..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Doðru þeritte olsanýz bile, olduðunuz yerde kalýrsanýz er geç ezilirsiniz. -Will Rogers
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar > M.NÝHAT MALKOÇ




12 Aralýk 2007
Usta Bir Heykeltýraþýn Ucuz Ölümü  
M.NÝHAT MALKOÇ
Türkiye’de trafik kazalarý almýþ baþýný gidiyor. Gün geçmiyor ki birileri trafik kazasýndan hayatýný kaybetmesin, kolunu bacaðýný kaybedip yaralanmasýn. Dýþarý çýkýp da eve saðlam dönmek þükür sebebi sayýlýyor. Ýnsanlarýmýz bir türlü kurallara uyarak adam gibi araba kullanmayý öðrenemedi. Her þey gözler önünde gerçekleþiyor ama hiç kimse yaþanan olumsuzluklardan ibret almýyor. Böyle olunca da benzer sebepler benzer sonuçlarý doðuruyor.


:BAAF:
     USTA BÝR HEYKELTIRAÞIN UCUZ ÖLÜMÜ

M.NÝHAT MALKOÇ

     Türkiye’de trafik kazalarý almýþ baþýný gidiyor. Gün geçmiyor ki birileri trafik kazasýndan hayatýný kaybetmesin, kolunu bacaðýný kaybedip yaralanmasýn. Dýþarý çýkýp da eve saðlam dönmek þükür sebebi sayýlýyor. Ýnsanlarýmýz bir türlü kurallara uyarak adam gibi araba kullanmayý öðrenemedi. Her þey gözler önünde gerçekleþiyor ama hiç kimse yaþanan olumsuzluklardan ibret almýyor. Böyle olunca da benzer sebepler benzer sonuçlarý doðuruyor.

     Türkiye’de ölümlerin önemli bir bölümünü trafik kazalarý oluþturuyor. Bazý kiþiler iþine veya evine birkaç dakika erken varabilmek için canýný tehlikeye atýyor. Bu tehlike baþkalarýnýn hayatýný da karartabiliyor. Ya alkol kullanýp da direksiyon baþýna geçen yarý akýllýlara ne demeli? Onlarý anlamakta herkes gibi ben de zorlanýyorum.

Trafik terörü genç yaþlý demeden insanlarýmýzýn yüzünü solduruyor; yuvalar daðýlýyor, babalar çocuksuz, çocuklar babasýz kalýyor. Hemen her akþam televizyon ekranlarýnda buna benzer bir sürü trajediye þahit oluyoruz. Yüreðimiz burkuluyor, üzülüyoruz, gözyaþý döküyoruz, fakat asýl alýnmasý gereken nasihatleri almýyoruz. Durum böyle olunca geçen zaman hiçbir þeyi deðiþtirmiyor, hadiseler ve tarihi gerçekler tekerrür ediyor.

     Trafik canavarý nice deðerlerimizi elimizden alýp topraðýn kara baðrýna saldý. Bu kiþilerin çoðunu, hayatlarýnýn baharýnda, bu ülkeye daha nice hizmetler verebilecek bir yaþta ve konumda iken kaybettik. Bu kayýplar ülkemizin hýzýný kesti. Zira eðitimli ve mahir insanlar kolay yetiþmiyor. Onlarýn yeri kolay kolay dolmuyor. Ben bunlarý millî kayýp olarak görüyorum. Bunlar ülkemizin adýný dünyaya duyuran ender insanlardýr.

Trafik terörüne en son dünyaca ünlü heykeltýraþ Prof. Dr. Tankut Öktem’i verdik. Üstelik sahasýnda parmakla gösterilebilecek kadar seçkin bu deðerli bilim adamý þehirlerarasý yolculuk sýrasýnda ölmedi. Ne gariptir ki Ýstanbul’un bir semtinden baþka bir semtine giderken geçirdiði elim bir trafik kazasý neticesinde öldü. Onunla birlikte arabada bulunan baþkalarý da öldü, eþi yaralandý. “Devlet Sanatçýsý” ünlü heykeltýraþ Prof. Dr. Tankut Öktem, Üsküdar’da meydana gelen trafik kazasýnda, hayatýný kaybetti. Öktem, bir kamyonun yol açtýðý zincirleme kaza sonrasý araçta sýkýþarak can verirken, kazada, aralarýnda Öktem’in eþi Semra Öktem, kýzý Pýnar Doðan ve asistaný Kadir Özyalçýn’ýn da bulunduðu dört kiþi de yaralandý.

     Beklenmedik bir zamanda aramýzdan ayrýlan Tankut Öktem, usta bir sanatkâr ve bir ilim adamýydý. Doðuþtan sanatkârlýk ruhuna sahipti. 1940 senesinde Konya’da doðan Öktem, çocukluk yýllarýný ailesinin memuriyeti nedeniyle Edirne ve Muþ’ta geçirmiþti. Annesi veterinerdi. Oðlunun sanatla uðraþmasýný çok istediði için onu çok küçük yaþlarda sanata yönlendirdi. Edirne’de baþladýðý ortaöðrenimini Ýstanbul’da tamamladý. Lise son sýnýfa geçtiði sene Devlet Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nun Seramik bölümüne kayýt yaptýrdý. Üniversitede hocasýnýn teþvikiyle heykele yöneldi. Bu okulun üçüncü sýnýfýnda iken Dünya Genç Heykeltýraþlar yarýþmasýnda birincilik ödülü aldý. Bu onun tanýnmasýna, önünün açýlmasýna vesile oldu. Sahasýyla ilgili olarak pek çok üst görev alarak bunlarý baþarýyla yerine getirdi.

Çok sayýda eseri ve ödülü bulunan Prof. Öktem, 1999 yýlýnda ‘Devlet Sanatçýsý’ seçilmiþti. 1973 yýlýna kadar modern heykeller yapan, 1970’li yýllarda figüratif çalýþmalara baþlayan ünlü heykeltýraþ Öktem, daha sonra çok figürlü anýtlar yapmaya yöneldi.

Anýtlarýnda Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluþu ve Milli Mücadele yýllarýný konu edinen Prof. Öktem’in eserleri arasýnda, dünyanýn en yüksek üçüncü anýtý olan Kuvayi Milliye ve Atatürk Anýtý, Atatürk ve Harbiyeli Anýtý, Çanakkale Þehitliði’nde yer alan Yaralý Asker Anýtý, Amasya Tamimi Anýtý, Zonguldak Maden Ýþçileri Anýtý, Kastamonu Türk Kadýnlarý Anýtý, Balkan Savaþý Anýtý, Magosa Büyük Özgürlük Anýtý, Atatürk-Ýnönü-Fevzi Çakmak Anýtý, Nazým Hikmet Heykeli, Uður Mumcu Anýtý, Deniz Kýzý Heykeli, Piyade Atatürk Anýtý ve Seul’de bulunan Sevgi Anýtý da bulunuyor. Yaþasaydý kim bilir daha nice emsalsiz anýtlar dikecekti. Fakat o, ölmeden evvel adýný hafýzalara kazýyarak gitti. Allah rahmet eylesin.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sanat ve sanatçýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Akýn Akýntürk ve Eðitici Teatral Konserler
Trabzon'da Kültür - Sanat ve Hayat Yahut Kadýnýn Dünyasý

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Okul ve Hapishane
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.