..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bütün sanatlarda insaný þaþýrtan bir yan vardýr. -Alain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler > Nihal AKKUÞ




21 Mart 2010
Kahramanlýðýn Cinsiyeti  
Nihal AKKUÞ
Kahramanlýðýn cinsiyeti olmaz...O yürek iþidir... ve hayatta verdiði mücadeleler ve çektiði acýlarla yine de gülümseyebilen her insan, isimsiz bir kahramandýr...


:BFDI:
Kahramanlýk deyimi,gözü kara,düþüncesizce olaylara balýklama dalma anlamýnda kullanýlýr oldu günümüzde.Oysa ki kahramanlýk mefhumu,tüm ulusal tarihlerin mihenk taþýný oluþturan ciddi bir kavramdýr.Tarihsel olaylarýn akýþýný deðiþtirenler,davranýþlarý,düþünceleri ve yaþam felsefesiyle kendilerini çaðýnýn diðer insanlarýndan farklý bir boyutta muhafaza edebilen kahramanlar olmuþtur.

Kahraman deyince,insanlarýn gözünün önüne hep güçlü bir erkek modeli gelir nedense.Ancak geçmiþten günümüze tarihin seyrini deðiþtirebilecek özellikte kadýn kahramanlar da azýmsanmayacak sayýdadýr.

Eski Çað tarihinde Amazonlar’dan bahseden ilk kaynak,Homeros’un Ýlyada’sýdýr. Samsun(Thermodon) dolaylarýnda yaþayan Amazonlar,Therniscyria(Terne) Savaþý’nda Yunanlýlar’a yenilerek Ýskit ülkesi Palus Maiotis’e göç etmek zorunda kalýrlar.Zeus’un üvey oðlu Herakles ile Hyppolite arasýnda yaþanan savaþta Hyppolite ölünce Yunanlýlar Amazonlar’a boyun eðdirir ve erkek, kadýný alt eder.Kimilerine göre tarihin ilk kadýn savaþçýlarý,kimilerine göre erkek düþmanýdýr Amazonlar.

Kuzey Kafkasya Halk Destanlarýnýn sembolü olan Setenay Guaþe de Yunan mitolojisindeki gibi yarý tanrýça yarý insan özelliði taþýyan bir kadýn kahramandýr.Halk arasýnda bilge olarak kabul edilir ve Nart kurultaylarýnda önemli bir etkinliði vardýr.Tüm mühim toplumsal konular ona danýþýlýr.”Gül” anlamýna gelen “Setenay” adý,günümüzde hala Kafkas kökenli halklar tarafýndan kullanýlmaktadýr.

M.Ö.6.yy.da yaþamýþ olan Peçenek lideri Tomris,tarihte bilinen ilk Türk kadýn hükümdardýr.Çaðýnda zalimliði ile tanýnan Ýran hükümdarý Kirus,Tomris’le evlenerek topraklarýna da sahip olmak istemiþ fakat bu teklifi reddedilince hiddetlenerek Türk kuvvetleriyle yaptýðý savaþta Tomris’in oðlunu yenmiþti.Yenilgiyi kabullenemeyen Tomris’in oðlu canýna kýyýnca evlat acýsýna düþen annesi,Kirus’tan intikamýný alarak çaðýnýn insanlarýný bu zalim hükümdarýn pençesinden kurtarmýþtý.

Gerçek kahramanlýk,gerektiðinde þehadeti göze almaktýr.Ýlk Ýslam þehidi olma onuruna layýk olan da bir kadýndý.Dininden dönmediði için Ebu Cehil’in iþkencesi altýnda cennete gülümseyen Sümeyye,gözünü bile kýrpmadan hayat uykusundan ahirete uyandý.

Fransa’nýn ulusal kahramaný ve Katolik kilisesinin azizesi kabul edilen Jeanne d’Arc(Jan Dark)’ýn Ýngiltere ile Fransa arasýnda gerçekleþen Yüzyýl Savaþlarý’nda gösterdiði kahramanlýklarla destanlaþan bir hayat hikayesi vardýr.13 yaþýnda ordu komutasýna geçen ve 17 yaþýnda kahramanlýðýnýn doruðunda olan Jan Dark,19 yaþýnda Bedford dükü tarafýndan kazýklara baðlanarak yakýlmýþ, hazin bir ölümle yaþama veda ederek ,Çaykovski’nin,Shiller’in,Verdi’nin,Bernard Shaw’ýn ve Brecht’in yapýtlarýyla ölümsüzleþmiþtir.

Tarihte “93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlý-Rus Savaþý’nda Ruslar, Ermeniler’le birlikte Erzurum’u ele geçirmek için 9 kasým 1877’de aziziye Tabyalarý’na saldýrýrlar.Bu olay üzerine minarelerden halka sesleniþ ve cihada davete ilk tepkiyi,kundaktaki bebeðini býrakýp eline geçirdiði satýrla halkýný da ardýndan sürükleyen 20 yaþýndaki Nene Hatun verir.sayýca çok az olan Türk birliklerinin kahramanca direniþi sonucunda pes eden Rus,eli boþ dönerken Nene Hatun ismi de tarihin unutulmaz isimleri arasýna yazýlýr.

Kurtuluþ Savaþý, bir destandýr þüphesiz.Topyekün bir savaþtý bu ve Türk Milleti,kadýný ve erkeðiyle vermiþti var olma mücadelesini.Bu mücadelede adeta cephelerde büyüyen ve bu süreçte at binmeyi,silah tutmayý öðrenen küçük bir kýz çocuðu vardý.Babasýyla Geyve Savaþý,Konya Ýsyaný,I.ve II. Ýnönü Savaþlarý ile Sakarya ve Gediz Muharebelerinde gösterdiði kahramanlýklar nedeniyle TBMM’nin Ýstiklal Madalyasý’na layýk gördüðü ilk çocuk olarak tarihe geçmiþtir 70.Alay’ýn Nezahat onbaþýsý.Gediz Muharebesi’nde geri çekilmeyi düþünen Türk askerinin karþýsýna dikilip:”ben babamýn yanýnda ölmeye gidiyorum,siz nereye gidiyorsunuz?” diyen, cüssesi küçük ama yüreði büyük bir kahramandý o… Milli savunma Bakanlýðý tarafýndan yaptýrýlan bir araþtýrmaya göre Milli Mücadeleye katýlarak düþmanla mücadele eden kadýnlarýmýz arasýnda 62 þehit kadýnýmýz tespit edilmiþtir.Çankýnlý Yusuf kýzý Emine,Amasyalý Adil kýzý Zeynep,Erzincanlý Osman kýzý Emine,Adanalý Ayþe,Gaziantepli Güldane,arþiv belgelerinden tespit edilebilen birkaçýdýr sadece…Sakarya ve Baþkomutanlýk Meydan Muharebelerine katýlýp Afyon civarýnda Yunanlýlara esir düþen ve yine kendi çabalarýyla kurtulup ardýndan üsteðmen rütbesi verilen Fatma Seher Erden,baþarýlarýndan dolayý binbaþýlýða yükseltilen Ayþe haným,1 temmuz 1920’de Fransýzlara karþý 9.tümenin düþtüðü duraksamada “ben kadýn olduðum halde ayakta duruyorum da siz erkek olarak yerlerde sürünmekten utanmýyor musunuz?”diyerek ateþ hattýnda kalan iki arkadaþýný kurtarmak uðruna ileriye atýlýnca þehit düþen Tayyar Rahmiye,Tarsus’lu kara Fatma,kendisinden bilgi almak isteyen Yunanlýlara karþý direnirken düþman tarafýndan Kavak Köyü’nde iþkence yapýlarak öldürülen ve ardýndan fýrýnda yakýlan Gaziantepli Yirik Fatma,Gördesli Makbule,Asker Saime Haným,Halide Edip Adývar ve daha birçoðu, Kurtuluþ destanýný yazan kadýnlardandý.

Kahramanlýðýn cinsiyeti olmaz...O yürek iþidir... ve hayatta verdiði mücadeleler ve çektiði acýlarla yine de gülümseyebilen her insan, isimsiz bir kahramandýr.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Yürek
Gönderen: Güngör Þekeroðlu / , Türkiye
20 Haziran 2010
Tarihimiz gerçekten kahramanlarla dolu... Özellikle kadýn kahramanlarýmýz. Þimdi düþünüyorumda onlar kimbilr kaç kiþiye bedeldi...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihe yön verenler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kadim Bir Duygunun Tarihçesi
Sürgüne Uðramýþ Onurlu Milletlerin Hazin Yazgýsý
Gökyüzünü Çalan Beyaz Adam

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nar Ýle Nur [Deneme]
Virgül ve Nokta Arasýndaki Fark [Deneme]
Öðretilmiþ Mutsuzluk [Deneme]
Öfkeni Göster,sana Kim Olduðunu Söyleyeyim [Deneme]
Matrix [Deneme]
Yüzleþme [Deneme]
Güvensizlik ve Gönüllü Esaret Yalnýzlýklara... [Deneme]
Týwuneguaþ (O Eski Ev) [Deneme]


Nihal AKKUÞ kimdir?

Gazete ve internet sitelerinde köþe yazýlarý yayýnlanmýþ amatör bir yazar


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nihal AKKUÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.