..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gene gel gel gel. / Ne olursan ol. / ... / Umutsuzluk kapýsý deðil bu kapý. / Nasýlsan öyle gel. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Toplumbilim
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Santaronide Bu Kaçýncý Senfoni
Mesut Kuntan
Þiir > Yaþam

Diyorsun ya, Kýyýlarým, eteklerine sarýlmadan Deli fýrtýnalar, diner bakýþlarýnda Kirpiðin arasýndan, süzülür mehtap Gözü nemli ürkek, çocuk edalarýnda Yalan! Yýldýzlardan kalplere düþen Notasýz bestenin sahibi Anmayýn o yalancý þairleri Eðin, kýrýn, yakýn kalemlerini Diyorsun ya, Gün ayar ya, o an aklýna Sonradan gelir cevaplar Dün, bugün den ziyan olur Hayýrsýz boþ bu telaþlar Yalan! Öyle savrulsun da, sarsýn tenimi

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim
161 
 Türkiye Siyaseti ve Alacaðý Son Þekil  (Cemal Zöngür)

Bilimsel Siyasi Felsefe: Doðal yapý baþta olmak üzere sosyal koþullara uygun, somut, anlaþýlýr, eþitlikçi, gözle görülen, elle tutulan, gerçekçi kurallar ve düzene göre topluma yön vermektir. Siyasal bu derinlik öyle her aklýna gelenin yapacaðý iþ olmadýðýndan, bunun temeli bilime dayanmak zorundadýr.
162 
 Yüzyýl Önce Osmanlý, Yüzyýl Sonra Türkiye Benzerliði  (Cemal Zöngür)

Arap'ýn dilini ve dinini kendi kültürü olarak sahiplenip, kardeþlerini katleden Osmanlý anlayýþý ile, günümüzde Kürtler bizim kardeþimiz deyip katliam uygulayanlar arasýnda hiçbir fark bulunmuyor.
163 
 Ýnsanlar Neden Kavga ve Münakaþa Yaparlar?  (Cemal Zöngür)

Sokrat'ýn ifade ettiði gibi “Kendini Bil”. Ýnsanýn kendini bilmesi demek, yaþamýnýn nitelikli olup olmadýðýný anlamaktýr. Toplumlarýn çoðunluðu felsefenden uzak kendi gerçekliðini bilmedikleri için, içgüdüsel süperegoist bilgiyle sürekli kavga ve çatýþma içerisinde insan olduðuna inanýr. Bu en büyük kepazelik, arsýzlýk ve utanmazlýktýr. Onun için en ufak bir kavga ve münakaþaya asla sýradan bakýlmamalýdýr.
164 
 Türkiye'de Solun Kavramsal Karýþýklýðý  (Cemal Zöngür)

Sol ve Sosyalizm; insanlarýn günlük toplu faaliyette bulunma fiilinden türetilmiþtir. Bu ise birlikte yaþamanýn gereði maddi manevi tüm kültürel ve insani deðerleri savunan paylaþýmcý ilkelere sol, sosyalizm, komünizm ve sosyal demokratlýk denilmiþtir.
165 
 Gerçekten Biz Ýnsan Mýyýz? - 3 -  (Cemal Zöngür)

Gerçek ahlak ve namusun kültür olarak kavranmasýnda, hiçbir insanýn kütüphaneler dolusu kitap okuyup eðitim almasýna gerek yoktur. Tek yapýlmasý gereken þey, varlýklarýn adaletli paylaþýmý, kadýn erkek eþitliði ve evrensel ahlak namus deðerlerinin her toplumunda uygulanmasýný mecbur koþmaktýr. Bunu yapmayan toplum, devlet ve birey insanlýktan uzak canavar demektir.
166 
 Ticaretin Doðuþu, Kapitalizm, Sosyalizm ve Tüketici Analizi - 2 -  (Cemal Zöngür)

Þunu herkesin kabul etmesi gerekir ki, insan doðru ve bilimsel temelde gerçek bilgilerle eðitilip yetiþtirilmediði sürece, dünyanýn en tehlikeli vahþi canavarýdýr. Bunu tarihler boyunca din ve ekonomik çýkar yüzünden, birbirine karþý yaptýðý entrika ve savaþlardan biliyoruz. Gerçek durumun bu þekilde olmasýna raðmen, her insanýn ayný düþünmediðini, üç karakter üzerinden ele alarak birbirinden ayýrmak durumundayýz.
167 
 Bütün Ýnsanlýða Önemli Bir Soru  (Cemal Zöngür)

Herhangi bir devlet iddia edildiði gibi sahtekar olmadýðýný söyleyebilmesi için, iyilerin ya da dürüstlüðün devlette ve toplum bilincinde neden hakim olmadýðýnýn doðru cevabýný vermek zorundadýr.
168 
 Objektiflik - Enflasyon (Marslý'nýn Köþesi 1)  (Bahattin Ceyhan)

Enflasyon ve objektiflik adýna köþe yazýsý tadýnda bir makale-inceleme...
169 
 Gerçekten Biz Ýnsan Mýyýz? - 7 -  (Cemal Zöngür)

Paranýn ticareti kolaylaþtýrmasý ve maddi varlýklarýn insan psikolojisine yaptýðý etkiyle, kiþiliðini yitiren ticaretten gelen yöneticiler istila, talan ve köleci ekonomik faaliyetle, ilk ahlaksýzlýðý baþlatmýþ oldular.
170 
 Ýnsanlar Nasýl Yönetilir (Kullanýlýr)  (Sinan Yýldýrým)

Küçük oyunlarý bilenler büyük kitleler yönetiyorlar fakat kimse kullsnýlmak istemiyorken nasýl oluyorda bunu baþarýyorlar.
171 
 Sinir ve Toplumsal Asabiyet Hali  (Cemal Zöngür)

Devlet düzelmeden toplumun asabiyet ve ahlaki açýdan düzeleceðini beklemek, kültürsüz düþüncelerin tercihidir. Çünkü Türkiye devlet yönetimi, bireyleri katbe kat aþan asabi, ahlaksýz ve iðrenç bir karaktere sahiptir.
172 
 Gerçekten Biz Ýnsan Mýyýz? - 4 -  (Cemal Zöngür)

Ýnsanlarýn birazcýk kendilerine saygýlarý olup tanrý, din, devlet ve kutsallarýn ne için, nasýl var edildiklerini baðýmsýz þekilde inceleseler, her þeyi net olarak anlayacaklar. Eðer tanrý ve dinleri savunup yücelten düþüncenin sahipleri gerçek sosyalistler olsaydý, tanrý ve dinler þimdiye çoktan mükemmel insan yaratmýþtý.
173 
 Türk Ýslam Milliyetçilerinin Etnik ve Etimolojik Kökenleri  (Cemal Zöngür)

Her insan þu bilimsel temel gerçekliði kabul etmek zorundadýr. Gerçek ulus, toplum ve insan olmanýn temeli “Anadil ve Kadýnlarýn” özgür olmasýna baðlýdýr. Bütün dünya toplumlarý neden Anadil der de, Babadil demezler? Bunun diyalektik baðý, Kadýnýn bilgi birikim ve doðal üst insani özelliðinden geldiði içindir.
174 
 Kulaðýmda Çan Sesleri  (kemal düz)

iskenderun sadece çan sesiyle özlettirmiyor kendisini bana. ebabý, denizi, daðý ve konuþulan farklý lehçe ve dillerden oluþturduðu armoniniyi de aratýyor. sýcak, samimi ve içten yapýlan konuþmalar, muhabbetler iskenderun'a has özellikler olmalý, -ki pek baþka yerlerde görmek olasý deðil.
175 
 Chulym Tatarlarý  (Can Macit)

Rusya Federasyonunda, Sibirya’da, Tomsk bölgesinde, Ob nehri ile Chulym nehirlerinin birleþtiði yerin güneyinde yaþarlar. Bu gölge, Altay ve Tuva özerk bölgelerinin, 400 km. kadar kuzeyindedir.
176 
 Din Görevlisi Kanaat Önderi Olmalýdýr  (Mevlüt Tok)

Bardakoðlu, “Din görevlimiz sadece namaz kýldýran memur deðil. Sosyal hayata müdahale eden kanaat önderi olmalý” dedi Haberin altýnda yorumlarda ‘‘müdahale eden’’ yanlýþ anlaþýlmýþtýr. Buradaki anlamý toplum yaþamýnýn içerisinde olan anlamýnda kullanýlmýþtýr.
177 
 Uygarlýklar Dayanýþmasý mý Yoksa Uygarlýklar Çatýþmasý mý?  (Mevlüt Tok)

11 Eylül faciasý gerek terör tehdidinin büyüklüðüne, gerekse bu tehdide karþý küresel olarak ortak bir eylem ortaya koyma gereðine ilgi çekmektedir. Her biçim ve yapýdaki terör sýnýr tanýmayan küresel bir sorundur. Hiçbir din, etnik köken ya da ekine baðlý olamaz. Temel gereksinimlerin karþýlanmamasý, dünya ülkeleri arasýnda zenginliðin adaletsiz daðýlýmý, açlýk, olaylarýn merkezinden uzaklaþarak aþýrýlaþma, yoksulluk, iþsizlik, kötü barýnma, bilgisizlik, zorbalýk, demokratik hak ve özgürlüklerin baský altýnda tutulduðu zorba yönetimler, insan haklarýna uymama, azýnlýk sorunlarý, yolsuzluk ve bozukluklar hiçbir biçimde terörü haklý olarak gösteremez ancak terör ve þiddet doðmasýna ortam hazýrlar.
178 
 Ekinlerlerarasý Ýliþkiler: Erime veya Bütünleþme  (Mevlüt Tok)

Karmaþýk ekinselel çeþitlilikle donanabilen ve etkili bir biçimde yönetebilen bireylere gereksinim hýzla artýyor. Dünya giderek daha çok küçüldükçe ve her bir bölgesi daha fazla çok- kültürlü duruma geldikçe, baþarý yalnýzca ekinlerarasýnda hem ulusal hem de uluslararasý kuruluþlarýn sorunlarýna uygun bir biçimde yanýt verme becerilerine ve anlayýþýna sahip olan bu profesyonellerin olacaktýr.
179 
 Devrek'te Ekimi Bugün Yapýlmayan Bir Ziraat Mahsulüne Dair  (Güngör Karauðuz)

DEVREK'TE EKÝMÝ BUGÜN YAPILMAYAN BÝR ZÝRAAT MAHSULÜNE DAÝR
180 
 Biz Neden Anlayýþsýz Olalým Ki? - 2 -  (Emine Piþiren)

“ Hayýr, korkmuyorum. Evet, yaþým 72 ve ben siz Türkler gibi göðsüme “kefen parasý” koyup “ya ölürsem” düþüncesi ile yarýnlarý yaþamýyorum. Göðsüme “seyahat parasý” koyarak, yaþlanýnca dünyayý dolaþacaðým, düþüncesi ile “ölüm yerine yaþama umudu” biriktiriyorum. Ecel elbet bir gün nasýl olsa, nerde olursa beni bulacaktýr. Günü ve zamaný hoþ geçirmek gerekiyor.”

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Devletler Nasýl Ölür?
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Toplumbilim
C/esaret
Aziz Dolu
Ýnceleme > Toplumbilim
Hýrsýz
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Toplumbilim

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.