..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamýn tanýmý yoktur. -Halikarnas Balýkçýsý
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > Kâmuran Esen




7 Eylül 2013
Bayram Törenlerinden Sýkýlan Sayýn Vekile  
Bayram törenleri yakýnda tamamen kaldýrýlabilir.

Kâmuran Esen


Bayram törenlerinden bunalan bir milletvekili benim vekilim olamaz.


:ABFA:


AKP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, Zafer Haftasý dolayýsýyla Afyonkarahisar’daki yoðun tören programýný eleþtirmiþ. "Bu kadar tören, bu kadar tören, bu kadar tören. Nereye kadar? Ömrümüz boyunca bunlarý mý yapacaðýz?” demiþ. Sizin anlayacaðýnýz, milli bayram törenlerinden gýna gelmiþ kendisine. Sanki her gün veya her hafta bir bayram varmýþ gibi. Sayýn vekile gýna getirten ve kendisinin "bunlar" dediði þeyler; çelenk koyma, Ata'nýn huzurunda saygý duruþuna geçme falan. (Bazýlarýnýn ifadesiyle, sap gibi dikilme.) Hele bir de 10.Yýl Marþý çalýnýyorsa, hiç çekilmez.

Bir yýlda kaç tane milli bayram var, sayalým: 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramý bir, 19 Mayýs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramý iki, 30 Aðustos Zafer Bayramý etti üç, Cumhuriyet Bayramý etti dört. Bir yýlda, yani 365 günde 4 bayram kutluyoruz topu topu. Üç ayda bir. Baþbakanýn, Ulusa Sesleniþ'inin sýklýðýnda bile deðil. Ortalamaya vurursak- þimdi 365 günü 4 'e bölüyorum-; 91 güne bir tane milli bayram düþüyor. El insaf! Ne var bu kadar yakýnacak, anlamýyorum.

Bu, madalyonun bir yüzü. Þimdi, madalyonun diðer yönünü çevirelim: Kendisinin penceresinden bakýnca, sayýn vekili çok iyi anlýyor ve kendisine yerden göðe kadar hak veriyorum. Çünkü; þunu çok iyi biliyorum ki; insanýn içinden gelmeden, gönülsüz yaptýðý bir iþ, bir görev, insaný canýndan bezdirir. Ýçinden gelmeden, formalite gereði yaptýðý iþ veya üstlendiði görev gereði gösterdiði bir davranýþ, insanýn hiç sevmediði bir yemeði yemesi gibidir. Zorla bal yedirilen insan, sirke içmiþten beter olur. O nedenle, sayýn vekilin istemeden katýldýðý törenden sýkýlmasý, adeta gýna gelmesi çok normal. Ne demiþ atalarýmýz : "Sevilmeyenin sesi dangýldak, yürüyüþü zömbüldek gelir."

Bu iþler yürek iþidir sevgili okurlar ."Eþeðe semeri aðýr gelmez." hesabý; insan isteyerek sýrtýnda taþ taþýsa , sýrtýndaki yük pamuk kadar hafif ve yumuþak gelir. Eðer gönülsüz taþýyorsa yükünü, sýrtýndaki pamuk çuvalý, olur bir deðirmen taþý. Yani, kiþinin ne hissettiði; insanýn taþýdýðý yükle deðil, yüküne verdiði deðerle,, o an bulunduðu davranýþa bakýþ açýsýyla ve yaklaþýmýyla ilgilidir.
Milli bayram kutlamalarýný kuþa çeviren, törenlerde Atatürk Anýtýna sadece göstermelik bir iki çelenk býrakýlmasýna ancak müsade eden hükümetin bir milletvekilinin sýzlanmasýný, onun için normal karþýlýyorum.

Sayýn milletvekili, törenlerden bunalmýþ ya; aslýnda ben de birçok þeyden bunaldým, sýkýldým. Yemin ederim gýna geldi. Örneðin, baþbakanýn hemen her þeye, her duruma müdahale etmesi, baskýcý bir politika izlemesi, her an ekranlarda baðýrýp çaðýrmasý beni sýktý, bunalttý, gýna getirtti. Ülkemizde yaþanan her olumsuzluðun arkasýnda faiz lobisini ve dýþ mihraklar olduðunu söylemesinden, toplumu "biz" ve "onlar" diye ikiye bölmesinden, ikide bir türbaný gündeme taþýmasýndan, kendisi gibi düþünmeyenlerle âdeta alay etmesinden, "siz ne anlarsýnýz" gibilerden insanlarý aþaðýlamasýndan da gýna geldi. Yazýlý ve görsel medyanýn, baþbakandan korkusuna, yandaþ yayýnlarýndan, gerçek gündemi yok sayýp, hükümetin istediði þekilde gündem belirlemesinden de gýna geldi. Muhalif köþe yazarlarýnýn tek tek iþinden edilmesi, halkýn haber alma hakkýnýn gasp edilmesi, muhalif basýnýn susturulmasý, insaný bunaltan ve hayrete düþüren baþka bir gerçek.

Keþke tek sýkýntýmýz, üç- beþ dakikalýk göstermelik törenlerle kutlanan milli bayramlarýmýz olsa, sayýn vekil gibi. Vekil rahat olsun. Hükümet kendisini bu sýkýntýdan kurtaracak. Çünkü, milli bayram kutlamalarý kuþa çevriliyor. "Keçi can derdinde, kasap et derdinde." hesabý bizim derdimiz baþka. Bizim sýkýntýmýz, milli deðerlerimizin aþýndýrýlmasý, cumhuriyetin kazanýmlarýnýn yok edilmeye çalýþýlmasýdýr. Özgürlüklerimizin elimizden alýnmasýdýr. Okullarda tek tip öðrenci yetiþtirme gayretidir. Kindar ve dindar nesil yetiþtirmenin temellerinin atýlmasýdýr.

Demem o ki; vatandaþý bunaltan þeylerle sayýn vekili bunaltan þeyler hiç örtüþmüyor. En azýndan beni bunaltan þeylerle örtüþmüyor. Örneðin, baskýdan öyle bunaldým ki, baþbakana inat, sezaryenle çocuk doðurasým var. Birileri içki yasaðý diye tutturdukça, hele hele baþbakanýn "iki ayyaþ" hakaretinden sonra; hayatým boyunca aðzýma bira bile sürmemiþken, raký içip sarhoþ olasým var yemin ederim. Her gün Gezi Parkýna gidesim, Taksim'de yürüyüþe katýlasým, önüme çýkan her merdiveni allý yeþilli boyayasým var. Beni, bu isyankâr hale getirdiler iþte. Hükümet bizden bir þeyler, saklamaya çalýþtýkça, vatandaþ olarak hýrsýz olmamýz; hakaretler yaðdýrdýkça arsýz olmamýz çok doðal deðil mi?

Yazýnýn baþlýðýna dönecek olursak; ben içim titreyerek, yüreðim gümbür gümbür ederek katýlýyorum bayram törenlerine, Sayýn vekil gibi asla yüksünmüyorum törenlere katýlmaktan." Milletvekili yoðun bir insan. Onun zamaný kýsýtlý olabilir." diyeceksiniz belki. Biz de boþ gezenin baþ kalfasý deðiliz herhalde. Biz de çalýþýyoruz, çoluk çocuk besliyoruz, bir ev geçindiriyoruz. Ayrýca, bizim de bu millet için, bu topraklar için üstlendiðimiz gönüllü görevler var.

Sayýn vekil sýkýntýlarýndan yakýnda kurtulacak. Ders kitaplarýndan Atatürk'ün fotoðrafýný, vecizelerini kaldýranlar, bir gün gelecek, milli bayramlarý hiç kutlamayacaklar. Milli bayram kutlamalarýný, gariban çocuklarýnýn sünnet düðünlerinden daha da sönük hale getirme çabalarýndan, çelenk koyma tartýþmalarýndan nefret ediyorum. Ömrümüz boyunca böyle kaçak göçek mi bayram kutlayacaðýz ? Çelenk koyacaðým- koymayacaksýn kavgasý mý yapacaðýz?

Kýsacasý; bana da iktidarýn kýsýtlamalarýndan, baskýlarýndan gýna geldi. Sayýn vekilin sýkýntýsý, vatandaþýn sýkýntýlarýnýn yanýnda ballý börek gibi kalýyor, hatta kaymaklý ekmek kadayýfý gibi. "Yük altýnda öküz baðýracaðýna, kaðný gýcýrdarmýþ." hesabý, sayýn vekil hiç ses etmesin. Aðlamak ona deðil, bize yakýþýr.





.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ulusal Bayramlarýmýz
Gönderen: Mustafa Þakarcan / , Türkiye
5 Mart 2015
Ulusal Bayramlar ve kurtuluþ günleri ile, cumhuriyetimizin kurucusu M.Kemal Atatürk'ü anma günü, yönetmelik ile düzenlenmiþ ve bu yönetmelik, 2-3 yýl önce deðiþtirildi. Þimdi ulusal bayramlarýmýzý sadece devlet kutluyor! Ýstedikleri buydu, bayramlarýmýzý önemsizleþtirmek, unutturmak...Uygulama ile, ulusal bayramlarda Atatürk anýtý'na STK. lar çelenk koyamaz. Bunun için önceden izin almak gerekiyor ve çelenk resmi tören bittikten sonra konabiliyor.Yazý için teþekkür ve saygýlar...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kesinlikle karþýyým! kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumumuzun Kadýna Verdiði Deðer
Kâmuran Esen Shov (!)
Kitap, Sehpa Olarak Nasýl Kullanýlýr!
Þarký Sözü Yazarý Olmaya Karar Verdim
Bir Köþe Yazarýnýn Özellikleri
Bir Erkeðin Birkaç Eþinden Biri Olmak
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Ne Günah, Ne Günah Deðil?
Erkekler Þalvar ve Cüppe Giysin
Rtük'ün Saçmalýklarý
Moraliniz mi Bozuk?o Halde Gazete Okuyun!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'ü Anlatabilmek
Kütüphanelerimizin Hazin Durumu
Ahilik ve Düþündürdükleri
Evli Çiftler Nasýl Piknik Yapar
Bir Ýzedebiyat Yýllýðý Alýr Mýydýnýz?
Dünya Kadýnlar Günü
Alanya'da Turizm Suratýmda Nasýl Patladý!
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Güle Güle 2014
Yaþadýðýmýz Ama Artýk Alýþtýðýmýz Garip Olaylar
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - Oy Arttýrma Taktikleri Kursu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.