..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçýnýn iþlevsel tanýmý bilinci neþelendirmektir. -Max Eastman
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Savaþ ve Afetler > ismail sarýgene




1 Aðustos 2006
Hüznü Yurt Edinen Savaþ Çocuklarýna  
ismail sarýgene
Ben cocuklarý, kanlý halleriyle deðil; umuda uzanmýþ uçurtmalarýn ardýndan koþan halleriyle görmek istiyorum. Bana ölen bir cocugun donuk yüzüyle ve emziðinin kan donduran sahnelerini göstermeyin. Ben yarýnlarýn güneþ huylu cocuklarýnýn gülümseyen yüzlerinde Dünya' yý görmek istiyorum. Barýþý, umudu istiyorum..


:AIEB:
"Hüznü yurt edinen savaþ cocuklarýna..."

Hangi yüzyýldayýz, diye bir dönüp bakýyorum takvimlere. Gerçi bakmaya gerek yok. Memleketimin bir karýþ ötesinde kan çicekleri açýyor çocuklarýn kýmýldamayan yüzlerinde. Hala gözlerimin önünde bomba sonucunda enkazlarýn arasýndan çýkan bebeðin masum cesedi ve aðzýnda emziði...Kaným donuyor, çaresiz bakýþlarýn arasýnda bir damla gözyaþý.. Boþa akan gözyaþlarý, çaresiz bakýþlar ve sahipsiz çýðlýklar..

Sözüm ona medeniyetin beþiði , herþeyin barýþla olmasý için defalarca Diyarbakýr' a gelip PKK ' lý cenazesine katýlan sözde barýþ elçileri neredesiniz ?Nerede kaldý sözüm ona medeniyetiniz, barýþ elçiliðiniz ? Ortadoðu aðlýyor, feryatlar yükseliyor nerdesiniz ? Bu sessizliðin sebebi niye, neden ? Hala neyi bekliyorsunuz ? Gerçi sizden birþey beklemek imkansýz. Benim memleketimde 30 bin insan katletildi. Hiçbir Avrupalý çýkýp bu görüntüler karþýsýnda olan bitenlere " terör " diyemedi..Dönüp tarih sayfalarýný açtýðýmýzda Bosna' nýn kanlý günleri sizlerin maskeli yüzlerini göstermek için yeterli. Sýrp kasaplarýnýn iþlediði insanlýk suçlarýný göz ardý eden sizlerdiniz.. Tarihinin kýrýk taþlarla örülü köprülerinden çok sular aktý lakin Avrupa yine ayný, katil yine ayný adý Sýrp olmuþ, Ýsrail olmuþ. Sonuçta eli katil...

Birleþmiþ Milletler ise hala ortada oynanan kanlý sahnelere seyirci. Nerdesiniz insan haklarý savunucularý, nerdesiniz ? Sizin harekete geçmeniz için kaç bin kiþi ölecek daha? Kaç tane çocuk kefensiz gömülecek topraða..? Yoksa bu ölümlere alýþacak mýyýz ? Haklýsýnýz siz elinizi, ayaðýnýzý toplayýp Ýsrail' e kýnama' dan öteye bir yaptýrým da bulunacak haliniz yok ! Yazýk, sadece yazýk.. Dünya seyrediyor, Ýsrail vuruyor ve ne yazik ki insanlýk kan aðlýyor...

Hani Arap ülkeleri , sözüm ona Müslümanlarýn sesi olup gereken cevaplarý verecekler insanlýða. Siz hala petrolün varil baþý yeþil dolarlarýnýn hesabýndasýnýz. Devam edin. Bu zulmü siz sessizliðinizle alkýþlýyorsunuz. Farkýnda deðilsiniz. Bombalar sizin petrolünüze bir zarar vermesin de ne olursa olsun. Oysa o bombalar cocuklarýn göðsünde deðil de sizlerin petrol tanklarýný düþse cýðlýklarýnýz yükselecek deðil mi ? Bir gün bu zulüm size de uðrayabilir çünkü katile dur diyen yok !

Artýk ana haber bültenleri bile bu zulmü ikinci, üçüncü sýradan giriyor.. Haklýlar, sýradan ve olaðan. Yine Ýsrail bombalayacak yine cocuklar ölecek. Deðisen bir þey yok. Ölümler, yýkýlan hayaller ve sahipsiz çýðlýklar.. Donuk gözlü insanlar, öldükten sonra kendi mezarýna deðil topluca gömülen masumlar. Artýk sýradan hale geldi kanlý görüntüler, fosforlu bombalar. Günün içinde solan yüzler, sýra sýra dizilmiþ cesetler..

Ýsyanlar, sahipsiz çýðlýklar ve hüznü yurt edinen cocuklar. Ben bu yazýyý yazarken kim bilir kaç cocuk binalarýn altýnda kalýp ölüme masum yüzleriyle koþtular. . Zulüm devam ediyor, durun diyen var mý ? Ya da Ýsrail' e sesini yükseltebilen? .. Var mý ? Dünya susmaya devam edecek ve galiba bu görüntüler bizim kanýmýzý dondurmaya devam edecek...

Bu vahþeti kýnýyorum. Ýsrail 'i , onu destekleyenleri, Birleþmiþ Milletleri ve Hizbullah' ý kýnýyorum.


Ben cocuklarý, kanlý halleriyle deðil; umuda uzanmýþ uçurtmalarýn ardýndan koþan halleriyle görmek istiyorum. Bana ölen bir cocugun donuk yüzüyle ve emziðinin kan donduran sahnelerini göstermeyin. Ben yarýnlarýn güneþ huylu cocuklarýnýn gülümseyen yüzlerinde Dünya' yý görmek istiyorum. Barýþý, umudu istiyorum..

01.08.2006



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yokluðunu Öptüm [Þiir]
Hasretinle Yaþýyorum [Þiir]
Kýyamam Sana [Þiir]
Severken Unutmayý Öðrenemedim [Þiir]
Ýmkansýzlýðýný Sevdim [Þiir]
Nerden Bileceksin ki [Þiir]
Güllerim Yansýn Avuçlarýnda [Þiir]
Gözlerine Sakladým Cenneti [Þiir]
Hiç Yaðmur Üþür Mü Anne? [Þiir]
Unutmak Ölmekti [Þiir]


ismail sarýgene kimdir?

Bir anahtar deliðinin ardýna gizlenmiþ Cenneti, gözlerinin ovalarýna seren kelimelerimi arayacaksýn yorgun kaðýtlarýn suskun nefeslerinde. Bulutsuz düþlerin , yýldýzsýz gecelerin ardýnda takýlýp rüzgarlarý avuçlarýnda çýplak denizleri senin gözlerin için yaktýðým satýrlarýmý özleyeceksin. En çok yüreðine dokunduðum " yüreðimi " özleyeceksin. Yüreðini yýldýzlara yaslayýp özlemi demleyeceksin gecenin karanlýk çaydanlýklarýnda. . Hasretim büyüyecek damarlarýnda, duvarlar dilini yutmuþcasýna suskunluðun maskesini giyinecek. Beni arayacaksýn bensiz cümlelerin sen kokan satýrlarýnda. Bir sigara daha yakacaksýn dumanýný daðlarýn yüksek yamaçlarýna yolladýðýn. Kesmeyecek bir daha. Küllüklerde öldürdügün sigara izmaritlerinle sönmeyecek hasretim. . Seni þimdiden özlediðim gibi sende " beni " özleyeceksin. . Her dokunuþumda saçlarýna gelincikleri seren ellerimin kücüklügünü arayacaksýn avuç içlerinde. Temmuz gecesi sebebsizce üþtüðünde titreyen tenine gözlerimi sermemi dileyeceksin. Hasreti kanatýp özleyeceksin. . Belki de en çok parmak uçlarýnýn üþümüþlüðüne gözyaþlarýmý ateþlere rehin verdiðim gözbebeklerimi özleyeceksin.

Etkilendiði Yazarlar:
Acýlarýmýn arasýnda kalmýþ yetim düþlerim beni anlatmaya yetiyor


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ismail sarýgene, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.