"Yazarlık, kelimelerle kumda kale yapmaktır; fırtına gelince ya yıkılır ya da denizle kavga eder." – Umberto Eco"

İnceleme > Entelektüel

karışık

Savaş Üzerine Aforizmalar

Benjamin Franklin : savaşın iyisi , barısın kötüsü yoktur.
Buckel : yurdu savunmanın en ucuz yolu eğitimdir.
Burke: savaş, bulduğu ülkeyi bir daha bırakmaz.
Can Dündar : Önemli değil kaç kez yenildiğin, önemli olan kaç yenilgiden sonra yeniden doğrulabildiğin.
Cemil

olumlu

Hasretin Sebebi: İlham

İlham, insan aklının ve gönlünün Cebrail kanadıyla okşanması, uyarılması. Yükselişini, manasını, tamamına erdirmek üzere yola çıkmış tüm kelimelerin en güzel adıyla mana gergefine uğrayarak ve uygun kumaşlarla istikametine devam etmesi.

olumlu

Bilgi - Kitap ve İmge Üzerine Aforizmalar

Nietzsche : yarı-Bilim tam Bilimden daha üstündür. O, sorunları olduklarından daha kolay görür ve bununla görüşünü daha anlaşılır, daha inandırıcı kılar.
Thomas Kuhn : Birbiriyle çatışan birçok karşıt Bilimsel görüşten sonunda galip gelenlerin bu güne kadar getirdiği bir Bilim söz konusudur.
Thomas Kuhn :

olumlu

Bilgelik

Bilgelik, düşünceye şekil verme sanatı. Bilgide seçicilik şart. Çok bilmek değil lüzumlu olanı bilmek sabit kriter. Tefekkür kaçınılmaz. Başka türlü, ilmin irfana, malumatın marifete dönüşmesi imkânsız. Çünkü, sonu olmayan dikey bir yolculuktan dem vuruyoruz

olumlu

Teoman ve Elif Şafak

Hep şunu merak ederdim. Bir yazar, bir ressam, bir şair, bir ses sanatçısı bir araya gelse bir konu hakkında konuşsa ne olur acaba diye. Bugün NTV'de bir programa Elif Şafak ile Teoman katılmıştı ve Türkiye meseleleri hakkında düşünce beyan ediyorlardı. Türkiye tablosu yarım kalmış bir tablo gibidir. Bu

olumsuz

Yenidünya Düzeni Güçlerinin Günümüz İnsanı Üzerindeki Politikalarını Gerçekleştirme Araçları

Belgesel ya da sinema filmi olsun iyi analiz edebilmeli bizde yarattığı duyguyu tahlil etmeliyiz ama kılavuzumuz somut gerçekler olmalıdır. Bu somut gerçekler nelerdir. Birçoğu bu tür belgesellerde istatistik olarak veriliyor zaten. Günlük yaşamda, haberlerde, dizilerde görüyoruz: Güçlüler kuralları koyuyor. İşine gelmeyince değiştiriyor. Uluslar parçalanıyor. İşine gelirse birleştiriliyor. Ama

olumlu

Divan Edebiyatını Sevdiren Adam: İskender Pala

Çok köklü bir geleneğin kültür hayatımıza yansımasıdır Divan edebiyatı… Asırları aşıp günümüze ulaşan bu gür ses, hâlâ yankılanmaya devam ediyor. Müzeye kaldırılan edebiyat, müzenin kapılarını zorlayarak hayata akmak için zaman ve zemin kolluyor. Bu hususta ona kılavuzluk edecek gönül insanlarının himayesini umuyor ve bekliyor.

olumlu

Sıfır Nedir?

Sıfır tabanlı düşünce başkalarının bakış açılarından kurtulmayı, insanın kendi sorusunu sorabilme cesaretini ve düşüncelerini yeniden kurabilmeyi, dünyayı kendi gözünden görebilme serüvenini temsil ediyor.

olumlu

Şiirin Doruklarında!..

Şiir,başkalarının düşünüp de kelimelere dökemediği duygu,düşünce ve hayalleri estetik kaygılar gözeterek yansıtmaktır.Bunu gerçekleştirmek her kişinin yapabileceği bir iş değildir.Yani her insan şiir yazamaz.

olumlu

Bir Huzur Durağı; Pervanenin Duası

“Yaşadığımız maddeler âlemi bana öyle geliyor ki hakikatin kımıltılı bir izdüşümünden ibaret…Evet, kımıltılı asla durağan değil. Bu yüzden bize çok inandırıcı ve gerçek geliyor.”

dramatik

Agamemnon Trajedisi ve Troia Savaşı

Tarihte şüphesiz aiskhylos gibi pek çok ünlü ozana ve trajedilere konu olmuştur Agamemnon, Truva savaşında en çok konuşulan bir komutan hatta Truva savaşını başlatan komutandır.

karışık

Hatanın Kalbi

Acı; zamanla diner mi yoksa iliklerinize işlenip, sizin bir organınız mı olur? Kolunuz, bacağınız, ayaklarınız gibi... Size ilişik, sizden mi olur ya da siz mi onun olursunuz? Herkesin içinde herkesten ve her şeyden biraz vardı. En azından Goethe bunu onaylıyordu:
“Ben, kendi hesabıma, ne yaptım tüm

olumlu

İbn - İ Haldun (1332 - 1406)

Sosyolojinin kurucusu...
Tarih felsefesinde deha.
Psikoloji usullerini tarihe uygulayan ilk âlim...
Düşüncelerini anlamaya ve üzerinde kafa yormaya ne dersiniz?...

karamsar

Deli Mektuplar - 30

Ne vardı sanki böyle bembeyaz birden bire buz gibi kendini bırakıverecek bir anda biranlık bir.
Değer mi değmez mi bilinemez bir deli’lik inadına.

olumlu

Orta Asya Gerçeği

Orta Asya'nın bu günkü görünen boyutuyla 1990 yılı sonlarına doğru tanıştık. Sovyetlerin salpa yalpa devinmesinin sonunda yıkılmasıyla birlikte duyulan özgürlük çığlıkları onları fark etmemize sebep oldu. uyuklayan gönül tamburamızın yayları kıpırdamaya aşina olduğumuz özgürlük tınısıyla çalmaya başladı.

karışık

Ellisine Varmayan Şâir ve Yazarlarımız

Herkes bir şeyler söyler ama herkes belâgatlı söz söyleyemez.Bunu ancak şâirler becerebilir.Çünkü onların doğuştan gelen söz söyleme meziyetleri vardır.Bu yönüyle onlara saygı duymak lâzımdır.

Başa Dön