..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"...Ve hepimiz az ya da çok rüyacý deðil miyiz!" -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Sevgi ve Nefret > Mahsun YÝÐÝT




21 Haziran 2019
Her Þey Güzel Olacak mý? - 2  
Mahsun YÝÐÝT
Kale gölgesindeki Katil romaný yazarken, gerçek doða ve tarih katiline dikkat çekmek istemiþtim. Ama yetersiz olduðunu görüyorum.


:IIH:
__Her þey güzel olacak mý?
_Düþüncemi açýkça belirtiyorum, hiçbir þey güzel olmayacak.
Nedensiz deðildir düþüncelerimiz. Ama insanlara düþüncelerimizi anlatmaktan zorlanýyoruz. Ya da anlatamýyoruz. Anlatmamýza fýrsat vermiyorlar. Ýkilem arasýnda sýkýþtýrýp býraktýrýyorlar bizi. Neyin ne olacaðýný, neyin nasýl olacaðýný ve her þeyin en iyisi kendileri bildiklerini göstermeye çalýþýyorlar.
Söylenenin tam aksini yapan bir iktidar ve koltuk korkusuna göre tavýr belirleyen iktidarýn yöneticileri olduklarý sürece hiçbir þey güzel olacaðýna dair kimse beni inandýramaz. Ýnanamam, mevcut iktidarýn da beni inandýrmak gibi bir dertleri olmadýklarýný da iyi biliyorum. Ama inandýramazlar.
Bitlis ve ilçelerinde kazandýklarý belediyeler, Kürt ve Kürtçeye karþý nefretlerini kusarken, Kürtçe yazýlý tabelalarý indirip, yerine þoven olarak tek dil ile yazýlar yazan zihniyete sorsan, Kur-aný kerimin bir ayetini inkâr eden kâfirdir diyecekler. Ama kendileri bir halkýn varlýðýný yok sayýyorlar ve Allah’ýn yarattýðý bir dilin var olmadýðýný kabul ediyorlar. Ama ne olsun Cuma güne camiye konvoylar halinde gidip namaz kýlýyorlar. Oysa inkâr etmek, Allah’a þirk koþmaktýr. Allah’a þirk koþmak Ýslam dinine göre kâfirdir.
Kimsenin inancý sorgulama hakký kendimizde bulamadýðýmýz gibi, kimin neye taptýðý ve kâfir olup olmadýðý zerre kadar beni ilgilendirmez. Ancak insanlarýn inançlarýný sömürerek devlet kademeleri iþgal edenlere inananlarý uyarmak ve yanlýþ kiþileri desteklediklerini açýklama gereði duymak zorunda hissediyorum.
Fosseptik çukurundan daha fazla kirli olan aðýzlarýndan çýkan “Kürt kökenli vatandaþ” kelimesi beni gereðinden fazla rahatsýz ediyor. Bir taraftan Kürtçe dilin varlýðýný yok sayacaksýnýz. Bir taraftan Kürdistan kelimesi kullanacaksýnýz. Diðer taraftan Kürt kökenli vatandaþ diyeceksiniz. Bu ikilem arasýnda sýkýþýp kalmalarýn amacý Ýstanbul seçimi için Kürtlerin kafalarýný karýþtýrmak. Ancak her ne yaparlarsa yapsýn, baþarýlý olmayacaðýna inanýyorum.
“Kürt kökenli” demek, doðrudan Kürt ve Kürdistan’a hakarettir. Kürt insanlarý aþaðýlamadýr. Diðer açýklamasý da, önceleri Kürtlerin var olduðudur. Ama bu gün ise Kürtlerin varlýklarýný kabul görülmediðinin anlamýdýr.
Kürt ve Kürdistan 10 bin yýllýk geçmiþe sahip, Mezopotamya coðrafyasýnda yaþamlarýný sürdürüyorlar. Bu gün birileri Kürt ve Kürdistan vardýr demeyle var olmayacak, yoktur demekle de yok olmayacak. Kürt ve Kürdistan’ýn varlýðýný, tarihi kalýntýlarýný, geçmiþini, dillerini yok edilmeye bin yýldan fazladýr uðraþýyorlar. Ecdatlarý baþaramadýklarý kendileri baþaracaklarýna inanýyorlarsa, ahmaklýktýr.
Kürt þehirleri toplarla dövülürken, Kürt kültürlerini yýkmaya çalýþmalarý ta uzun geçmiþe dayanýyor. Ecdatlarý olan Moðollar gelip, Kürdistan da þehirleri yýktýlar, kütüphaneleri yaktýlar. Ama Kürt ve Kürdistan varlýðýn izlerini silemediler. Belki yeterince geliþmelerine, ilerlemelerine engel oldular. Ama baþarmadýlar.
10 bin yýllýk geçmiþe sahip olan Cizre Nuh tufanýna ev sahipliði yapmýþ. Ýnsanlýðýn tekrar yeniden baþlama noktasý olan Kürt þehrini yýktýlar. Kütüphaneleri yaktýlar, bodrumlarda gençleri yaktýlar. Sokaklarda vahþice þehit ettikleri, Kürt annelerin cansýz bedenleri sokakta beklettiler. Ama Kürt kökenli kardeþimiz diye aþaðýlayýcý kelimeler kullanmalarý ne kadar Kürtler inanabilirler ki.
10 bin yýllýk geçmiþe sahip Hasankeyf, en büyük zararý ecdatlarý olan Moðollar verdiler. Daha sonra Osmanlýlar daha fazla tahrip ettiler. Tarihin kalýntýlarýný yok etmeye çalýþtýlar. Þimdi torunlar tarihin izlerini tamamen silmek için, suyun altýnda býrakýyorlar. Suyun altýnda býrakýlacak koca tarihin yaný sýra, koskoca bir coðrafi kesimi de suyun altýnda yok etmek istiyorlar. Yaptýklarý bu doða ve tarih katliamýn nedeni enerji olduðuna inananlar varsa ahmaktýr. Saftýr, rezildir.
Kale gölgesindeki Katil romaný yazarken, gerçek doða ve tarih katiline dikkat çekmek istemiþtim. Ama yetersiz olduðunu görüyorum.
Kürtlere bütün bunlarý yaþatýrken, bu gün utanmadan, yüzleri kýzarmadan Ýstanbul büyük þehir belediyesini kazanmak için her türlü yalan ve çirkefliði yapýyorlar. Seçime kadar Kürt kökenli (ki bu kelimeyi aþaðýlama olarak görüyorum) kardeþimiz. Ama seçimden sonra terörist kelimeleri havada uçuþacaðýný hepimiz iyi biliyoruz.
Kürdüm ama diyen soysuzlar (ki bunlarýn Kürt olmadýklarýna dair tezlerim var) saymýyorum. Hiçbir Kürt iktidar partiye oy vermeyecektir. Hiçbir Kürt liderleri de iktidar partiye oy vermeleri yönünde çaðrý yapmayacaktýr. Böyle bir çaðrý da bulunacak olan, kendi saygýnlýðýný yitirecektir

Mahsun Yiðit 21.06.2019



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Covid - 19 Günleri - 1
Her Þey Güzel Olacak mý?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Geceye Sordum Seni [Þiir]
Bekledim [Þiir]
Yapraklar Sarardý (Sen Yoksun) [Þiir]
Medet Sevdiðim [Öykü]
Bir Tanem [Deneme]


Mahsun YÝÐÝT kimdir?

Bazen çok duygusal, bazende katý olabiliyorum. Her þeyden önce Edebiyat'le yaþamayý seviyorum. Tabi ki, yaþadýðým þartlar gereði; siyasettende uzak duramýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Yýlmaz Güney. Marquez. Ahmet Altan.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mahsun YÝÐÝT, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.