..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan özgür doðar, ama her yaný zincire vurulmuþtur. -Rouesseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gülmece (Mizah) > Utku Kocak




5 Þubat 2005
Yaþam Tarifleri  
Yemek tarifleri deðil, yaþam tarifleri!

Utku Kocak


Yemek tarifleri deðil, yaþam tarifleri!


:BCJJ:


Yaþam Tarifleri


Ýnsan doðar yaþar ölür diyorlar.E iyi.Ne yapayým?
Bana ne?
Ýyi sana neyse!
Ýnsan yaþar yaþar ve yaþar.
Yaþar ne yaþar ne yaþamaz.
Yok Yaþar benim dayýmýn adý Yaþar da yaþýyor ben gördüm.
Neyse!
Yaþam tarifleri...
Sýfýr yaþ,doðmadan önce mi yoksa doðduktan sonra mý bilemiyorum ama heralde ikisinin arasý biþey.
Ýnsan doðar veya fýrlar.Aðlar,aðlar,aðlar....
En güzel hayat anne karný...
Ekmek elden,su gölden.Nasýl oluyorsa?
Yat aðlamak yok sadece uyu!Sorumluluk yok.Okuyacak okul , besleyecek çocuk yok.
1 yaþýnda aðlayabilen , yürüyebilen bir yaratýksýndýr.Canavarda denilebilir tabi.Annenin memesini aþýndýrmak yolunu kullanýyorsundur.Ve emzik denen acayip þeyi anlamsýz anlamsýz emmektesindir.
2 yaþýnda pek birþey deðiþmemiþtir sadece konuþabilen aðlayan bir yaratýk olursun.Zamanýnýn çoðunu oyuncak ayýyla arabacýlýk, arbayla evcilik oynamakla ve annenin sana söylediði öcüyü düþünmekle geçirirsin.
3 yaþýnda hiç durmadan býkmadan soru soran bir yaratýksýndýr.
4 yaþýnda hala aðlýyorsundur.Ama bu benim havalarýna girmiþ büyüklerini hasta etmeyi hayli iyi öðrenmiþsindir.Ve hala altýna iþiyorsundur.
5 yaþýnda hala ve hala soru soran ve aðlayan bir çocuksundur.Bir havayla en büyük benimi oynar insanlarý hasta edersin.Ve hala annenin sana söylediði yalanlara inanmaktasýndýr.
Yok yok o telefon deðil eeee,þeeey,o cýs,cýs.
Cýs ne demek acaba bir türlü anlayamadým gitti ya!
Cýssssss.Heralde sýcak bir tavayý suya tutunca çýkan ses olucak.Niye çocuðu beyinsiz yetiþtirmek için cýss denirki.Yapma yavrum elin acýr deðince çocuk,yok yok cýs de bana ben cýss demezsen anlamýyorum mu diyecek,yoksa harbiden anlýyamayacak mý?
Cýss.
6 yaþýnda soru sormayý hala býrakmamýþ ve ilerizekalý bir çocuksan ilkokula baþlamýþsýndýr, ama tehlikeli birisindir ilerizakalýysan. (Okuyabiliyorum düþüncelerinizi.’Evet,evet benim evet ilerizekalý.Burdayým!’).Niye tehlikeli
birisindir söyleyeyim ileride delirebiliyorsun.Ben abimden biliyorum,o bakýmdan.Önceden çok olan beyin bi süre sonra kayboluyor.
7 yaþ.Daha yedi,yedi,yedi,yedi...Yediymiiiiþ.Yok pardon o 17 olacaktý.
Yedi yaþ aslýnda 6 yaþdan sonra gelen yaþa denmiyor.Yedi yaþ eðer çok yersen oluyor.Çok yiyen de yedi yaþýnda.Aslýnda sen yedi yaþýnda yedi yaþýnda deðilsindir.Yedi yaþýnýdasýndýr.Herþeyi hedikten sonra yaþýnýda yedi!Eeee evet!
7 yaþýnda seni kýrmýzý kurdelayla iþaretlediklerinde sevinirsin ama bu senin bir ölüm fermanýn olur.Ýþaretlediler.Bittin sonra ne kadar haykýracaksýn!Ah bir anasýnýfý çocuðu olsam.
8 yaþýnda ilkokul ikinci sýnýfa giderkene matematiðin zor kýsýmlarýndan 2+2 yi öðreniyorsundur.Tabiki cevap 2+2=5 dir.
9 yaþýnda beynin yerine gelmiþ yavaþ yavaþ okul yollarýný aþýndýrmaya baþlamýþsýndýr.Ama hala bir güççüccük cücüksündür.Yazýk baþýna geleceklerden habersiz?
10 yaþýnda artýk bir dördüncü sýnýf çocuðusundur.Ne büyük bir olay.
11 yaþ artýk bir beþinci sýnýf çocuðu olmuþ delikanlý olmuþsundur.Vuaaaaaaaaaaaaaaaah!Çekilin o beþinci sýnýfta.Hueyt be!Bana beþinci sýnýfta böyle deseler sinirimden altýma sýçardým heralde.
12 yaþ ortaokul çocuðu.Bu ortaokul ortaanadolu ortaavrupa falan gibi birþey mi oluyor?Ortaokul!Okul neresi?Oniki , onunki.Eeeee , evet.
0-12 yaþ grubunun son safhasýndasýndýr.Yani artýk bir 0-12 deðilsindir.
13 yaþ , 0-12 den kurtulmanýn ilk yýlý.Onüç yaþýnda artýk bir Hýrvat veya Boþnak futbolcu olmuþsundur.ONÜÇ , BALÝÇ , BOLÝÇ  .Artýk ne zaman 18 yaþýna gireceðim tasasý var.Ulan giç bitmez mi bu tasalar.
14 yaþ ergenlik dönemi dedikleri acayip þeyin içine girme yýlý.Artýk sana bütün herkes dötüyle gülerek ergen ergen diye dalga geçecek.Çok talihsiz yaþlar bunlar.Aldýrma , sadece 4 senecik bekle.
Bu onlu yaþlar Televole’nin inleri ve outlarýn karýþtýrýlmýþ versiyonu gibi.Ahmet in mi out mu?Yok yok en iyisi ortasýný bulalým.Ahmet on.
15 yaþ.Çok yuvarlak bir yaþ olup daha 14 yaþýndan bu yaþa girilmektedir.14 ise yuvarlak hesap 15 diyeyim mantalitesiyle hiç 14 yaþýný geçirmeden bu yaþa girilmekte.
16 yaþýnda yavaþ yavaþ büyümüþ aþklarýn içinde yüzmeye baþlamýþsýndýr.Dertler bitmiþtir.Cool olmaya çalýþma zamaný gelmiþtir sadece boþ iþler müdürü olmuþsundur.
17 yaþ.Daha 17 17 17 diye dalgaya alýnan bu yaþ , çok ezik bir yaþ olmasýna
raðmen hayli eðlenceli bir yaþtýr.Benimde yaþým olan bu yaþ , bence hayatta gelinen en güzel yaþ.Daha 17 17 17 onyediymiþ.
18 yaþ.Ehliyet alýnan ve götün 3metre civarýnda havaya kalkma yaþý.Ben onsekiz yaþýndayým diye herkese hava atýlmakta olunsa bile , 18 yaþ hala 20 yaþýndaki bir kýzla çýkmaya yetmiyor.
20 yaþ.Yirmi aslýnda Kayseri þivesiyle söylenmiþ bir kelime.Yirmi , yani yer mi?
Asker yaþý.Gel tezkere , jöle teskere þarkýlarý söyleme yaþý.Dayak yeme nöbette uyuma yaþý.Hayatýn en anlamsýz ama en dolu yaþý.O ünlü askerlik anýlarýnýn toplandýðý , bir daha susulmadan anlatýldýðý yaþ.
24 yaþ.Ýdeal evlenme yaþý.Evlen kurtul be arkadaþým.Ne duuruyorsun.Ne uðraþýyorsun bu aþklarla.bir daha uðraþmamak üzere kapat kalbini , kitle koy kabýna.Bir daha çýkartma.Yerinde uslu uslu otursun.
29 yaþ.30’a girmeden önce beþ yýl boyunca yaþanan yýl.Hatta abartanlarda var.Mesela ben küçükken annemi hep otuzdört yaþýnda zannediyordum.Þimdi sanki hala otuzsekizmiþ gibi geliyor.
40-50 yaþlarý.Ýnsanlarýn yaþlanmaya direndikleri yaþlar.Hayýr ben yaþlanmak istemiyorum , Ajda Pekkan üsulu olacaðým diyenlerde var tabi.137 yerinden estetik!Yazýk çok yazýk ,
60 yaþ artýk yaþlanmýþ.Emeklilik yýllarýnýn doruðundasýndýr.Artýk yapacaðýn olay , bir yazlýk mekanda yaz kýþ yaþayýp orada yavaþ yavaþ çürümek.
Ayrýca bu atmýþ yaþýnda o reklamlarda gösterilen acayip emeklilerin ta kendisi olmursun.
Atmýþ yaþ.Tutmuþ yaþ.
77 yaþ.Halkýmýzýn tabiriyle yediden yetmiþyediye diyerek dýþlanmýþ olan bu yaþ.Sen olmaz sen yetmiþsezkiz yaþýndasýn diyerek kovulduklarý yaþ.Birde tabi yaþ yetmiþ iþ bitmemiþ var ama onun doðrusu yaþ yetmiþ çürümüþ gitmiþ olacaktý.Ne kadar adi bir insaným ben böyle yav!
88 yaþýnda bir dedelerin dedesi....
Sonrasý allah kerim...
En iyisi programý burada bitirmek.
(Ulan program Neþet Ertaþ’ýn Varýp bir gýz þarký sýna döndü. Hadi neyse...)
Bir dahaki programda görüþmek üzere.
Utv’den ayrýlmayýn.



                                             
                                                       U.K.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gülmece (mizah) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsanlar Garip Yaratýklar
Münasip Bir Yerde Ýnebilir Miyim?
Maganda Yaný, Teker Üstü
Trafik 2

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kutsal Meslek Öðretmenlik
Hayat, Yazý, Hüzün, Mutluluk, Sözler, Beklenti, Ýlham, Ego
Hýrslý Adamýn Ýç Dünyasýyla Savaþý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Orospu [Þiir]
Seller Mucizelerle Doludur [Þiir]
Hacýyatmazlar! [Þiir]
Dizi Hayatým, Hayatým Dizi [Þiir]
Ben O Kaldýrýmda Yürüyen Çocuk [Þiir]
Elif [Þiir]
Bir Yudum Suya Hasret Bir Kulun [Þiir]
Ýntihar [Þiir]
Türban Mýdýr? [Þiir]
Aptalým [Þiir]


Utku Kocak kimdir?

Ben bir garip yollarda dolanýrým Bir aþýk, Bir kaþýk, Ona buna sataþýrým, Ne uslama bilirim, Ne de puslanýrým, Açýk kapým ardýnda, Bazende dýþarda dolanýrým.

Etkilendiði Yazarlar:
Sir Alfred Mehran, Aziz Nesin, MEsut Soyadýnýunuttuðumyazar


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Utku Kocak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.