..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Zaman dostluðu güçlendirir, aþký zayýflatýr. -La Bruyere
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Mehmet Akif Uçar




9 Mart 2010
Ýsevilik Ya da Hýristiyanlýk  
Mehmet Akif Uçar
Bu günkü Filistin özerk bölgesinin Beytüllahim kentinde doðup, Ýsrail sýnýrlarý içindeki Nasýra kasabasýnda yaþadýðý ve daha sonrada bazý din bilginleri tarafýndan çarmýha gerilerek öldürüldüðü sanýlan fakat gerçekte ise Allah katýna yükseltilen Ýsa(as)’ýn öðretilerine ve onun temsil ettiði bu dine inanmaya Ýsevilik ya da Hýristiyanlýk denilmektedir.


:ABBA:
Bu günkü Filistin özerk bölgesinin Beytüllahim kentinde doðup, Ýsrail sýnýrlarý içindeki Nasýra kasabasýnda yaþadýðý ve daha sonrada bazý din bilginleri tarafýndan çarmýha gerilerek öldürüldüðü sanýlan fakat gerçekte ise Allah katýna yükseltilen Ýsa(as)’ýn öðretilerine ve onun temsil ettiði bu dine inanmaya Ýsevilik ya da Hýristiyanlýk denilmektedir.

Allah, Ýsa(as)’a týpký Tevrat gibi bir hidayet kaynaðý olan Ýncil’i vermiþtir. Yani Ýncil de Tevrat gibi mükemmel bir ilahi kitaptýr. Zaten bir kitabýn, ilahi kitap olup da, mükemmel ve evrensel bir kitap olmamasý mümkün deðildir. Çünkü o kitaplarýn hakiki sahibi, tüm evrenin sahibi olan Allah’týr. Ýseviler, Ýncil ismindeki iþte bu kitaba inanýr ve onun buyruklarýna göre hayatlarýný düzenlemeye çalýþýrlar. Ýsevilerin, Ýbadet mekânlarýna Kilise, din adamlarýna ise Papaz veya Rahip denilmektedir. Kilise onlar için ayrýca mezhepçilik olarak da bilinir. Yani Ýsevilerin bazý hususlarda ayrýldýðý kollarýn adýdýr. Genelce bilinen þekliyle de bu kollar; Katolik Kilisesi, Protestan Kilisesi ve Ortodoks Kilisesi diye üç kýsma ayrýlýr. Ama elbette hepsinin ortak noktasý aynýdýr. Yani þöyle ki Allah, kesinlikle tek bir ilahtýr ve Ýsa(as), Allah’ýn peygamberidir.

Nitekim Ýsa peygamberin doðumu, kesinlikle Allah’ýn eþsiz büyüklüðünün bir mucizesidir. Onun babasýz bir çocuk olarak dünyaya geldiði, herkes tarafýndan kabul edilen bir gerçektir. Normalde bir çocuk hepimizin bildiði þekliyle, anne ve baba sperminden oluþmaktadýr. Bu bile devasa bir mucizedir. Ama bunun da ötesinde Allah, tüm insanlara ibret olsun diye Ýsa(as)’ý Meryem ismindeki bir bakireden meydana getirmiþtir. Bu sadece ve sadece Allah’ýn yüceliðinin bir kerametidir. Ama insanlar bu mükemmel mucizeyi bile çarpýtmýþ ve demiþlerdir ki;‘Ýsa(as), hâþâ Allah’ýn oðludur’.

Zira Allah insanlara beni hissetsinler ve benim büyüklüðümü anlasýnlar diye, bin bir türlü mucizeler gösterirken, insanlarýn yanlýþta böylesine ýsrar etmelerini, ben sadece o insanlarýn bahtsýzlýðý olarak algýlýyorum. Sorarým size, þu yeryüzünün ve göklerin tek sahibi olduðunu bildiðimiz Allah’ýn, hâþâ çocuk edinmek gibi bir eyleme ihtiyacý mý vardýr? Sizde biliyorsunuz ki, asla böyle bir olasýlýk mümkün deðildir. Bu durum kesinlikle akla ve mantýða yatmamaktadýr. Ama biz yinede herkesin inancýna saygý duymakla beraber, hemen akabinde de böyle bir düþüncenin bizce yanlýþ olduðunu hatýrlatýyor ve herkesi mantýklý düþünmeye çaðýrýyoruz. Þüphesiz ki Allah, tüm insanlýðýn ilahýdýr ve yeryüzündeki herkes onun kuludur.

Þahsým adýna ben, Ýlahi kitaplardan okuduðum ve anladýðým kadarýyla Ýsa(as)’ýn, peygamber olduðunu biliyor ve onun peygamberliðini kabul ediyorum. Bunun adý Hýristiyanlýksa evet daha öncede belirttiðim gibi ben bir Hýristiyan’ým. Ama çoðu Hýristiyan’ýn kabul ettiði þekliyle, Ýsa(as)’ýn Allah’ýn oðlu olduðunu kabul etmiyorum. Ve açýkça belirtiyorum ki düþüncemde özgür olduðum için, böyle bir þeyi kabul etmek þeklinde hiçbir zorunluluðum yoktur.

Ýlahi kitaplardan ve son peygamber olduðunu bildiðim ve buna inandýðým Muhammed(as)’dan öðrendiðim ve onun naklettiði bazý sözlerden anladýðým kadarýyla, dünyanýn sonu ya da bir diðer ifadeyle kýyametin kopma anýna yakýn bir zamanda Ýsa(as), Allah’ýn bir mucizesi olarak yeryüzüne tekrar gelecek ve kendisiyle ilgili, insanlarýn kafasýnda oluþan tüm þüpheleri ortadan kaldýracaktýr. Ve ayný peygamber Muhammed(as)’ýn bildirdiðine göre, kýyamet alametlerinin çoðu gerçekleþmiþ yani belirtilen o zaman dilimi yaklaþmýþtýr. Rabbimden dileðim Ýsa(as)’ýn yeryüzünü tekrar þereflendirdiði o günü görmek ve onun dava arkadaþlýðýný yapabilmektir. Ona eriþebilen herkesin bilmesi gereken bir þey var ki o da; Allah adýna Ýsa(as)’a yardým etmek ve hiç kimseyi ne Yahudi, ne Hýristiyan, ne de Müslüman diye isimlendirmeden kesinlikle tek hakiki din olan Allah’ýn dinine sýmsýký bir þekilde sarýlmaya çaðýrmaktýr.

Zira yaþantý þeklinize illaki de bir din ismi koymak ve insanlarý gruplara ayýrmak bence kesinlikle þart deðildir. Her insanýn yapmasý gereken tek þey, Allah’a inanmak ve onun esaslarýna göre yaþamaya çalýþmaktýr. Gerçekte ise Allahýn istediði din ve hayat þekli kesinlikle budur...


Mehmet Akif UÇAR



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýyilikler ve Kötülükler
Er - Rab
Ölüm..!
Dabbe"tül Arz
Erkekler ve Kadýnlar
Kitap ve Hikmet
Þeytan Ya da Ýblis
Üstünlük Ya da Aþaðýlýk Kompleksi
Ýnsan
Dünya ve Diðer Alemler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Beyaz Balina
Türk"e Kurþun Yaðdýrmak
Dünya Müslümanlarýndan Papa'ya Mesaj

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nur Tacý [Þiir]
Kutlu Sevda [Þiir]
Yakarýþ - Müjgan Akyüz & Mehmet Akif Uçar [Þiir]
Peygamber [Þiir]
Beraat [Þiir]
Boþluk [Þiir]
Serzeniþ [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Titimoha [Þiir]
Af - Rika [Þiir]


Mehmet Akif Uçar kimdir?

www. yakamozkitapevi. com

Etkilendiði Yazarlar:
Mustafa Kemal Atatürk, Necip Fazýl Kýsakürek, Mehmet Akif Ersoy, Lev Nikolayeviç Tolstoy, Ebul'Ala El-Mevdudi, Fethullah Gülen, Mustafa Ýslamoðlu, Hayrettin Karaman vs.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Akif Uçar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.