..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bilge kişi her şeye şaşan kişidir. -Andre Gide
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
İzEdebiyat - Toplumbilim
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri

Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  

Dünya İyilik Günü
Aysel AKSÜMER
İnceleme > Dünya

Merhametin yürek dolusu doldurulduğu büyük bir istasyon olsaydı keşke. Yetkili ruh, usulca yanaşan yüreğe "Az sağa yanaş! Sana merhametin hasını doldurayım. Üstelik birinci kalite! Ömrün boyunca yol alırsın. Kimseyi de yarı yolda bırakmazsın! Hayat yolculuğun iyiliğe ve güzelliğe doğru su gibi akar! Gözün arkada kalmaz" diyebilseydi. Merhametsizliğin yuva yaptığı ruhlara belediye ekiplerince umumi bir temizlik yapılsaydı! Baca bakımı gibi m

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• İzEdebiyat > İnceleme > Toplumbilim
41 
 Osmanlı - Yeniçeri Ocağı, Bektaşilik ve Kızılbaşlar  (Cemal Zöngür)

Her insan şunu bilmelidir ki anadil kültürü; tanrı, din ve inançtan üstün bir değerdir. Kişi tanrı, din ve inancını rahatlıkla değiştirip inkar ederken, anadilini asla değiştiremediği gibi yokta sayamaz. İşte bu yüzden Osmanlı, anadilini ve kimliğini inkar eden çirkin, soysuz, derin patolojik ruhsuzluktur.
42 
 Hacı Bektaşı Veli Kimdir?  (Cemal Zöngür)

Ve Alevilik, Kızılbaşlık adıyla miladi 950 veya 1000 yıllarında, Ebul Baka Baba llyas Horasani tarafından Horasan’da kurulmuştur. Peki Hünkârın adına Hacı kelimesi neden eklenmiştir? Bu vb. soruların cevabını vermek öyle çok kolay olmamaktadır
43 
 Zonguldak Bölgesi'nin Yetiştirdiği Bir Yerel Tarihçi ve Düşündürdükleri  (Güngör Karauğuz)

ZONGULDAK BÖLGESİ'NİN YETİŞTİRDİĞİ BİR YEREL TARİHÇİ ve DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
44 
 Zaman Çizgisi  (Mehmet Sinan Gür)

Zaman ve İnsanlar birlikte değişirler. Gerileme vardır ama geriye dönüş yoktur. Bu konuyla ilgili düşünce ve örnekler.
45 
 Hiç Bilmediğimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalı (13. Bölüm)  (Erdağ Duru)

Türk Devrimi 1789 ve 1917 devrimlerinden esinlenmiş, ama aynı zamanda Sovyet Devriminin gelişmesini de kolaylaştırmış, emperyalizme direnen mazlum uluslara yepyeni bir örnek oluşturmuştur. Bu gerçeğe Lenin, Tito, Fidel Castro tarafından da dikkat çekilmiş, vice versa, emperyalizmin oyununa gelerek Türklere karşı kırım yaptıklarını, Ermenistan’ın ilk başbakanı Ovanes Kaçaznuni 1923de yayımladığı parti raporunda belirtmiştir.
46 
 Hiç Bilmediğimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalı (17. Bölüm - Son)  (Erdağ Duru)

Kuşkusuz, tüm bu olan bitenler ne Türklerin ne de Ermenilerin yaşamış olduğu kayıp ve acılara göz yummak anlamına gelmez. Türk, Ermeni, Kürt, Arap, Müslüman, Hristiyan, milyonlarcası emperyalistlerin tezgahladığı savaşlarda öldü, yaralandı, göç etmek zorunda kaldı, evlerini, mallarını, mülklerini kaybetti, hayatları yıkıma uğradı.
47 
 Viktimiloji - Mağdur Bilimi  (suat engin yılmz)

viktimiloji ile ilgili bilgileri toplayarak burada yaınlamanın gerekliliğine inandım mağdur bilimi hakkında sizleri bilgilendirmek istedim
48 
 Hiç Bilmediğimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalı (15. Bölüm)  (Erdağ Duru)

"Kimin kanını taşıyorsun sen? Ermenice konuşarak vatandaşlık alamazsın. Vaftiz kâğıdını getir, Ermeni olduğunu ispatla ki sana vatandaşlık vereyim. Ermeni diniyle ayrılmaz bir bütündür. Eğer Ermeni olmak istiyorsan, gelir vaftiz olursun, Ermeni Kilisesi mensubu olursun, ve o zaman dersin ben Ermeniyim diye" Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan (25 Şubat 2015, Agos)
49 
 Hiç Bilmediğimiz Bir Tarih - Ermeni Sorunsalı (6. Bölüm)  (Erdağ Duru)

Bir Osmanlı paşası olarak Samsun'a gönderilen Mustafa Kemal’in resmi görevi: Ermeni-Türk çatışmalarını yatıştırmak, direnişe geçen Türklerin örgütlenmesini engellemek, Doğudaki orduyu terhis etmek ve silahsızlandırmaktı. Böylece Ermenistan Doğu Anadolu’yu kolayca işgal edebilecekti ! Ama Mustafa Kemal bunun tam tersini yapacaktır.
50 
 Düşünme Yeteneği, Neden İnsanı Doğru İnsan Yapmaya Yetmedi?  (Cemal Zöngür)

Bir İngiliz İlahiyatçının belirttiği gibi, “İnsan doğası gereği dolandırıcı ve rezildir” yoksa niye yasalara ve dine ihtiyaç duysun ki?
51 
 Osmanlı Devleti Döneminde Devrek'te Yaşanmış Bazı Büyük Felaketler  (Güngör Karauğuz)

OSMANLI DEVLETİ DÖNEMİNDE DEVREK'TE YAŞANMIŞ BAZI BÜYÜK FELAKETLER
52 
 Siyasi Düşüncelerin Küreselleşme Diyalektiği  (Cemal Zöngür)

İnsan su ve ekmek gibi temel gıdaları yemeden içmeden yaşayacağına nasıl ki inanıyorsa, Tanrının varlığı ve doğru yolu gösterdiğinin de kanıtlanması aynı şekilde şattır. Bugüne kadar kanıtlanmış Tanrı olmadığına göre, buna dayanan düşüncelerin hepsi oturmuş profesyonel yalancılıktır
53 
 Tülek Destaanı  (sefa tülek)

Belebey'den kuzeydoğuya doğru iki günlük mesafede Balkan dağı denilen başı göğe yükselmiş çıplak bir dağ vardır. Bugün çıplaktır ama bir zamanlar yemyeşil ormanlarla kaplı idi. O zaman bu ormanlarda kuş sesleri, Başkırd çobanlarının türkülerine ve kaval seslerine karışırdı. Balkan dağından pek uzak olmayan başka bir ülkede de sahilleri kamışlarla süslü Aslı Göl denilen bir göl vardı. Bugün bile bu gölün bu sahillerine doğanını alanlar ördek avına gelirler
54 
 İslam Dünyasının Arayışı  (Muhammed CAN)

Üstelik bu gönüllü adanmışlık! Batıya entegrasyon sürecinde olmasına rağmen, hala Kültüründe Komünizm’in buram buram koktuğu Polonya kadar bile Reel-Politik ilkelerine aldırmadan…
55 
 Yahudi Soykırımı (Holokost) Gerçek mi Abartı mı? (1. Bölüm  (Hulki Can Duru)

Yahudi soykırımının gerçekten olup olmadığının araştırılması ve sorgulanmasına 1960'li yıllarda başladı. İlk önce ABD M.I.T. üniversitesinden yüksek lisanslı Prof. Arthur R. Butz, Fransa Lyon Üniversitesinden Prof. Robert Faurisson ve İngiliz tarihçi ve yazar David Irving Yahudi soykırımı hakkındaki birçok savın geçersiz, sahte ve düzmece olduğunu iddia ettiler.
56 
 Ali Şeriati ile Kürt Sorununa Bakış ve Yeni İslamcıların Senaryoları  (Muhammed CAN)

olayların arka planı...
57 
 Para, Din, Kitap, Allah, Kelam…  (Yûşa Irmak)

Size göre para dediğiniz şey nedir? Bilinmez bir dehliz mi? Çok izafi bir kavram mı? Yoksa para her şeyi mi!? Sanıyorum birine “para ne işe yarar” dediğiniz zaman her insanın ruh haletine göre değişik tepkiler alıp bunu kendi dünyalık görüş ve kavramlarınızla nazar aldığınız tepkiler ile karşılaştırıp inanılmaz kaotik cevaplarla karşı karşıya kalıyorsunuzdur. Lakin aşağıda da serlevha edeceğim büyük düşünürlerin cevaplarıda sizinkilerden farksız değildir… Yeryüzünde vedahi dışında hayatlarını idame ettiren küçük büyük bütün canlıları rızıklandıran Allah’(cc) başkası değildir. Rızıklandırma işini kendi garantisi altında tutan yüce mevlamız, kâinatın her karesine bir nimet sofrası sermiş ve canlıları da bu ziyafete davet etmiştir. Bu ziyafetten, her canlı istifade ettiği gibi biz insanlar da istifade etmekteyiz.
58 
 Türk Erkeği Mevzusu Üzerine  (Yûşa Irmak)

Çok sevdiğim bir kardeşim ile gündelik işlerden hasbihal ediyoruz. Nasıl oldu anlamadım laf geldi dolaştı “erkeklerimiz-bayanlarımız” olayında düğüm oldu kaldı... Ahmet Bey kardeşim bu düğümü az da olsa gevşetmek ve çözmek için konuşmasının devamında bana dönerek; “yahu üstadım hanımları anladık da sen nasıl bilirsin Türk erkeklerini” deyince kem-küm ettim. Evet, kem-küm ettim çünkü söyleyecek çok söz olduğunu düşündüm… Hem mevzuu “saatlerce konuşulsa bitmez!”e de benziyordu! Sonra, olayın, neresinden konuşursan konuş hem çok “su götürecek” hem de her eleştiri oklarının ucu biraz da biz erkeklere değecekti...
59 
 Nesli Dijital’in Ortadoğu Devrimi…  (Yûşa Irmak)

Her şey zihnimden film şeridi gibi geçiyor adeta.. 90’lı yıllarda Terminatör serisinin ilk filmini izlediğimde nutkum tutulmuştu. Kendi vücudumu bir ay boyunca tıpkı bir robot gibi kullanmaya kalkışmıştım. Babamın uyarılarından sonra normal hayata dönüp, etten kemikten bir insan olduğumu kabul etmiştim. Böyle başladı biz 80 lilerin teknoloji hikâyesi, merakı…
60 
 Karakterin Oturma Sorunu  (Cemal Zöngür)

Herkes kültürüne göre kendisini biraz adaletli, objektif sorgulayabilse, nerede ve hangi noktada karakterin oturmadığı rahatlıkla anlaşılacaktır. Fakat dünyada kişisel olarak verilmesi en zor karar, kişinin kendisini objektif şekilde sorgulamaya kolayca yanaşmamasıdır. Bu kişilik yapısı dünyada yaşayan insanların en az %95'inde mevcut olup, kendini sorgulamaktan korktuğu kadar, düşmandan o derece korkmaz.

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Oyun veya Siyaset
Yûşa Irmak
İnceleme > Toplumbilim
Devletler Nasıl Ölür?
Yûşa Irmak
İnceleme > Toplumbilim
C/esaret
Aziz Dolu
İnceleme > Toplumbilim
Hırsız
Yûşa Irmak
İnceleme > Toplumbilim

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © , 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.