..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzca sevgiyi öðret, çünkü sen osun. -Anonim
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Dinbilim > osman demircan




30 Ocak 2010
Baþkasý Ýçin Aðlamak Zordur  
osman demircan
Kolay deðil bir baþkasý için aðlamak. Ýnsanýn çevresine ve kendine karþý baðýmsýzlýðýný ilan etmesi gerekir. Bir gün Cuma namazýna gitmiþtim. Namaz baþlamadan önce imam dua etmiþti. Allah’ým bütün Müslümanlara yardým et demiþti. O an cami, cemaatin amin sesleriyle inlemiþti. Ama ben yýkýlmýþtým. Cami yerindeydi, cemaat yerindeydi ama ben ise yerle bir olmuþtum. Bu nasýl din anlayýþý. Sadece kendini ve cemaatini düþünen bir din olur mu? Baþka insanlara dua etmeyi çok gören insanlar onlarý da hor görürdü. Bu nasýl din anlayýþýydý ki baþkalarýný ötekileþtiriyor, onlarý ayrý tutuyordu.


:CAHH:
Kolay deðil bir baþkasý için aðlamak. Ýnsanýn çevresine ve kendine karþý baðýmsýzlýðýný ilan etmesi gerekir. Bir gün Cuma namazýna gitmiþtim. Namaz baþlamadan önce imam dua etmiþti. Allah’ým bütün Müslümanlara yardým et demiþti. O an cami, cemaatin amin sesleriyle inlemiþti. Ama ben yýkýlmýþtým. Cami yerindeydi, cemaat yerindeydi ama ben ise yerle bir olmuþtum.
Bu nasýl din anlayýþý. Sadece kendini ve cemaatini düþünen bir din olur mu? Baþka insanlara dua etmeyi çok gören insanlar onlarý da hor görürdü. Bu nasýl din anlayýþýydý ki baþkalarýný ötekileþtiriyor, onlarý ayrý tutuyordu. Evet Kuran’da Allah insanlarý inananlar ve inanmayanlar olarak ayýrdý. Buna bir itirazým olamazdý. Fakat insanlarýn bunu yapmasý çok abesti. Hiç kimse hiç kimsenin Tanrý’sý olamazdý. Kimse kimseyi Allah’ýn sopasýyla dövemezdi. Kaç kez cuma namazýna gittim de bir kez olsun Haiti için dua edildiðine rastlamadým. Müslümanlýðýmdan utanýr oldum. Bir gün de Rize’den Trabzon’a gitmek için duraða gelmiþtim. Dolmuþum bütün koltuklarý doluydu, yalnýz öndeki koltukta bir türbanlý bayan oturuyordu. Gelip onunla benim arama çantamý koydum ve oturdum. Aman Allah’ým bayan hiddetle kalktý ve baðýrmaya baþladý. Sonra çýkýp gitti. Çok utanmýþtým. Arkaya dönüp ben bir þey yapmadým dedim. Bir dinin þerefi onun insanlara bakýþýndadýr. Nasýl bir Yahudi’yi suçsuz yere asacaklarý sýrada Émile Zola cumhuriyetin þerefi adaletindedir deyip itiraz etmiþti. Evet kendi inancýndan olmayaný savunmak zordur. Çünkü insanlar daha çok bencil olmayý tercih ederler. Ýþin en korkucu bencilliðin din anlayýþýyla ortaya çýkmasýydý. Öyle bir ülkede yaþýyoruz ki kültüründe sorun var, din anlayýþýnda sorun var. Ýnsanlar cenazeye giderler, ölen için gözyaþý dökmemelerini bir yana býrak, kimin ne kadar aðladýðýna bakarlar. Kýz çocuklarý töre kurbaný olur. Erkekler sakýn çiðnemekten utanýr. Öyle küçük sorunlar var ki ülkemde, týpký halýnýn üzerine dökülmüþ raptiyeler gibi. Ülkeyi o halýnýn üzerine yürütmeye çalýþýr büyükler. Gel çocuðum gel buraya der gibi. Oysa ayaklar kan içindedir, görmez ya da görmezden gelir büyükler! Yapýlmasý gereken eðitimcilerin amacýnýn deðiþtirilmesidir. Eðitimcilerin ilk amacý örselenmemiþ, tornadan geçirilmemiþ nesiller yetiþtirmek olmalýdýr. Halkýnýn yüzde doksaný Müslüman olan bir ülkede derhal Müslümanlar eðitilmelidir. Dinin ve törenin gençleri törpülediðini eðitimciler bilmelidir. Bu yüzden gerçek din anlatýlmalýdýr. Müslümanlara laikliðin dinsizlik olmadýðý, laikliðin özgürlük olduðu ve dini de sadece özgür insanlarýn samimice yaþayabileceði anlatýlmalýdýr. Ben her zaman dedim. Ýyi Müslüman olmak istiyorsan, Müslümanlardan uzak dur diye. Bir gün Rize’de çok tanýnmýþ, þu an yaþamayan, bir din aliminin yanýna gittim. Ona kafamý kurcalayan bir soru sordum. Ýnan Allah’ýn kulusun baðýrýp çaðýrarak camiyi ayaða kaldýrdý. Sus diyorum susmuyor. Sorduðum soru hoþuna gitmemiþti ve beni rezil etmiþti. Ben bu tür olaylara irtica gözüyle bakýyorum. Böyle insanlar baþýmýza gelmesin. Müslümanlar ciddi bir eðitimden geçsin.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Yorum ve deðerlendirmelerinize katýlýyorum
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
1 Þubat 2010
Toplumumuzda dine sizin anlayýþýnýzdaki insanlarýn sayýsýnýn artmasý dileðiyle...Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dinbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çeliþki

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Millet Küfrederken, Söverken Deðil, Severken Millet Olmalýdýr
Fosseptik Çukuru
Yazmak Deliliktir
Suç

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
En Ateþli Anýmda Gel Yanýma [Þiir]
Öperek Beni Öldür [Þiir]
Cayýr Cayýr [Þiir]
Kar Yangýnlarý [Þiir]
Söyle Neden Konuþmuyorsun [Þiir]
Gözlerim Kan Davalýdýr Her Geceye [Þiir]
Kefenden Çiçekli Elbise [Þiir]
Martý Beyazý [Þiir]
Gül Þarabý [Þiir]
Varlýðýn Sevda Yokluðun Fýrtýna [Þiir]


osman demircan kimdir?

Yüreðimin ve beynimin tavanýnda buluyorum, tozlu mýsralarý. Aklým bir çatý katý. Gözlerim yýldýzlarla dolduðunda, bakýþlarýmýn ýþýltýsý vurur satýrlara. Ýþte o zaman, þiirler bir Samanyolu olur. Mehtaplý gecelerimi vururum gözyaþlarýmla biriktirdiðim göllere. Her mýsra bir dal gibi düþer, þiir denizlerine. Kýzýl bir duyguya boðulurum o an. Akarým ellerinize.

Etkilendiði Yazarlar:
Herkes


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman demircan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.