..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir dünya yurttaþýyým. -Sokrates
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gülmece (Mizah) > Utku Kocak




5 Aðustos 2005
Maganda Yaný, Teker Üstü  
Otobüsler

Utku Kocak


Mola yerlerinde dolaþan bir sürü zombi ile çorba içersiniz. Uykudan yeni kalkan yolcular birer zombiye benzerler. Sigarayý sonuna kadar sömüren, çorba içen, alaturka tuvaletin deliðini tutturmaya çalýþan, yanlýþlýkla kadýnlar tuvaletine giren bir sürü zo


:BEAJ:
Maganda Yaný, Teker üstü

Ossuruk kokulu setralarýn, hasta eden klimalarýn, maganda yanýnda oturmanýn derin manalarý vardýr içimde. Osuruk kokusuna karýþan parfümlü setrayla Ýstanbul’dan Antalya’ya yolculuk yaparken, baþýnýza geleceklerden hiç bir zaman haberiniz yoktur. Özbilmemne Turizm ile seyahatiniz sýrasýnda, seyatinizin ilginçliði doruklara ulaþabilir. Maganda üstünüze uyuyabilir, ön koltukta uyuyan adamýn koltuðu aðzýnýza girebilir veya arkadaki oturan, koltuðunuza dizlerini dayamýþ ossura ossura uyuyor olabilir.
Ýþe biletinizi almakla baþlarsýnýz ki olaylar daha biletinizi almanýzla baþlar. Otogarda firmalara yaklaþtýðýnýz zaman, bilet satýcýlarý ‘Neresi? Neresi?’ diye heyecanla sormaya baþlarlar ve siz gideceðiniz yeri söylediðinizde, eðer firma buraya otobüs kaldýrýyorsa artýk Özbilmemne turla yolculuk yapmak zorunda kalmýþsýnýzdýr. Hatta Ankara’ya gitmek isteseniz bile sizi zorla Adana’ya da götürebilirler. Otobüs bileti satýcýlarý baþka satýcýlara benzemezler. Sizi asla bilet satmadan býrakmazlar ve bundan en güzel korunma yöntemi ise zaten bileti çoktan almýþ olduðunuzu söylemektir. O zaman da adamýn yüzüne bile bakmazlar. Ziyaný yok, yararý var...
Kendinizi ister istemez yanýnýzdaki ile muhabbet ederken bulursunuz uzun yolculuklarda. Ciddi þeylerden baþlayan muhabbetiniz, belden aþþaðý fýkralarla son bulur . Otobüs dostunuzu bir daha görmeyeceðinizi bildiðinizden, hayat hikayenizi kolaylýkla tanýmadýðýnýz bir insana anlatabilirsiniz, oda size anlatabilir tabi. Bu bazen bir iþkence halinide alabilir. Yanýnýzdaki kiþiliðin aðzýnýn kokmasý halinde, konuþmayý hiç sevmeyen birine dönüþmelisiniz. Müzik dinleyen koltuk arkadaþýda yolculuðu çekilmez yapanlardan bir tanesidir. Yanýnda hiç sevmediðin bir þarkýcýnýn þarkýlarýnýn gidene kadar çalmasýna katlanmak oldukça güçtür. Kötü müzik eþliðinde uyumaya çalýþmak ise cabasýdýr. Artýk keyfini bekle adamýn. Kapatýcakta sende uyuycaksýn...
Muavinlerlede dost olmanýz sizin için iyi bir þey olacaktýr. Çünkü muavinlerin sabýr süreleri dolduðunda siz onun arkadaþý olarak hiç çekinmeden daha fazla çörek, daha fazla içecek isteyebilirsiniz. Þöförle muhabbet de iyi bir þeydir. Þöförle muhabbet ederken elindeki içeceðin gerçekten de kola olup olmadýðýný anlayabilmenizi saðlar size bu muhabbetler. Eðer içtiði þey gerçekte kola deðilse herangi bir yerde otobüsten kaçabilirsiniz.
Mola yerlerinde dolaþan bir sürü zombi ile çorba içersiniz. Uykudan yeni kalkan yolcular birer zombiye benzerler. Sigarayý sonuna kadar sömüren, çorba içen, alaturka tuvaletin deliðini tutturmaya çalýþan, yanlýþlýkla kadýnlar tuvaletine giren bir sürü zombi. Mola yerlerinin temizliði de her zaman ilgi odaðým olmuþtur. Beyaz plastik kasede içtiðin çorbanýn içinde çoðunlukla çorba dýþýnda deðiþik yaþayan ve yaþamayan varlýklarda mevcuttur. O içi deðiþik malzemeyle dolu çorbayý geri iade etmek de gýcýk bir olaydýr. Geri verirken çoðunlukla piþkin bir ifade ile, ‘Yenisini verim mi?’ veya ‘O senin gendi saçýndýr.’ cevabýyla karþýlaþýrsýnýz. Saçlý çorbadan sonra birde bu olay midenizi bulandýrýr.
Mola yerlerini deðiþik kýlan bir diðer olay ise yapýlan anonslardýr. Anonslar öyle yapýlýrki hiç bir þey anlaþýlmaz ve anons yapanýn belkide annenize küfür ettiðinin farkýnda bile deðilsinizdir.
Çiþi gelen çocuklar, tuvaleti olmayan otobüslerin neþe kaynaklarýdýr. Otobüs bir yerde durur, çocuk iþer, iþerken herkes onu seyreder ve çocuk rezil olur. Ben yaþadým bunu mesela. Küçükken Alnyaya geliyordum ki çiþim geldi. Yengemle dayýma söyledim, otobüs þöförüne söyleyip, durdurdular otobüsü. Çok çiþim gelmiþ, beþ dakika duraksýz iþemiþim. Millet ki o sýrada beni seyrediyor, girdiðim gibi bir alkýþ koptu. ‘Hellal olsuuun, sonunda bittiiiii, hobaaaa...’ diye. Gerçekten acayip bir duygu :)
Çiþi gelen çocuðu söyledikte, çiþi gelen büyüklerin durumunu anlatmadýk. Küçükler neyse otobüsü durduruyorlar ama büyüklerin böyle bir þansý olmadýðý için mola zamanýna kadar çiþlerini tutmak durumunda kalýyorlar. Çocuðun teki rahat rahat iþesede önünde, yetiþkin olduðu için benimde çiþim geldi diyemiyorlar ve diyenini daha hiç görmedim. Çocuklarý birde þiþeye iþetirler ve ben daha þiþeye iþeyen yetiþkinede rastlamadým. Rastmayýda istediðim söylenemez.
Öz, hakiki, gerçek, has, yeni gibi kelimeleri alýpta baþka bir firmanýn isminin önüne getirmeleri ben çok güldürür. Has Adana, Öz Adana, Yeni Adana, Acýlý Adana bol bol var bunlardan. Her þeyin yan sanayisi bitmiþ bir o kalmýþtý zaten. Ama bir gün arkadaþlarým tutturmuþtu ki Kamil Koç diye, ben de Boss firmasýna merak ettiðim için binmeyi çok istiyordum. Sonunda pes ettim ve gittim biletimizi almaya. Elimde Hakiki Koç biletleriyle geri döndüm. Arkadaþlarýma ‘Ah alýn size Koç. Buda Koç’ diye, güzel bir geçiriþ yapmýþtým.
Uyku çok önemlidir otobüs yolculuklarýnda ve herkes bir saati geçmeden hemen sýzar gider. Sýzmalarý acayiptir. Kahý aðzýný kocaman açmýþ, kahý koridora kafasý düþmüþ, kahýda hiç tanýmadýðý bir insanýn üstünde uyumaktadýr. Bayanýn bayan yaný istemesine buradan hak verebiliyorum. Birde otobüslerde aðlayan çocuklar olur ve insana zehir ederler bütün yolculuðu. Kafa beyin býrakmazlar adamda. Tam dalacaðýn sýrada baþlarlar zýrlamaya. Anneleri susturmaya çalýþýr ama nafile. Bütün otobüs çocuktan nefret etmektedir. Hatta o sýra bütün çocuklardan nefret etmeye baþlayanlar da oluyordur heralde. Ben kendimden biliyorum, gerçekten de oluyor.
Kötü yolculuk yapmak istiyorsanýz, bileti alýrken söylemeyi unutmayýn ‘Maganda yaný, teker üstü, klimasýz otobüste, bir bilet istiyorum’ diye.Yolculuðunuzun normalden daha renkli ama biraz iþkenceli geçeceðini sizde biliyorsunuz ki, ben denemedim, maruz kaldým, biliyorum. Çok kötü bir duygu. En iyisi siz benim kitabýmý yanýnýza alýn ve baþlayýn okumaya, üstünüze maganda uyuduðunda, molada her sinekli çorbadan sonra, bir porsiyon kitabýmla uyuþmuþ beyniniz hiç bir þey hissetmeyecektir yol boyunca.

                                                                 
Utku Koçak
01.08.2005


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ýýýyyyy utkuuu
Gönderen: Tuba Nurgun / Ýstanbul/Türkiye
26 Mart 2007
:) yazýný okurken hem güldüm hem de dehþet mimiklerle etrafýmdakileri korkuttum sanýrým.aklýma istanbul didim yolculuklarým geldi.bizim için de gün ortamý yaratma söz konusudur.hele yanýna yaþlý teyzemlerden biri oturursa yandýn,mutlaka yolluk biþeyler yapýlmýþtýr ki bu en yaðlý böreklerden bilmemneli keklere kadar varabiliyor.teyze yola çýkýyoruzzz savaþa gitmiyoruz diyesim geliyor,zaten bu yolculuklar yaz günlerinde oluyor,formu korumak lazým e tabi form olayýný 80 yaþýndaki teyzelere anlatmak biraz abes kaçabilirm hani yok almayayým diyetteyim falan diye :) ay neyse utku benim birazdan toplantým var, yazýlarýnýn hepsini okumaya çalýþýcam,tebrikler cnm,çok beðendim!




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gülmece (mizah) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsanlar Garip Yaratýklar
Münasip Bir Yerde Ýnebilir Miyim?
Yaþam Tarifleri
Trafik 2

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kutsal Meslek Öðretmenlik
Hayat, Yazý, Hüzün, Mutluluk, Sözler, Beklenti, Ýlham, Ego
Hýrslý Adamýn Ýç Dünyasýyla Savaþý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Orospu [Þiir]
Seller Mucizelerle Doludur [Þiir]
Hacýyatmazlar! [Þiir]
Dizi Hayatým, Hayatým Dizi [Þiir]
Ben O Kaldýrýmda Yürüyen Çocuk [Þiir]
Elif [Þiir]
Bir Yudum Suya Hasret Bir Kulun [Þiir]
Ýntihar [Þiir]
Türban Mýdýr? [Þiir]
Aptalým [Þiir]


Utku Kocak kimdir?

Ben bir garip yollarda dolanýrým Bir aþýk, Bir kaþýk, Ona buna sataþýrým, Ne uslama bilirim, Ne de puslanýrým, Açýk kapým ardýnda, Bazende dýþarda dolanýrým.

Etkilendiði Yazarlar:
Sir Alfred Mehran, Aziz Nesin, MEsut Soyadýnýunuttuðumyazar


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Utku Kocak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.