..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özgürlük sevdasý insanýn baþkalarýna duyduðu sevgidir; güç sevdasý insanýn kendine duyduðu sevgidir. -Hazlitt
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Mehmet Akif Uçar




4 Mart 2010
Din Ya da Ýnanç Kültürü  
Mehmet Akif Uçar
Ýnsanýn fýtratýnda, kendinden daha üstün bir güce ya da daha üstün olduðunu sandýðý bir varlýða tapýnma eðilimi vardýr. Bu eðilim elbette ki tüm varlýklarý, Allah’a meyletmek için var edilmiþtir.


:AEEJ:
Ýnsanýn fýtratýnda, kendinden daha üstün bir güce ya da daha üstün olduðunu sandýðý bir varlýða tapýnma eðilimi vardýr. Bu eðilim elbette ki tüm varlýklarý, Allah’a meyletmek için var edilmiþtir. Ama çoðu zaman insanlýk bu asýl amacýn dýþýna çýkarak, ilahlýkla hiç alakasý olmayan eþya, insan, sistem ya da tabiattaki herhangi bir varlýðý eriþilemez güç olarak atfedip ilahlaþtýrmýþtýr. Ýlah seçimi doðrudur ya da yanlýþtýr, bu farklý bir konu ama genel anlamda, insandaki bu ilah edinme faktörüne din ya da bir diðer açýlýmýyla inanç kültürü denilmektedir.

Nitekim insanlar, tarih boyunca çok deðiþik inanýþ biçimlerini kendilerine din edinmiþler ve ona göre yaþamýþlardýr. Zira bu farklýlýðý belirleyen en büyük etkense, içinde bulunduklarý hayat tarzý ve ihtiyaçlarýdýr. Ýnsanlar her ne kadar ihtiyaçlarý ölçüsünde kendilerine bir yol çizmeye çalýþsalar da sürekli yanlýþa meyledip, çaresizlik içinde çýkmaza girmiþlerdir. Ýþte bunun içindir ki Allah belli dönemlerde insanlara doðruyu görmeleri için yine kendi içlerinden kendileri gibi biri olan insanlarý seçip onlara önderlik yapmalarýný saðlamýþtýr. Peygamber diye isimlendirdiðimiz bu nadide insanlar, her ne kadar içinde bulunduklarý toplumlarý hayat ve anlayýþ bakýmýndan doðruya sevk etseler de zamanla o toplumlar yine dejenere olmuþlardýr. Bu, elbette birazda insanýn fýtratý itibariyle yanlýþa olan meylinden kaynaklanmaktadýr. Bu yanlýþtaki en aktif rol ise insanda bulunan “ben bilirim” havasý ya da sevgi ve saygýda aþýrýya kaçma duygusudur.

Tarihi objektif bir þekilde incelediðimiz de, gördüðümüz en belirgin gerçek þudur ki insanlarý, ya kendilerine zorbalýkla ilahlýk taslayan bir hükümdara olan aþýrý saygýlarý ya da herhangi bir özelliði itibariyle muhabbetlerini kazanmýþ kahramanlara olan aþýrý sevgileri, onlarý ilahlaþtýrmalarýna ve böylece de þirk pisliðine bulaþmalarýna neden olmuþtur. Onun için þunu net olarak bilmeliyiz ki insan; kâinattaki hiçbir þeye, her ne sebeple olursa olsun kesinlikle aþýrý saygý ya da aþýrý sevgi beslememelidir. Çünkü evrendeki her þeyin tek sahibi kesinlikle Allah’týr ve onun dýþýndaki her þey, elbet bir gün yok olmaya mahkûmdur yani hiçbir þeyin ekstra özelliði yoktur. Bu nedenle en doðru inanýþ biçimi, sadece Allah’ý ilah kabul etmek ve onun dýþýndaki hiçbir þeyi yüceleþtirmemektir. Zaten gerçekte de bu böyledir yani hiç bir þey ve hiçbir kimse onunla asla boy ölçüþemez. Zira o Allah ki, tüm zaman ve mekânlarýn tek sahibidir.

Nitekim din, inanç, düþünce ve anlayýþ bakýmýndan herkes özgürdür. Çevresindekilere zarar vermediði ve onlarýn özgürlüklerini kýsýtlamadýðý sürece isteyen istediði þekilde düþünüp, istediði biçimde yaþama hakkýna sahiptir. Allah herkesi özgür yaratmýþ ve herkesin her özelliðini kendine vermiþtir. En sonunda da herkes, kendisi için kazýlan mezara gömülecek ve kendi hesabýný, kendisi verecektir. O nedenle hiç kimsenin hiçbir þekilde hiç kimsenin inancý, düþüncesi ve yaþantý þeklini engellemek ve kýsýtlamak gibi bir hakký yoktur. Düþüncesine veya inancýna katýlýrsýnýz ya da katýlmazsýnýz bu sizin bileceðiniz bir þeydir ama kesinlikle insanlarýn inanç ve düþünce biçimine saygý duymak zorundasýnýzdýr. Musevi, Ýsevi, Müslüman, Mecusi, Ateist, Budist veya Þamanist her ne olursa olsun insanlarýn ya da toplumlarýn, inançlarýný küçümsemek, aþaðýlamak, yadýrgamak ve onlarýn saygý duyduðu herhangi bir þeye hakaret etmek kesinlikle yanlýþtýr. O insanlarýn düþünce ve inanç biçimleri size yanlýþ gelebilir ama o, onlarýn doðrusudur. Ne biliyorsunuz belki de, sizin düþünce þekliniz yanlýþtýr ve onlarýn ki doðrudur. Onun için böylesi durumlarda yapýlmasý gereken tek þey, saygý ve sevgi çerçevesi içinde her iki tarafýnda baðýmsýz bir þekilde, düþüncesini ortaya koyarak doðru olaný bulmaya çalýþmalarýdýr. Ama maalesef günümüz çaðdaþ dünyasýnda insanlar, birbirlerinin inanç ve düþüncelerine saygý duymak bir tarafa; tam aksine kendisi gibi düþünmeyen ve inanmayan insanlarý ya da toplumlarý infilak etmeye çalýþýlmaktadýr. Nitekim tüm insanlýk adýna belirtiyorum ki, böyle bir uygulama biçimi, kesinlikle çok vahþicedir.

Ayrýca tüm bunlarý göz önüne alarak diyoruz ki, lütfen hiç kimse düþünce, inanç ve yaþantý þeklinden dolayý kimseyi yadýrgamasýn ve de bundan dolayý yargýlanmasýn. Zira böyle bir þey, en büyük insanlýk ayýbýdýr.


Mehmet Akif UÇAR



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýyilikler ve Kötülükler
Er - Rab
Ölüm..!
Dabbe"tül Arz
Erkekler ve Kadýnlar
Kitap ve Hikmet
Þeytan Ya da Ýblis
Üstünlük Ya da Aþaðýlýk Kompleksi
Ýnsan
Dünya ve Diðer Alemler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Beyaz Balina
Türk"e Kurþun Yaðdýrmak
Dünya Müslümanlarýndan Papa'ya Mesaj

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nur Tacý [Þiir]
Kutlu Sevda [Þiir]
Yakarýþ - Müjgan Akyüz & Mehmet Akif Uçar [Þiir]
Peygamber [Þiir]
Beraat [Þiir]
Boþluk [Þiir]
Serzeniþ [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Titimoha [Þiir]
Af - Rika [Þiir]


Mehmet Akif Uçar kimdir?

www. yakamozkitapevi. com

Etkilendiði Yazarlar:
Mustafa Kemal Atatürk, Necip Fazýl Kýsakürek, Mehmet Akif Ersoy, Lev Nikolayeviç Tolstoy, Ebul'Ala El-Mevdudi, Fethullah Gülen, Mustafa Ýslamoðlu, Hayrettin Karaman vs.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Akif Uçar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.