..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan bir küçük dünyadýr. (Mibres Kosmos) -Demokritos
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Sinema ve Televizyon > Kâmuran Esen




20 Temmuz 2003
Televole Yüzünden Bu Çocuklar Bu Hale Geldi  
Kâmuran Esen
Mudurnulu bir babaannenin sýzlanýþý:


:CFFA:

Mudurnulu bir babaannenin sýzlanýþý:

Bi ( bir ) televole öncemiz varýdý, bi de televole sonamýz ( sonramýz ) va ( var ). Öncesini zatý ( zaten ) biliyosunuz. Ben size televole sonasýný annadýverecen. Ne iþle açtý baþýmýza þu televole. Emme ( ama ) suçun hepsi onda deðil. Öteki magazin programlarýnda da va gabahet ( kabahat ). Þinci dinlen ( dinleyin ) bakam ( bakalým), annadýverecen:

Þu “ televole ” yüzünden baþýmýza gemedik gamadý. Televoledeki sanatçýlarý (!) göre göre, bizim torunna ( torunlar ) okumakdan ne vazgeçtile. Kimi artiz olacan deyo, kimi manken olacan deyo, kimi de topçu olacan deyo. Ben çekiþince de ( kýzýnca ) “ Sen ( in ) aklýn ermez bubanne.” deyip çýkýyolla iþin içinden. Bizim hýra ( küçük) oðlan geçen gün televole seyrediyo. Oðlum ! Dersin yok mu sen ( senin )? Aycýk ( biraz ) da ders çalýþ dedim. Va emme ( ama ) ben çalýþmecan deyo ( diyor ). Bu tembelliðinen üniversiteyi nasýl gazanacan dedim. Üniversiteye ne gitmecen deyo. " La neyeee ? " dedim......Ötevelen ( öte evlerin – komþularýn ) Ýsmail Abi üniversiteyi bitirdi de no’du? Bazarda padadiz ( patates ), ilimon satýyo deyo. Ben demirci yanýna çýrak girecen. Zoba ( soba ) yaparýn, mangal yaparýn, sini yaparýn, Abantda turistlere satarýn deyo.....Mudurnu’nun elsanatlarýný devam etdirecemiþ. Üniversitede demir döymeyi öredecek delle ( deðiller ) ye ( ya ) deyo. Haklý çocuk....Osun ( olsun ) dedim. Zeneatýn kötüsü omaz dedim. Hoþuma da gitti. Dedesinin zenaatýný sürderecemiþ.

Gocaman torun da topcu olacamýþ. Elinde bi top, oyna bakam oyna. Ben Hasan Þaþým deyo, evin içinde vuruyo topa. Ben Yýldýrayým deyo, vuruyo topa. Evde gýrmadýk þey býrakmadý.Topa vurup ” gooooool! ” deye ünnedi mi, bi þangýrtý gopuyo arkasýndan. Bak , ye ( ya ) vitrinin camý yere enmiþ, ye pencerenin camý gýrýlmýþ. Evde cam, çerçeve gamadý. Oðlum etme- gitme deyon, “ Bubanne ben Ýlhan Mansýz olacam.” deyo...” Caponya’ya gidecem.” deyo...” Arif gibi gol kralý olacam; Milana, Barselenoya gol atacam.Türk Milli Takýmý þampiyon olacak.” deyo.....

A çocuuuum ( çocuðum ) dedim. Gol de neymiþ.....Ýki direðin arasýndan top girse noluuuuu, girmese nolu? Dedim. Bana, ” Bubanne , sen de de hiç ruh yokmuþ, ayýp ayýp.” deyo. .........Neparýz ( ne yaparýz ) bilmen. Hadi topçu odu deyeeeeeem. Hadi osun ( olsun ), iyi, gözel de, u baldýrý cýplak mankenleden alý geli, bubanne iþte gelininiz dese ( derse ) niparým ben? Manken dediðin tentene ( dantel ) bilmez, oya bilmez, gaþýksapý ( yöresel yemek ) etmeyi bilmez, yimek biþimeyi bilmez, su isdesem bi bardak su vemez. Öne ( öyle ) gelini nepin ben?...Süslenip püslenip geze boyuna. Bizim oðlanýn gazancý unun boyasýna yetmez, süsüne yetmez. Ben unu ( onu ) gelin deye nasýl arkamda gezdirecen, ellere günnere garþý.

Ortanca torun deseniz ( sorarsanýz ), elinde bi saz.......Aþþama gada dan dan dan ! Gafam þiþiyo töbosun. Ataþa düþmüþ gibi ünneyo. " La sus ! " dediydim, bubanne þarký söleyon þarký......deyo. Nasýl þarký ben annamadým. Ýmdat isde gibi, gavga ede gibi baðýrýyo. Boðazý yýrtýlacak töbosun....Sen annamazsýn bubanne deyo bana. Hem elindeki de saz delmiþ ( deðilmiþ ), gitarýmýþ.......Yavrýýýýýým, madem çalacan- sölecen, bayrý ( bari ) Mudurnu’nun Melek Haným türküsünü deyve , Meþelisini deyve , Aþýk Veysel'den bir türkü deyve dedim....Bubanne ben protez müzik yapýyon deyo. Öne baðýra çaðýra söleyince protez müzik oluyo besbeli ( demek ki ) . Dün öleydim, þartosun böyün ( bugün ) habarým omecadý. Diþin protezini biliyodum da, müziðin protezi oduðunu bilmeyodum.

Türkünün modasý geçmiþ, öne deyo. Haltetmiþsin dedim.Türkünün modasý geçe miymiþ dedim? Türkle, türkü söle , türkü dinne dedim...........Hep bu televole yüzünden böne ( böyle ) odu ( oldu ) bu çocuk........Türküleri pek severim. Modasý geçmiþ, geçmemiþ umurumda del ( deðil ). Hem türkünün modasý geçmez ki. Bem ( benim ) torun ne dese desin, ben türkülemizden vazgeçmen. Hem ne deyodu Aþýk Veysel:

Dünya dolsa þarkýyýnan
Türküz, türkü çýðýrýrýz
Yol gitmeyiz korkuyunan
Türkü türkü çýðýrýrýz.

Türküz, türkü yoldaþýmýz
Hesaba gelmez yaþýmýz
Nerde olsa savaþýmýz
Türküz, türkü çýðýrýrýz.

Bayramlarda, düðünlerde
Toplantýda, yýðýnlarda
Sýkýlýnca dar günlerde
Türküz, türkü çýðýrýrýz.

Yaylalarda, yataklarda
Odalarda, otlaklarda
Koyun gibi koytaklarda
Türküz, türkü çýðýrýrýz.

Veysel söyler arý gibi
Bülbüllerin zarý gibi
Turnalar katarý gibi
Türküz türkü çýðýrýrýz.

Hýra ( küçük ) gýz deseniz, ayrý bi güç gurusu ( gönül üzüntüsü ). Ayaklarý yere deðdiði yok. Üryada ( rüyada ) gibi geziyo. Televole, magazin programý seyrede seyrede bu hale gedi. Sebep olanlan gözü kör osun, baþak bir þe demen. Geçen gün bana, bubanne ben böyüyünce .... gibi mi manken oluuuuun, ......... gibi þarkýcý mý olun deye soruyo. Magazin programlarýna çýkarýn, Laila’ya giderin , dizi çekerin, þiir kitabý yazarýn(m) , sunucu bile olurun deyo... Aman aman, hiç biri gibi oma dedim. Olacasan Yýldýz Kenter gibi ol, Ayten Gökçer gibi ol, Muazzez Abacý gibi ol dedim. Nezahat Bayram ol, Safiye Ayla ol dedim. Bana ne dese beðenisiniiiiiiiiz! Bubanneeee unna ( onlar )kim?...... Hiç televolede gömedim ben unnarý deyo.......Unna aklý baþýnda isanla, ne iþleri va televolelede?

Bu çocuklarý bu hale getirenleri nasýl bilise öne etsin Allah ! Bizim torunnara da akýl fikir vesin............Siz siz olun, çocuklanýza televole melevole izletmen. Bizim çocukla, televole seyrede seyrede bu hale gedile. Allah sonumuzu hayýr etsin.































.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Televole ve Banu alkan
Gönderen: Fulya Engin / Ýstanbul/Türkiye
2 Mart 2005
gibi isimler son geliþen program formatlarý yanýnda hayli tehlikesiz kaldýlar. Bknz "ben evleniyorum , gelinim ol , beyaz atlý prenses , savaþ ay abimiz , kurtlar vadisi" Türkiyede yarýþma var diye evlenme kararýný evde tek baþýna veriyor el kadar gençler , kiminle olduðunu bilmeden... Mafya abileri kahraman olarak nitelendirilip , örnek olarak da M.K.Atatürk veriliyor , okur yazar çizer takým tarafýndan E nereye gider bu iþ Bir gün biri kafayý kýrýp eline silahý alýp bir okula girip 5 10 çocuk tarar ve " ben Polatým arkadaþ , kurtta benim vadi de! " der ya da o evlerden birinde damat gelin adayýnýn ya da kayýnvalide adayýnýn ýrzýna herkesin önünde geçer de bu rezillikte biter ! sonra ayný medya yeni raytingler peþine düþüp bu programlarýn ne kadar yanlýþ olduðunu tartýþmaya açar , gene kendi bünyesinde baþka medyatik isimlerle kanatsýz melek misali...

:: Vakit kaybý
Gönderen: Emin Kaplan / Ýstanbul
3 Ekim 2003
Hala televoleyi eleþtirdiðinize inanamýyorum. Hem de hiç televoleyi izlemeden. Kulaktan dolma bir takým bilgilerle... Bilmiyorsunuz belki ama televolelerde futbolcular tedavülden kalkalý ve misyon, tamamen magazine döneli en az 3 yýl oldu. Yanlýþ anlaþýlmasýn televoleleri savunmuyorum. Zaten savunulacak hiçbir þeyi yok. Ama eleþtirebilmek için ilk önce konu hakkýnda fikir sahibi olmak gerekir. Böyle kulaktan dolma bilgileri referans kabul edip boþa atýþ yapmamak gerekir. Tüm bunlarý da bir kenara býrakalým; siz hala televoleleri eleþtirerek vakit kaybediyorsunuz. Televole yýllardýr enine boyuna eleþtirildi ve gördüðüm kadarýyla siz de yeni bir bakýþ açýsý getirmemiþsiniz. Daha önce bir eleþtirime cevap olarak "Benim de bir vatandaþ olarak görüþlerimi bildirmek hakkým vardýr." mealinde bir yazý yazmýþtýnýz. Tabi ki herkes her konuda görüþlerini bildirmek hakkýna sahiptir. Fakat bu sitenin misyonu bu deðil. Sanatsal birtakým duyarlýlýklar güderek yapmalýsýnýz bu iþi. Yoksa her aklýnýza geleni yazarsanýz bir anlamý kalmaz, iþin sanat yönü unutulabilir zamanla. Emeðinize saygý duyuyorum. Gerçekten çok çalýþkan bir yazarsýnýz. Ama tekrar söylüyorum bu yazý bir vakit kaybý. Üzerine söylenecek söz kalmamýþ bir olay üzerine yazmak! 2×2=4 Bunun üzerine daha ne yazabilirsiniz?! Bizim ufkumuzu açýn lütfen! Unutmayýn sanatçý ilham verir, esin kaynaðýdýr. Teþekkür ederim...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sinema ve televizyon kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Konumuz Televizyon
Ýþte Trt Farký / Eleþtiri
Caný Sýkýlana Ýþte Eðlence!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumumuzun Kadýna Verdiði Deðer
Kâmuran Esen Shov (!)
Kitap, Sehpa Olarak Nasýl Kullanýlýr!
Atatürk'ü Anlatabilmek
Þarký Sözü Yazarý Olmaya Karar Verdim
Kütüphanelerimizin Hazin Durumu
Ahilik ve Düþündürdükleri
Evli Çiftler Nasýl Piknik Yapar
Bir Köþe Yazarýnýn Özellikleri
Bir Ýzedebiyat Yýllýðý Alýr Mýydýnýz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.