..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþkýn aldý benden beni. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > mahmut dað




25 Temmuz 2011
Dünden Bu Güne Faþizm  
mahmut dað
ilk politik denemem. her þeyi kendimize yonttuðumuz bu dünyada faþizm bazen bir grubu suçlamak ve o grubu külçümsemek ya da hakaret etmek amacýyla kullanýldý. bazen teknik bir terimdi, bazende politik açmazlarýn toplamýydý. peki neydi gerçekten faþizm?


:AGGA:
Ýnsan yaþamýndaki tüm iç ve dýþ sonradan oluþmuþ olan gürültüyü, patýrtýyý kaldýrýn, günlük yaþamýn tüm karmaþasýný kaldýrýn, tüm savaþlarý, barýþlarý, sevgileri, birliktelikleri ve seviþmeleri kaldýrýn. Ve bakýn geriye ne kalýyor? Geriye kalan tek þey; maddeyi canlý yapan þey; yani maddenin var olma sevgisi. Bu sevgidir ki bu gün dört elementi kolektif çalýþtýrmýþ ve bunu organik madde haline getirmiþtir. Ve yine bu sevgi ki insan adý verilen basit ve güçsüz canlýnýn gücünü doðanýn karþýsýna koyduðu tüm engellere karþýn doðayý yönetmeye varacak kadar yükseltmiþtir. Bunun bir anlamý daha var bu sevgidir insan yaþamýný hareketlendiren. Ýnsana hayal kurduran, insaný sosyalleþtiren, insaný paylaþmaya zorlayan hep bu sevgidir. Ýnsana yönetme arzusunu veren gene bu sevgidir. Ýnsaný insana öldürten gene bu sevgidir. Özetle insana insanýn kendi ürettiðini düþündüðü yada insana tanrýdan geldiði düþünülen evrende var olan insanla yada diðer canlýlarla ilgili soyut-somut tüm kavramlar aslýnda bu sevginin bir sonucudur.

Her þeyde olduðu gibi bu zavallý sevgi de insan beyninin yaratýcýlýðýndan nasibini almýþ ve zihinle kontrol edilen içgüdülerin en kötü yanlarý da akýlla birleþerek kötülük yapan sevgi haline gelmiþtir. Bu kavrama genel bir adla faþizm diyelim. Peki nedir faþizm? Literatürde faþizmi ilk tanýmlayan kiþi Dimitrow’dur. Ancak Dimitrow faþizmi yaþadýðý dönemde geliþen olaylar ýþýðýnda tanýmlamýþtýr. Bu nedenle Dimitrow’un tanýmýný tüm insanlýk adýna kabul etmek mümkün deðildir. Yukarýdaki tanýma bakýlacak olursa faþizm yaþamaya düþünen canlýnýn yaþamaya baþlamasýyla baþlar. Dimitrow’a göre faþizm “sermaye sýnýfýnýn karþý fikirleri baský kullanarak –ki bu baský insanýn insanlýktan çýkmasý sonucunu veren eylemlerin enleridir.- kontrol etmesidir. O dönemlerde Dimitrow Nasyonal Sosyalist partinin Almanya’da nasýl iktidara geliþini gözlemler, yada o Dönemdeki diðer faþist uygulamalarý gözlemler ve böyle bir taným ortaya koyar. Þimdi yukarýdaki sevgi faþizm baðlantýsýný Dimitrow’un bu tanýmýyla birleþtirelim.

Adolf Hitler’in genel propaganda malzemesi “ezilen Alman ýrkýdýr. Birleþtirmeye geçmeden önce ýrk sözcüðünün anlamýnýn incelenmesinde yarar vardýr. Irk; bir insan gurubunun genetik benzeþmelerinin genel adýdýr. Sarý ýrk, beyaz ýrk örneklerinde görüldüðü gibi bir gurubun tamamýyla doðuþtan kazandýðý genetik oluþumlu fiziksel özelliklerin birleþimidir. Adolf Hitler’e göre Alman ýrký en üstündür ve bu nedenle tüm dünyadaki insanlarýn refah içinde ve mutlu yaþamasý için Alman ýrký tarafýndan yönetilmesi gerekir. Buna karþý çýkanlar ve en alt sýnýfta bulunanlar –bunlar Yahudiler ve çingenelerdir- yok edilmesi gereken zararlý unsurlardýr. En önemlisi ise bu genel yönetimi saðlamak için iyi yada kötü her yol mubahtýr. Ýþte bu görüþlerin sonucu olarak tüm dünyaya ölümü, kaný ve vahþeti en net þekliyle uzun uzun anlatan ikinci dünya savaþý yaþanmýþtýr.
Ýnsan zihninin üstünlük sözcüðüne vereceði tek tepki vardýr; bu tepki sonsuz sevgidir. Hitler Almana ýrkýný peþine takmak için onlara üstün olduklarýný ve kendilerini sevmeleri gerektiðini hatýrlattý. Alman zihninin zaten uyanýk olan ancak belirli nedenlerden dolayý zihnin en gerilerine gitmiþ olan varoluþ kaynaklý sevgiyi en üste çýkardý. Bir çok alman Hitler’i sevdi ve gözü kapalý peþine takýldý. Ýyileri ve en kötüleri Hitler’in peþine takýldý. Ýyiler iyiliklerini kaybettiler, kötüler kötülüklerine kötülük kattýlar. Ve dünya bir anda kana bulandý.

Dimitrow dönemine göre faþizmi en iyi ve en bilimsel þekilde tanýmlamýþtýr. Ancak faþizmi bir dönemle sýnýrlamasý nedeniyle bence neredeyse tanýmý bozan bir hata yapmýþtýr. Bence taným þu þekilde olmalýydý: insanda bulunan kötülüklerin ve ölçüsüzlüklerin pratikteki enleridir. Çünkü bu türlü uygulamalarýn sonucu genel olarak bir insana ayit olmayan ancak o insan tarafýndan kontrol edilen ve kaybetmemek için insaný insan olmaktan çýkaran uygulamalara baþvurma yöntemlerini içerir. Bu konuyu ayrýntýlandýracak olursak aslýnda ortaya çýkacak tek þey onurlu insanýn çevresinin tam anlamýyla dört yandan genel ve özel olarak faþizmle çevrildiðini görürüz.

Dimitrow’a göre faþizm sýnýfsaldýr. Bence Dimitrow en büyük tanýmsal hatayý burada yapmýþtýr. Þu soru altýnda faþizmin sýnýfsallýðý incelenirse ortaya çýkacak sonuçlar taným yanlýþlýðýný ortaya koyar. Yukarýdaki Almanya, Almanlar ve Hitler örneðindeki Hitler’e oy veren yoksul Almanlarýn bu gün torunlarýn –ki bunlar hala yoksuldur- nazizm taraftarý olduklarýný ve güçlü bir yabancý düþmanlýðýnýn Almanya’da kol gezdiðini görmek mümkündür. Eðer faþizm sermaye sýnýfýna ayit bir görüþse neden genel uygulamada her hangi bir halkýn en yoksul kesiminden taraftar toplayabiliyor. Faþizmin sermayeye ayit olduðu tanýmý yerine genel bir pratiksel taným konulacak olursa faþizm uygulamada özel ancak sonuçlarda geneldir.bu tanýmý biraz açacak olursak; Faþizm temelde bireysel beðenilere, düþüncelere hitap eder. Bireylerin faþizan fikirleri uygulamalarý ise genel (toplumsal) sonuçlar verir. Kýsaca zengin sýnýftan yada proleter sýnýftan olsun inançlarý, düþünceleri insaný insanlýktan çýkaran durumlar gösteriyorsa, ve bunlarý severek ve isteyerek eyleme dönüþtürüyorsa bu bireyin faþistliði bence su götürmez bir gerçektir.

Tüm bunlara raðmen aklýnýzda hala “ben dimitrow’u bilirim onun tanýmlarýndan baþka tanýmý kabul etmem” diyorsanýz þu halde þu sosyal olgu ve olaylarý hangi politik ölçütle deðerlendirip yargýlamalýyýz?

Kadýn satýcýsý; dünya üzerinde insan bedeniyle ilgili inanýlan ve söylenilen genel þey “bireyin bedeni bireye ayittir ve tüm tasarruf haklarý bedeni taþýyan bireye ayittir.” Kadýn satýcýlýðý gibi aþaðýlýk ve adi bir iþi kendine meslek haline getirmiþ, ve hatta bunu yaþamýnýn genel çizgisinde temel kar aracý haline getirmiþ bir bireyin hem kendi onurunu, hem de SERMAYE diye adlandýrýlan kadýnýn onurunu her kötü aracý kullanarak aþaðýya çekmekte, özellikle kadýn üzerinden haksýz para kazanmasý nedeniyle kadýný tam anlamýyla sömürmektedir. Ayný zamanda gerek toplumsal alýþkanlýklar gerekse bireysel istekler nedeniyle bu kadýn satýcýsý aracýlýðýyla her hangi bir sermayeye talepte bulunan bireyin tam anlamýyla sömürülmesi de söz konusudur. Bu adi bireyin sermayeyi kontrol etmek için kullandýðý yöntemlere gelince, bu yöntemlerin Auschwitz kampýnda Yahudilere Alman Nazi askerlerinin davranýþýndan çokta farklý deðildir. Sermaye dövülür, tehdit edilir, gerekiyorsa yüzü parçalanýr, çok fazla serkeþlik ederse nihayet öldürülür.

Tefeciler? Bunlarda yukarýdaki Kadýn satýcýsý tiplemesinden farklý deðildir. Yoksul bir birey dara düþmüþtür, gider ve Sosyal para paraziti diye adlandýrýla bilinecek bir tefeci bulur, ondan borç para alýr. Daha sonra Sýrf para kazanma hýrsýnýn tatmini için kiþiye adaletsiz ve ödenmesi mümkün olmayan faizler uygulanýr. Çoðunlukla bu faizler bileþik faizlerdir. Kiþi ödeyemez. Zaman geçip gider ve kiþi gene ödeyemez. Sonra baþlar nazist þiddet uygulamasý. Borçlu tehdit edilir, senetler faþizmin sivil ocaðý olan mafyaya verilir, adam biraz daha sert tehdit edilir, zaman zaman dövülür, yakýnlarý kullanýlarak tekrar tehdit edilir ve gerekiyorsa bazý yakýnlar azýcýk hýrpalanýr, borçlunun kendisi hýrpalanýr, belki bir zaman sonra hala ödememiþse bir kaza süsüyle ortadan kaldýrýlýverir. amaç nettir. En çok parayý kazanmak. Ve bunun için kazanç yollarýný týkayan her engel en hýzlý þekilde kaldýrýlmalýdýr. Hitler’in Yahudi ve Çingeneleri ortadan kaldýrma nedenine oldukça benziyor.

Peki ya Karýsýný döven koca?ya kýzý birini sevdi diye kýzýný döven yada hunharca katleden baba? Ýnsan dýþýnda neredeyse hiçbir canlýnýn erkek üyeleri diþiler üzerinde hakimiyet kurma amacý gütmez. Özellikle bu üyeler diþiye karþý her hangi bir þiddet tepkisi göstermez. Hatta þu bile söylenebilir; eðer diþi seçerse erkek seçilmeyi kabullenir. Düþünemeyen hayvanlar aleminde cinsel rekabet hem cinsler arasýndadýr. Ancak insan her þeyde olduðu gibi bunda da doðaya karþý gelir ve her þeyi kendisi belirler. Bu konuyu incelemeden önce insan diþisinin nasýl ikinci sýnýf olduðu incelenmeli. Avcý toplayýcý toplumdan tarým toplumuna geçen insanýn hayatýna iki þey girmiþ, iki þey ise önemini azaltmýþtýr. Ýnsan hayatýna girenler özel mülkiyet ve özel mülkiyetin doðal bir sonucu olarak da aile. Ýnsan hayatýnda daha önceden bulunup da önemini kaybeden iki þey ise kolektif üretip ortak tüketme. Ayný zamanda da üretimin bireysel kaynaðý olan maddenin elle kontrolü ve gözlem beceresi yerini güç kökenli üretime býrakmýþtýr. Bu nedenle genel üretici erkek olurken kadýn uzun süre ne kadar çalýþýrsa çalýþsýn genel tüketici olarak kalmýþtýr. Düþünemeyen hayvanlar aleminde genel tüketici bireyler erkek yada diþi oluþuna bakýlmaksýzýn sürü dýþýna itilir. Ancak bu insan toplumlarýnda bu þekilde deðildir. Ýnsan toplumlarýnýn özellikle erkek bireylerinde geliþmiþ bir geneli kontrol etme mekanizmasý vardýr. Diþiyi toplum dýþýna atmak yerine elinde bulundurup ikinci sýnýf muamelesi yapýp zaman zaman yararlanmak insan zihni için en kabul edilebilir olandýr. Erdemli yaþam bilincinden yoksun (erdemin olmadýðý toplumlarda faþizm yoðun bir þekilde hissedilir) kadýnýn sürü içindeki yeri tüketmek ve toplum için toplumun onayladýðý kiþinin gücüyle toplum için yeni bireyler üretmektir. Bunun anlamý tam olarak þudur; bu tip toplumlarda insaný insan yapan ölçütlerden biri olan özlük haklarýn bedene ayit olan kýsmý yok sayýlmakta ve bu nedenle insaný insan yapan en önemli ölçüt ihlal edilerek yaþam ölçülülük sýnýrýnýn altýna çekilmektedir.

Çok yakýn geçmiþte bir çok gazetede neredeyse ilk sayfadan verilen bir töre cinayetini çoðu insan hatýrlayacaktýr. Katledilen çocuk sanýrým ondört yaþýndaydý. Bu çocuk birini sevmiþti ve bu durum feodal yaþayýþ biçimindeki aile tarafýndan fark edilmiþti. Aile meclisi toplandý konu söz konusu çocuðun ailenin istemediði bir kiþiyi aile izin vermeden sevmesiydi. Çok geçmeden karar verildi ve karar çocuðun öldürülmesiydi. Ýnfazý baba uyguladý… bir bireyin bundan daha vahþice kontrolü ancak Hitler’in üreme çiftliklerinde görülebilir. Bir çocuk ona ayit ona bedeni baþkasýyla izinsiz paylaþtý diye öldürülsün. Bu hangi sosyal siyasal yada ekonomik düzende olursa olsun bunun tek bir su götürmez adý vardýr bu da faþizm.

Bir çok insan yakýn yada uzak çevresinde gerçekleþen erkek egemen aile içi þiddete tanýk olmuþ, bu þiddeti birilerinden mutlaka duymuþtur. Erkek egemen sözcüðünün buradaki anlamý erkek tarafýndan eþinin gerek sert gerekse pek fazla zarar ölçüsünü aþmadan fiziksel olarak hýrpalanmasýdýr. Özetle kadýnýn dövülmesidir. Bu þiddetin genel nedeni erkeðin kadýn üzerindeki egemenliðini kaybettiði düþüncesidir. Erkek birey kadýn tarafýndan en genelden en özele her hangi bir konuda tatmin edilmemiþse, yada kadýn erkeðin verdiði bir karara muhalefet ederse ve bunu eyleme dönüþtürürse, kadýn erkeðe her hangi bir konuda çok fazla soru sorarsa, kadýn toplumca ona verilen aile içi yükü taþýmak konusunda sýzlanýrsa, kadýn baþkalarýyla erkek diþi hiç fark etmez fazlaca samimi olursa erkek tarafýndan dövülerek cezalandýrýlýr. Aslýnda bu hakimiyetin kaybedilmesinin sonucunun dövülme olmasýný Kuran’daki Nisa suresinin 34. Ayeti çok mükemmel bir þekilde açýklýyor. Ayet özetle þu þekildedir: “birinin diðerinin gücünden faydalanmasý ve birinin diðerinin parasýný tüketmesi nedeniyle erkekler kadýnlar üzerinde hakim kýlýnmýþtýr. Ey erkekler! Eþlerinizin serkeþlik (baþýboþluk, muhalefet, itaatsizlik) ettiklerini fark ederseniz, önce onlarý uyarýn, eðer aldýrýþ etmeyip tutumlarýný sürdürürlerse onlarý yataklarýnda yalnýz býrakýn; eðer hala devam ediyorlarsa ve nihayet dövün” Ýslam’ýn tanrýsý kadýnýn dövülmesine bu þekilde izin verir. Ancak bir bireyin özlük haklarýný gasp eden ister sermaye sýnýfý olsun, isterse her hangi bir sýnýftan her hangi bir birey olsun bu davranýþýn iletiþim terminolojisinde tek bir adý vardýr faþizm.

Birazda geçmiþe gidip tarihsel örneklem sunulmalý. Örneðin Hýzýr Paþa. Neden asmýþtýr Pir Sultan Abdal’ý? Veya Fatih Sözde devletin bekasý için mi kardeþ katlini vacip kýlmýþtýr? Peki ya Kýrým soykýrýmý hangi ölçütle deðerlendirilmeli? Yada Þeyh Beddreddin’in asýlmasý? Dünyanýn bir çok yerinde bir çok azýnlýðýn güttüðü yeni devlet amacýyla mevcut devlete savaþ açýp Kadýn çocuk, genç ihtiyar, ve bebeklerin daha uykudayken hunharca öldürülmesini hangi siyasi enformatik sözcükle açýklayabiliriz? Sýrf Captagon sattý diye bir insanýn kellesinin uçurulma nedeni nedir? Demokrasi mücadelesi verdiði söylenen yasal yada yasal olmayan demokratik kitle örgütleri içerisindeki bireyleri makineleþtirmeye yönelik sýký gizlilik ve takip sonucunda insanýn üst düzey denilen insanlarca kontrol edilmesinin, gerekiyorsa kontrol dýþýna çýkmýþ insanýn yargýsýzca cezalandýrýlmasýnýn, kiþilere pek az söz hakký verilerek grup içi evliliklerin yapýlmasýnýn adý ne olmalýdýr?

Dimitrow’un yaptýðý faþizm tanýmýna o dönem göz önüne alýnýrsa ve benzer sermaye gruplarýnýn Hitler türü yöntemleri kullanmasý durumunda katýlmamak doðru olmaz. Ancak en baþta da söylediðim gibi insanýn özel mülkiyeti tanýmasý ve bunun zihinsel sonucu olarak da sonsuz üretme ve kazanma gücünü tatmaya baþladýktan sonra ortaya çýkan faþizmi bir döneme yada bir sýnýfa maal etmek insan zihnini aþaðýlamak anlamýna gelir. Faþizm kötü enlerin eylemsel toplamýdýr. Daha öncede söz edildiði gibi bu eylemlerin sahibinin bulunduðu ekonomik ve sosyal sýnýf yada içinde bulunduðu tarihsel koþullar çok önemli deðildir. Adolf Hitler’le kýzýný töre kurallarý nedeniyle öldüren baba arasýndaki tek fark birinin eylemi dünya çapýndadýr. Ancak eylem, sonuç olarak acý ve hunharcadýr. Ýkisinin sonucunda da acý kan ve birilerin göz yaþý ve bir yada daha fazla yaþamýn son bulmasý vardýr. Faþizm temelde bireyseldir. Amaç genel olursa Nazi partisi gibi örgütlenir. Ancak bu örgütü meydana getiren bireylerin her birinin isteði bir birlerinin aynýdýr. Temelde amaç aynýdýr. Yada bir birey bir otoritenin baþýndaysa –bu otoriteyi saðlayan sistem her hangi bir sistem olabilir- bir bireyin yaþamý üzerinde sýnýrsýz hakimiyet sahibi olabiliyorsa bu sistem özetle faþisttir. Örneðin Pir sultan’ý astýrmasý nedeniyle Hýzýr Paþa faþisttir. Bir birey toplumun ona saðladýðý haklar nedeniyle baþka bir birey üzerinde sýnýrsýz hakimiyet kuruyorsa bu bir faþizm örneðidir. Karýsýný döven her erkek yada çocuklarýný döven/öldüren her baba (bunun nedeni ne olursa olsun) sosyal statüsü ve politik görüþü ne olursa olsun faþisttir.

Faþizm Hayvanýn düþünmesiyle baþladý, bir milyon yýl öncede vardý, yüz bin yýl öncede. Faþizm bu günde var. Eðer düþünen hayvan bir milyon yýl daha yaþarsa o zamanda olacak. Sevin ey sermaye sýnýfýnýn üyeleri! Faþizm hiçbir sýnýfýn tekelinde deðildir. Ýster zengin olsun isterse yoksul. Ýster feodal bir yaþam biçimi sürdürsün isterse demokratik, liberal. Hiç fark etmez. Eðer bireylerin diðer bireylerle iliþkilerinde hakimiyet kurma varsa ve bu hakimiyet için her yolu mubah tutuyorsanýz, ve içinizde normal kontrol etme güdüsünü aþan bir genel kontrol fikri hakimse; ve siz faþizmden nefret ediyorsanýz bunun tek bir anlamý vardýr. Kendinizle çeliþiyorsunuz demektir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sevinilmez Hiç Bir Ölüme.
Bize Özgü Bir Hayat
Hayat ve Yaðmur
Ýki Kiþilik Gerçek Bir Düþ
Samed Behrengiye Mektup
Seyir Defterinin Altýn Sayfasý
Hep Yalnýzlýk! Hep Yalnýzlýk!
Çölde Ýsyankar Bir Kum Tanesi
Tek Çözüm, Hepiniz Ölün
Omelasta Devrim

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalnýz Yolcu [Þiir]
Hayat ve Hayat2 [Þiir]
Adem ve Havva Masalý [Þiir]
Bir Kucak Aþk [Þiir]
Savaþ Korkularýnla [Þiir]
Aþk ve Huzur [Þiir]
Zýtlýkta Birlik [Þiir]
Her Hangi Bir Masal [Þiir]
Yalnýzlýða Sürgün [Þiir]
Sýcak Gülüþler [Þiir]


mahmut dað kimdir?

týpký erasmusun dediði gibi; delilik mutluluktur. bu düsturdan yola çýkýp beni delirten yazma tutkusunu özgür ve çýlgýn düþlerin, ve hayal gücümün en çýlgýn halinin emrine verdim. yazmak, yaratma tutkusunun insan zihnindeki tüm açmazlardan kurtulup, sözün ak ve kara büyüsüyle biçimlenmiþ en gerçek halidir. çünkü söz büyüdür, gerçek söz deliliktir.

Etkilendiði Yazarlar:
J. R. R. Tolkien, Samed Behrengi, Stephan King, R. A. Salvatore, Tess Geritson... ve daha nice güzel kalemler


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © mahmut dað, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.