..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En bilge insanlar bile arasýra bir iki zýrvadan hoþlanýrlar. -Roald Dahl
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Anadolu Kültürü
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Benmiyim
Tuncay DEMÝR
Þiir > Halk

Benmiyim? Ben miyim Bolu’da sahipsiz kalan Dertlerim içinde yüzen ben miyim ? Arayýp derdinde dermaný bulan Her akþam dudaðýn büzen ben miyim ? Ben miyim dostlara gözyaþý döken ? Hasretlik sinemde boy verir iken Adýn söylendikçe içini çeken Sabýr tespihini dizen ben miyim ? Haramý Âdem’le beraber yiyen Ben miyim kadere boynunu eðen ? Kazara feleðin çarkýna deðen Ýlâhi nizamý bozan ben miyim ? Ben miyim Meryem’in alnýnda

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Anadolu Kültürü
21 
 Erzincan Yöresi Alevileri  (Hakan Yozcu)

Filiz Kýrbaþoðlu, eserin önsözünde “Erzincan Üniversitesi’ne geçeceðim zaman, Erzincan’da yaþayan Alevilerle ilgili bir çalýþma olmadýðýný görünce bu kitabý hazýrlamaya karar verdim. Alevilikle ilgili bir çalýþma yapmak istememin en büyük sebebi ise Aleviliðin eski Türk kültürünün izlerini taþýdýðýna olan inancýmdý. Bu çalýþmamla hem bu izleri sürmeyi; hem de Erzincan’da yaþayan Alevileri, yakýndan tanýyýp bilim dünyasýna tanýtmayý amaçlýyordum. Erzincan’daki Alevilerin inanç sistemleri nasýldýr? Nasýl ibadet eder, günlük hayatlarýný nasýl yaþarlar? Gelenekleri, duygularý, düþünceleri ne þekildedir? Hazýrlanan bu kitabýn bütün bu konulara ýþýk tutmasýna çalýþýlmýþtýr.”diyor.
22 
 Türkülerimiz  (Hasan Hüsnü Güner)

Türküler, kimi zaman sevdamýz oldu, kimi zamanda hasretimiz. Türk milleti olarak hislerimizi en iyi türkülerde anlattýk biz.
23 
 Habsamana'da At Sýrtýnda Seyahat  (kemal düz)

yaðmur çiselerken, güneþ; taþý topraðý, aðacý otu, çatýyý bacayý, ýrmaðý tepeyi, böceði kuzuyu çimeni avuyu velhasýl yaylayý koyulaþan kýzýla boyuyordu. sonra kurþuni bir þal olup daðlarý, ormanlarý örtüyordu.
24 
 Memik Dedemin Bahçesi (Aðýt Geleneðimiz)  (Erdal GEÇER)

Kayseri/Develi-çadýryeri (Gezbel )köyü aðýt geleneði ve aðýtçý kadýnlar
25 
 Nu Ninda - An Ezzateni, Watar - Ma Ekuteni  (eyyüp yýldýrmýþ)

Üzerinde yaþadýðýmýz toprak sadece basýp geçtiðimiz zeminin tarifinden ibaret deðildir. Toprak insan dâhil birçok canlýnýn hayat bulduðu, hayatýný sürdürdüðü baþlý baþýna bir gizemler yumaðýdýr...
26 
 Eski Of Medreseleri Belgeseli  (M.NÝHAT MALKOÇ)

Trabzon deyince öncelikle akla kültür, sanat, edebiyat ve futbol gelir. Trabzon deyince deniz, bir tabloyu andýran doða ve emsalsiz yaylalar gözümüzün önünde canlanýr. Oysa Trabzon’un sadece doðasý deðil, dinî ilimleri gelecek nesillere aktaran hocalarý da meþhurdur. Zira bu þehrin birbirinden deðerli ilmî þahsiyetleri de zihinlere kazýnmýþtýr. Özellikle Of deyince akla medreseler ve o eðitim yuvalarýnda karþýlýksýz hizmet veren birbirinden kýymetli hocalar gelmektedir. Bu yörenin donanýmlý hocalarý büyük gayretler göstererek dine ve ilme hizmet etmiþlerdir. Onun içindir ki Of deyince derin hocalarýn hatýra gelmesi boþuna deðildir. Bu bereketli vadiden yayýlan dinî ilimler, ülkemizin deðiþik yörelerinde yanký bulmuþtur.
27 
 Ata - Dede Yurdunda  (Hakan Yozcu)

Birkaç yüz metre sonra aðaçlar arasýndan çitlerle yapýlmýþ, belki de kerpiç olan yan yana birkaç evin önüne geliyoruz. Dýþarýda 3 genç sohbet ediyor. Hepsi de yaðýz, çekik gözlü. Bakýnca “Bunlar Yozculardan” dememek elde deðil. Yüzleri kendilerini ele veriyor çünkü. Duruyoruz. Ben kendimi tanýtýyorum. Gençlerde bir sevinç beliriyor. Yabancý deðiller, hepsi akraba. Amcamýn oðlunun çocuklarý. Bize göre dördüncü veya beþinci nesil.
28 
 Kadýnlar Dediniz De... (Dünya'nýn En Ulvi Kadýnlarý)  (Cafer ÞAHÝN)

Köylü kadýnlarý yazdým iþte, çocukken ahdetmiþtim. Bir gün büyürsem ve ellerim kalem tutarsa onlarý yazacaðým anlatacaðým diye… Kadýnlar dediniz de...
29 
 Ýkinci Ders: Baþ Öðretmen Kimdir?  (Yûþa Irmak)

Kim ne derse desin, bir çocuðun ilkokulu aile otaðýdýr. Baþöðretmenleri de anne ve babasýdýr. Yaþadýðý ve yaþayacaðý o bir tek hayatýn ilk dersini anne ve babadan alýr çocuk. Daha ilk ders isimlerle baþlar. Çocuk ismini ve ondaki derin anlamý hemen öðrenmelidir. Mesela Hatice, erken doðandýr, Zeynep güldür. Mehmed, Muhammed’dir ve övülmüþtür, emindir… Her çocuk, ismindeki gizli anlamý taþýr gülüþünde, yürüyüþünde, halinde ve kalinde. Bu arada çaðýmýz, yeni isimleri de yakýþtýrýr çocuklara: Yüksel, Devrim, Önder, gibi. Çaðýn duygularýyla, çaðýn alýþkanlýklarýyla isimleniverir çocuklar. Her yaþanýlan çað, çocukluða yeni bir biçim çizer.
30 
 Öne Deme Gaþým / Mudurnu Halk Dili  (Kâmuran Esen)

Mudurnu'dan iki kadýnýn yöresel aðýzla sohbeti......
31 
 Karadeniz Türkülerinde Kadýn  (Bülent ÇÝFTGÜMÜÞ)

“karadeniz hýrçýn kýz al bizi kollaruna çalkala dalga dalga köpük köpük yakamoz ayça dudaklaruna deðsin dudaklarumuz”
32 
 Benim Sevgili Derviþim  (kemal düz)

sadece veteriner gibi hayvanlarý deðil, ayný zamanda insanýn baþýna gelen hastalýklarý da, bir “þaman” gibi tedavi ederdi. bir cilt hastalýðý vardý ki, onu mutlaka tedavi ederdi. siðil(temro) olarak bilinen; insanýn elinde, ayaðýnda, yüzünde çýkan bu hastalýðý tedavi etmede bir numaraydý...
33 
 Nogay Kültüründe Çocuk Oyunlarý - 1  (Hakan BENLÝ)

Çocuklar tüm toplumlarýn bekasýdýr. Toplumlarýn saðlýklý bir þekilde devamýnýn saðlanabilmesi için çocuklarýn dini, milli, ahlaki ve kültürel duygularla yetiþtirilmesi elzemdir. Çocuklarýn yetiþtirilmesi ve terbiyesi için sadece ailenin, sosyal çevrenin, toplumun ve eðitim kurumlarýnýn katkýsý yeterli deðildir. Çocuklarýn fiziksel, zihinsel ve ahlaki geliþimlerinde oynadýklarý oyunlar çok önemli bir yer tutar
34 
 Deðirmende Kuþ Sesleri  (kemal düz)

sözlükler ‘deðirmen’i; “öðüten araç veya alet, içinde öðütme iþi yapýlan yer” olarak tanýmlar. deðirmen ( tegirmen); gök anlamýna gelen; tengri, tegri, tegir kelimeleriyle ayný kökten gelir. deðirmenler tahýlý ezerek ‘un’ veya ‘yarma’ haline getirir.
35 
 Kutadgu Bilig  (Hilâl Erboyacý)

Halk için begin çok seçkin olmasý gerek Gönlü, dili dürüst, huyunun da seçkin olmasý gerek..
36 
 Tarihin Sayfalarý Arasýnda Seyahat: Aybastý  (kemal düz)

yazlarý perþembe yaylasýna göç ederdik. babam kahveciydi. çevrük yakýnýnda yolun altýnda, tek odalý ahþap bir evimiz vardý. o evde açtýk gözlerimizi gökyüzüne. topraðýnda belendik. havasýný soluduk. soðuk suyunu yudumladýk.
37 
 Püsür Nalet  (kemal düz)

Bir sinek bir kartalý salladý vurdu yere Yalan deðil gerçektir ben de gördÜm tozunu. Çýktým erik dalýna anda yedim üzümü Bostan ýssý bakýyýp der ne yersin kozumu.
38 
  trabzon Buluþmasý  (Hakan Yozcu)

Bir kez daha vuslata kucak açmýþtýk. Murat Arýcý’nýn deyimiyle “Vuslatýn ateþini beþinci kez yakmýþtýk” Aradan bunca yýl geçmesine raðmen o sevgi, o dostluk, o kardeþlik duygularý hala canlýlýðýný koruyordu. Herkeste bir heyecan vardý. Bunu görebiliyorduk. Bu sene ilk kez katýlanlar oldu. Sýnýfýmýzýn kurmaylarýndan kabul edilen Mesut Akben bunlardan biriydi. 5 yýl sonra ilk defa buluþmaya geliyordu. Ertesi gün de Yakup Yayla eþiyle birlikte katýldý bizlere…
39 
 Paþa Hondi Hatun  (nezahat bekleyiciler)

Hz.Mevlânâ'nýn torunu Ulu Ârif Çelebi'nin mürîdlerinden bir hanýmýn hayat hikayesi. Mevlânâ'dan feyz almýþ bu deðerli haným, Mevlânâ'nýn vefatýndan sonra da, Ulu Ârif Çelebi'ye mürîdlik etmiþtir.
40 
 Ertengi - Nogayca Masal  (Hakan BENLÝ)

Nogay edebiyatýndaki Ertengiler, Türk edebiyatýndaki masal ve efsanelere denk düþmektedir. Ertengilerdeki kahramanlar ve anlatýlanlar bazen gerçeküstü güçlere sahip ve hayal mahsulü kiþiler olabilecekleri gibi ayný zamanda, geçmiþte yaþanan gerçek olaylarýn ve gerçek kiþilerin, zaman içerisinde halk arasýnda efsanevi güçlerle donatýlarak , dilden dile anlatýmý ile bu günkü Ertengilere dönüþmüþlerdir




son eklenenler
Ýsmi Var Atlar
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Anadolu Kültürü
Erzincan Yöresi Alevileri
Hakan Yozcu
Ýnceleme > Anadolu Kültürü
Titus Timsahý
kemal düz
Ýnceleme > Anadolu Kültürü
Ata - Dede Yurdunda
Hakan Yozcu
Ýnceleme > Anadolu Kültürü
trabzon Buluþmasý
Hakan Yozcu
Ýnceleme > Anadolu Kültürü
Marka Þehir Kadirli
Hakan Yozcu
Ýnceleme > Anadolu Kültürü
Osmanlýca Türkçesi Üzerine
Hakan Yozcu
Ýnceleme > Anadolu Kültürü
Mart Dokuzu ve Nevruz
Hakan Yozcu
Ýnceleme > Anadolu Kültürü
Habsamana'da At Sýrtýnda Seyahat
kemal düz
Ýnceleme > Anadolu Kültürü
Ýkinci Ders: Baþ Öðretmen Kimdir?
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Anadolu Kültürü
Püsür Nalet
kemal düz
Ýnceleme > Anadolu Kültürü
Eski Of Medreseleri Belgeseli
M.NÝHAT MALKOÇ
Ýnceleme > Anadolu Kültürü
Kangal
ali kangal
Ýnceleme > Anadolu Kültürü
Kayacý Vadisi (Doktorun Yeri)
Hakan Yozcu
Ýnceleme > Anadolu Kültürü
Deðirmende Kuþ Sesleri
kemal düz
Ýnceleme > Anadolu Kültürü
Benim Sevgili Derviþim
kemal düz
Ýnceleme > Anadolu Kültürü

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.