..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Doðaüstü henüz anlayamadýðýmýz doðal þeylerin adý. -Elbert Hubbard
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Felsefe
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Çimen
ergun tekkalmýþ
Þiir > Bireysel

bittim de yeþerdim kaç kere umursamadan insanlarýn kirli pis ayak izlerini...

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe
101 
 Ýnsan Nasýl Ortaya Çýkmýþtý? 5  (Bayram Kaya)

Ýttifaklar üreten mantýkla olsa da esen rüzgâr totemi mana içinde olmakla yapýlan ittifakýn gerekliliði üreten mantýkla anlaþýlmýyordu. Böyle bir düþünme anlama kalýbý yoktu. Ýttifaklarýn anlaþýlýr olmasý için ittifaklarýn sosyal anlayýþlý bir mantýðýnýn olmasý gerekiyordu.
102 
 Eski Bir Tapýnak Yazýtý  (Mehmet SEÇKÝN)

Gürültü, patýrtýnýn ortasýnda sükunetle dolaþ; sessizliðin içinde huzur bulunduðunu unutma. Baþka türlü davranmak açýkça gerekmedikçe herkesle dost olmaya çalýþ.
103 
 Ozan Deniz Sarýtop Sözleri  (Ozan Deniz Sarýtop)

Ozan Deniz Sarýtop Sözleri, Ozan Deniz Sarýtop / Düþünce Terminali...
104 
 El Felsefesi ve Tarihsel Yaratýlýþ 16  (Bayram Kaya)

Organize iþler içine taþýnan enerji, burada iþe, uðraþa, olgu ve olayýn gerçekleþmesine dönüþmekle bir sonuç ürün ortaya konur. Yükünü býrakan yük taþýyýcýlarý, gerisin geri ilk nötr duruma doðru çaðrýlýrlar.
105 
 Kopya Yapýlar 4  (Bayram Kaya)

Yazý tura gibi para fýrlatma örneði makro durumu deðiþtirmez. Oysa para atma yerine iki atomu sürecin içine dâhil edersek atomlar giriþir. Giriþme sonrasýnda mikro durum, yani öz deðiþir.
106 
 Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 29  (Bayram Kaya)

Öbekleþen eðim durum atomdu. Atom küçükler dünyasýna göre kýsýtlanmýþtý. Ama atom da kuantum dünya içinde olmayan yepyeni özellikler bileþimine açýk bir yapý taþý olmakla atomdu. Atomun kýsmen kararlý bir iç düzeni ve kararsýz bir BAÐ elektron yapý giriþmesi vardý.
107 
 El Felsefesi ve Tarihsel Yaratýlýþ 10  (Bayram Kaya)

Ýttifaklar kendi içinde totem kültürler düzleminde ayrýþtýrýlacaktý. ve bu ayrýþma isimlendirilecekti. Kültürel yaradýlýþlý ayrýþmalar içinde sofra düzeninde ayrýþma vardý. Giyecek düzeninde ayrýþma vardý. Renk düzeninde ayrýþma vardý. Amulet düzeninde ayrýþma vs. olacaktý.
108 
 Ölüm Üzerine - 1  (Umut Salih Tiryakioðlu)

Ölüm, çoðu insan için korkularýn efendisidir. En inanmýþ kalpleri bile okþar zaman zaman. Yürekleri sýkýntýyla doldurur. Varlýðýyla hayatý hem zehir eder hem de gerçekte olmadýðý kadar manidar kýlar. Peki gerçekte de öyle midir? En azýndan mantýken böyle olmasý gerektiði düþünülmelidir. Fakat bu dünyada gerçek olan tek olguyu, ölümü, o kapýmýzý çalana dek gözardý ederiz. Hayatýn içindeki küçük ayrýntýlarla sanki bu evrende sonsuza dek kalacakmýþýz gibi meþgul olur, böyle acý bir gerçek karþýsýnda pek önemsiz olan olaylarla ve düþüncelerle boðuþuruz. Mali durumumuz, baþka faniler nazarýndaki görünüþümüz, tuttuðumuz siyasi parti veya futbol takýmýnýn akýbeti gibi gelip geçici düþünceler -mantýða tamamen aykýrý olarak- zihnimizi meþgul eder de on yýllar içerisinde yokolup gideceðimiz hakikati karþýsýnda cinnete düþüp delirmez yahut da hayatýn gerçek anlamý üzerine cevaplar aramaya yeltenmeyiz.
109 
 Kastýmca  (Funda PAKTAN)

Suyu içerden topraðý daðdan þarkýlar þelâle.
110 
 Toplum 1 - 2  (Bayram Kaya)

Ýnsan çevresinin ürünüdür. Yani hayat doðal ve organik oluþumlu özne sistemin ürünüdür. Ýnsan organik bir özne nesnellik, kolektif bir özne sosyallik ve üstel çarpanla kolektif bir özne toplumsaldý. Bana göre insanýn insanlýðý önce tüm diðer sosyal hayatlar gibi sosyal zekâyla belirimdi. Sonra da kolektif ile üreten toplumsal zekâydý. Zaten insan insanlýðýný üreten, ittifak eden kolektif zekâ içinde elde etmiþti. Deðilse ben insaným diye peyda olmamýþtý.
111 
 Tarihi Anlamak (1)  (Mikail Boz)

Tarih felsefesine bir giriþ...
112 
 Kolektif Alan 01  (Bayram Kaya)

Saðlama ve üreten iliþkiler, üretim nesneleri, bilgi vs. toplumun hacim boyutu olup; kolektif yapý böylece üç boyutlu bir hacim yüzey gerilmeli alan etkisine sahiptirler. Zamana baðlý alaný þimdilik atlýyorum.
113 
 Bir Ahlak ve Vicdan Sorunu Olan Utanç 1  (Bayram Kaya)

"Servet düþmaný, millet düþmaný, ezan, bayrak düþmaný" diye gruba baðlýlýk duygularýnýzý biliþsel düzeyde azalttýklarý gibi; Yine "vatan sevgisi, millet sevgisi ölürsem cennetliðim gibi þehitlik" söylemleriyle gruba baðlýlýk temelli utanma duygularýnýzý biliþsel olarak çoðaltýrlar.
114 
 Kopya Yapýlar 2  (Bayram Kaya)

Cansýzlar elektron transferli "+ ve - yük baðlamýnda ve moleküler baðlamla" aktif veya inaktif düzenli olup "seçici" olmaya hem pasif hem de aktif eylemleriyle yönelimlidirler.
115 
 Bileþim ve Bileþimin Özelliði 8  (Bayram Kaya)

El, tekraren geri baðlanma yapan kolektif özneli bu durumlarý; "gaibi bilmek" olukla söylüyordu. Gaibi bildiðini söyleyen El, týpký kolektif yapý bileþenleri gibi yanýna da insan olmayan ama iþ görsünler diye insan benzeri yardýmcý kolektif özneler alýyordu.
116 
 Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 69  (Bayram Kaya)

Bilgi, buluþ, tasarým, araþtýrma geliþtirme þu veya bu biçimde, eninde sonunda insanlýðýn geliþmesi ve insanlýðýn kullanýmý oluyordular. Üretim hareketi olan eylemler, kiþisi aklý, kolektif aklý, teknik teknolojileri etkiliyordu. Kiþisi akýl ve kolektif akýl da; üretimi, biliþi, buluþu ve teknolojik eylemleri etkiliyordu. Bunlar bir sarmal ve zorunlu olarak karþýlýklý baðýntý giriþmeydiler.
117 
 Sreç Baþlatan Yapý 2  (Bayram Kaya)

El mana anlayýþý içinde eksik olan “ortaklaþmaydý. Ortaklaþma süreci zaten doðaya yönelimle olan kiþilerin “yönelimle olan eylemlerini” ortak aþtýrýyordu. Ortaklaþma karþýlýklý olarak kiþilerin eksiðini birbirinde tamam ettiði süreçlerdi. Ortaklaþtýrma kendi kendisini baþlatan ve kendi kendisini devam ettiren süreçti.
118 
 El Bel Baal 2  (Bayram Kaya)

Yani El kendi ortak tanýmazlýðýna karþý ortak tanýr olan sürecin ikisini bir arada irade etmekle zýtlýðýn ikisi beraber gidiyordu. Bazen biri önde, bazen diðeri önde olmakla süreç alýyorlardý. El, tek kutuplu olmak yerine, süreç çeliþkileri içinde egemen sýnýf yararýna zýtlýklarý kontrol etmeyi öðrendi.
119 
 Marksizm ve Ekonomik Ýndirgemecilik  (Mikail Boz)

Marx ekonomik indirgemeci miydi? Onun tarih anlayýþý ekonomiye, iliþkilere ve özne olarak insanýn rolüne nasýl bakýyor?
120 
 Toplum 5  (Bayram Kaya)

Hayat bu tür simetri kýrýlmasýný hangi düzlemden referans ediyordu? Ya da, hayat hangi düzey ve düzlem iliþkilerini deðiþen dönüþen benzer tekrarlarýyla makro düzlemin üstel durumlusu yapýyordu?

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Ölçü 4
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 3
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 2
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 1
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Hemcinsler A
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.