..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýçtenlik bütün dehanýn kaynaðýdýr." -Boerne
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > ESRA BAYKAL




10 Eylül 2003
Bana cevap hakký doðdu!  
ESRA BAYKAL
Öncelikle yorumlarýyla beni þaþýrtmayan tüm erkek okuyuculara teþekkürlerimi iletiyorum. Bayanlarýn anlayýþý için minnettarým.


:BFFB:
VE “AÞK, ASKERLÝK, ERKEKLER” ADLI YAZIMA GELEN YORUMLARI CEVAPLIYORUM:

Öncelikle yorumlarýyla beni þaþýrtmayan tüm erkek okuyuculara teþekkürlerimi iletiyorum. Bayanlarýn anlayýþý için minnettarým.

Yazýnýn giriþ, geliþme bölümlerini tüm erkekler aþaðý yukarý beðenmiþ, neden? Çünkü bir okuyucunun benim anlamadýðýmý düþündüðü” empati” kavramý kendisini çok net ortaya koyuyor. Erkeklerin askerde ne þartlara maruz kaldýðýný anladýðýmý görüyorlar ve seviyorlar. Yazýyý sadece bu yüzden sonuna kadar okuyorlar aslýnda, ve pat!!! Askere giden adam, iliþkiler, kadýn... “Bir dakka ya!” diyorlar. Çok rica edeceðim Arkadaþlar, yaþadýðýnýz þartlarý anlamayan, size belli bir noktaya kadar hak vermeyen bir kadýn, o geliþme bölümünü nasýl yazardý ?

Bir nebze sizle “empati” kurmasaydý nasýl anlatýrdý?
( Taktým ben “empatiye”, benim sektörde en fazla kulladýðým kelime, bana anlamýný açýklamýþ Arkadaþýn birisi. Empatiden daha saðlam bir kavram var artýk hayatýmýzda Sevgili Okuyucu, “proaktif” olmak ki; belki bilmiyorsundur, bu empatinin bir adým ötesinde sadece kendini diðer insanýn yerine koymak deðildir, o insanýn bulunduðu veya bulunacaðý durumu önceden fark edip, baþtan çözümler üretmeyi de içerir. )

Neyse, ne diyorduk ? Ah! Evet, ben sadece herkesin hayatýnýn bir döneminde yaþadýðý sýkýntýyý dile getirmeye çalýþtým, ancak amacým askerlik kurumunu karalamak, erkekleri o süreç içerisindeki davranýþlarý yüzünden eleþtirmek deðildi.

Kaldý ki, bana sürekli yazýyý gözden geçirmem gerektiðine dair yorumlar geliyor, Beyler! Buyrun, o zaman siz yazýn hadi, Sevgilimin, rahata alýþkýn, keyfine düþkün oluþuna yaptýðýnýz çok özel dünyama saldýran yorumlarýnýzý görmezden geliyorum. Hadi buyrun, asýl sizin hayatýnýzdan çalýnan bir dönemi, bir kadýn dile getirdi, nerdeydi aklýnýz? Yazýlaný eleþtirmek kolaydýr, buyrun siz yazýn da ben azýcýk mýncýklayayým yazýlarýnýzý...

Ne güzel deðil mi, sizi anlatan satýrlarý beðenip, “Aferin!” demek, ve tek bir eleþtiri cümlesinde “Olmamýþ! Hayýr, öyle erkek yok!” demek...

Baþtan beri bu yazýnýn çok eleþtiri alacaðýný biliyordum, ve kimlerin ne yorumlar yazacaðýný da, ( Bak sadece empati kurmuyor, bir de öngörüyor Hatun! ) keþke azýcýk yanýltsaydýnýz beni...Keþke, biraz gülümsemeniz için yazýlan yazýyý, bu derece kadýn, erkek karmaþasýna, suçlamasýna götürmeseydiniz...Keþke bu kadar dar bakmasaydýnýz hayata...


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ..
Gönderen: nadumyas / Ýstanbul/Türkiye
12 Temmuz 2004
MADEMKÝ BIRAKIP GÝTTÝÐÝ ÞEYÝN SAHÝBÝ DEÐÝL ÝNSAN, ÖYLEYSE ERKEN ÇIKSA NE ÇIKAR! HAMLET...

:: No Panic ! ! !
Gönderen: Mehmet SEÇKÝN / Kars
15 Eylül 2003
Merhaba Esra, Bende þu an askerdeyim ve yazýnýzý severek buruk bir gülümsemeyle okudum. Askerlik bana pek yaramadý. Askerliðin beni düþünceler boðumuna soktuðu dönemlerde ne yazýk ki (ama güzel günlerdi) sevdiðimle ayrýldýk. Hoþ sevdamýzda ben suçu kendimde buluyorum. Askerliðim bitince yine bu yorum gibi Askerliðin getirdiði duygular gibi bir yazý yazacaðým. Tavsiye gibi bir þey demeyeceðim. Her erkek yaþamalý bu askerliði ayrýlýk olsa da yaþamýn anlamýný yalnýz olduðunda daha iyi anlýyorsun. Benim sevdam askerden sonra olmalýymýþ. Þu an O'nun gözlerini hatýrlasam da... Neyse þimdi yazmayayým. Yazýn için teþekkürler. Sevgiyle Kal...

:: Aþkýn -e(r) hali
Gönderen: Zeynep Özer Akgün / Moda,Istanbul
15 Eylül 2003
Esracým, senin de bildiðin üzere konunun tam orta yerinde bir bayan olarak düþüncem, aþýk erkek ile asker erkek arasýndaký farký "empati" ile deðil "yaþayarak" öðrenmenden yana. Keske bunun için bende sana bir kitap önerebilseydim ama kelin ilacý olsa...:) Teskereye kadar baðýra baðýra çekeceksin acýný, anlaþýlan o ki bazýlarý izedebiyatzedeler olarak nasibini alacak. sevgiler, selamlar,

:: SÖYLENCE BUNLAR!
Gönderen: BÝNNUR EDÝSAN / ANKARA
12 Eylül 2003
Sevgili Esra; Ben de hiç þaþýrmadým.Birileri yine çok eðlendirmiþ kendini.Yorum yazýp muhalefet olacak ya:)) Bir iki satýr yazýp, 'çok bilmiþ' dedirtecek ya:)) Bende merak uyandýran bir þey var tabii.Bu yorumu yazmak için oturup kafa patlatacaðýna, bir iki yazý yazýp kendilerine yorum yazýlma zevkini niye tatmýyor bu insanlar?Biri yazsýn da biz okuyalým yahu:)Ýngilizce mingilizce biz anlarýz artýk yeter ki yaz, yaz be adam yaz!!!

:: :))
Gönderen: Semih Murat ERSOY / Kýrýkkale
12 Eylül 2003
O kadar güzel yazýlar yazýyorsunuz ki; eleþtirilecek ya da alýnacak bir nokta bulamýyorum inanýn. Hayata böyle objektif bakmak, olaylarý böyle mükemmel bir dille anlatabilmek gerçekten büyük ustalýk isteyen bir iþ. Fakat sizi eleþtirenler arasýndaki bir kiþi var ki; inanýn bana o kiþi sizi eleþtiriyorsa siz kesinlikle doðru bir þey yapýyorsunuz demektir. Þayet sizinle ayný fikirdeyim diyorsa bana inanýn ki siz çok büyük bir hata yapmýþsýnýzdýr :) Gülümseten insanýn ömrünce gülümsemesi dileðiyle.. Baþarýlar

:: nedir ki ?
Gönderen: Gültekin BAYIR / Ýstanbul...
12 Eylül 2003
Her iki yazýyý ve tüm yorumlarý sonuna kadar anlamak maksadýyla okumuþ ; ortlamadan daha zeki olduðunu düþünen , okuma yazma bilen , tüekçeye (zira ana dilimdir )haiz , askerliðini yapmýþ biri olarak yorumlara herkesin fikri kendini baðlar demek kaydý þartý ile bunun bir yazý olduðunu olduðunu öncelikle bir kez daha hatýrlatýr... Ne ýraka asker göndermek için bir teskere önerisi , ne askerliðin kitabunu yazmaya çalýþan bir kadýnýn iddia metni deðil , nede ben bilirim gerisi güruh diyen bir fenomen deðil. Sadece bir yazý; Yani duygularýn ascII karakterler kullanarak baþkalarýna aktarýlmasý için bir araç olduðunu bir kez daha tekrar eder. Okuduðu n( ki sonuna kadar okuma gereði duymadýðý halde hakkýnda yorum yapacak kadar ilgi fukaralarýný kaal'e bile almýyorum). Okuduðu nbir yazýnýn empatisini sorgulazmdan evvel onun bir iletiþim biçimi olduðunu , bu yanýnýn anlamýndan çok yazan kiþinin duygularýnýn asýl empatinin omurgasý olduðunu anlamayanlaraq belirtir. Þimdiden bana yalaka muamelesi yapmayanlara ise en derin SAYGILARIMI peþinen belirtir müsadelerinizi riva ederim. Haa unutmadan KARL SAGAN askerlik için çok baba bir laf etmiþtir bencede çok doðru. "YÜRÜYOSA SELAMLA , DURUYOSA BOYA". kALEMÝNE KUVVAT Esra'cým allah kavuþtursun :)




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aþk, askerlik, erkekler...
Olumlu Düþünün
Ben Çözdüm!!!
Tofita gibi hani, yýkýlýoo!
Zeytindeki Mucize!
yazarsal endiþeler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Size Aþýk Olabilir Miyim?
Bugün Seni Her Zamankinden Çok Özledim
Nefesimi keseceksin biliyorum!
Korkak Erkeklerden Sýkýldým
Her Sabah Ayný Adamla Uyanmak...
Kadýn Olmanýn En Güzel Tarafý Erkeklerdir
Red Kid
Korkak Erkeklerden Sýkýldým - 2
Bir gün size ahlak-sýz bir teklifle geleceðim...
Sizin hiç sýfýr kilometre sevdanýz oldu mu?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gelme Bu Gece [Þiir]
Nehir, Deniz, Sen vs. [Þiir]
Aþký Küstürdük! [Þiir]
Bir Islýk [Þiir]
Aþktan Korkan Adam [Roman]
Kurtlar Vadisi [Eleþtiri]
Ýlk Gece Birlikte Olmayacak Hatun Aranýyor [Eleþtiri]
Sevmedende Olur Diyorlar! [Eleþtiri]
Benim Kocam Ab"ye Karþý [Eleþtiri]
Reklamcýlar ve Topluma Ettikleri [Eleþtiri]


ESRA BAYKAL kimdir?

Arýza hallerin dýþa vurumu

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan,Murathan Mungan, Sait Faik, Alain De Paton


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ESRA BAYKAL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.