..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir sanatçý baþarýsýz olamaz; sanatçý olabilmek bir baþarýdýr. -Charles Horton Cooley
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Entelektüel > Yûþa Irmak




10 Ocak 2021
Bilgelik  
Yûþa Irmak
Bilgelik, düþünceye þekil verme sanatý. Bilgide seçicilik þart. Çok bilmek deðil lüzumlu olaný bilmek sabit kriter. Tefekkür kaçýnýlmaz. Baþka türlü, ilmin irfana, malumatýn marifete dönüþmesi imkânsýz. Çünkü, sonu olmayan dikey bir yolculuktan dem vuruyoruz…


:IBJ:
“Bilgelik, düþünceye þekil verme sanatý. Bilgide seçicilik þart. Çok bilmek deðil lüzumlu olaný bilmek sabit kriter. Tefekkür kaçýnýlmaz. Baþka türlü, ilmin irfana, malumatýn marifete dönüþmesi imkânsýz. Çünkü, sonu olmayan dikey bir yolculuktan dem vuruyoruz…

Yani, her bilenin üstünde bir baþka bilen bulunduðu, bulunacaðý ve bulunmasý gerektiði hakikatini hazmetmiþ bir þuurun, doyumsuz öðrenme cehti ve bitmez, tükenmez öðretme, aydýnlatma gayreti ile ulaþtýðý dinamik sentezden. Ýlme ilmikli hal. Göksel yanýmýzýn tanýþ yüzü. Saf, duru, berrak, nurlu… Akýl “mevcut” u, ruh ve kalp “vücut”u bilmenin peþinde. Akýl parçaya, diðerleri ise bütüne talip. Her iki baðlamda da bilginin inþa serüvenini belki epistemolojik verilerle açýklamak kabil.

Ne ki, ibda (yoktan var ediliþi) keyfiyetini izah, ancak ontolojik kurallarý idrakle mümkün. Mutlak ve külli bilgi Rabbimiz’e mahsus. Mahiyeti eþya bütünüyle sadece O’na malum. Ýlim O’na ait yüce bir sýfat. Hem mevcut hem de vücut sýrlarý yalnýz ve yalnýz O’na ayan. O, varlýðýn varlýk olmadan önceki yokluk bilgisinin de sahibi. Varlýk ya da yokluk O’nun indinde ve O’nun ilminde eþit, olaný, oluþ halinin baþlangýcýnda da sonunda da ayný þekilde bilir.

Ýnsan da dahil bütün varlýklarýn kesbi, vehbi ya da fýtri bilgisi hep O’nun yaratmasýyla vücut bulur ve bildirmesiyle bilinir hale gelir. O’nun yaratmasý ve bildirmesi dýþýnda hiçbir varlýk, bilmenin ne olduðu dahil hiçbir þeyi bilemez. Varlýða bilmenin ne olduðunu ve ne olmadýðýný öðreten de O’dur. “Þey” dediðimiz mevcut, nasýl ki yaratýlmadan önce böyle bir kavramla anýlamazsa, O’nun bildirmedikleri de anýlamaz. Biz, varlýðýn vücut öncesi pozisyonuna adem(yokluk) dediðimiz gibi, bildirilmeyen bilgiler “yekun”üne de gayb ismini veririz.

Ne ki O’nun ilminde yoka yer olmadýðý gibi gayba da yer yoktur. O’nun yanýnda her þey açýk her þey mevcuttur. O’nun ilmi asli, zati, bizim bilgimiz ise sonradan olma ve arýzidir. Dolayýsýyla O, ilminin nurunu gönderdikçe ve gönderdiði nispette bizler bir þeyler bilir ya da kendimizi bilir zannederiz. Âmâ O, nurunu tamamen ya da kýsmen çektiðinde, cehlimizle ortada kala kalýrýz. Bilgi kaybý, hatta bazen bilginin bütün bütün yitiriliþi bizzat bilginin kaynaðý olmadýðýmýzýn da göstergesidir.

Öyleyse bilgiyi nefsimize izafe ile sahiplenmemiz hiç de bilgece bir davranýþ deðildir. Bilge, bu baðlamda sadece mahviyet ve tevazuun adýdýr, adamýdýr… Bilen insan, bilgisinin asýl kaynak ve membaýna yani Allah’ýna karþý mutlaka bilmeyenlerin çok çok ötesinde saygýlýdýr. Bilen insan, ancak bu saygýsý ölçüsünde bilge sayýlýr… Ontolojik gösterge bilen ve bilinen arasýndaki sempati dönüþümünü iþaretlemesi bakýmýndan da çok önemli. Mutlak bilen O olduðu gibi öncelikli bilen de yine O. Sonra, bilinmeyi isteyen, seven ve kendisini -bildirdiði ölçüde olmak kaydýyla- bilebilecekleri yaratan da yine O. Ardýndan kendisini bilinen (Maruf) olarak takdim; varlýðý ise bilen konumunda takdir eden de O.

Bilenin bilgisine, bilgisi nispetinde muhabbetini bahþeden de yine O. Hak aþký bu muhabbetten bir þule. Hakikat tutkunluðu bahþedilen sevgiye maðlubiyet. Onur ki ne onur; þeref ki ne þeref… Bilgeyi bilginden, filozofu sýradan âlimden ayýran, ayrýþtýran tefrik iþareti böylesi bir aþka, tutkunluða, sevdaya sahip oluþ. Kelimeleri kavramlaþtýrmak yüksek bir idrak iþi. Kavrama nefes edip onu harekete dönüþtürmek seçkinliði ele veren ezeli yetenek. Bilgelik biraz da böylesi bir nasip terkibi..”



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn entelektüel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Edebiyat Düþüncesi Üzerine…
Hasretin Sebebi: Ýlham
Düþünce (!) Den Notlar

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Tufandan Önce" Kitabý Üzerine Notlar
Sefil Tarihçilerimiz!
Kýlýçdaroðlu Tayyip Erdoðan’ýn ‘muhalif’i mi, Yoksa, ‘mefhum - U Muhalif’i mi?
Baþörtülü Cadýlar
Þiirin Þifresi Nasýl Çözülür?
Tarihimizi Aydýnlatan Bir Kitap
Büyük Þairlerin Þiirleri Nasýl Okunur?
Dilin Düþündürdükleri
Pavese’nin Yaþama Uðraþý
Cihan Harbi Yahudiler ve Türkler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gözbebeði Turþusu [Þiir]
Bir Hicran Naðmesi [Þiir]
Sakin Bir Acý [Þiir]
Geldim [Þiir]
Sözün Çiçeði [Þiir]
Sevgiliye Hasretle [Þiir]
Geceye Kâside [Þiir]
Benimle Ölür Müsün? [Þiir]
Beste-i Nigar [Þiir]
Bilemezsiniz [Þiir]


Yûþa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aþýðý! Yayýncý, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.