..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir þey yaþam kadar tatlý deðildir. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Mehtap Gözükan




20 Haziran 2016
Hadissiz Kuran Anlaþýlmaz Diyenlere Sorularým Var!  
Mehtap Gözükan
Allah pek çok ayetinde Kuran'ýn kolaylaþtýrýldýðýný, anlaþýlýr olduðunu ve her örneði barýndýran noksansýz bir Kitap olduðunu bildirir. Ancak bir kýsým insan "Tamam Kuran noksansýzdýr ama þu þu Kuran'da yazmaz, onlarý nebinin sözlerinden öðreniriz" der. Bu samimiyetsiz yaklaþýmý çürütmek için ilgili ayetleri ekleyip, sonra sorularýmý sýrasýyla soracaðým. . Biz bu Kur'anda çeþitli açýklamalar yaptýk, öðüt alýp düþünsünler diye, oysa bu, onlarýn daha da uzaklaþmalarýndan baþkasýný arttýrmýyor. (Ýsra Suresi, 41)


:ADGD:
Allah pek çok ayetinde Kuran'ýn kolaylaþtýrýldýðýný, anlaþýlýr olduðunu ve her örneði barýndýran noksansýz bir Kitap olduðunu bildirir. Ancak bir kýsým insan "Tamam Kuran noksansýzdýr ama þu þu Kuran'da yazmaz, onlarý nebinin sözlerinden öðreniriz" der. Bu samimiyetsiz yaklaþýmý çürütmek için ilgili ayetleri ekleyip, sonra sorularýmý sýrasýyla soracaðým.
.
Biz bu Kur'anda çeþitli açýklamalar yaptýk, öðüt alýp düþünsünler diye, oysa bu, onlarýn daha da uzaklaþmalarýndan baþkasýný arttýrmýyor. (Ýsra Suresi, 41)
.
Andolsun, bu Kur'an'da her örnekten insanlar için çeþitli açýklamalarda bulunduk. Ýnsanlarýn çoðu ise ancak inkarda ayak direttiler. (Ýsra Suresi, 89)
.
SORU 1: Kuran'da her örnekten çeþitli açýklamalar yapan kim?
.
Biz Kitabý sana, her þeyin açýklayýcýsý, müslümanlara bir hidayet, bir rahmet ve bir müjde olarak indirdik. (Nahl Sures, 89)
.
SORU 2: Herþeyin açýklayýcýsý olan Kuran mý, yoksa Kütüb-i Sitte mi?

Onlarýn sana yönelttikleri her teze karþý, biz sana gerçeði ve en güzel açýklamayý/tefsiri getiririz. (Furkan Suresi, 33)
.
Soru 3: En güzel ve gerçek tefsiri Taberi...mi yapýyor, yoksa Allah mý?
.
(Bu) öyle bir kitaptýr ki, Bilge ve her þeyden Haberdar biri tarafýndan ayetleri saðlamlaþtýrýlmýþ ve sonra da açýklanýp detaylanmýþtýr. (Hud Suresi, 1)
.
SORU 4: Ayetleri saðlamlaþtýrýp açýklayan ve detaylandýran kim? Ve bunu hangi kitapta yapmýþ?
.
Sana içkiyi ve kumarý sorarlar. De ki: ... (Bakara Suresi, 219)
.
Sana yetimler hakkýnda soru sorarlar. De ki ... (Bakara Suresi, 220)
.
Sana 'kadýnlarýn aybaþý halini' sorarlar. De ki: ... (Bakara Suresi, 222)
.
Sana neyi infak edeceklerini sorarlar. De ki... (Bakara Suresi, 215)
.
Sana ruhtan sorarlar; De ki: ... (Ýsra Suresi, 85)
.
Sana kýyamet-saatini sorarlar; De ki: ... Ahzab Suresi, 63)
.
SORU 5: Ýnsanlar kime soru soruyor, cevabý kim veriyor?
.
Sana, kendilerine neyin helal kýlýndýðýný sorarlar. De ki: ... (Maide Suresi, 4)
.
SORU 6: Ýnsanlar helal kýlýnanlar konusunda kime soruyor, cevabý kim veriyor?
.
Senden fetva isterler. De ki: ... (Nisa Suresi, 176)
.
Senden kadýnlar hakkýnda fetva soruyorlar. De ki: ... (Nisa Suresi, 127)
.
SORU 7: Ýnsanlar kimden fetva istiyor, fetvayý kim veriyor?
.
Bunlar, sana gerçek olarak okuduðumuz Allah'ýn ayetleridir. Allah'tan ve ayetlerinden baþka hangi hadise inanýyorlar? (Casiye Sures,,6)
.
Artýk bundan (Kuran'dan) sonra hangi hadise (söze) inanýrlar? (Mürselat Suresi, 50)
.
SORU 8: Kuran'dan sonra hangi hadise inanýyorsunuz? Allah gerçek olan hadis Kuran diyor. Bunun üzerine Buhari'nin 600.000 sözde hadis arasýndan seçtiði 7000 hadisin de gerçek olduðunu iddia edebilir misiniz??
.
(Bu Kur'an) düzüp uydurulacak bir hadis deðildir, ancak kendinden öncekilerin doðrulayýcýsý, her þeyin 'çeþitli biçimlerde açýklamasý' ve iman edecek bir topluluk için bir hidayet ve rahmettir. (Yusuf Suresi, 111)
.
SORU 9: Kuran uydurulacak bir hadis deðilse, nebiden 250 yýl sonra yaþamýþ kiþilerin, 600 bin uydurulmuþ sözden ayýklayýp peygambere isnad ettikleri sözlerin uydurma olmadýðýna deliliniz nedir?
.
Allah "...Kendi hükmünde hiç kimseyi ortak kýlmaz." (Kehf suresi 26)
.
''Hüküm, yalnýzca Allah'ýndýr..." (Yusuf Suresi, 40)
.
SORU 10: Hüküm yalnýz kime ait? Bu ayete raðmen peygamber de hüküm koyar diyebilir misiniz?
.
Elçiye tebliðden baþka (yükümlülük) yoktur. (Maide Suresi, 99)
.
Elçiye düþen, apaçýk bir tebliðden baþkasý deðildir." (Nur Suresi, 54)
.
Ey resul, Rabbinden sana indirileni teblið et. (Maide Suresi, 67)
.
... Elçimiz üzerine düþen (yalnýzca) apaçýk bir tebliðdir. (Tegabün Suresi, 12)
.
Elçiye düþen, apaçýk bir tebliðden baþkasý deðildir. (Nur Suresi, 54)
.
SORU 11: Elçiye düþen nedir? Sadece Kuran'ý aynen teblið etmek mi? Kendi sözlerinden ayrý bir külliyat oluþturmak mý?
.
Ben, yalnýzca bana Rabbimden vahyolunana (Kuran'a) uyarým. (Araf Suresi, 203)
.
De ki: "Benim onu (Kuran'ý) kendi nefsimin bir öngörmesi olarak deðiþtirmem benim için olacak þey deðildir. Ben, yalnýzca bana vahyolunana (Kuran'a) uyarým. Eðer Rabbime isyan edersem, gerçekten ben, büyük günün azabýndan korkarým." (Yunus Suresi, 15)
.
SORU 12: Elçi sadece neye uyuyor? Biz elçiye uymak için sadece neye uymalýyýz? Elçi nefsinin öngörmesi olarak Kuran'a ekleme çýkarma yapabiliyor mu? Kuran hükümleri dýþýnda bir söz söyleyebiliyor mu? Yoksa sadece vahyolunan Kuran'a mý uyuyor?
.
Eðer o, Bize karþý bazý sözleri uydurup-söylemiþ olsaydý. Muhakkak onun sað-elini (bütün güç ve kudretini) çekip-alýverirdik. Sonra onun can damarýný elbette keserdik. (Hakka Suresi, 44-46)
.
SORU 13: Elçi Kuran'da yazmayan konularda hüküm verseydi, Allah'ýn Kitabý dýþýnda söz söyleseydi Allah o elçiyi ne yaparmýþ?
.
De ki: "En 'üstün ve apaçýk' delil Allah'ýndýr..." (En'am Suresi, 149)
.
SORU 14: Allah elçisine, insanlara teblið etmesi için ne diyor? En üstün ve apaçýk delil kime aitmiþ? Allah'a mý, Buhari'ye mi?
.
Kendilerine okunmakta olan Kitab'ý sana indirmemiz onlara yetmiyor mu? (Ankebut Suresi, 51)
.
SORU 15: Allah soruyor... Size okunmakta olan Kitabý elçiye indirmesi size yetmiyor mu? Neden baþka kaynaklardan din öðrenmeye çalýþýyorsunuz? Neden baþka kaynaklardan hüküm bulmaya çalýþýyorsunuz?
.
Benim kesin tehdidimden korkanlara Kur'an ile öðüt ver. (Kaf Suresi, 45)
.
SORU 16: Allah elçiye, Kendisinden sakýnanlara Kuran'la mý öðüt vermesini söylüyor, yoksa þahsi görüþleri ile mi? Elçiye uyacaksak biz de Kuran'la öðüt vermeli deðil miyiz?
.
Bugün size dininizi kemale erdirdim, üzerinizdeki nimetimi tamamladým ve size din olarak Ýslam'ý beðendim. (Maide Suresi, 3)
.
Rabbinin sözü, doðruluk bakýmýndan da, adalet bakýmýndan da tastamamdýr. O'nun sözlerini deðiþtirebilecek yoktur. O, iþitendir, bilendir. (Enam Suresi, 115)
.
SORU 17: Allah neyi tamamlamýþ ve size ne eksik geliyor? Bu ayetlere raðmen Kuran'da noksan aramak Allah'a akýl ve din öðretmek manasýna gelmiyor mu?
.
Andolsun, size (bütün durumlarýnýzý kapsayan) zikrinizin içinde bulunduðu bir Kitap indirdik. Yine de akýllanmayacak mýsýnýz? (Enbiya Suresi, 10)
.
SORU 18: Allah her durumunuzun içinde olduðu bir Kitap diyor. Siz Allah'a muhalefet edip "þu þu konular eksik býrakýlmýþ" diyenlerin müþrikler olduðunu bilmiyor musunuz?
.
Ve þüphesiz o (Kur'an), senin ve kavmin için gerçekten bir zikirdir. Siz (Kuran'dan) sorulacaksýnýz. (Zuhruf Suresi, 44)
.
SORU: 19: Allah ahirette sadece hangi kaynaktan sorumlu tutuyor bizi? Ahirette Allah'ýn karþýsýnda "ama" diye baþlayan cümleler kurabilecek misiniz?
.
Ve elçi dedi ki: "Rabbim gerçekten benim kavmim, bu Kur'an'ý terk edilmiþ (bir Kitap) olarak býraktýlar." (Furkan Suresi, 30)
.
SORU 21: Kuran'ý terkedip baþka kaynaklara yönelenler kim sizce? Dolayýsýyla elçi kimlerden þikayet edecek ahirette?
.
Elçi, kendisine Rabbinden indirilene iman etti, mü'minler de. Tümü, Allah'a, meleklerine, kitaplarýna ve elçilerine inandý. "O'nun elçileri arasýnda hiçbirini (diðerinden) ayýrt etmeyiz..." dediler. (Bakara Suresi, 285)
.
SORU 22: Ayette Müminler için, tüm elçileri eþit severler mi diyor? Yoksa Muhammed nebiyi ayrý tutarlar mý diyor?
.
"Gerçekten ben Müslümanlardaným" diyenden daha güzel sözlü kimdir? (Fussilet Suresi, 33)
.
SORU 23: Allah "Sünniyim, Þiiyim, Hanefiyim, Ehli Sünetim" deyin mi diyor? Yoksa sadece Müslüman olun mu diyor?
.
Biz seni ancak alemlere rahmet olsun diye (risaletle) gönderdik. (Enbiya, 107)
.
Rabbinden bir rahmet olarak (öteden beri) hep resuller göndermekteyiz. (Duhan Suresi, 5-6)
.
SORU 24: Sadece Muhammed nebi mi alemlere rahmet olarak gönderilmiþ? Yoksa geçmiþten beri tüm resuller de alemlere rahmet olarak mý gönderilmiþ?
.
De ki: "Siz Allah'a dininizi mi öðreteceksiniz? "...(Hucurat Suresi, 16)
.
Kuran yeterlidir diyenler sizi, ayetin hükmü gereði Allah ve elçisine uyarak, sadece Kuran'la uyarýyor. Allah Kuran yeterlidir, her örneði detaylandýrarak Kuran'da Ben bildirdim, Ben açýkladým diyor. Elçime düþen, Benim açýkladýðým ayetleri, ekleme çýkarma yapmadan aynen insanlara beyan etmektir diyor. Elçi deðil, hükmü sadece Ben koyarým diyor. Þayet elçi nefsinden böyle bir þeye cüret etseydi, onun þah damarýný keser, yani görevine son verirdim diyor. Bunca ayete raðmen hala Allah'a din öðretmeye devam edecekseniz o zaman þu ayeti size hatýrlatmak durumunda kalýrým:
.
Ne zaman onlara (Müþriklere): "Allah'ýn indirdiklerine (Kuran'a) uyun" denilse, onlar: "Hayýr, biz, atalarýmýzý üzerinde bulduðumuz þeye (geleneðe) uyarýz" derler. (Peki) Ya atalarýnýn aklý bir þeye ermez ve doðru yolu da bulamamýþ idiyseler? (Bakara Suresi, 170)
.
Size Kuran'a uyun diyoruz. Siz ise belki münafýk, belki müþrik, imani durumu ve niyetini bilmediðiniz, alim zannettiðiniz atalarýnýzdan gelen, peygamber sözü zannettiðiniz iftiralarla din yaþamaya çalýþýyorsunuz. Allah böyle yapanlarý müþrik olarak tanýmlýyor.
.
SORU 25: Ahirette huzura geldiðiniz vakit Allah size "tek hüküm koyucu Benim, helal ve haramlarý Kuran'da bildirdim. Her ibadeti ve detaylarýný Kuran'da Ben açýkladým ve sizi sadece ve sadece Kuran'dan sorumlu tuttum" dediðinde nasýl bir savunmanýz olacak?
.
"Öyle de, peygamber de hüküm koyabilir, Buhari'den öyle öðrendik. Sen Kuran dýþý da peygambere hüküm bildirdin. Gerçi sadece Kuran'daki vahiyden sorumlu tuttun ama olsun, biz yine de Buhari'ye de uyduk" diyebilecek misiniz?
.
Musa nebinin kavminin düþtüðü hataya düþüp, ineði kesmek için rengini kilosunu öðrenme gayretine düþtüðünüzü farkedin. Allah Musa nebinin kavmine sadece inek kesmelerini emretmiþti. Detay bildirmek isteseydi bildirirdi. Allah'ýn bildirmedikleri üzerinden din yaþanmaz. Ahirette ne mezheplerden, ne sözde hadislerden ne de rivayetten sorulacaksýnýz. Sadece Kuran'dan sorumlusunuz. Peygamberin söylediði zannedilen sözlerden deðil. Kabul etseniz de etmeseniz de bu böyle. Bu nedenle dini detaylara boðup yaþanamaz hale getirmekten vazgeçip, yaþamasý kolay olan Kuran'daki sisteme dönün. Ve peygambere iftira atmaktan, Allah'a din öðretmekten vagzeçin!
.
Onlarýn çoðunluðu zandan baþkasýna uymaz. Gerçekten zan ise, haktan hiçbir þeyi saðlayamaz. (Yunus Suresi, 36)
.
Zan ise haktan bir þey saðlamaz!
.
NOT: Kuran'la mutabýk olan sözleri nebi söylemiþ olabilir (Zan). Ama karþýlýðý Kuran'da olan sözde yine ayet geçerlidir. Yani her koþulda hüküm, Kuran'dan öðrenilir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.



Mehtap Gözükan kimdir?

1971 doðumluyum. Heykeltraþým. Yaklaþýk 10 yýldýr dini konularda makale yazýyorum.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehtap Gözükan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.