..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlýðý tanýmak insanlarý teker teker tanýmaktan kolaydýr. -La Rochefoucauld
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > Kâmuran Esen




1 Kasým 2009
Daðdan Ýnenler Kadar Ýtibarým Yok  
Hiç kimse; hiçbir zaman bana ve benim gibilere sahip çýkmadý, bizim gibilerle gurur duymadý, duymayacak. Bunu biliyorum. “ Acaba “ diyorum, “ Ben nerde yanlýþ yaptým ? "

Kâmuran Esen


PKK’lýlarýn kahraman gibi karþýlanmalarý, bu þova izin verilmiþ olmasý , bebek katili Öcalan’ ýn posterleri, PKK bayraklarý karþýsýnda küçüldüm küçüldüm ve sanki bir kibrit kutusunun içine sýðmaya çalýþtým.


:AGHB:
Televizyonda, daðdan inen PKK’ lýlarý karþýlama görüntülerini izliyorum. Üstlerinde PKK üniformalarý, zafer iþareti yaparak geliyorlar ve binlerce kiþi tarafýndan kahraman gibi karþýlanýyorlar. Devletimiz bu kiþiler için özel mahkeme kuruyor oracýkta. Gelenlerin hiç biri, “ piþmaným ” demiyor, hepsi de “ Sayýn Öcalan’ýn emriyle geldik ” diyorlar, “ Barýþ için geldik ama savaþa da hazýrýz.” diyorlar. Piþmanlýk Yasasýndan yararlanmak istemediklerini söylüyorlar. Sekiz dakikalýk sorgulama sonunda,hiçbir olaya karýþmadýklarý(!) için de serbest býrakýlýyorlar. Sanki, çiçek veya mantar toplamak için daða çýkmýþlar.

Askere, çoluða çocuða, yaþlýya gence kurþun sýkan eller; vatandaþa çiçek atýyor. Bu görüntüleri izlerken – nasýl anlatacaðýmý bilemiyorum- nutkum tutuldu. PKK’ lýlarýn kahraman gibi karþýlanmalarý, bu þova izin verilmiþ olmasý , bebek katili Öcalan’ ýn posterleri, PKK bayraklarý karþýsýnda küçüldüm küçüldüm ve sanki bir kibrit kutusunun içine sýðmaya çalýþtým. Aðaçlarýmýn bütün dallarý silkelendi, evimin mahrem odalarýna girildi, yüreðimin üzerine aðýr bir taþ konuldu. Ama acizdim. Televizyonu kapatmaktan baþka seçeneðim yoktu.

O an, geçmiþime kýsa bir yolculuk yaptým. Öðretmenlik yaptýðým yýllarda; ne amirlerimden, ne devletimden, ne de vatandaþlarýmdan hiç böyle sahiplenme görmedim. Kendimle ve kazandýðým baþarýlarla gururlanamadým; çalýþmalarýmda kimseyi yanýmda veya arkamda hissedemedim. Hep bir þeyleri eksik býrakmaktan, hata yapmaktan, yeteri kadar baþarýlý olamamaktan ve devletimden aldýðým maaþý hak edememekten korktum.

Benim “ baba ” diye güvendiðim devletim, yýllar önce emekli olduðumda bana bir emekli kartý vermiþti. Ve kartýn masrafý olarak emekli ikramiyemden 250 kuruþ kesmiþti. Bu benim çok aðýrýma gitmiþti. Benim devletimin bana baðýþlayacaðý bir 250 kuruþu yok mu ? Benim devletim bu kadar âciz mi ? Ya da devletin bir memuru , devletin gözünde bu kadar deðersiz mi diye âdeta kahrolmuþtum.

Oysa ben öðretmenlik yaptýðým yýllarda, maaþýmýn dýþýnda devletime pek yük olmadým. Saðlýk giderlerimin, ilâçlarýmýn çoðunu da kendim karþýladým. “ Devlet sana bu hakký vermiþ. Neden sevk yaptýrmýyorsun ? Neden bu hakkýný kullanmýyorsun ? ” dediklerinde, devletimi düþündüm . Maddi durumu benim maddi durumumun daha altýnda olan insanlarý düþündüm. Bu hakký onlarýn kullanmasýný istedim. Kendi çapýmda devletimi korudum. Ona bir de ben yük olmayayým dedim. Keþke devletim; bana çýkarttýðý emekli kartýnýn masrafýný yine ikramiyemden kesseydi de, bunu “ giderler ” bölümüne yazmasaydý. Ben de bunu öðrenmeseydim.

Kýrk yýlda bir kasaba dýþýna çýktýðýmda, herhangi bir þehrin herhangi bir Öðretmen Evinde konaklamak istediðimde, çoðu zaman yer bulamadým. Üst makamlardan biri gelir beklentisiyle birçok odanýn boþ býrakýldýðýna, ama biz öðretmenlere “ yerimiz yok ” dendiðine defalarca tanýk oldum.

Oysa ki ben, 28 yýl ilkokul öðretmenliði yaparak devletime hizmet ettim. 15 yýl köylerde çalýþtým. Tek öðretmenli bir okulun hem müdürü, hem öðretmeni , hem hizmetlisiydim sekiz sene boyunca. Okulumun yakacak ihtiyacýnýn bir kýsmýný, öðrencilerimle birlikte daðlardan topladýðýmýz kozalak, çalý, çýrpý ile saðladým. Isýtma problemi nedeniyle öðretmen odasýný kullanmadým. Sýnýfýmýn sobasýný kendim yaktým. Okul bahçesinin çitini kendim onardým. Yaðmur yaðdýðýnda çamur deryasýna dönen okulumun bahçesine taþ döþedim öðrencilerimle birlikte. Okulumun badanasýný kendim yaptým. Okulun temizliðini, yine öðrencilerimle birlikte saðladým. Ödeneði olmayan bir okulun kýrtasiye masraflarýný karþýladým. Okulun diðer ihtiyaçlarýný karþýlamak için, varlýklý kiþilere el- avuç açtým, zaman zaman kermesler düzenledim. Kimse, benim çabamý görmedi. Býrakýn çabamý görüp takdir etmeyi, dilencilik yapmakla eleþtirildim.

Yýllarca, son dersten sonra öðrencilerime ücretsiz kurslar verdim. Anadolu Liselerine öðrencilerimi gönderebilmeyi baþardým. Sosyal etkinlikler sebebiyle, evde olmam gereken saatleri okulumda geçirdim. Ama mutluydum, bu durumdan þikâyetçi deðildim. Çünkü, görevimi yapýyordum.

Türk Milli Eðitiminin amaç ve ilkeleri doðrultusunda, Atatürkçü öðrenciler yetiþtirdim. Onlara vatan, millet sevgisini aþýladým. Çalýþkan, üretken, dürüst bir vatandaþ olmalarý için elimden gelen gayreti gösterdim. Bir kýþ günü düþüp bacaðým alçýya alýndýðýnda; koltuk deðnekleriyle 15 gün okula gittim. Okulun tek öðretmeni olduðum için, iki haftalýðýna vekil öðretmen verilemeyeceði için, okulumun kapanmasýný ve öðrencilerimin eðitim öðretimde uzak kalmasýný istemedim.

Þimdi, on yýllýk bir emekliyim. Emeklilik, bana duraðanlýðý anýmsattýðý için bu kelimeden nefret ediyorum. Yaptýðým öðretmenlikle gurur duymak istediðimde ve bunun hakkým olduðunu düþündüðümde, PKK’ lýlarýn karþýlanma töreni gözümün önüne geliyor.

Hiç kimse; hiçbir zaman bana ve benim gibilere sahip çýkmadý, bizim gibilerle gurur duymadý, duymayacak. Bunu biliyorum. “ Acaba “ diyorum, “ Ben nerde yanlýþ yaptým ? "

Ama; her þeye raðmen, umutsuzluða kapýlmayacaðým, Atatürk’ ün çizgisinde yürümeye devam edeceðim. Devletime ve milletime olan güvenimi asla yitirmeyeceðim. Emekli olmama raðmen, insanlar için bir þeyler yapmaya, bir þeyler üretmeye devam edeceðim. Emekliyim diye köþeye çekilmek, oturmak, dinlenmek bana göre deðil. Zaten, kendimi hiç yorgun hissetmedim, hissetmiyorum, hissetmeyeceðim. Ýçimde gürül gürül ýrmaklar akýyor. O ýrmaklarýn beni götürdüðü yere doðru gidiyorum yýllardýr.

Atatürk diyor ki: “ Yorgunluk, her insan için olaðan bir haldir. Ancak; insanlarda bu yorgunluðu yenecek öyle bir mânevi kuvvet vardýr ki ; iþte bu kuvvet yorulanlarý, dinlenmeden ayakta tutar. Dinlenmemek üzere yürümeye karar verenler, asla ve asla yorulmazlar. “

Bana, yorgunluðumu hissettirmeyen mânevi gücü veren Allah’ ýma þükürler olsun !

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekkür
Gönderen: tevfik / , Türkiye
8 Ocak 2010
Hocam yazýnýz gerçekten müthiþ.Bizleri üzen ülke gerçekleri bunlar maalesef.Ama hiç endiþelenmeyin biz gençler ülkemiz için doðru olaný yapmaya ve Atatürk'ün bizlere gösterdiði yolda ilerlemeye her zaman devam edeceðiz.Saygýlarýmý sunar ellerinizden öperim.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kesinlikle karþýyým! kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumumuzun Kadýna Verdiði Deðer
Kâmuran Esen Shov (!)
Kitap, Sehpa Olarak Nasýl Kullanýlýr!
Þarký Sözü Yazarý Olmaya Karar Verdim
Bir Köþe Yazarýnýn Özellikleri
Bir Erkeðin Birkaç Eþinden Biri Olmak
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Ne Günah, Ne Günah Deðil?
Erkekler Þalvar ve Cüppe Giysin
Rtük'ün Saçmalýklarý
Moraliniz mi Bozuk?o Halde Gazete Okuyun!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'ü Anlatabilmek
Kütüphanelerimizin Hazin Durumu
Ahilik ve Düþündürdükleri
Evli Çiftler Nasýl Piknik Yapar
Bir Ýzedebiyat Yýllýðý Alýr Mýydýnýz?
Dünya Kadýnlar Günü
Alanya'da Turizm Suratýmda Nasýl Patladý!
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Güle Güle 2014
Yaþadýðýmýz Ama Artýk Alýþtýðýmýz Garip Olaylar
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - Oy Arttýrma Taktikleri Kursu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.