..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kitaplarla dolu bir oda, ruhlu bir beden gibidir. -Cicero
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Türkiye > ilker balçýk




7 Nisan 2013
Elbise ve Adam  
Ýnsaný insan yapan elbisesi mi yoksa...

ilker balçýk


Yapmayýn artýk bunu. Ýnsanlarý kýyafetlerine göre yargýlamayýn. Insanlara kýyafetine göre puan vermeyin. Býrakýn sadece modacýlar kendi arasýnda bunu yapsýn.


:ADGC:
ELBÝSE VE ADAM

     Çok zaman düþünmüþümdür o güzel kýyafetli adamlarýn acaba baþka bir kýyafeti yok mu diye? O kadar baðlanmýþlar ki o tek tip elbiseye; bunun dýþýndaki bütün elbiseler kötü, basit, pejmürde, kýlýksýz… Cumhuriyete geçerken eski kýyafetleri kötülemiþtiler eskiden herkesin ne olduðu belliydi þimdi ise belli deðil diye. Ýyi de neden belli deðil? Býrakýnda herkesin elbisesi kendini yansýtsýn. Mesleðini bilelim, mensubiyetini bilelim. Þimdi herkes ayný tek tip bu sizinde göz zevkinizi bozmuyor mu? Bakan takým elbise kravat, müdür takým elbise kravat, memur takým elbise kravat, odacý takým elbise kravat iyi de hangisi müdür hangisi kapýcý hangisi bakan. Bir de bunlara özenmeye çalýþan özentiler takým elbise kravat.
     Elbiseyi elbise yapan içindeki kiþi mi yoksa elbisenin kendi güzelliði mi? Nasreddin Hoca ünü bugüne gelmiþ bir alim, bir ünlü, bir hoca. Birgün bir düðüne gider ama düðün evinde ilgi alaka görmez. Çünkü elbisesi normaldir, sýradandýr, günlüktür. Hatta bazýlarý onu ayýplamýþtýr bile yahu hiç düðün evine böyle mi gelinir. Ýnsanýn bir kat elbisesi yok mu ayýp ayýp hoca çok ayýp. Hoca tabii zeki hemen durumu sezer gider eve geri gösteriþli kürkünü giyer. Yine gider düðün evine aman da bu da kim? Vay hocam vay hocam lütfen þöyle buyrun baþ köþeye geçin. Yiyin hocam yiyin ne isterseniz hemen getirelim. Tabaklar çanaklar uçuþur. Hoca kürkün ucunu alýr eline batýrýr çorbaya YE KÜRKÜM YE, YE KÜRKÜM YE bu itibar bana deðil sana. Peki o gün kürk giyen bir tek hocamýydý. Yüzlerce binlerce kiþi o kürkten giydi. Ama neden hala sadece ve sadece Nasreddin Hoca’yý anýyoruz anlatýyoruz dinliyoruz gülüyoruz gülerken de düþünüyoruz. Demek o kürk deðildi önemli olan onun içindeki Nasreddin Hoca idi. Bu milletin en büyük deðeri belki çok zaman basit elbiseler giydi. Ama temiz giydi. Nezih giydi. Bugün dünyaya gurur duyduðumuz bir Nasreddin Hoca yaþadýðý dönemde belki pek de sevilmedi. Çünkü her zaman doðrularý söyledi. Baþkasýnýn iþine karýþmadý. Kendi iþine de karýþtýrmadý.
     Rahmetli Barýþ Manço Kul Ahmet’in Ceketi derken yine aslýnda ayný konu vardýr. Kul Ahmet bir ceket giyer bu cümle aleme dert olur. Neden ceket giyer herkes gömlek giyerken. Kul Ahmetin Ceketi dert oladursun bir gün bir fakir ölür üstüne örtülecek bir þey bulunamazken Kul Ahmet gelir ve ceketi üstüne örter. O zaman herkes anlar ceketin kerametini. Kul Ahmet birden Ahmet Bey oluverir. Dünkü Kul Ahmet bugün olmuþtur artýk Ahmet Bey. Ýbreti alem olur Kul Ahmet’in ceketi. Ey güzel adam, ey çocukluk yýllarýmýzýn Barýþ abisi, ey 20. asrýn büyük ozaný ya sen ne olacaksýn. Neler çektin o uzun saçlarýn yüzünden, o pala býyýklarýn yüzünden, o enteresan yüzüklerin yüzünden. Az mý eleþtiri almadýn, az mý dayak yemedin, az mý dýþlanmadýn. Kimisi o uzun saçlý solcu dedi, kimisi býyýklarý uzun saðcý dedi. Oysa o sadece bizim Barýþ abimizdi. Dünyayý bize tanýtan, gittiði her yerde Türklüðü en güzel þekilde temsil eden, Türk-Japon dostluðunda çað açan, bütün çocuklara on puan veren Barýþ abi. Seni bu millet kýyafetinden dolayý çok üzdü özür dileriz. Senin de kýymetin ölünce anlaþýldý. O cenaze töreni bütün gerçeði o yobazlara haykýrýyordu.
Yapmayýn artýk bunu. Ýnsanlarý kýyafetlerine göre yargýlamayýn. Insanlara kýyafetine göre puan vermeyin. Býrakýn sadece modacýlar kendi arasýnda bunu yapsýn. Kravat takmadý diye bir öðretmeni yerin dibine sokmayýn. Küpe taktý diye bir memuru sürgüne göndermeyin. Baþýný örtüyor diye bir hemþireyi küçümsemeyin. Ne diyor Hazreti Mevlana:’’Ne elbiseler gördüm içinde adam yok, ne adamlar gördüm üstünde elbise yok.’’ Adamý adam yapan elbise deðildir. Baþka bir þeydir. Sevgili peygamberimizin kaç kat elbisesi vardý acaba? Devlet baþkanýyým diye süslü gösteriþli mi giyinmiþti? Býrakýn güzel giyinen kendini padiþah sansýn. Karýþmayýn ona o öyle mutlu. Ama bir pantalon bir gömlek giyene de karýþmayýn o da öyle mutlu. Yoksa Nasreddin Hoca, Barýþ Manço, Mevlana ve daha niceleri oradan bakýp bize parmak sallayacaklar. Yapmayýn bunu diyecekler insaný elbisesine göre ayýrmayýn. Bak biz hala ölmedik, yaþýyoruz bunu yapanlarsa öldü. Lütfen… Ýlker BALÇIK
05.04.2013 Almanya



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Cennet Bursa [Þiir]
Yaþasýn Türkiyem [Þiir]
Geldi 23 Nisan [Þiir]
Ya Hep Ya Hiç [Þiir]
Gökoðuzlarýn Topraklarýna Seyahat [Deneme]
Türk Dilini Öðreniniz Çünkü [Bilimsel]
Türkçe Almanca'ya Engel mi Yoksa Destek mi? [Bilimsel]


ilker balçýk kimdir?

Milli eðitimin her kademesinde görev yaptým. Þimdi ise Almanya'da Türk çocuklarýna anadil kurslarý veriyorum. Türkçe benim sevdam.

Etkilendiði Yazarlar:
Yunus Emre, Yahya Kemal , Necip Fazýl Kýsakürek ve daha bir çok þairimizi severek okuyorum.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ilker balçýk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.