..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþýk olmayan âdem / Benzer yemiþsiz aðaca. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Modern Þiir
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Uðruna Nefes Alýp Verdiðim
Alp Þahin
Deneme > Din

Ne son peygamberin yolunda gidiyormuþ zannedenlerin yanýnda oluyorsun, ne de son peygamberinden baþlayarak, geçmiþ peygamberlerin yolunu az biraz anlamaya çalýþanlarýn… Hiçbir þekilde olan bitene ne adalet getiriyor, ne de kiþisel özgür iradelerin sonunun güzelce sonuçlanmasýna müsaade ediyorsun. Aksine… Ýyiler ve iyilik; acý çeksin diye inatla bir savaþ veriyor ve onlarý sýkýþtýrdýkça sýkýþtýrýyorsun… Ne zaman iyiler artýk dayanamayýp; ‘’sever

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Modern Þiir
 Çaðdaþ Gagavuz Þiiri  (Hulki Can)

Gagavuz þiirindeki sevgi ve aþk temalarý salt sevgiliye duyulan aþk deðildir: ana sevgisi, anadil sevgisi, aile ocaðýna duyulan özlem, yurt topraklarýna duyulan sevgi de þiirlerde baskýn ve þaþýrtýcýdýr. Vatan sevgisi büyük özverilerle ellerinde tuttuklarý, üzerinde yaþadýklarý bereketli topraklardan kaynaklanýyor. Bu ayný zamanda bir ulus olarak, bir toprak parçasý üzerinde özgür yaþamanýn ne kadar zor olduðunun bilincinde olduklarýný gösteriyor.
 Þiirde Modern ve Modernizm Üzerine  (Hulusi Geçgel)

Þiirde modern ve modernizm üzerine kýsa bir deðerlendirme
 Þiir ve Musiki  (Hulusi Geçgel)

Þiir, çoðu zaman dilin anlam yapýsý yanýnda ses yapýsýndan da en geniþ biçimde yararlanmaya çalýþan bir tür olarak, etkileme gücünü daha çok “ses” yapýsýndan almaktadýr. Þiirdeki müzikalite, kelimelerin iþitilmelerini saðlayan ses yapýlarýnýn armonize edilmesiyle oluþturulmaktadýr.
 Bir Görüntü (Ýmgeler) Sanatý Olarak Þiir  (Hulusi Geçgel)

Þiir bir imge sanatýdýr. Þiirden imge çýkarýldýðýnda, geriye bu sanattan eser de kalmamaktadýr. Orhan Veli, eski þiir anlyýþýný yýktýktan sonra, "Þiirden imgeyi atmakla hata etmiþiz; imgesiz þiir olmazmýþ" diyerek imgenin þiirdeki yerine iþaret etmiþtir.
 Özdemir Asaf ve Ýkinci Tekil Kiþiyle Saðlanan Ritm  (Serap TAN)

Þiirin salt bir duygu iþi olmadýðýný düþüncemize takla attýran komplike hallerini Özdemir Asaf þiirinde bulabiliriz ancak. Hem yalýn dil, hem alýþýlmadýk söz oyunlarý...Kendinde yara açan toplumsal aksaklýklarý ironik bir dille iþleyen Özdemir Asaf için " sen" kiþisi çok deðerlidir. Onu mayasýndan bir hamur gibi görür ve bununla uyak ötesi bir ritm kazandýrýr þiirine... Bu çok özel diliyle Asaf, ne popüler olmak kaygýsý ne de estetik düþünce kaygýsý taþýmýþtýr...
 Þiirimizde Ýçki ve Ýþret Üzerine  (Hulusi Geçgel)

Ýçki ve iþret, Divan edebiyatýmýzdan bugüne þiirimizin önde gelen temalarý arasýnda yer almaktadýr.
 Modern Türk Þiirinde Ece Ayhan  (Hulusi Geçgel)

Ece Ayhan, Ýkinci Yeni þiirinin özgün þairlerinden biridir. Yayýmladýklarý þiirlerle, bir yandan yeni bir þiir hareketinin oluþmasýna katkýda bulunurken, bir yandan da özgün kalabilmeyi baþarmýþtýr.
 Taþra Dergiciliði Ýstanbul Dükalýðýna Karþý  (Seval Deniz Karahaliloðlu)

‘Gavur Topraklara’ da ancak böylesi yaraþýrdý. Üstelik serde Homeros’un çocuklarý olmak da var. Hem muhalif olacaksýn, hem çatýr çatýr her yanýndan muhaliflik akan Taþra Dergileri çýkaracaksýn, hem de Homeros’un çocuðu olacaksýn. Üstelik, insanýn kanýný kaynatan bu ‘gavur topraklar’ üzerinde yaþayacaksýn. Eeee kardeþim þair olmayacaksýn da ne yapacaksýn? Elin mecbur, cümle alem þairi bir araya toplayacaksýn. Ne demiþler ‘aklýn yolu bir’.
 Þiir ve Eleþtiri  (Hulusi Geçgel)

Þiir ve eleþtiri
10 
 Yeni - Gerçekçi Þiir: "Ýkinci Yeni"  (Fatih Karataþ)

Orhan Veli ve arkadaþlarýnýn þiirinde hüküm, basit realizmde.
11 
 Þair Mehmet Ekici Ýle Þiir Üzerine  (Hakan Yozcu)

Þair, resmi özgeçmiþi dýþýnda kendisini “Sýradan bir þair, hayat boyu öðrenci, Ýdealist bir öðretmen” olmaya gayret eden bir birey olarak tanýmlýyor. Þair, þiirlerinde genellikle aþk temasýný iþlediðini, bunun yanýnda toplumsal içerikli þiirlere de yer verdiðini belirtiyor:
12 
 Þiirde ve Þairde Kendilik Sorunsalý  (Hulusi Geçgel)

Þiir üzerine düþünen her þair; þiirde dil, biçim-biçem, anlam-anlamsýzlýk, gerçek, dize, ahenk, yapý vb. üzerine sürekli kafa yormuþtur. Bunlardan “þiir ve kendilik” ve “þair ve kendilik” konularýyla iliþkilendirilebilecek olanlarýndan bazýlarýna deðinmekle yetinilecektir.
13 
 Okurdan Gecikmiþ Bir Özür / Gerekli Açýklama Ýçin Gerekçeli Karar  (leyla karaca)

Gerekli Açýklama, dile savaþ açmýþ bir zihniyetin ürünüdür. Bu kitap, þiir yazdýðýný iddia ederken kendi þöhret arzusunu ve ihtiraslarýný kaðýda fütursuzca dökmenin bir fotoðrafýdýr.
14 
 Erich Fried‘den Apolitik Þiirler  (Ali Osman Öztürk)

Siyasal bir þair olarak tanýnan Erich Fried'in Ýzedebiyat'ta yayýmlanan aþk þiirlerine "güya" apolitik bir yaklaþým.
15 
 Türk Þiir'i Nereye Gidiyor  (Adem KORKMAZ)

Þair kimdir,nedir,kime þair derler?Bir tane þiir yazanda þair midir,yoksa þair olmak için yüzlerce þiir yazmak mý gerekiyor?.Þair nasýl olunur? Düzgün cümleler alt alta getirilerek yazýldýðýnda þiir olur mu?
16 
 Þiir Üzerine Lakýrdýlar  (Yûþa Irmak)

Þiir için gerek eski, gerek yeni þairler öyle tanýmlamalar kullanmýþlar ki inanýn hepsi birbirinden þirin ve güzel ifadelerle bezeli… Þiirin her insanýn kendi dünyasýnda bir tanýmý madem var o halde bizce þiir; müþahhasý muhayyilenin potasýnda eriterek tecridin imbiðinden geçirme ve idrak üstü bir incelikle zekaya ürperti vererek kelimelere her okuyanýn kendi ruh haline göre ahenk, anlam veya mana kazandýrma sanatýnýn adýdýr diyebiliriz…
17 
 Bir Akustiðin Armonisi: Dilküþa  (leyla karaca)

Þair, kimi zaman da tüm kimliklerinden soyunarak yaþýyor hayatý, alabildiðine özgür ve alabildiðine cesur çekiyor acýnýn fotoðrafýný.
18 
 Gerçek Þiir Nasýl Anlaþýlýr...  (demir can)

siir nasil anlasilir kalp mi gercek mi konulu inceleyis..
19 
 Þiir Nasýl Olmalý  (osman demircan)

Günümüz þiirleri çeviri þiirlere benzemektedir. Hani hep þikayet edilir ya, çeviri þiirlerin güzel olmadýðýndan... Neden olarak da çeviri þiirlerin yazýldýðý dilin, dil özelliklerine sahip olduðu, tercüme edilirken o dil özelliklerini yitirdiði söylenir.
20 
 Susmaz Þiirler  (Hakan Yozcu)

þiirlerinde Fuzuli'yi örnek almýþ sanki. Onun gibi aþk acýsý var þiirinde. Acý, ayrýlýk, gam, keder, ateþ gibi sözcüklere sýlça yer verilmiþ. Aþk ve sevgi þiirlerinin ana temasý.




son eklenenler
Þiir Üzerine Lakýrdýlar
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Modern Þiir
Gönül
uður koca
Ýnceleme > Modern Þiir
Susmaz Þiirler
Hakan Yozcu
Ýnceleme > Modern Þiir
Þiir Nasýl Olmalý
osman demircan
Ýnceleme > Modern Þiir
Þiir ve Musiki
Hulusi Geçgel
Ýnceleme > Modern Þiir
Þiir ve Eleþtiri
Hulusi Geçgel
Ýnceleme > Modern Þiir
Çaðdaþ Gagavuz Þiiri
Hulki Can
Ýnceleme > Modern Þiir
Ýlhanberkiðne
Zafer Yalçýnpýnar
Ýnceleme > Modern Þiir

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.