..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyaya geldiðinden, dünyada bulunduðundan, dünyadan gideceðinden hoþnut olan bir kimse görmedim. -Namýk Kemal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar > M.Nihat MALKOÇ




8 Temmuz 2008
Þair H. Mustafa Tomaç"ýn Ardýndan…  
M.Nihat MALKOÇ
Ölüm bir güzel insaný daha aramýzdan ayýrdý. 21 Haziran 2008 tarihinde Trabzon’un önemli söz üstatlarýndan biri olan Hüsnü Mustafa Tomaç’ý kaybettik. Mustafa Tomaç Aðabeyin 1934 senesinde Trabzon’un Beþtaþ(Kanliga) köyünde baþlayan hayat yolculuðu 21 Haziran 2008 tarihinde son buldu. O da her nefis gibi ölümü tattý. Bizler de günü gelince ölümü tadacaðýz. Ne mutlu bu dünyadan hoþ bir seda býrakarak göç edenlere…


:BFJB:
ÞAÝR H. MUSTAFA TOMAÇ’IN ARDINDAN…

M.NÝHAT MALKOÇ

Ölüm bir güzel insaný daha aramýzdan ayýrdý. 21 Haziran 2008 tarihinde Trabzon’un önemli söz üstatlarýndan biri olan Hüsnü Mustafa Tomaç’ý kaybettik. Mustafa Tomaç Aðabeyin 1934 senesinde Trabzon’un Beþtaþ(Kanliga) köyünde baþlayan hayat yolculuðu 21 Haziran 2008 tarihinde son buldu. O da her nefis gibi ölümü tattý. Bizler de günü gelince ölümü tadacaðýz. Ne mutlu bu dünyadan hoþ bir seda býrakarak göç edenlere…

74 yýllýk hayatýna pek çok güzellik sýðdýran Tomaç, Trabzon’un sevilen simalarýndan biriydi. Trabzon Gazipaþa Ýlkokulu’ndan sonra Trabzon Sanat Enstitüsü’nü ve 1965’te de Tekniker Okulu’nu bitirmiþti. 1952-53 yýllarýnda TBMM inþaatlarýnda, 1955’te Trabzon’da Karayollarý 10. Bölge Müdürlüðü’nde çalýþmýþtý. 1958’de askerlik görevini Erzurum’da yedek subay olarak yapmýþtý. 1959 yýlýnda Saðlýk Müdürlüðü bünyesinde memur olarak çeþitli görevlerde bulunmuþtu. 1968’de Zonguldak Bayýndýrlýk Müdürlüðü’nde, 1970’de KTÜ Fen Heyeti Müdürlüðü’nde kontrolörlük yapmýþtý. 1972 yýlýnda Trabzon Bayýndýrlýk Müdürlüðü’ne naklen geçmiþti. Bu kurumda uzun yýllar inþaat kontrolörlüðü görevini yapmýþ, 1981 yýlýnda emekli olmuþtu. O, 27 yýldan beri kendi halinde bir emeklilik hayatý sürdürüyordu. Gündüzleri bað bahçe iþleriyle uðraþýyor, geceleri de þiirle meþgul oluyordu.

Ebediyete uðurladýðýmýz Hüsnü Mustafa Tomaç’ý yýllardan beri tanýrým. Girdiði ortamlarda farký fark edilirdi. Aðýrbaþlý, beyefendi bir kiþilik sahibiydi. Az ve yerinde konuþan bir insandý. Malayani sözlerden kaçýnýrdý. Sohbetinden zevk alýnýrdý. Hüsnü Mustafa Tomaç, þiirlerini 1950’li yýllardan itibaren yazmaya baþladý. Yani ilk þiirini kaleme aldýðýnda 16 yaþýnda bir delikanlýydý. O günden, son nefesini verdiði 2008’li yýllara kadar 58 yýl boyunca her fýrsatta þiirler yazdý. Bu süre içerisinde “Rüzgârý Yükselen Ses, Bir Güneþten Bir Güneþe, Cudi mi - Ararat (Aðrý) mý, Kapaksýz Kitap” adlý kitaplara imza attý.

Mustafa Aðabey’in elimizdeki son kitabý “Kapaksýz Kitap” adýný taþýyor. 146 þiiri iki kapak arasýna alan bu kitaptaki þiirler hecenin en güzel örnekleri olarak arz-ý endam ediyorlar. Hayat tecrübelerini mýsralara döken Tomaç’ýn bu son kitabýnda didaktik unsurlar aðýr basmaktadýr. Bu kitaptaki þiirlerde övgüden yergiye kadar yediden yetmiþe her mevzu ustaca iþleniyor. O, þiire geniþ bir açýdan bakmýþtýr. Onun þiirlerinde toplumsal hiciv aðýrlýktadýr. Tomaç, yerli kültürün bütün motiflerini þiirlerinde nakýþ nakýþ iþliyor. Onun þiire ve þairliðine dair görüþlerini kendi ifadelerinden öðreniyoruz. Þiire ve þairliðine dair þunlarý söylüyor:

“Ahlak sýnýrlarýný zorlamadan, insanlar arasýndaki iliþkilerden doðan þiirsel tavýrlarý açýk ifadelerle, fakat doðru ve dobra olarak dile getirdim. Bunu yaparken; öðretici ve eðitici olduðum kadar, yerici de oldum. Bazen bir ayet, bir hadis, bir atasözü ve bir deyim þiirime tema oldu. Kendime özgü bir üslupla her türlü þiiri denedim. Heceye aðýrlýk vererek rubai, muhammes, beyit tarzlarýna yer verdiðim gibi serbest þiiri de iþledim. Buna ilave olarak lirik ahengiyle monolog-diyalog þekillerle þiirlerimi biçimlendirmeyi ihmal etmedim.”

Tomaç’ýn ölümü Trabzon için önemli bir kayýptýr. Onun gibi beyefendi, sevgi dolu ve hoþgörülü insan pek azdýr. O bu güzel hasletleriyle anýlacaktýr. O, eþinin ölümünden sonra iyice hassaslaþmýþ, yalnýzlýðýný içine gömmüþtü. O þimdi belli ki eþinin yanýnda pek mutludur.

Ýnsanlar doðar, büyür ve ölürler. Mühim olan çok yaþamak deðil, doðru yaþamaktýr. Mustafa Tomaç Aðabey inanan bir insandý. Onun içindir ki ölümden korkmuyordu. Hak dostlarýnýn gözüyle bakýyordu ölüm hadisesine. Mevlana ölümü düðün gecesi olarak görüyordu. Tomaç da ölümü dosta kavuþma olarak tanýmlýyordu. Bunu aþaðýdaki dörtlükte açýkça görebiliriz. Sözlerimi bu dörtlükle bitirirken kendisine Allah’tan rahmet diliyorum:

“Hayat bahçesinde güldü
Açtý, soldu ve döküldü
Âlem sandý Tomaç öldü
Bilmezler aslýna döndü.”



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Romancý Cavit Ersen"in Hayat Mücadelesi
Pierre Loti Bizden Biri…
Ýlk Atom Mühendisimiz Ahmet Yüksel Özemre"nin Ardýndan…
Erdem Bayazýt"ýn Zor Zamanlarý
Erdem Bayazýt"ýn Vedaý
Necla Pekolcay da Geçti Dünya Üzerinden!..

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gümüþhane Üniversitesi Hayýrlý Olsun
Beyaz Perdedeki "Vali"
Þimdi Besteler Suskun… Göç Etti Avni Anýl…
Doðumunun 800. Yýlýnda Nasreddin Hoca
Akþam Oldu Hüzünlendim Ben Yine!…
Güneri Kadirbeyoðlu"nun Ardýndan…
Ýnfak En Hayýrlý Yatýrýmdýr

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Deniz Kýzýna Gazel [Þiir]
Sürmene"m!… Sürmene"m!… Âh Sürmene"m!.. [Deneme]
Ben Hiç Büyümedim Anne!.. [Deneme]
Muhayyilemdeki Akçaabat Silueti [Deneme]
Haberiniz Var mý? Hicri 1429"dayýz… [Deneme]
Sürmene Anlatýlmaz, Yaþanýr!.. [Deneme]
Filistinli Yaser"in Gözyaþlarý [Deneme]
Sen Geldin Ya!.. [Deneme]
Camilerin Görevi ve Ahmet Yüter Örneði [Eleþtiri]
Doðumunun 63. Yýlýnda Ahmet Hilmi Ýmamoðlu [Eleþtiri]


M.Nihat MALKOÇ kimdir?

Özgün yazýlar, özgün þiirler. . . . .

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.Nihat MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.