..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Cumhuriyet fikir serbestliði taraftarýdýr. Samimi ve meþru olmak þartýyla her fikre saygý duyarýz. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim > Yûþa Irmak




21 Ekim 2024
Oyun veya Siyaset  
Yûþa Irmak
Sporda, kas gücünü kullanarak rakibi kanýrta kanýrta yenmek, pes ettirmek mümkündür. Ancak ikili spor karþýlaþmasýnda kol gücünü kullanarak yendiðin bir kiþidir ve ancak o bir kiþiye üstünlük saðlanabilir.


:AH:
Ýkili spor müsabakalarýnda örneðin, boks ve güreþ gibi; sonuç genel de sporcunun kas gücü ile doðru orantýlý olarak deðerlendirilir. Ancak kimi zaman bu güçte yetmez. Yani, ikili müsabakalarda sporcularýn teknik bilgisi eksik ve yetersizse rakip tarafýndan boþ bir çuval gibi yere serilmesi kuvvetle muhtemeldir. Zira ikili müsabakalarýn hepsinde teknik bilmekteki ana gaye, rakibin gücünü kendi lehine çevirebilmekten geçmektedir.

Peki bu temsili siyasete de benzetebilir miyiz?
El cevap: Evet!
Gerçekten siyasette de buna benzemektedir. Hatta siyasette spordakinden daha incelikli oyunlar veya teknikler bilmek gerekmektedir. Sporda, kas gücünü kullanarak rakibi kanýrta kanýrta yenmek, pes ettirmek mümkündür. Ancak ikili spor karþýlaþmasýnda kol gücünü kullanarak yendiðin bir kiþidir ve ancak o bir kiþiye üstünlük saðlanabilir. Siyasette ise güç kullanarak elde edilen baþarýnýn sonunda yüzlerce, binlerce kiþinin hayatý da tehlikeye atýlmýþ olur. Yani siyasette güce baþvurmak yalnýzca iki kiþi arasýnda meydana gelmez. Sayýsý kalabalýk olan iki küme arasýnda, insanlarýn istikbalini ilgilendiren bir çekiþme söz konusu olduðu için onlarca, yüzlerce, binlerce insan da bu durumdan etkilenir.

Böyle olunca siyasette güce baþvurmak en son akla gelen ve en son baþvurulan bir çözüm yoludur. Bu yüzden siyaset demek, bir anlamda iþi müzakere yoluyla çözümleyebilmek demektir. Siyaset sporunda güce baþvurmak: yapýlan siyasetin tükendiðini, bitirildiðini iþaret eder. Eðer müzakere yoluyla çözüme gitme hususunda minik bir ihtimal bile varsa ve taraflar o ihtimali dikkate almadan güce baþvurmayý denemek istiyorsa, orada siyasetçinin deðil, baþka faktörlerin veya güçlerin etkisinin olduðunu rahatlýkla söyleyebiliriz.

Þimdi biri çýkýp bana: “Ýyi bir siyasetçi nasýl olur” diye sorsa, hiç çekinmeden “rakibinin gücünü kendi lehine çevirebilme yeteneðine sahip kiþilerden” derim. Ýþte bu durum aynýyla, sporda da geçerlidir. Yani teknik bir sporcu da, rakibinin kullandýðý gücü boþa çýkartmasýný bilmesi kadar, rakibinin gücünü kendi lehine çevirmesini bilen kiþilerdir derim.

Konuyu mantýða bir týk daha yaklaþtýrmak için bir misal daha vermek isterim.
Kaba güce baþvurarak belki Amerikan ordusuyla baþa çýkmak, en azýndan zahiren kolay görünmeyebilir. Baþarý þansý “ceteris paribus” nerdeyse imkân dýþýymýþ gibi görünebilir. Ancak ayný Amerikan gücünü teknik bir siyasetçi kendi lehine pekala çevirebilir. Bu sonuca ulaþmak o tarz siyasetçilerin baþarabileceði bir iþ ve sonuçtur. Sporda da, siyasette de, askerlikte de stratejik ve taktik imkânlarý kullanmasýný bilen, karþý tarafýn gücünü kendi lehine dönüþtürebilen baþarýya ulaþýr. Savaþ tarihinde sayýca az olanlarýn, sayýca çok olanlara üstün geldiði durumlar az deðildir. Kol gücü hesabýyla yapýlan ölçümde, sayýsý çok olanýn gücünün çok olduðunu söylemek de yanlýþ deðildir. Ancak kendi gücünü kullanmasýný bilmeyen veya rakibin gücünü kendi lehine çevirmesini beceremeyen taraf, daha baþtan yenilgiyi kabul etmiþ demektir. Bunun tersi: kol gücü yetersiz de olsa, rakibinin gücünü kendi lehine çevirmesini beceren de gücüne güç katmýþ demektir.

Türklerin savaþ stratejisinin ve taktiðinin baþat sýrlarýndan birini, bir yandan karþý tarafýn gücünü boþa çýkartacak usulleri uygulamakta arayacaksak, bir yandan da karþý gücün imkânlarýný kendi lehine çevirmenin üstesinden gelmeyi bilmesine yormamýz gerekir. Özellikle Osmanlý ordusu, rakip güçle yüz yüze geldiðinde, hasým taraf zaten sýfýrý tüketmiþ veya o hale getirilmiþ olurdu. Ve zafer bu noktadan sonra kesinlik kazanmýþ olurdu.

Ancak konu biraz da günümüz siyasetiyse, tekrar etmekte fayda gördüðüm için söyleyelim; siyasetçinin görevi, elinde tuttuðu gücü “ceffel kalem” savaþ alanýna sürmek deðildir. Siyasetçinin görevi, bir yandan rakip tarafýn gücünü ve güç kullanma iradesini boþa çýkartmak, bir yandan da o gücü kendi lehine çevirmeyi neticeye kavuþturacak usulleri devreye sokabilmesindedir.
Türk siyaset sahnesinde devletin dýþa karþý izlenimi taktiði gayet iyidir. Beri taraftan iç siyasetle ilgili de son dönemlerde atýlan adýmlar yaklaþan 3. Dünya Savaþý için ülkemizin elini daha güçlendirecek bir taktiktir.

Kalýn saðlýcakla…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hýrsýz
Devletler Nasýl Ölür?
Nesli Dijital’in Ortadoðu Devrimi…
Türk Erkeði Mevzusu Üzerine
Para, Din, Kitap, Allah, Kelam…
Ýdeolojilerin Dostluk ve Düþmanlýk Anlayýþý

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
12 Eylül Fermaný
Sefil Tarihçilerimiz!
Tarihimizi Aydýnlatan Bir Kitap
Büyük Þairlerin Þiirleri Nasýl Okunur?
"Tufandan Önce" Kitabý Üzerine Notlar
Dilin Düþündürdükleri
Pavese’nin Yaþama Uðraþý
Edebiyat Düþüncesi Üzerine…
Hasretin Sebebi: Ýlham
Sadettin Kaplan’ý Kimler Tanýyor?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Geldim [Þiir]
Bir Hicran Naðmesi [Þiir]
Sakin Bir Acý [Þiir]
Sözün Çiçeði [Þiir]
Sevgiliye Hasretle [Þiir]
Geceye Kâside [Þiir]
Gözbebeði Turþusu [Þiir]
Benimle Ölür Müsün? [Þiir]
Beste-i Nigar [Þiir]
Bilemezsiniz [Þiir]


Yûþa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aþýðý! Yayýncý, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.