..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanat doðaya eklenmiþ insandýr. -Bacon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Politika
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Bayrammý Deðiþti
Orhan Bani
Þiir > Garip

Bayrammý deðiþti, benmi bilmedim, Bayram gelmiþ duydum, bana gelmedi Belki o da sordu, nerdedir diye, demek bulamadý, soran olmadý Hani oruç tutan Bayram ederdi, dost dostunu arar, halin ne derdi Hani kardeþ idik, mümin sorardý, demek eskidenmiþ, soran olmadý Ne þeker isterim, þerbet istemem, hiç sýlam olmadý, gurbettir demem Eðri söyleyene, doðru söylemem, arife aramaz, Bayram sormadý Oruç Hakkýn emri, Hakka uyarým, orucun sonrasý Bay

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Politika
21 
 Alevilere, Kürtlere, Sosyalist ve Demokratlara Çaðrý  (Cemal Zöngür)

Ýlk baþta uyarýlmasý gerekenler, Alevi olup korkak ve basit hesaplarla mevcut rejimim arkasýndan gidenler þunu unutmasýnlar ki, devletin ordusu ne onlarý ne de kendilerini koruyamayacaktýr. Bunun tarihteki en büyük örneðini, dünya imparatorluðu olduðu iddia edilen Osmanlý'nýn, Birinci Dünya Savaþý'ýnda nasýl mezara göüldüðü kanýtýdýr.
22 
 15 Temmuz 2016 Darbesinin Esas Planlayýcýsý Kimdir?  (Cemal Zöngür)

Bir ülke ve bir toplum düþünün ki, her devletleþtiðin de, gerek kendi içerisinde kendi kendine, gerekse dýþarýdan çeþitli müdahalelerle adeta darbelerle mutlu olmaya çalýþmaktadýr. Ve ne hikmetse siyasal olarak asýrlardýr yaþanan bu sorunu, doðru düzgün analiz edip bir türlü önü alýnamamýþtýr. Acaba toplumda mý, devlet güçlerinde mi, yoksa coðrafyada mý bir sorun vardýr? Ýþte bu sorularýn cevabý.
23 
 'Büyük Türkiye' Sevdalýsý Bir Yiðit : Dündar Taþer  (Salih Zeki Çavdaroðlu)

Türk Milliyetçisi Dündar Taþer' in biyografik incelemesi...
24 
 Mahalli Seçimler ve Ýlkesizlikler  (Cemal Zöngür)

Esas sorun, gerçek demokratik düþüncenin toplum bilincine yerleþtirilmeyiþidir. Bunun önündeki engelse, demokrasi ve adalet söylemini kullanan faþist sahtekarlarýn bugüne kadar açýða çýkarýlmayýþý.
25 
 Cumhurbaþkanýný Neden Halk Seçmemeli?  (nazlý usta)

Cumhurbaþkanýný neden halk seçmemeli? Halkýn baþkanýný seçtiði sistemlerde neler oluyor? Biz neden onlar gibi olamayýz?
26 
 Gelin Siyasal Ýslam'ý Birlikte Tartýþalým  (Cemal Zöngür)

Dinler ilk toplumsal sözleþmeler olmasýna raðmen, topluluklarý iyi þekilde yönetememiþlerdir. Bu yüzden Yahudilik ve Hýristiyanlýk reform ve rönesanslar sonucunda "Laiklik, Sekülerizm ve Demokrasiyi" kabul edip siyasal yaþamdan ellerini çekmiþlerdr. Ýslam dini neden hala siyasal dincilikte ýsraralýdýr?
27 
 Her Milletin Ayrý Bir Devleti Olmalý mý?  (Erdað Duru)

Amerika Birleþik Devletleri elliden fazla millet, ýrksal, dinsel-etnik gruptan oluþmaktadýr. Bu gruplarýn ABD’den ayrýlarak baðýmsýz devletler kurmasý mümkün olabilir mi ? Siyahlar, Kýzýlderililer, Hispanikler, Katolikler, Mormonlar birlikten ayrýlýp baðýmsýz devletler kurulabilir mi ?
28 
 Son Ekonomik Krizin Düþündürdükleri  (Akakiy Akakiyeviç)

1970’li yýllardan itibaren alternatifsiz gibi gösterilerek uygulanmaya baþlayan neo-liberal iktisat politikalarýnýn artýk sürdürülemez hale geldiði bu krizle birlikte çok net bir biçimde ortaya çýkmýþtýr. Düzenlenmemiþ piyasaya olan inanç artýk sarsýlmaya baþlamýþtýr. Kapitalist sistemin dýþarýdan bir müdahaleye gerek olmadan kendi kendini düzenleyeceði, Adam Smith’in meþhur tabiriyle “görünmez el” in sistemi regüle edeceði ve böylece her kesimin çýkarýnýn maksimize edileceði tezi iflas etmiþtir.
29 
 "Milli Ýrade" Kavramý Çerçevesinde Türk Saðý'nýn Demokrasi Anlayýþýna Bir Bakýþ  (Akakiy Akakiyeviç)

1946’da çok partili siyasi hayat geçildikten sonra iktidara gelen sað tandanslý partiler tek partili siyasi hayatýn ve dolayýsýyla devletin resmi ideolojisi olan Kemalizm’ e karþý açýk ya da örtülü bir mücadeleye giriþtiler. Askeri ve bürokratik entelijensiyanýn ideolojisi demek olan Kemalizm’e karþý kendi meþruiyetlerini ortaya koymak için ‘milli irade ‘ya da ‘halk iradesi’ kavramýný öne çýkararak, geleneksel deðerlere vurgu yaparak halkýn teveccühünü kazandýlar ve iktidar oldular. Ýktidara gelme sürecinde askeri ve bürokratik entelijensiyanýn halka uzaklýðýný ve Kemalist reformlarýn halkýn bütününe ve özellikle de kýrsal kesime nüfuz edemediðini gördüler ve bu durumu çok iyi kullandýlar. Ýktidar olduktan sonra ise devlet kadrolarýnda, bürokraside geniþ kapsamlý bir kadrolaþmaya ve zihniyet deðiþine giderek Kemalist jargonla ifade edersek bir tür karþý-devrim gerçekleþtirdiler.
30 
 20. Yy'a Bakýp 21. Yy'da Aynýsýnýn Olmasýndan Korkmak  (Mehmet Ceylan)

Gazeteciliðe ise 1919 yýlýnda sol bir gazetenin yazý iþleri müdürlüðünü yaparak . Kendisini barýþsever, antimlitarist ve demokrat olarak tanýmlarken sürekli yaklaþan Nasyonel Sosyalizm tehditlerine karþý uyarýyordu
31 
 Türkiye Sosyalistleri ve Burjuvazi Artýk Konuþmasýn (1)  (Cemal Zöngür)

Bir ülke ve toplumun temel dinamikleri olan Burjuvazi ve bunun karþýtý olan Sosyalistlerin, en ufak bir deðiþimi veya geliþimi, o ülke ve toplumlar da, önemli yeniliklerin yaþanmasýnýn en büyük belirleyenlerdir. Bu yüzden burjuvazi ve sosyalistler çok sýký takip edilip eleþtirilmeden, deðiþimlerin olmasý mümkün deðildir.
32 
 Bu Ýþi Ancak Ýslamcýlar Baþarýr…  (Mustafa Yener)

8 yaþýnda bir çocuk gün boyu radyonun etrafýnda kývranýyor, adeta nöbet tutuyordu. Bu kývranýþýn sebebi, haberlerin baþlamasýný bekliyor olmasýydý. Haberler baþladýðýnda ise burnunu radyoya dayayýp, sanki sunucuyu görüyormuþçasýna gözlerini hoparlör çizgilerinin olduðu bölüme dikiyordu.
33 
 Birinci Vergi Meydan Muharebesi  (Ahmet Zeytinci)

Sam Amca ile Çin vergilendirme yüzünden birbirine girdi. Dünya piyasalarýný da hakeza borsalarýný da tepetaklak etmeye yetti yaþananlar... Çin hepinizin bildiði gibi yeni dünyanýn, bir öngörüye göre, Amerika beþ on sene içinde yýkýldýktan sonra ki liderliðine en büyük aday. Haliyle bu da Sam Amcayý ve yeðeni Danýld biraderi ziyadesi ile rahatsýz ediyor...
34 
 Türkiye'nin Temelsiz Siyaseti ve Carablus Çýkmazý  (Cemal Zöngür)

Bir ülke düþünün, sürdürmüþ olduðu her siyasi politikalarýn da, aradan bir yýl geçmeden, yüz seksen derece çark ederek sürekli tersine dönmesi ciddi bir ilkesizlik deðil midir? Ve Türkiye'nin bu siyasal politikalarýna benzer baþka bir ülkenin daha olmamasý, Türkiye'nin ne kadar boþ ve hayal perest hastalýklý yanýný göstermeye yetmektedir.
35 
 Türk Siyasal Hayatýnda Bir Lider: Bülent Ecevit  (Nazlý Usta)

Bu yazý Bülent Ecevit'in 1980 Darbesi'ne kadar olan dönemdeki siyasal faaliyetlerinin bir analizidir.
36 
 Abilerden Kýsa Düþünceler  (Þenol Durmuþ)

Bir toplumun örf adetlerini hiç bir þey zenginlik kadar yükseltemez ve hiç bir þey de yoksulluk kadar alçaltamaz....
37 
 Padiþahýn Ýktidar Sorunu  (Saadet Toksöz)

Seçimler yaklaþtýkça aþýrý stresten beyine kan gitmiyor! Nereye gidiyor? Diye sormayýn; meçhul.. Týp araþtýrýyor!
38 
 Ýþid'in Sonu, Kürt Referandumu ve Bölgenin Gelecek Yüzyýlý  (Cemal Zöngür)

Eskiden beri bölgedeki imparatorluk ve devletler derin kutsallýklar, kendine fazla güvenen, herkesten üstün olduklarýný iddia edip, her türlü olumsuzluklarý yaþamalarý, büyük bir teori ve düþünce eksikliðini göstermektedir.
39 
 Terör Devletler ve Ýnsanlýk  (Cemal Zöngür)

Terör; dünyanýn her yerinde devletlerin insanlarý hayvanca eðitip yetiþtirmesi ve yönetmesi sonucunda ortaya çýkan bir þiddet olduðunu insanlarýn artýk bilmesi gerekir.
40 
 Emperyalizm Karþýtlýðýnýn Tutarsýzlýðý ve Yalancýlýðý  (Cemal Zöngür)

21.yüzyýlda hâlâ yüzyýl önce ortaya atýlan söylem ve düþünceyle hareket eden tüm emperyalizm karþýtlarý, ciddi þekilde sorgulanýp yerden yere vurulmasý gerekiyor. Çünkü emperyalizmin baþaktörü Amerika Birleþik Devletleri, (ABD) arkasýna aldýðý diðer kiþiliksiz ülkelerle birlikte, istediði saldýrganlýðý sürdürebiliyor.




son eklenenler
Sayenizde
Alp Þahin
Ýnceleme > Politika
Gorbi de Gitti
Ahmet Zeytinci
Ýnceleme > Politika

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.