 2007
Yazmak Üzerine  
yazmanýn önemi

neslihanca


yazmanýn nasýl bir tutku olduðunun anlatýlmasý...


:AIIA:
YAZMAK ÜZERÝNE

Sancýlý bir baþlangýçtýr benim için bir yazýya baþlamak. Ne yazacaðým kafamda az çok oluþmuþtur, kahramaný, konusu, kurgularý beynimde savruk notalar gibi dolaþmaktadýr. Tek yapmam gereken masanýn baþýna oturup kelimeleri, satýrlara aktarmaktýr, fakat bu süre çok sýkýntýlý, sancýlý geçer. Nereden baþlayacaðýmý bir türlü bilemem.

Bazense bir korku olur içimde yanlýþ kelimelerin yanlýþ yerde olmasý korkusu. Ya da metni tamamlayamama korkusu. Öyle çok düþünür öyle çok korkarým ki, sihirli kelimeleri yan yana getirememekten.

Ama bir de yazmaya baþladým mý, bir kaç cümle yazdým mý, artýk ardýndan diðer kelimeler, bir derenin çýðlýklarý gibi peþi sýra satýrlarýma akar. Kimi zaman yeni okuduðum bir kitaptan onun kahramanýndan, ya da yazarýn hayatýndan etkilenir onunkine yakýn bir öykü yazmaya çalýþýrým. Bazense, pazarda gördüðüm bir kadýnýn gözleri aklýma takýlýr, onun bakýþlarýna mana bulmaya çalýþýr, onun iç sýkýntýlarýný, yakarýþlarýný, belki de anne kimliðini ekleyerek yazýlarýmý geniþletirim.

Yazmak böyle bir þey deðil mi? bir þeylere derinlemesine bakmak, baktýðýný ardýnda baþka þeyler aramak. Sadece gördüðün iki gözde deðil, onun arkasýnda ki derinlikte olmalý aklýn. Anlam yüklemesin bazen, yolda gördüðün çimlere. Baharýn sevincini çimlerle beraber sen de hissetmelisin. Bankta otururken gördüðün küçük kýzýn saða sola hýzla koþup, kelebek kovalama mutluluðunu yüreðinde taþýmalýsýn, onunla beraber.

Yoksa nasýl yazar olacaksýn! Ne anlatacaksýn yazýlarýnda?

Yazmak farklý bir dünyaya girmektir. O an sanki orada deðildi kilometrelerce ötelere gitmek, belki de yüzyýl öncesine. Kafanda bir kahraman yaratmak, onun düþündüðü gibi düþünmek, onun sevdiði þeyleri sevmek. Onun köyün de yaþamak, çaðlayanýn sesini onun kulaðýyla duymak. Onun neþeni, sevincini belki de hýçkýrýþlarýný yüreðinde duymak, ihanetin acýsýný onunla beraber hissetmek. Ya da zorlu bir hayat mücadelesini, çetrefilli düþünceleri onunla paylaþmak. Zaman denen bu geçici mevsimi birlikte yaþamak.

Bazense kahramanýn hayatýn gayesini çözme çabalarýna katlanmak. Arayýþlarýna, suallerine cevap aramak, onunla beraber çöllere düþmek.

Bu duygular içinde sen ayrý bir âlemde kahramanýnla beraber yol alýrken gelen bir telefon, ya da ansýzýn çalan kapý seni kendine getirir. Belki de kýzarsýn gelene eðer girdiðin dünya çok güzelse, beni uyandýrdý diye.

Yazmak zordur, yalnýz kalmam gerekir, kendine kendine düþünmen ve de geceler boyu okuman, kendini geliþtirmen. Yeni âlemlere, yeni dünyalar açýlman, yeni insanlarýn hayatýný tanýman gerekir. Sýk sýk sokaklara çýkýp insanlarý gözlemen, sokakta gördüðün bir kediyi sevmen, duygularýný hemen oracýkta satýrlara aktarman gerekir. Sadece bakman deðil, baktýðýn yüzlerin içini görmen, onlara iþçi, baba kimliði eklemen. Kurgulaman gerekir sokaklarý, Arnavut kaldýrýmlarý, pencerede gördüðün þebboyu daha yakýndan izlemen.

Yazar olmak daðlarý aþmak, yalçýn kayalarý geçmektir, mücadele etmektir. Bu yolda karþýnýza her þey çýkabilir, devler, canavarlar…

Sabýr ister, azim ister, inat ister yazarlýk. Edebiyatýn saati yavaþ iþler çünkü. Eðer sabýrlý iseniz, inatla da iþinize dört elle sahip çýkarsanýz o zaman menzile varabilirsiniz. Fakat bunun bedeli çoðu zaman bir ömürdür.

Öykünüz, makaleniz oluþmuþsa, artýk notalar yerini almýþ güzel bir besteye ya da bir sonata imzanýzý atmýþsýnýz demektir. Artýk orkestra þefliði görevini yerine getirip, nota sehpasýna hýzla üç kere vurmanýz gerekir. Ýþte o an mýsralarýnýz melodiler gibi gökyüzüne uçacak dans edecek sizde onunla beraber kanatlanýp uçacaksýnýz.

Yazar olmak, þef olmak, müzisyen olmak gibidir. Onlar nasýl notlarý yakalayýp bir düzene sokup bize sunuyorlarsa, yazarlarda aynýsý yapmaz mý? Kelimeleri avlayýp, cümleler kurup, bize melodi gibi sunmazlar mý?

Metin bittikten sonra, arkanýza yaslanýp, þöyle bir okuyup, içinize sindikten sonra ki mutluluk, köpüklü bir Türk kahvesi içme tadýnda deðil midir?

Bir hastalýktýr yazmak, tedavisi olmayan. Geceler boyu çalýþmaktýr, okumaktýr. Gündüzün geceye kavuþtuðu vakti dört gözle beklemektir. Akþamýn inceldiði saati sevmektir.

Edebiyatýn içinde gezmek, gecenin gündüze kavuþtuðu vakitte son noktayý koymaktýr. Yaþamaktýr, sevmektir, görmektir, zamanýn içinde yüzmektir. Ýnattýr, sabýrdýr, azimdir, çoðu zaman bedeli bir ömür olsa da, kalýcýlýktýr yazar olmak.

neslihan


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: yüreðine saðlýk
Gönderen: sevgikolik / Ýzmir/Türkiye
9 Haziran 2007
yazmanýn çoþkusunu o kadar güzel dile getirmiþsin ki yazmak kelimesi farklý anlamlar kazanmýþ.kalemine saðlýk.insan hayatý derinden görmediði ve hissetmediði zaman yazamýyor gerçekten...baþarýlarýnýn devamýný dilerim.sevgiyle kal.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sanatçý
Yalnýzlýk Üzerine
Ýlyas Halil
Okumak Üzerine
Umut Nerede?
Umudumla Kiraz Aðacým
Ýnsanlar ve Kar Taneleri

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Fahir Atakoðlu
Sanatçý Olmak
Piyano Ýle Mehteran
Dünyayý Döndüren Neydi?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Papatya [Þiir]
Dar Sokaktaki Sessiz Çýðlýk [Öykü]
Biraz Mutluluk [Öykü]
Göþyaþýyla Mutluluk Kahkahasý [Öykü]


neslihanca kimdir?

seyahet etmeyi seven, yazma tutkunu bir insan. . . . . . .

Etkilendiði Yazarlar:
tolstoy, kafka, balzac, hermann hesse, ahmet altan


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © neslihanca, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.