..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Güzellik her yerde karþýlaþýlan bir konuktur. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Belkýs TUNÇAY




13 Ocak 2004
Hayat ve Zaman  
Belkýs TUNÇAY
En âlâ öðretmendir hayat. Yaný baþýnda da hep zaman vardýr. Ne zamanki acýsýyla kavrulursun, ne zamanki tadýna varýrsýn, iþte o zaman tanýþýrsýn hayatla. Hesaba katmadýðýn yüzleþmedir bu. Sahi, pembe gördüklerin rengini mi deðiþtirdi, yoksa önceden be


:BJHJ:
En âlâ öðretmendir hayat.
Yaný baþýnda da hep zaman vardýr.

Ne zamanki acýsýyla kavrulursun, ne zamanki tadýna varýrsýn, iþte o zaman tanýþýrsýn hayatla. Hesaba katmadýðýn yüzleþmedir bu. Hayatta pembe gördüklerin rengini mi deðiþtirdi, yoksa önceden beridir böyleydi de sen mi tanýyamamýþtýn? Israrla yaþamýn güzel olduðunda karar kýlmak istiyorsun. Sanki senin kararýný ölçercesine tavýr takýnýyor hayat.

Ýlkin ailene doðdun sen. Hayata karýþmaya baþlayýþýn ikinci doðumun. O içinde yer aldýðýn kabuk artýk çatladý ve git gide kýrýldý, düþtün dünyanýn kucaðýna. Sermayen sen istemeden çoktan sana verildi. Akýl dersen akýl, yürek dersen yürek sonuna kadar. Yok öyle idealleri zaferleri hediye olarak beklemek. Bedel ödedikçe elde edersin ne istersen. Belki hemen alýrsýn karþýlýðýný, belki de vakti geldiðine.

Ne sürekli mutsuz olabilirsin, nede sürekli mutlu. Hüzünlüyken, kalbin aðýrlaþmýþ taþýyamazken, mutlu olmak için uðraþtýkça uðraþýyorsun. Baþaramayýnca, bu seferde baþaramadýðýna kahroluyorsun. Bu; ýsrarla uyumaya çalýþtýkça uyuyamamak gibi. Ýstediðin gerçekleþmeyince daha fazla üzülüyorsun. "Mutlu olmak zorunda deðilim" de o vakit. Göreceksin bak, sakinleþip gülümseyeceksin. Garip bir gülümseme iþte.

Empati düþünmek derler hani. Neden bu düþünce çoðu kez canýný acýtýr? Kendini, karþýndakinin yerine koyduðunda "mümkünü yok, yinede öyle davranmazdým" diyorsun. Herkesin, empatiliði 'ne olursa olsun, ne yaparsa, ne derse desin karþýsýndakine hak vermek' olarak algýlamasý yanlýþ galiba. Çok kýzýyorsun. Sana, senin yapmayacaklarýnýn yapýlmasý zoruna gidiyor. Aramýzda "o kiþi kendini benim yerime koyduðunda ya kendince haksýz bulursa beni" diyenler ne kadar da az.

Fark edersin. Çoðunlukla kimse kimseye güvenmiyor, kimse kimseye güven vermiyor. Dostluklarda, yakýnlýklarda, iliþkilerde, hemen hemen herkes birbirine þüpheyle bakýyor, þüpheyle yaklaþýyor. Nedeni; yaþanýlmýþ acý izler. Acý izlerin senide rahat býrakmýyor bu doðru. Kolundan tutulmuþ çekiliyorsun arsýzlýða, duygusuzluða, kalpsizliðe. Acýmasýzca sen hariç diðer herkesi kötü olarak kabul edip bir tutmaya yönlendiriliyorsun. Ey insan! Ayaklarýný sabit kýl. Çekildiðin çamuru yalanlayan güzel insanlarýn var senin. Gözlerinde kaybolup rahatladýðýn insanlar. Diðerlerine ise; iyi olmalarýna kalbin, dürüstlüklerine samimiliðin, gerçekçi davranmalarýna doðallýðýn, sevgilerine sevgin sebep olsun. Bazen yýpratýlýyorsun bu yüzden. Çýðýrýndan çýkasýn geliyor. Fakat zalimliðe ufacýk tavizinle ipin ucunu kaptýrýrsan, insanlýðýnýn örgüsü söküldükçe sökülür. Daha da fazlasýyla yýpranýrsýn.

Devran dönüp insanlar, kendi öfkelerinin ve kýzmalarýnýn muhatabý olabiliyorlar. Deðiþebiliyorlar boþ vermiþliðe yürüyerek. Bildikleriyle ikna edemiyorlar kendilerini. Ve hiç bir þey gelmiyor elden. Gerçeði bildiði hâlde uygulamayanlarý düzeltmek kadar zor nedir ki? Sakýn olma aklýnla kalbinin düþmaný. Varlýðýnýn nedenini bilmelisin kesinlikle. Yaþamak için mükemmel bir neden olmalýsýn aslýnda.

Bir kývýlcýmý söndüren, yangýný önlüyor.
Bir tohumu umursayan, bahçelere kavuþuyor.

Ey kalbin. Kýrýlsa da kýrýklarýn batmasýn kimseye. Varsýn bir þey anlamadýn sansýnlar, varsýn küçümsesinler deðerlerini. Affet! Gördüðün sevgilere toprak ol kurutmadan. Kaynaðýný tespitte tereddüde düþmesinler. Önemse!

Bak, her þeyiyle seni bekliyor hayat. Ve oradaki, hey, aynadaki, 'kendinle konuþmak' cesaret ister bilirsin. Sen bu iþi baþarýyorsun galiba. Unutma, yaþamak da cesaret ister. Cesaretten korkmuyorsan, inadýna yürümelisin bu yolda.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dostluðu Sayýklýyor Sessizlik
Kendinizle Pozitif Dayanýþma
Kötümser misin Gülümser mi?-1
Kötümser misin Gülümser mi? -2
Birbiriyle Ýyi Geçinen Düþler Ve Gerçekler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sorunlu Gençlik
Tartýþmadaki Tartýþlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kirpiðinde Asýlý Kalan Son Arzu [Þiir]
Sessizlik... [Þiir]
Küçük Bir Kar Tanesi [Þiir]
Bayramca [Þiir]
Âmâde [Þiir]
Zamana Sataþmak [Þiir]
Çocuk Üzerinde Etkili Olamamak [Ýnceleme]
Gençlik ve Büyükler [Ýnceleme]


Belkýs TUNÇAY kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Belkýs TUNÇAY, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.