..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzca hava, ýþýk ve arkadaþýn varsa hiç üzülme. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > jade




9 Aðustos 2006
Kýr Zincirlerini…  
sormak zamaný sorularý

jade


ben kimim,aslýnda ne severim,nasýl yaþamak isterim bu hayatý sorusu var hep...


:BABF:



Hepimizin hayatýmýzýn bir noktasýnda hissettiði görünmez baðlarý vardýr.Doðduðumuz günden beri yavaþça içimize kodlanan,farkýna varmadan uyguladýðýmýz kurallarýmýz vardýr.Biraz dikkat edince de bunlarýn inanýlamayacak kadar çok olduðunu görüyor insan. Tabular; yani yazýlý olmayan,toplumun kendi içinde uygun gördüðü kurallar silsilesi.Biraz sarstýðýnýz ,belki de yýktýðýnýz zaman bir çok sosyal tepkiyi alabileceðiniz,bir yerde sizi sýnýrlayan bir etki söz konusu.
Ama sosyal olanlar kadar içimizdeki tabular da dikkat çekicidir.Neden derseniz diðeri dýþ etkenlerle belirlenen bir nevi mecburiyettir. Ancak önemli olan sanki baþkalarýnýn zorlamasý varmýþ gibi düþündüðümüz aslýnda sadece kendimizin yarattýðý kurallar. “Saçýmý asla o renk yapamam” “bu tarz yeni moda bir elbiseyi alamam, yok yok biraz dekolte gibi,siz bana þöyle kollu siyah bir þeyler gösterseniz..”
Sanki birileri kýrmýzý renk yakýþmaz demiþtir,ya da azýcýk farklý bir model giyince bulunduðunuz toplumda infial yaratacaðýný sanýrýz..
Özgürlük diye gençlik boyunca çýrpýnýp dururuz.Ama ne zamanki iþ,güç deyip kendi ayaklarýmýzýn üstüne basýnca da onu yapamam,buraya gidemem,artýk iþ hayatýndayým yakýþmaz demeye baþlarýz.
Sanki ne yapsak ne etsek herkesin gözü üzerimizdeymiþ gibi. Doðarken bir yerde DNA sarmalýmýza aðýr abiabla kodlarý mý iþleniyor nedir?
Nasýl oturacaðýmýz,ne þekilde cevap vereceðimiz,kimlerle görüþüp hangi maceralara asla girmeyeceðimiz kulaðýmýza okunuyor sanýrým.Dedim ya ne anne-baba ne de öðretmen var baþýmýzda eteðini düzelt,saçýný kestir diyen.Peki neden bu zincirler. Keþke bu kurallar dýþ görünüþümüzle sýnýrlý kalsa. Ýliþkilerimiz, sosyal hayatýmýz derken bir bakmýþýz ki yapamam ben dediklerimizin sayýsý neden olmasýn dediklerimize göre almýþ baþýný gidiyor…
Türkan Þoray kurallarý misali hepimizde bir içsel yargýlama süreci iþliyor. Aslýnda içimizden yap diyen sesi süper ego denilen hain bastýrýyor çaktýrmadan. Biraz da korkuyoruz galiba özellikle iþin içinde duygusal konular söz konusuysa.Yani beðendiðiniz birine yaklaþmak,tarzýnýza uymayacak birinden etkilendiðinizi fark etmek, edebilmek ya da eliniz telefona gittiði halde arayan ben olmamalýyým demek gibi. Aramazsýnýz ve bir fýrsat daha gider ellerinizin arasýndan..Ama siz olmanýz gerektiði gibi davranmýþsýnýzdýr.

Psikolojide esas benlik ile ideal yani olmasýný istediðiniz benlik vardýr.Kiþi olmak istediði kiþiliðe etraftan model alarak bir þekilde ulaþmaya çalýþýr basitçe anlatýrsak.Bunu yakalayamadý mý mutsuz olur,arayýþý bitmez yýllarca.Ama burada durum farklý biraz.Yani biz içimizde belki de tamamen bize ait olan istekleri en dibe bastýrýyor,mutlu hissedeceðimiz bir çok olayý içimizde býrakýyoruz. Esas biz olan benliðin hangisi ; olmamýz gereken benliðin hangisi olduðunu bulmak zorlaþýyor.biliyorum cümle karýþýk oldu sanki.Ama inanýn içinde bulunduðunuz durum da týpký bu halde.
Yani ben kimim,aslýnda ne severim,nasýl yaþamak isterim bu hayatý sorusu var hep.Ya da sýnýrlarýn dýþýnda ben olabilir miyim , böyle de kabul edilebilir miyim sorusu var..
Ýkincisi daha da kötü geliyor kulaða. Kabul edilme isteði bir baþka yazýnýn konusu olmalý bence.Ama bildiðim bir þey var ki özgür olmak için önce kendimizden kurtulmak lazým
Kim olduðumuz ise sadece ve sadece kalbimizin sesinde saklý…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hiçbir Aþk, Hiçbir Ölüm
Yine, Yeniden Uzaklar…
Kayýp Giden Zaman….
Yalnýzlýksa Bunun Adý
Zamanýn Yapraklarý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ay Dolunay, Ýmkansýz Aþklar Vakti…
Gitmek mi Zor Bu Aþkta Kalmak mý? II
Aþk Tesadüfleri Sever
Kaçsam Býrakýp...
mi Soledad (Yalnýzlýðým)
Gitmek mi Zor Bu Aþkta Kalmak mý? I
Sevmekten Korkar Olduk?
Zamanýn Üstünden Akýp Gitmek
Kýzýl Dolunay
Yaralý Düþler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yaz Bitti [Þiir]
Amado Mio [Þiir]
Þimdi Her Þey Ben Gibi... [Þiir]
Bir Avuç Kül [Þiir]
Sonsuz Nota [Þiir]
Yorgun [Þiir]
Sen Yokken [Þiir]
Her Þey [Þiir]
Düþlerini Düþlemen Gerekir Sevgilim... [Þiir]
Üç Nokta [Þiir]


jade kimdir?

Düþler dünyasý hiç olmaya dair gidiþler ve yaþanmýþ hikayeler. . .

Etkilendiði Yazarlar:
murathan mungan,tuna kiremitçi,kavafis, shakeaspeare sonet leri, monet, balzac,marquis de sade,sahaflarda unutulmuþ eserler,halil cibran,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © jade, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.