..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En güzel özgürlük düþü, hapishanede görülür. -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > Þevket Baþýbüyük




2 Þubat 2012
Yeni Anayasamýzý Hazýrlarken  
Þevket Baþýbüyük
“Kürt aydýný” olarak tanýmlanan Enver Sezgin’in sözleri doðru mu ola? Ben ayný düþüncede miyim? Hayýr… Bana göre ister, sivil ister resmi, hiç fark etmez çünkü anayasanýn ya da yasalarýn beslendiði/dayandýðý iki temel kaynak vardýr. Bu kaynaklardan birisi, beþer aklýdýr/halkýn iradesidir, diðeri ise, ilahi vahiydir. Ben ilahi vahi olaný tercih ederim…


:AFJG:
YENÝ ANAYASAMIZI HAZIRLARKEN

“Kürt aydýný” olarak tanýmlanan Enver Sezgin’in sözleri doðru mu ola?

Oysa ilk söylediðinde kale almamýþtým.

O an kale almadýðým anacak bu gün müþahede ettiðim için Sayýn Sezgin’in doðru söylediðini anlýyorum.

Nedense hep öyle olur; doðru söz hedefinden çýktýðý ilk gün tesiri belli olmazsa da, sonra etkisini gösteriyor ve nihayetinde -doðru olduðu için- insanýn iliklerine kadar hissettirebiliyor kendini.

“Enver Sezgin, ne demiþti?” diye sabýrsýzlandýðýnýzý tahmin edebiliyorum.

Enver Sezgin, geçtiðimiz hafta Malatya Belediyesinin konuðu olarak Malatya’daydý. “Yeni Anayasamýzý Hazýrlýyoruz” konulu bir panel sunmak için gelmiþti. Malatya Ýl Özel Toplantý Salonunda gerçekleþtirilen panel katýlýmcýlarýn da görüþ ve düþüncelerini sunarak katký saðlamasýyla sýcak bir diyalog içerisinde gerçekleþti.

Aslýnda ben Sayýn Sezgin’de beklediðimi alamadým. Zira ondan daha çok þey bekliyordum. Ama o çok sýradan bir konuþma yaptý. Daha doðrusu önündeki kitapçýktan/kâðýttan bir iki paragraf okuyarak iþi hal etmeye çalýþtý. Ama katýlýmcýlarýn fikir ve düþünceleri -kýsmen de olsa- o açýðý kapattý. (Kapattý mý?)

Panelde bir þey alamadým Sezgin’den ancak birebir konuþmalarýmýzda Sezgin’i daha verimli buldum.

Örneðin, belediyeler hakkýndaki düþüncesi son derece albeniydi.

“Þehirde trafik sorunu çýktýðýnda herkes belediyeleri suçlar. Ne alaka. Sorun trafikle ilgili bir sorun, ancak halk belediyeyi suçlar… Ha keza asayiþle ilgili bir sorun çýktýðýnda; halk belediyeyi suçlar… Halkýn bu hususlarda belediyeleri suçlamasý için/suçlayabilmesi için hem trafiðin hem de asayiþin hatta valilik görevlerinin hepsi belediyelere verilmesi gerekir ki halk belediyeleri suçlayabilsin… ” þeklinde konuþmuþtu…

Konuþmuþtu ama ben o an ne demek istediðini tam olarak anlayamamýþtým. Þimdi anlýyorum ki haklýymýþ Sayýn Sezgin.

Sezgin, valiliklerin ve il emniyet müdürlüklerin yetki ve sorumluluklarýnýn tamamýný belediyelere devredilmesini söylüyordu ama o kadarýna aklým ermez…

Tabii ki bunlarý söylerken de; “her þey sivil bir hayat için” diyordu.

Yeni yapýlacak Anayasanýn da bu doðrultuda hazýrlanmasý gerektiðini ifade ediyordu Kürt aydýný Enver Sezgin…

Ben ayný düþüncede miyim?

Hayýr…

Bana göre ister, sivil ister resmi, hiç fark etmez çünkü anayasanýn ya da yasalarýn beslendiði/dayandýðý iki temel kaynak vardýr. Bu kaynaklardan birisi, beþer aklýdýr/halkýn iradesidir, diðeri ise, ilahi vahiydir.
Ben ilahi vahi olaný tercih ederim…
Zira; hiç kimse, Allah’a ve Resulüne raðmen hüküm koyamaz. Allah ve Resulü herhangi bir konuda hüküm vermiþ ise, kadýn ve erkek hiçbir mü’minin o konuda baþka bir hükmü tercih etme hakký da yoktur. (Ahzab, 33/36) Ýhtilaflarda çözüm için baþvurulacak yegâne mercii de, yine Allah ve Resulüdür. (Nisa, 4/59) Bu ihtilaflarda Resulün verdiði bir hükme, içlerinde herhangi bir sýkýntý duymaksýzýn ve tam bir teslimiyetle, teslim olunmadýðý takdirde, iman etmiþ de olunmaz. (Nisa, 4/65) Allah’u Teâlâ bir ayette –ve benzeri diðer ayetlerde- bütün kapsamý ve boyutlarýyla hâkimiyetin yalnýzca kendisine ait olduðunu dile getirmektedir. “Hüküm yalnýz Allah’ýndýr. O kendisinden baþkasýna ibadet etmemenizi emretmiþtir. Ýþte dosdoðru din budur.” (Yusuf, 12/40) Bir baþka ayet-i kerimede de Allah’ýn izin vermediði konularda kanun koymanýn þirk ve bu þekilde kanun yapanlarýn bu yetkilerini kabul edip karþý çýkmamanýn da onlarý Allah’a ortak kabul etmek olarak vurgulandýðýný görmekteyiz. (Þura, 42/21)
Ýslam, hayatý çepeçevre kuþatan bir dindir. Hiçbir þey boþuna yaratýlmamýþ ve baþýboþ da býrakýlmamýþtýr. Müslüman için, anayasa Kur’an’dýr, tek hüküm koyucu ise Allah’týr. Bize raðmen ve bize danýþýlmadan yapýlan anayasa ve yasalarýn getirdiði haklardan ancak inancýmýz elverdiði oranda istifade ederiz. Çünkü bu haklar, zaten bizim gasb edilmiþ, zorbalýkla ellerimizden alýnmýþ haklardýr, diye düþünüyorum…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kafka Neden Hamamböceði Oldu
Bir Portre/mustafa Düzleme
Malatya'da Kültür Denilince...
Dipsiz Umman
Uht"ul Mukaveme"ya Tanýk Mektuplar
Damla Kuyusu
"Esrarlý Ada"
Kýrmýzý Karanlýk
"Kitap Cafer"
"Yazmaya Dair"

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir "Þiþirme Duasý" Hikâyesi
Kýnýfýr Bed Renk Olursa…
"Þiþirme Duasý"
Kitap Okumak Eðlenceli Bir Eylem…
Tarihe Yoculuk
Saðýr Kaplumbaða
Dicle Kýyýsýnda Bir Maðara Kent
Tasalanma Ey Reis!..
Piyerloti
Akabe

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Cennet Gülleri [Þiir]
Tüm Türkiye Üþüdü Koca Reis [Þiir]
Tüm Türkiye Üþüdü Koca Reis [Þiir]
Çocukluðum [Þiir]
Duvardaki Saat [Þiir]
Olma Geveze [Þiir]
Özgürlük [Þiir]
[Þiir]
Bizim Kadir de Ehliyeli Olunca… [Öykü]
Vay Sözüm Vay… [Öykü]


Þevket Baþýbüyük kimdir?

Edebiyatýn karýn doyurmadýðýný bile bile aç kalma pahasýna yazmaktan imtina etmeyen, hayal gücünden çok izlenim ve gözlemlerini yazmaktan büyük keyif alan, yazarken adeta orgazým olan sýradýþý bir yazar

Etkilendiði Yazarlar:
Roman, Hikaye, Þiir, Biyografi, Gezi


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Þevket Baþýbüyük, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.