..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gençliðinde müzik öðrenen, felsefeyi daha iyi anlar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Altuð Öztürk




9 Nisan 2012
Zamanýn Önemi  
Altuð Öztürk
Çaðýmýz insaný için zaman son derece önemli bir kavramdýr. Daha iyi þartlarda yaþayabilmek adýna çok çalýþan insanlar çoðu zaman ne kendilerine ne de sevdiklerine zaman ayýramaz hale gelirler. Bu yoðun koþuþturmaca içinde yapmalarý gereken görevlerini ve yükümlülüklerini ihmal eder ve bunu da ancak sahip olduklarýný kaybettiklerinde anlar ve derin bir piþmanlýk duyarlar.


:ACEE:
Çaðýmýz insaný için zaman son derece önemli bir kavramdýr. Daha iyi þartlarda yaþayabilmek adýna çok çalýþan insanlar çoðu zaman ne kendilerine ne de sevdiklerine zaman ayýramaz hale gelirler. Bu yoðun koþuþturmaca içinde yapmalarý gereken görevlerini ve yükümlülüklerini ihmal eder ve bunu da ancak sahip olduklarýný kaybettiklerinde anlar ve derin bir piþmanlýk duyarlar.

Deðiþmeyen bu durum hayatýmýzýn en önemli gerçeði içinde geçerlidir. Ýnsanlar hiç ölmeyecekmiþ gibi sadece bu dünya için yaþayýp ölümü akýllarýna dahi getirmezler. Zamanlarýnýn büyük bir kýsmýný para kazanmak için çalýþmakla, geriye kalan kýsmýný da tatil ya da eðlencelerle geçiren bu insanlar Allah yolunda yapýlmasý gereken ibadetleri ise hayatlarýnýn yaþlýlýk dönemine ertelerler. Oysa ölümün ne zaman karþýmýza çýkacaðýný bilemediðimiz bu dünyada böyle bir riske girmek oldukça tehlikelidir. ‘Size vekil kýlýnan ölüm meleði, hayatýnýza son verecek, sonra Rabbinize döndürülmüþ olacaksýnýz.’ (Secde Suresi, 11) Kesin olarak gerçekleþecek ölüm anýnda gaflet içinde, Allah’tan uzak yaþamýþ insanlarýn düþeceði durum ‘Ateþin üstünde durdurulduklarýnda onlarý bir görsen; derler ki: "Keþke (dünyaya bir daha) geri çevrilseydik de Rabbimiz'in ayetlerini yalanlamasaydýk ve mü'minlerden olsaydýk." ’ (En'am Suresi, 27) ayetiyle açýkça bildirilmiþtir. Ýnsanlar tarafýndan göz ardý edilen bu durum mutlaka gerçekleþecek ve o büyük piþmanlýk mutlaka yaþanacak fakat geri dönüþ kesinlikle olmayacaktýr.

‘Allah'a kavuþmayý yalan sayanlar, doðrusu hüsrana uðramýþlardýr. Öyle ki, saat (kýyamet günü) apansýz onlara geliverince, günahlarýný sýrtlarýna yüklenerek: "Onda (dünyada) sorumsuzca yaptýklarýmýzdan dolayý yazýklar olsun bize" derler. Dikkat edin, o iþleyip-yüklendikleri ne kötüdür.’ (En'am Suresi, 31)

Ölümü bir son deðil, asýl hayatýn baþlangýcý olarak gören ve bunun önemini fark eden insan tüm hayatýný Allah’a adar ve boþ þeylerden tamamiyle yüz çevirir. Bu arada tabi ki bütün sorumluluklarýný yerine getirmeye devam eder ancak bunlarý yaparken sadece Allah’ýn rýzasýný gözetir. Kendi nefsini tatmin etmeyi ya da çevresindekilerin rýzasýný gözetmeyi düþünmez. Günlük yaþamda karþýlaþtýðý olumsuzluklar karþýsýnda sabýrlý ve tevekküllü davranýr, her þeyin Allah’tan geldiðine inanýp O’na sýðýnýr, Allah’ý sürekli aklýnda tutar ve attýðý her adýmda O’nun rýzasýný gözetir. Para kazanýrken de Allah’ýn sýnýrlarýný korur, her zaman dürüst ve adaletli olmak için çabalar, insanlarýn haklarýna tecavüz etmez, haram ve faiz yemekten kaçýnýr. Kýsaca bu dünya için deðil ahireti için yaþar.

Hayatýmýzýn her aný çok deðerlidir. Ancak önceliklerimizi düþündüðümüzde aslýnda kaybedecek tek bir saniyemiz bile olmadýðýný fark etmek ve hayatýmýzý bu doðrultuda yaþamak çok önemlidir. ‘.Þu halde boþ kaldýðýn zaman, durmaksýzýn (dua ve ibadetle) yorulmaya-devam et.’ (Ýnþirah Suresi, 7) ayetinden de anlaþýlacaðý gibi dua ve ibadet belli zamanlara sýðdýrýlmadan hayatýn her anýna yayýlmalýdýr.

Allah’ý sýkça anmak ve üzerimizdeki nimetlerini anlatmak, þükretmek belki de bizi sonsuz cehennem azabýndan kurtarabilir.. ‘O gün tartý haktýr. Kimin tartýlarý aðýr basarsa, iþte kurtulanlar onlardýr.’ (Araf Suresi, 8)

‘Sen de sabah akþam O'nun rýzasýný isteyerek Rablerine dua edenlerle birlikte sabret. Dünya hayatýnýn (aldatýcý) süsünü isteyerek gözlerini onlardan kaydýrma. Kalbini Bizi zikretmekten gaflete düþürdüðümüz, kendi 'istek ve tutkularýna (hevasýna)' uyan ve iþinde aþýrýlýða gidene itaat etme.’ (Kehf Suresi, 28)



ALTUÐ ÖZTÜRK





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýman Hakikatleri Ýmanýmýzý Artýrmak Ýçin Vesiledir
Hz. Ýbrahim
Samimi Ýman
Nefretin ve Þiddetin Kaynaðý Dinden Uzak Yaþam
Medyanýn Gücü
Kuran Ahlakýndan Uzak Yaþayan Toplumlar
Kötülüðü Örgütleyip Düzenleyenler
Dini Alaya Alan Fýkralara Gülmek
Güzel Ahlakta Kararlý Olmak
Boþanmalarda Kadýnlar Maðdur Edilmemeli

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ramazan ve Oruç
Çözüm Ýslam Birliði
Dürüstlükte Kararlý Olmak
Þeytanýn Oyunlarý
Hayat Tesadüf Deðildir
Denizatý
Kuran'ý Okumak
Ne Ýçin Yaratýldýðýmýzý Unutmayalým
Bakteriler
Ýbadette Azla Yetinmek Mümine Yakýþmaz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Her Ýþte Hayýr Olduðuna Ýnanmak [Eleþtiri]
Özgürlüðe Tutsak Olmak [Eleþtiri]
Hz. Ýbrahim [Ýnceleme]


Altuð Öztürk kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Altuð Öztürk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.