..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Herkes aynı notayı söylediğinde uyum elde edilmiş olunmuyor. -Doug Floyd
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
İzEdebiyat - Toplumbilim
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri

Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  

Aklımın Dalgaları
Onur Altan
Öykü > Anı

Ben ortaokuldayken değirmene giderdim. Yine bir hayali eyleme dönüşterebilecek olmamanın mutluluğu ile şenlendim. Bisiklete bindim ve yola koyuldum. Ama unuttuğum bir şey vardı. Bisikletin çamurluğu daha önceden kopmuştu ve bir tane tırnak parçası vardı o tutuyordu ki ordan da kurtulunca çamurluk tekerin önüne doğru kaydı bende kendimi yerde buldum bi baktım teker koptu. Bisikletin çatalının dişleri de kırıldı derken eve geri döndüm. Annem değirme

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• İzEdebiyat > İnceleme > Toplumbilim
141 
 Ticaretin Doğuşu, Kapitalizm, Sosyalizm ve Tüketici Analizi  (Cemal Zöngür)

İlk ticaret, değişim sistemine bağlı yaklaşık 4500 yıl devam ettikten sonra, bazı kaynaklar Asurilerin bakır, gümüş ve altın külçeleri paraya dönüştürdüğünü belirtse de, Heredot'un kaynaklarına göre M.Ö.700 yıllarında Lidyalıların, ilk madeni parayı icat ettiği yazılıdır.
142 
 Toplumsal Yozlaşmanın Temel Sebepleri  (Cemal Zöngür)

Devlet ve dini temsilcilerin her tülü lüks ve şatafat içerisinde yaşadığını sorgulamayan bir toplum kör, sağır ve yozlaşmış değilse, insan olduğundan şüphe edilmeli
143 
 Müslümanlaşarak Türkleşenlerin Kimlik ve Ulusal Nitelikleri - 2 -  (Cemal Zöngür)

Çeşitli nedenlerle kendi dil ve kültüründen kopmuş, koparılmış birey ya da topluluklar, kompleks altında zorla inandığı dinin ırkçılığını yüceltmeden hayatta kalamayacağını bilirler. Böylece dinin yalancı hikayelerini yaymak için, insani değerleri satmadan gerçekleşmesi mümkün değildir. İşte insanlığın en çok satıldığı toplumlar, Türkiye gibi Müslüman ülkelerde yaşanmasının temel nedeni budur.
144 
 Hiç Bilmediğimiz Bir Tarih - Ermeni Sorunsalı (9. Bölüm)  (Erdağ Duru)

TBMM Hükümeti Lozan Konferansı'na katılarak Misakı Milli’yi gerçekleştirmeyi, Türk topraklarında bir Ermeni devletinin kurulmasını engellemeyi, kapitülasyonları kaldırmayı planlıyordu. Anlaşma sağlanamazsa görüşmeler kesilecekti. Nitekim, 20 Kasım 1922'de başlayan görüşmeler çıkmaza girince savaş rüzgârları yeniden esmeye başlamıştır.
145 
 Ticaretin Doğuşu, Kapitalizm, Sosyalizm ve Tüketici Analizi - 3 -  (Cemal Zöngür)

Sosyalizmin tüm insanlık hareketlerini kapsayacak en açık ifadesi, insanın birçok egoist duygu ve düşüncelerden uzak, üst insan ahlak felsefesine göre yaşaması demektir. İşte tüm ipler bu noktada kopuyor.
146 
 1 Mayıs ve Türkiye İşçi Sınıfının Niteliği  (Cemal Zöngür)

Dünyada demokrasi, insan hakları ve insanca yaşamın gerçek mimarları İşçi sınıfı ve sosyalist partilerden başkası değildir. Bunu sağcısından liberaline kadar herkesin bilmesi gerekir.
147 
 Hiç Bilmediğimiz Bir Tarih - Ermeni Sorunsalı (7. Bölüm  (Erdağ Duru)

Türk halkı hem işgal güçlerine, hem de saltanata karşı büyük bir direniş ve uyanış hazırlığı içindeyken Osmanlı Devleti'nin böyle bir antlaşmaya imza atması büyük bir aymazlık ve vurdumduymazlıktı.
148 
 Ticaretin Doğuşu, Kapitalizm, Sosyalizm ve Tüketici Analizi - 4 -  (Cemal Zöngür)

Eğer insan akıl, mantık, bilim ve doğa kanunlarına göre hareket edip, doğadaki varlıkları gerçek ihtiyacına göre tüketse, istisnaların dışında hiçbir anormallik yaşanmayacak. Ve dünyamız bir beş milyar yıl daha bizi koruyup yaşatır.
149 
 Gerçekten Biz İnsan Mıyız? - 2 -  (Cemal Zöngür)

Bilinç vasıtasıyla tüm hissel duygularını tam olarak sorgulayıp düzenli ve doğru eğitim uygulayan insanlar, gerçek insan olma yolunda ilerler. His ve duygularını doğru, yeterli şekilde sorgulamayan insanın bilincinden çok, süperegosu gelişir
150 
 Çok - Kültürlü Toplumlar  (Mevlüt Tok)

Yeryüzü bütün canlılar için ortak yaşam alanıdır. Bitkiler, hayvanlar, insanlar iç içe yaşamaktadırlar. Bu canlılar içerisinde en uyumlu yaşaması gereken topluluk da insan topluluğudur çünkü onlarda uyum için en gerekli olan akıl vardır. Akılla insan konuşan, planlayan, kural koyan ve uygulayan toplumsal bir varlığa dönüşür. Jean Jacques Rousseau’nun ‘Toplumsal Sözleşme’si de bu temel üzerine kurulmuştur. Ama ne yazık ki insanoğlu ‘aynı babanın çocukları’ bu uyumu tam anlamıyla oluşturamamış, elde ettiklerini de çok sık bozmuşlardır.
151 
 Gerçekten Biz İnsan Mıyız? - 1 -  (Cemal Zöngür)

Homo türlerden Homo Erektus, Homo Hubilas, Homo Sapien, Neandertal, Primatlar ve yeni keşfedilen Homo Luzanosis gibi türlerin düşünerek hareket etmesi, diğer hayvanlardan ayrı sınıflandırılmasına yeterlidir. Ancak düşünerek hareket etmek gerçek insan olunduğu anlamına gelmiyor.
152 
 Güven ve Güvemsizliğin İnsan Karakterine Etkisi  (Cemal Zöngür)

İnsan beyin yapısının büyüklüğüne bağlı olarak bilinç ve düşünebilme yetisiyle, doğadaki diğer tüm canlıları geride bırakmaktadır. Bu sayede tüm canlılardan ayrıldığı gibi bilinçli bir korku ve korunma psikolojisiyle, sağlam bir güven duygusuna ihtiyaç duyarak yaşar.
153 
 Bayrak, Din ve Lider Fetişinin Psikolojik Analizi  (Cemal Zöngür)

Dünya toplumlarından herhangi bir lider, siyasi kişi ve dini inanca bireyler saygı gösterip onun düşüncelerini paylaşabilirler. Ancak; arkasından gidilen lider, siyasi düşünce, inanç, seni ve diğer farklılıkları olduğu gibi kabul edip insan yerine koyarsa bu geçerlidir. Din, etnik ya da düşünce ırkçılığı yapan ukala lider ve oluşumların arkasından gitmek, fetişistçe faşizme hizmet etmektir.
154 
 Temizliğin Toplumsal Karakterle Bağı  (Cemal Zöngür)

Temizlik bir eğitim ve kültür meselesidir. Toplum ve bireyde temizliğin karaktere dönüşmesi için, birçok egoist özel duygular, gerici inanç, örf ve adetlerin terbiye edilmesi ya da atılması şarttır. Bunun gerçekleşmesi de devletin doğru ve gerçek bir temizlik kültürüne sahip olmasına bağlı.
155 
 Türkiye Neden Gerçek Laik Bir Devlet Olamadı?  (Cemal Zöngür)

Laik bir devlette, resmi din kurumu olmaz. Aynı şekilde dinin etkin ya da çok şeyi belirlediği şeriata yakın devletlerde de laiklik olmaz. Ya gerçek laik ve seküler demokratik yapı kabul edilip, inançlar özerk bırakılır veya dini şeriat düzen oturtulup laiklik vb. reddedilir
156 
 Feodalizm ve Türkiye  (Cemal Zöngür)

Bilgi ve teknolojik çağda insanlar hâlâ en ufak işlerini arkadaş, tanıdık, hemşehri, partili, dindaş ve de rüşvet vererek yaptırıyorsa, o devlet feodalist değilse, mafyanın elinde demektir.
157 
 Kadınlar M. Ö. 2500 de Zaten Öldürülmüştü..!  (Cemal Zöngür)

1800 yıllarında kapitalist canavarlaşmayla gerçekleşen kadın katliamlarını gündeme getirmek yeterli olmamakta. Esas kadın katliamlarının tarihi, tek tanrılı dinlerle başğladığını herkesin görüp bilmesi gerekir.
158 
 Gerçekten Biz İnsan Mıyız? - 5 -  (Cemal Zöngür)

Doğadaki canlı varlıklar içerisinde karmaşık, her an ne yapacağı belli olmayan bir karaktere sahiptir insan. İnsana bu özelliği verense düşünce yeteneğidir. Düşünce insanı hem mükemmel yapar, hem de en vahşi hayvandan daha yıkıcılığa sürükler.
159 
 Türkiye Siyaseti ve Alacağı Son Şekil  (Cemal Zöngür)

Bilimsel Siyasi Felsefe: Doğal yapı başta olmak üzere sosyal koşullara uygun, somut, anlaşılır, eşitlikçi, gözle görülen, elle tutulan, gerçekçi kurallar ve düzene göre topluma yön vermektir. Siyasal bu derinlik öyle her aklına gelenin yapacağı iş olmadığından, bunun temeli bilime dayanmak zorundadır.
160 
 Gerçekten Biz İnsan Mıyız? - 6 -  (Cemal Zöngür)

İslam ile medeni hukuk ilkeleri, entegrasyon ve sentez adıyla asla bütünleştirilemez. Entegrasyon ve sentezleme, pozitif bilimsel ilkelerle somut değerlere dayanarak gerçekleşir. Hem İslam hem Avrupalı gibi görünüp ikisi arasında kalmak, soysuzlaşarak nihilizme gidiştir.

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Oyun veya Siyaset
Yûşa Irmak
İnceleme > Toplumbilim
Devletler Nasıl Ölür?
Yûşa Irmak
İnceleme > Toplumbilim
C/esaret
Aziz Dolu
İnceleme > Toplumbilim
Hırsız
Yûşa Irmak
İnceleme > Toplumbilim

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © , 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.