..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tüm insanlýk bir tutkudur; tutku olmadan din, tarih, romanlar, sanat, hepsi etkisiz olurdu. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gülmece (Mizah) > Utku KOÇAK




11 Mayýs 2007
Ýnsanlar Garip Yaratýklar  
Utku KOÇAK
Ýnsanlar garip hayvanlar. Kimse kýzmasýn. Bu konu çok tartýþýldý konuþuldu ama insanlarda birer hayvan. Valla, bence biz dünyanýn en sefil hayvanlaryýz. Farenin bile bir amacý olan hayatta, peyniri kapayým, kapana sýkýþayým gibi, çoðumuz daha koþarken neden koþtuðumuzu bile bilmiyoruz. Dünyada çeþit çeþit insan türü var. Hepsi kendine göre ayrý olmasýna raðmen, çoðunda bir ortak nokta var. Hayvanýz!


:BIBB:
Ýnsanlar garip hayvanlar. Kimse kýzmasýn. Bu konu çok tartýþýldý konuþuldu ama insanlarda birer hayvan. Valla, bence biz dünyanýn en sefil hayvanlaryýz. Farenin bile bir amacý olan hayatta, peyniri kapayým, kapana sýkýþayým gibi, çoðumuz daha koþarken neden koþtuðumuzu bile bilmiyoruz. Dünyada çeþit çeþit insan türü var. Hepsi kendine göre ayrý olmasýna raðmen, çoðunda bir ortak nokta var. Hayvanýz!

Bu düþünce aklýma geldi ve bende sayýsýný benimde bilediðim kadar insanda çeþitli gözlemler yaparak, “At hýrsýzý nasýl olunur?” , “Çingenelik bir meslek midir?” , “Ýnsanlar birer hayvan mýdýr?” “Fotosentez yapan insan var mýdýr?” “Savaþma seviþ felsefesine uymalý mýyýz?” “Seviþmek insaný mutlu ediyor mu?” “Ne alaka bu sorular þimdi?” gibi sorularýn cevaplarýný bulmak üzere bir yazý yazýyorum, bu yazýyý yazmadan önce, yaþýmýn genç olmasýna raðmen, birçok hayvan türüyle tanýþdýðýmdan dolayý, bu konuyu size aktarmakta pek zorlanacaðýmý düþünmüyorum.

ARTÝSTLER
Ýlk olarak size artistlerden bahsetmek istiyorum. Artistler derken, film artisti, yakýþýklý erkek veya güzel bayan anlamýna gelen artistlerden bahsetmiyorum, ya da Ýngilizcede ressam, sanatkâr anlamýna gelen artistten bahsetmiyorum. (ÝNGÝLÝÝZCE BÝLÝYORUUUM, EVEEET BURDAYIIIMM, EVET BEN...). Artist derken daha çok bizim kendini bu sýnýfta insana benzetmeye çalýþýp, onlarý dünyanýn sahipleri sanarak, onlara katýlmayý arzulayan insan grubundan bahsediyorum. Bunlar aslýnda insana benzeselerde soylarý, soplarý herþeyleri fare soyundan gelmektedir. Kendimi farelerden özür dilemek zorundaymýþ gibi hissediyorum. Kusura bakmayýn arkadaþlar!
     Artist deyimi, kendilerini dünyanýn sahipleri sanarak, sana bana karýþýp, yediðin içtiðin, giydiðin kuþandýðýn, gördüðün geçirdiðin herþeyle ilgilenen, hatta ilgilenmekten öteye gidip birde üstüne bunlara karýþma ihtiyacý duyan dýþ görünüþ bakýmýndan insana benzeyen, toopluluða verilen addýr. Bu insanlardan hiç haz almadýðým onlarý anlatýþ þeklindende belli olduðu gibi þu an bunlardan bir kaç tane bulup, eþþek sudan gelene kadar ve ondan sonraki kalan sürede, dövüp rahatlamayýda bir o kadar istiyorum
     Bunlardan nedense ülkemizde bolca var? Nedense hepside gelip beni buluyor. Ülkemizin garipliðide iþte burda kimseye hoþt demiyorsan, birileri illaki seni bulup ýssýrýyor. Türkiye’nin kuralý buymuþ ben farkýnda deðildimki yeni yeni öðreniyorum. Havlayan köpeðe hoþt demeli, yaklaþan köpeðe bir tane indirmeliymiþ. Ýnþallah okuyanlar arasýnda hayvan sevgisi, Hayvan koruma ve Kalkýndýrma gibi uðraþýsý olan arkadaþlarýmýz yoktur. Nasýl sen köpeðe þiddet uygulamaktan bahsedersiiiiiiin ha? Gibi saldýrýlarla gündemi doldurmak istiyenler varsa hemen koþsun televizyona, radyoya þikeyet etsin beni. Biraz sunni gündem olur, insanlarýn daha çok kafasý bulanýr.
     Ben anlýyorum arkadaþ. Anladým bile. Avrupa birliði bizi almamalý. Zor valla bizle uðraþmak zor. Þimdi sen girdin AB’ye. Eeee ondan sonra. Adam seni niye alsýn ki? Kýz arkadaþýyla sokakta yürüyüþüne, onunla ne yaptýðýna karýþasýn diye mi? Hadi caným sende? Ben olsam bende almam!
     Bezik bir yazý oldu biraz. Ama hiç deðilse doðal moðal idare ediyoruz. Saat 24.00 haliyle insan biraz bitkin düþüyor. Yazmanýnda böyle bir olayý var. Ýlham bekle dur. Ýþe bak ilhamda gele gele, gecenin bir yarýsý geldi. Geri çevirmekte olmuyor hani.

Hawaii Fiþekler
Bakýn geliyor, þimdi de size hava atmak isteyen ezik insanýn hikayesini anlatayým biraz. Hava atmak isteyen insan, dünyadaki en çekilmez olaydýr benim için. Sanki dünyayý yönetir. Gerinir. Bilmem Davidson’dan aldýðý ne güdüðü belirsiz aleti analatýr sana. Tatsýz bir durumdur. Çoðuda bunu yapanýn peþine takýlýr. Aaaa bakim? Ne güzel...Þehane ya! Çok güzel...Abi bu ne? Yok yok, aptal olduðndan deðil, ilk defa gördüðünden dolayý o acayip þey çok güzel gelmektedir ona. Eþyalarý hava atmak için alýr bazýsýda. Alýr ve öbür gün onu herkese göstermek için uðraþmaktadýr. Bak benim neyim var. Hadi bunu anasýnýf çocuðunda doðal karþýlýyabiliyorsun ama 45, 50 yaþýna gelmiþ kadýnlar yapýyor. Ben kendi çevremde çok yaþadým bunu. Baðýrarak “Kýzým beymenden aldýðýmýz montu getir!” demenin manasý nedir hala anlamýþ deðilim. Banane? Beymenden mont alabildiðinden banane? Ben bu olayý hakikaten yaþadým. Kadýn aynen böyle baðýrdý. Yeni aldýðýmýz montu getir diyemiyormu. Neden markayala, 30 tane mont mu aldýlar veya? Hadi otuz tane aldý diyelim, bunun bir rengi yok mu? Neden rengiyle deðil markasýyla. Ýþte insanlar kiþilikleriyle ortaya çýkamadýklarýnda böyle yapýyorlar. Bazýlarýnda ise bu çoktan olayý aþmýþ oluyor. Bu kiþiliklerinin bir parçesý haline geliyor ve bu insanlarla arkadaþ olmak kadar iðrenç bir durum yok. Düþünsene sana devamlý aldýðý þeyleri gösteren biri. Bak bunu aldým, bk þunu aldým. Banane lan! Aaaaa! Bak anlatýrken daha bunaldým. Neyse geçelim bu salaklarýda? Onlar hakkýnda çok bile kolumu yordum.

Dýþkýný Yiyeyim Aðabey, Ne olur yapmaya bilebilir misiniz?
      Korkaklar. Adý üstünde, herþeyden korkan insan türü. Ama ordan öcü çýkarsa. A orda biri mi va? Ya kiralýk katil beni 500.000 TL’ye öldürse. Ya bu kadar ucuza gidersem. Ya bilmem ne? Ya allah, bismillah allahüekber. Bu yaðlý ballý cümleler daha çok devam ederler. Bunlarla yapýlacak en güzel þey, yað satarým bal satarým oynamak olacaktýr. Koyun o hep þarkýyý söyleðen olsun. Yaðlý güreþ, ballý güreþ, Fransýz geyler aldý gitti güreþ. Pardon konumuzu þaþýrdýk. Þarký aslýnda “Ya öcü varsa, ya elektrik kesilirse, ustam öldü ya bende ölürsem” diyerekten devam ediyor. Þimdi farkýna vardým da onada bir deðinmeden edemiyeceðim. Bir çocuk oyunundaki þarký aslýnda ne acayip. Burda bile ölüm falan var. Hah sen ondan sonra git korkaklar neden böyle diye sor. Al iþte þarkýdan. Yað satarýýýýým, bal satarýýýýým, ustam ölmüþ ben satarýýýýým. Alem vaaaar, ortam vaaaar, ustam yakalandý, karý bendede vaaaar.
     
Ezik, Büzük, Pestil…
Kendine güvensiz, hiç bir þeyden anlamayan, o üçüncü kiþi dediðimiz insan türüde hayatýmýzda büyük rol oynar. Üçüncü kiþi olmakta ayrý bir zanaattir. Ýki kiþinin konuþmasýnýn en önemli kýsmýnda, konuya zýplamanýn zamanlamasýný yapmak oldukça zor olsa gerek. Bir çok insanýn ilgisini bu kadar toplamakta yetenek istiyordur sanýyorum. Ezik insanýn, kendine güveni olmayan insanýn kendine özgü bir dünyasý vardýr. Eve gider, evden okuluna veya iþine, dalga geçilme saati gelince dalgasý geçilmek üzere, olay mahaline gelir... Kendine güvensiz insanýn sonu çoðu zaman ayný olur. Büyüdüðünde katil olur ve sýrayla kendiyle dalga geçenleri öldürdükten sonra, isminin baþ harfi A olan insanlarý öldürmeye baþlar ve alfabenin diðer harfleriyle devam eder. Ta ki yumuþak g-ye gelene kadar. Orda takýlýr. Sonra ömür boyu ‘ð’ ile baþlayan ismi olan birini arar.

Palavracýlar
Yaz, yaz bitmez bu insanlar. Bundan bütün bir kitap olur ya hadi neyse. Bunla yetinmek lazým. Kendini rezil etmeyi en iyi benceren bir diðer insan türü de teriyerdir. Pardon karýþtýrdým . Beceriksiz palavracýlardýr. Palavracýlar yirmidört saat, hatta 7,24 palavra sýkabilirler. Sene bindokuzyüzbilmemkaçla baþlayan cümlelerle kendilerini kolayca ele veren bu insanlar, bazen ortamý gayet iyi eðlendirirler. Size bunla ilgili birde hikaye anlatayým. Sene 1970...hehehe...


     
Delikürekler

Diðer bir insan çeþidimizde delikanlýlardýr. Delikanlýlar el kitabý olan tek karakterdir. Ezikliðin, manyaklýðýn el kitabýný daha ben görmedim. Delikanlýlar süper yere çömüþ tarzlarýyla dikkatimizi çekerler. Bu çömme þekli alaturka tuvalette sýçarmýþçasýna çömmeye benzer ve elde ibrik yerine bir býçak ve bir de yontulmak üzere tahta parçasý vardýr. Ben bu çömüþ þekline delikanlýnýn sýçýþ pozisyonu ismini verdim. Delikanlýlar gariptirler. Delikanlý adamla baþlayan bir sürü garip kural vardýr ki ben size bunlarý pek anlatmayý düþünmüyorum. Yoksa burda bir kaç cildi boþu boþuna tamamlarýz. Yok delikanlý adam þöyle yapmazmýþ, delikanlý adam böyle kalkmazmýþ...Yok anlatmýyacaðým...Delikanlý olmaya çalýþýlýrlar. Televizyon dizilerinde gördüðü Deli Kürek, Kurtlar Viyadüðü, Boy Aynalý Tahir gibi dizileri izleyip onlara benzemeye çalýþlar. Aslýnda o dizilerdeki ouncularda o insanlara benzemeye çalýþmaktadýrlar. Bu arada bu aynalý tahir ismi nereden geliyor? Bu þirinler vardý küçükken izlediðimiz, orda bi süslü nonoþ þirin vardý, Aynalý Tahir karakterini yaratýrken ordan esinlendiler heralde.
     Delikanlýlýk bazýlarýna göre çok derin bir konu ama bu devirde metoroseksüel erkeklerin doluþtuðu bir ortamda pek de güncelliði kalmamýþ bir konu. Ama yapmacýk olmadýktan sonra delikanlý olmak güzel bir þey, ben seviyorum þahsen .
     
Metin O Seksi El
Metroseksüel erkek diye bir þey çýkardýlar bu yakýn zamanda. Metroseksüel erkek. Bir anda hortladýlar. Kendine bakan erkeðe deniyormuþ Metroseksüel. Bunuda bir ara sunni gündem olarak kullandýlar ya ben böyle insanlara pek rastladýðýmý söyleyemem yollarda. Þu aralar pek konuþulmuyor, alýþtý artýk millet tramvayseksüel erkeklere. Adýnýn nerden geldiðinide pek anlamýþ deðilim. Ýlk duyduðumda metroda seks fantazileri olan birinin yeni tabiri zannettim ama ne yazikki öyle deðilmiþ. Nonoþlarýn yeni kod adýymýþ.
     
Utku KOÇAK
14 Ocak 2006



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gülmece (mizah) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Münasip Bir Yerde Ýnebilir Miyim?
Maganda Yaný, Teker Üstü
Yaþam Tarifleri
Trafik 2

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kutsal Meslek Öðretmenlik
Hayat, Yazý, Hüzün, Mutluluk, Sözler, Beklenti, Ýlham, Ego
Hýrslý Adamýn Ýç Dünyasýyla Savaþý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Orospu [Þiir]
Seller Mucizelerle Doludur [Þiir]
Hacýyatmazlar! [Þiir]
Dizi Hayatým, Hayatým Dizi [Þiir]
Ben O Kaldýrýmda Yürüyen Çocuk [Þiir]
Elif [Þiir]
Bir Yudum Suya Hasret Bir Kulun [Þiir]
Ýntihar [Þiir]
Türban Mýdýr? [Þiir]
Aptalým [Þiir]


Utku KOÇAK kimdir?

Ben bir garip yollarda dolanýrým Bir aþýk, Bir kaþýk, Ona buna sataþýrým, Ne uslama bilirim, Ne de puslanýrým, Açýk kapým ardýnda, Bazende dýþarda dolanýrým.

Etkilendiði Yazarlar:
Sir Alfred Mehran, Aziz Nesin, MEsut Soyadýnýunuttuðumyazar


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Utku KOÇAK, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.