..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan gülümsemeyle gözyaþý arasýnda gidip gelen bir sarkaçtýr. -Byron
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Bitkibilim > Zümrüt Mimoza




17 Ocak 2011
Lahana ve Faydalarý  
Zümrüt Mimoza
Lahananýn faydalarý


:BDDE:
LAHANA

Montaigne’ den bilgece bir görüþ:
“Ölüm, beni bahçemde lahana ekerken bulursa, öldüðüme deðil de, iþimi bitiremediðime yanarým.”

Eski çaðlarda, Yunan ve Romalý hekimler lahanayý her derde deva olarak görürlermiþ. Hastaya haricen ve dahilen uygularlar, ayrýca vebaya karþý bile lahana kullanýrlarmýþ. Lahana dünyanýn en eski sebzelerinden biridir. Eskiler lahana ölmek üzere olan adama can verir derler. Fransýz köylüleri bunu bildiklerinden sabah kahvaltýlarýnda lahana çorbasý içerler.

Yüzyýllar boyunca yavaþ yavaþ lahananýn özellikleri kesinlikle belirmeye baþladý. Eski hekimler hiçbir sebze üzerinde lahana kadar durmamýþlar, lahanaya verdikleri önemi hiçbir bitkiye vermemiþlerdir. En ünlü hekimler bile bir türlü geçmeyen yaralarýn üzerine lahana yapraðý koymaktan geri durmamýþlar. Kocakarý ilacý denmesine raðmen lahanayla yapýlan bir çok uygulama faydalý sonuçlar vermektedir.

Bir yeriniz yanar ya da bir yerinizi böcek filan sokarsa, iyice ezilmiþ bir lahana yapraðý hemen yaralanan yere yapýþtýrýlýr, hem aðrý diner, hem de yara iyileþmeye baþlar. Çatlak, cerahatli yara, dolama, çýban ve patlamamýþ sivilcelere, kýsaca bütün dýþ yaralara lahana yapraðýný tatbik edebilirsiniz.

Lahananýn, eti kemiren iltihaplý ve pis kaný dýþarý çekici bir özelliði vardýr. Yara açýlýp iltihap gelmeye baþlayýnca, lahana lapasýný kaldýrdýðýnýz zaman yarayý kaynatýlmýþ tuzlu suyla yýkayýn ve iltihabýn arkasý kesilene kadar lahana lapasýný uygulaya devam edin.

Günümüzde kullanýlan sargýlar ortaya çýkmadan önce lahana yapraðý esnekliði nedeniyle sargý gibi de kullanýlýrmýþ. Ýri bir lahana yapraðýný iyice kýzmýþ ütüyle ütülediniz mi kadife gibi yumuþacýk olur. Bu ütülenmiþ lahana yapraðýný, ya da kaynar suya batýrýp sonra ezdiðiniz lahana lapasýný romatizmadan aðrýyan bacaklarýnýza koyarsanýz aðrýnýn kýsa sürede geçtiðini görürsünüz. Bütün aðrýyan uzuvlarýnýz için sýcak lahana yapraðýný kullanabilirsiniz. Yarým baþ aðrýlarýnda alnýnýza, nefes darlýðý, öksürük hallerinde göðsünüze koyabilirsiniz.

Boðaz iltihaplarýnda yara kapayýcý özelliðinden dolayý, lahana suyuyla yapýlacak gargaralar çok yararlýdýr. Ses kýsýlmasý hallerinde ise lahana suyunu balla karýþtýrarak içerseniz kýsa sürede faydasýný görebilirsiniz.

Ýç hastalýklarýnda, alkolden kaynaklanan karaciðer sirozunda, her türlü baðýrsak hastalýklarýnda, kansýzlýk, romatizma ve damla hastalýklarýnda lahana yemek çok yararlýdýr.

Gece uyuyamayan kiþiler lahanayý adaçayýyla beraber haþlayýp içerlerse uyku ilacý yerine geçer.

Bu kadar yararý olan bu bitkiyi tam mevsimiyken bol bol tüketelim.


Not: Bazý bilgiler Maurice Messegue'nin Tabiat Haklýdýr kitabýndan alýnmýþtýr.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekkürler
Gönderen: Ezgi Fatma Açýkgöz / , Türkiye
9 Mart 2011
“Ölüm, beni bahçemde lahana ekerken bulursa, öldüðüme deðil de, iþimi bitiremediðime yanarým.” Montaigne Bu ne güzel bir alýntýdýr böyle, deðerli Zümrüt Haným!Yürekten teþekkürler.. Ayrýca böylesine aydýnlatýcý bilgileri paylaþtýðýnýz yazý(lar)ýnýz için tebriklerimi sunarken, devamýný bekliyoruz diyorum.Elinize, yüreðinize saðlýk.En içten dileklerimle..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn bitkibilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Papatya
Kansýzlýk
Portakal ve Faydalarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Neyleyim [Þiir]
Seviyorum [Þiir]
Sararan Yapraklar [Þiir]
Aðlama [Þiir]
Neyleyim [Þiir]
Nereden [Þiir]
Ýstedim [Þiir]
Fýrtýna [Þiir]
Özlem [Þiir]
Hayatta Ne Öðrendim. [Þiir]


Zümrüt Mimoza kimdir?

Duygularýný çok yoðun olarak yaþayan bir öðretmenim. Edebiyatýn bazý alanlarýnda çeþitli yazýlarým var. Fakat hiçbirini þimdiye kadar yayýnlamadým. Ýnþallah yayýn yolunda ilk adýmý atmýþ olurum.

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazarýn bana etkileri olmuþtur.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Zümrüt Mimoza, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.