..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tanrý insaný yarattý, insan da sanat yapýtýný. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Bitkibilim > Zümrüt Mimoza




27 Aðustos 2011
Papatya  
Papatyanýn faydalarý

Zümrüt Mimoza


Papatya bir bitki olmasýnýn yanýsýra bir çok þeye faydalýdýr. Tabii ki her bitki bilinçsiz kullanýlýrsa zararlý olabilir. Burada anlatmýþ olduklarým çeþitli kitaplardan ve internet ortamýndan derlemedir. Papatyanýn en bilinen yan etkisi fazla kullanýlýrsa kusma etkisi yaratmasýdýr. O yüzden belli ölçüler dýþýnda kullanýlmamalýdýr.


:CEGD:
Papatya etkili bir aðrý kesici, kramp çözücü ve sakinleþtirici görevi gören bir bitkidir.
Çocuklara, kramplarda ve karýn aðrýlarýnda papatya çayý içirilebilir. Papatya çiçeði, mide rahatsýzlýklarýný, gaz birikimini, ishali, deri döküntülerini ve balgamlanmalarý önlemeye yardýmcýdýr.

Papatya, terletici, sakinleþtirici ve kramp çözücü etkilere sahiptir. Bunun yanýsýra her tür iltihaplanmalarda ve özellikle mukoza iltihaplarýnda dezenfeksiyon ve iltihap kurutucu olarak kullanýlabilir.

Göz ve gözkapaðý iltihaplarýnda, kaþýntýlý ve akýntýlý deri döküntülerinde dýþtan kompres ve yýkama olarak, diþ aðrýsýnda gargara olarak ve ayrýca yaralarýn yýkanmasýnda kullanýlabilir. Sinirlendiðinizde, hemen bir bardak papatya çayý içerseniz hemen sakinleþirsiniz.

Aðrýlý bölgelere, kurutulmuþ papatya ile doldurulmuþ sýcak yastýklar koymak (Bitki Yastýðý) da özellikle önerilir. Papatya banyolarý da tüm sinir sistemini en iyi biçimde etkiler.

Ayrýca, adet görme aksaklýklarýnda, adet görememe hallerinde ve dölyataðý (rahim) þikayetlerinde, uykusuzluk, yüksek ateþ, yara ve diþ aðrýlarýný önlemeye de yardýmcý olabilir.

Yüz ve cilt güzelliðinde de papatyayý kullanabilirsiniz.. Kaynatýlmýþ bitki suyu ile haftada bir kere yüzünüzü yýkarsanýz, cildinizin tazelendiðini fark edebilirsiniz.

Saç bakýmýnda, özellikle saçlarý açýk renk olanlar, kaynatýlmýþ papatya suyu kullanabilirler.

Papatya merhemi, basura karþý kullanýlabilir. Papatya buðusu kullanarak, nezle ve sinüzit kýsa sürede iyileþtirilebilir. Sinir aðrýlarý ve romatizma, papatya yaðý ile masaj yapýlarak tedavi edilebilir. Papatya yaðý, organlarýn yorgunluðunu alýr ve kaynatýlmýþ bitki lapasý hasta mesanenin üstüne uygulandýðýnda, aðrýlarý hafifletebilir.

Kullaným Biçimleri:
Çay hazýrlamak: Yarým veya bir tatlý kaþýðý dolusu çiçek, orta boy bir su bardaðý dolusu kaynar suyla haþlanýr (Kaynatýlmaz), 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür.

Bitki yastýðý: Keten bezinden yapýlmýþ bir yastýk, kurutulmuþ çiçeklerle doldurulur ve aðzý dikilir. Kuru bir tavada iyice ýsýtýlýr ve hasta organýn üstüne koyulur.

Papatya yaðý: Güneþli havada toplanmýþ çiçekler, bir þiþenin içine gevþekçe doldurulur ve üstüne sýzma zeytinyaðý, çiçekleri örtecek kadar eklenir. Þiþe 14 gün boyunca, arada bir çalkalanarak ve kapaðý açýlarak, güneþte bekletilir. Bir süre sonunda tülbentten süzülür ve koyu renkli þiþelerde, serin bir yerde saklanýr.

Papatya merhemi: 250g içyaðý ( veya margarin ) tavada iyice kýzdýrýlýr ve iki avuç dolusu taze çiçek içine eklenir. Tavadakiler köpüklenmeye baþlayýnca karýþtýrýlýr, aðzý kapanarak serin bir yere býrakýlýr. Ertesi gün yeniden ýsýtýlýr, tülbentten geçirilerek süzülür ve cam veya porselen merhem kaplarýna aktarýlýr. Buzdolabýnda saklanmalýdýr.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ............
Gönderen: Kâmuran Esen / ,
14 Ocak 2013
Teþekkürler paylaþým için. Bir faydasýný da ben söyleyeyim: Kýr papatyalarýný toplayýp vazoya koyduðunuzda, odanýza bambaþka bir güzellik katar.:) Sevgiyle.

:: Faydalý Bilgi
Gönderen: Emine Piþiren / , Türkiye
14 Eylül 2011
Gerçekten papatyanýn faydasýný çok gördüm.Mayýs papatyalarýný toplar-kuruturum. Karýn aðrýsýna iyi geldiði gibi sinir sistemine de iyi geliyor. Hatta sedatif bir etkisi de var. Hemen uyutuyor:)) Diðer bilgileri sayfanýzdan okuyup öðrenmenin mutlu hazzýyla yazým alanýnýzdan ayrýlýyorum. Faydalý bilgilere teþekkür ederim. Kaleminiz daim olsun. Selam ve sevgiyle




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn bitkibilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kansýzlýk
Lahana ve Faydalarý
Portakal ve Faydalarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Neyleyim [Þiir]
Seviyorum [Þiir]
Sararan Yapraklar [Þiir]
Aðlama [Þiir]
Neyleyim [Þiir]
Nereden [Þiir]
Ýstedim [Þiir]
Fýrtýna [Þiir]
Özlem [Þiir]
Hayatta Ne Öðrendim. [Þiir]


Zümrüt Mimoza kimdir?

Duygularýný çok yoðun olarak yaþayan bir öðretmenim. Edebiyatýn bazý alanlarýnda çeþitli yazýlarým var. Fakat hiçbirini þimdiye kadar yayýnlamadým. Ýnþallah yayýn yolunda ilk adýmý atmýþ olurum.

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazarýn bana etkileri olmuþtur.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Zümrüt Mimoza, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.