..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hala çevrende bulabileceðin güzellikleri bir düþün ve mutlu ol. -Anne Frank
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Deneysel > seyfullah ÇALIÞKAN




11 Ocak 2012
Lale Hýrsýzý  
Merinos

seyfullah ÇALIÞKAN


Kulübenin içindeki üç güvenlik görevlisi o an kadýnýn yüzüne baktýlar. Gördükleri karþýsýnda telaþa kapýldýlar. Kadýnýn yüzü kireç gibi olmuþtu ve göz pýnarlarý çeþme gibi akýyordu. Aðlamýyor, hýçkýrmýyor ama yaþlar yanaklarýndan aþaðýya süzülüp eski ayakkabýlarýnýn yanýna beton zemine damlýyordu. Kýsacasý kadýn hiç iyi görünmüyordu. Kadýnýn baþýna bir þey gelirse hapý yutarlardý. Hemen bir sandalye çekip kadýný oturttular. Tutanak tutmamýz lazým dediler. Sonra seni polise teslim edeceðiz. "Tutun öyleyse," dedi kadýn. Hiç alttan almýyordu. Yalvaracak, yakaracak gibi bir hali de yoktu.


:BAEJ:
LALE HIRSIZI



Parktan lale soðanlarý çalan yaþlý kadýný yakalayan güvenlik görevlileri apar topar giriþteki kulübeye götürdüler. Biraz þiþman ve kýsa boylu olaný; "Yakaladýk amirim. Bu kadýn yeni ekilen laleleri çalýyordu. Suçüstü yakaladýk. Zafer kazanmýþ komutan edasýyla yaþlý kadýný iki kolundan tutarken amirlerine göðüsleri kabartarak, baþlarý ileride ve dik bakmaya çalýþýyorlardý. Uzun boylu olan ötekinden daha da heyecanla anlatmaya baþladýk. "Kaç gündür sýký takipteydik amirim. Bu kadýn lale soðanlarýný çalýyordu. Açmalarýna bile fýrsat vermeden üstelik daha cücükken çekip çýkarýyordu. (Cücükken çalmanýn suçu daha mý aðýrdý acaba?) Önce kameradan gördük. Sonra þýp diye iþ üstünde yakalayýverdik. Herkes gelip iki tane soðan sökse. Park ne hale gelir deðil mi?"

Kadýn iki güçlü delikanlýnýn arasýnda korkuluk gibi cansýz ve solgundu. Bir an þaka yapýyorlar sanmýþtý. Ama bu delikanlýlarýn þaka yapar gibi bir halleri yoktu. Sadece iki tane lale soðanýný yumuþak topraðýn içinden çekivermiþti. Eve götürüp balkondaki saksýya ekecekti. Parka sýk sýk gelmezdi. O gün üç aylýðýný almak için evden çýkmýþtý. Dönüþte havanýn güneþli olmasýna aldanarak yolunu biraz uzatmýþtý. Keþke uzatmasaydý, keþke bu gün evden hiç çýkmasaydý. Sadece bakkala biraz borcu vardý. Onun da para için bir þey dediði mi vardý? Yaþlý kadýn hala içine düþtüðü duruma inanamýyordu. Nerden böyle bir þey aklýna gelmiþti. Neden iki tane lale soðaný söküp almayý istemiþti. Bir anlýk düþüncesizlik iþte.

Kadýn, güvenlikçi gençlerin gözüne girmek için çýrpýndýklarý beyaz saçlý, saçýna inat siyah kaytan býyýklý adamýn gözlerinin içine baktý. Ben bu adamýn annesi yaþýndayým. Konuþursam yola gelir belki diye düþündü. "Evladým ben bir þey yapmadým. Sadece iki tane lale soðaný aldým. Zaten biri topraðýn üzerindeydi. Ötekini ben çýkardým. Tamam suçumu kabul ediyorum . Bu kadar kýzacaðýnýzý ne bileyim. Banka soymadým ya...", diyerek elini adama uzattý. Avucunda hala ýslak çamuruyla iki soðan duruyordu. "Bakýn hiçbir þey olmamýþ iþte. Ben þimdi bir koþu götürüp bunlarý yerine dikiveririm." .

"Hop, teyze dur bakalým. Bu iþler bu kadar basit deðil. Yaþýndan baþýndan utanmadan hem laleleri çalýyorsun. Hem de bir þey olmamýþ gibi davranýyorsun. Bu ne piþkinlik yahu," dedi kaytan býyýklý þef. Konuþurken yüzü pancar gibi kýzarmýþtý. Onun sesi yükseldikçe yaþlý kadýn küçüldü. Küçücük, minicik kaldý. O an keþke yer yarýlsa içine girse de bunlarý duymasaydý. Kömür gibi kapkara kaytan býyýklý þef sanki dünyanýn en azýlý suçlusu yakalamýþ gibi içinde bulunduðu durumu abarttýkça abarttý. Kadýncaðýz bir iki kere hýk mýk dedi ama konuþturmadý. Lale hýrsýzý bir kadýnýn konuþmaya hakký yoktu. Teyzenin ne yaþý kaldý, ne dini, imaný ne de terbiyesi görgüsü. Hepsi þefin aþaðýlamalarýndan bol bol payýný aldý. Kadýncaðýz o konuþtukça sararýp soldu, yaprak gibi titremeye baþladý. Baktý ki þefin susmaya hiç niyeti yok. Kendini yere atýp yaygarayý bastý. "Ne yapacaksanýz yapýn artýk. Ýsterseniz asýn beni, ama yeter artýk. Susun be yeter." dedi.

Kulübenin içindeki üç güvenlik görevlisi o an kadýnýn yüzüne baktýlar. Gördükleri karþýsýnda telaþa kapýldýlar. Kadýnýn yüzü kireç gibi olmuþtu ve göz pýnarlarý çeþme gibi akýyordu. Aðlamýyor, hýçkýrmýyor ama yaþlar yanaklarýndan aþaðýya süzülüp eski ayakkabýlarýnýn yanýna beton zemine damlýyordu. Kýsacasý kadýn hiç iyi görünmüyordu. Kadýnýn baþýna bir þey gelirse hapý yutarlardý. Hemen bir sandalye çekip kadýný oturttular. Tutanak tutmamýz lazým dediler. Sonra seni polise teslim edeceðiz. "Tutun öyleyse," dedi kadýn. Hiç alttan almýyordu. Yalvaracak, yakaracak gibi bir hali de yoktu.

Ýkisi acemi biri eski tüfek üç güvenlikçi bilgisayarýn karþýsýna geçip tutanak tutmaya baþladýlar. Saat kaçta, parkýn neresinde, kadýnýn kaç lale soðaný çaldýðýný, lale soðanlarýnýn kadýnýn elinde iken yakalandýðýný, suçüstü yaptýklarýný satýrý satýrýna anlattýlar. Kamera kayýtlarý ile de durumun tespit edildiðini belirtmeyi de unutmadýlar. Tutanak üç kiþi tarafýndan imzalandýktan sonra polise telefon ettiler. On beþ, yirmi dakika sonra mavi beyaz renkli, tepe lambasý yanan bir otomobille biri ivil ikisi resmi üç polis çýkýp geldiler. Güvenlikçiler olayý kocaman bir kahramanlýk destanýna dönüþtürüp polislere uzunuzun anlattýlar. Kadýna kimse bir þey sormadý. O da söze hiç karýþmadý. Onlar konuþurken yaþlý hýrsýz acaba polisler bana kelepçe takacak mý diye düþünüyordu. Kadýný tutanakla birlikte polislere teslim ettiler. Kadýný yaprak gibi sallanan cansýz bedeniyle otomobile bindi. Polislerden biri "Teyze sen nerede oturuyorsun?" diye sordu. "Onlara aldýrma sen. Sakýn üzme tatlý canýný. Lale soðanlarýndan daha önemli iþlerimiz var bizim. Sen adresini söyle de seni evine býrakalým."

Birkaç dakika içinde arabayla kadýný kapýsýnýn önünde býrakýp çekip gittiler. Kadýn evinin kapýsýný açýp evine girdiðinde elinin birinin sýmsýký bir yumruk olduðunun farkýna vardý. Hala o iki lale soðaný avucunda duruyordu. Hýzlýca kapýdan çýkýp köþe baþýndaki çöp bidonuna gitti ve lale soðanlarýný fýrlatýp attý. Ýþte o zaman büyük bir yükten kurtulmuþ gibi hafifledi.

Seyfullah



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn deneysel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sokarým Seni Þalvarýma Çýkarýrým Tozpembe
Öyle Pat Diye de Ölünmez ki
Daldýr Kaþýðý Yahniye, Sorma Etini Bahri"ye - 2 (Son)
Gelincikler Aðlar mý?
Yaðmur, Kar, Deðermen Çöreði ve Orçun Abi
Selver
Raký Þiþesinden Ejderha Olduk –ýý -
Daldýr Kaþýðý Yahniye, Sorma Etini Bahri"ye - 1
Gökçeada 3
Öyküler Sokaklara Yaðar

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tabanca
Saman Altýndan Aþk Yürürse
Raký Þiþesine Ejderha Olduk
Gökçeada 3
Ben Ýþin Kitabýný Yazmýþtým
Nataþa, Mavra ve Raký
Güvercinli Yazý - 1
Çaki, Çakmak, Býcak, Tarak
Emekleye Emekleye Emekli
Acemi Çapkýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Baþka Türlü Bir Þey [Deneme]
Canan [Deneme]
Aþký Anlatmak Haksýzlýktýr [Deneme]
Zaman Sen Yalansýn [Deneme]
Nisan"ýn Þuçu [Deneme]
Bahar, Badem, Çocuk [Deneme]
Sonbaharý Hüznün Rekleri Boyar [Deneme]
Mevsim Türlüsü 2 [Deneme]
Bir Fýrtýna Tuttu Bizi [Deneme]
Delikanlýyý Bozan Yazýlar [Deneme]


seyfullah ÇALIÞKAN kimdir?

Ben yazar falan deðilim. Yazma eðilimli biriyim. Durumum henüz tedavi gerektirecek kadar kronik hale gelmedi. .

Etkilendiði Yazarlar:
Bilmiyorum,


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © seyfullah ÇALIÞKAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.