..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Konuþ ki seni göreyim. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Yûþa Irmak




3 Haziran 2024
Ezberlerin Bilimsel Kýlýklýsý Bir Felakettir  
Yûþa Irmak
Bir dönem sað cenah yazarlarýn duygu dünyalarýndan süzülen en kötü eseri, sol cenah yazarlarýn en iyi, en popüler eserlerine tercih ederdim. Sol düþünür veya yazarlarýn ne dünya görüþünü ne hayat biçimini ne de yaþam felsefesini zerre kadar merak etmezdim.


:EI:
Kelimeler ve kavramlar insan hayatý için çok önemlidir. Bu yönüyle kavramlar, herkes için bir araçtýr. Ýnsanlarýn bir kavramdan faydalanmasý için onu geliþtirmesi gerekir. Eðer var olan kavramlarý geliþtiremezsek kimsenin yeni þeyler söylemesi mümkün deðildir.

Bir kavramý geliþtirmek demek o kavramýn tüm inceliklerine vakýf olmak demektir.

Yeni kavramlarýn üretilmesi ise düþünce kapýlarýný ardýna kadar açmamýzý saðlayacaktýr…

Peki bunu nasýl saðlayacaðýz?

Cevabý basit: Okumakla!…

Peki ne okumakla?

Bunun da cevabý basit: Farklý düþünen beyinlerin eserlerini okumakla…

***

Bir dönem sað cenah yazarlarýn duygu dünyalarýndan süzülen en kötü eseri, sol cenah yazarlarýn en iyi, en popüler eserlerine tercih ederdim. Sol düþünür veya yazarlarýn ne dünya görüþünü ne hayat biçimini ne de yaþam felsefesini zerre kadar merak etmezdim.

Sonra Cerrahi Tekkesi’nde bir iþ insanýyla tanýþtým. Bilgisine, görgüsüne, mütevaziliðine, ahirete yaptýðý yatýrýmlarýna hayran kaldým. Bu iþin sýrrý nedir diye sormuþtum; “Allah’ýn arzýnda bir tek biz yaþamýyoruz, O’nun milyarlarca kulu var. Dünyada yaþam süren bu farklýlýktan ben de payýma düþenlerle, yeni bir yol oluþturdum.” demiþti.

O gündür bu gündür ben de bu minval üzerine yaþamaya çalýþýyorum.

***

Batý dünyasýnýn etnisite anlayýþý bizim tarihsel yapýmýzý izah etmeye yetmedi. Fakat bizde de ýrkçýlýða geçit vermeyen bir; “millî-manevî mensubiyet ve aidiyet yaþanmýþlýðý” vardýr. Bu bir Rumeli-Osmanlý gerçeði olarak karþýmýzda duruyor. Bunu ister kabul et, ister etme ama bunu yok edemez, yok sayamazsýnýz. Osmanlý Devleti’ne dünyanýn her yerinde; “Türk, Türkler” derler. Ýhtida edene “Türk oldu” yani “Mühtedi”, dönene de “Türklükten çýktý” yani “Mürtet” derler.

Ben bunu ilk önce babamdan, yaþlýlarýmýzdan dinlemiþtim. Sonradan kitaplardan okumaya baþladýðýmda oradaki “Türk”ün etnisite deðil, Batý tarihinin milleti olmadýðýný da öðrendim.

Bu ne, biliyor musunuz?

Koskoca, dev gibi bir ýrmaðýn, yataðýný geniþletmesiydi aslýnda… Sancýlarla, acýlarla, tepkilerle geniþletmesi yani… Geniþlete geniþlete küçük açýlarla bir yön bulmasý… Barýþ için, sevgi için, insanca yaklaþýmlar için; bazen ayný etnisiteden, ayný ýrktan deðil, ayný boydan-ayný koldan-ayný daldan-ayný kabileden aþiretten-hatta ayný aileden olmak bile yetmiyordu zira…

Bilirsiniz, bizde birbirinin gözünü oyan, iki yaprak olmamasý için kuyusunu kazan, baþkalarýnýn hak ve hukukunu yiyip çiðneyen, hatta canýna kýyan kardeþleri hepimiz biliriz, gördük.

Kimliklerin, aidiyet ve mensubiyetlerin insanýn, insanlýðýný arttýrmýyorsa oradaki genin veya ýrkýn ne önemi ne anlamý olabilir? Rafine edilmenin rafine olmanýn kýstasý budur, bu olmalýdýr diye düþünüyorum. Ayný þey Ýslam için de geçerli. Müslümanlýðýn senin insanlýðýný geliþtirmiyor, ýþýklandýrmýyor, yüceltmiyor, derinleþtirip inceltemiyorsa; o mensubiyetinin zerre kadar önemi yoktur.

Demek ki sen; sevgi, güzellik, rikkat, þefkat, tefekkür, teemmül kapýlarýný açamamýþsýn. Ýnsan, kendi Müslümanlýðý için; þükran minnettarlýk kadir-kýymet bilirlik, tevhidi aþk, tevazu ve þefkat duygularý hissetmelidir. Öyle; gurur, kibir, tahakküm, ihtiras, hor görme veya küçük görüp övünmekle bu iþler olmuyor demektir.

Peki, ben, dinim için yapmadýðým o gururu, kibiri, çalýmlanmayý, etnik kimliðim için yapar mýyým?

Tarih, insanlarý, toplumlarý, zamanlarý harman eder, savurur, piþirir, yakar, serinletir; ama öte yandan da bazý terkip iksirlerini yapar kývamlandýrýr, hayatýn içine tekrar salar.

Yeni hayatlar, bir devamlýlýk projesinde o iksirlerle tekrar çiçek açar. Bir kimyevî tekevvün manzarasýný andýran “dönüþüm ve deðiþim“lerle yeniden kurulur. Bir zaman diliminde birileri çýkacak; millet yapacak, devlet yapacak, tarih yapacak… Böyle bir þey olamaz. Buna da imkan ve ihtimal yoktur.

Þimdi size, Prof. Niyazi Berkes ile Prof. Kemal Karpat’ýn çeþitli analizlerinden (Ýslâm’ýn Siyasallaþmasý ve Türk Düþününde Batý Sorunu) derlenmiþ bir fikri ilginize sonuç olarak sunmak istiyorum. “Etnik açýdan Türk, kendi kurduðu devletlere Türk adýný vermediði gibi baþkalarý da ona Türk dememiþ. Ama Osmanlý’ya Türk demiþler! Bu, etnik ilgilerin ýrkî köklerden uzaklaþýp sosyalleþmesi ve medenileþmesi gibi bir haldir ve bizim milletleþmemize iþaret eder. Bu sürecin sonunda biz ilk defa olarak, Türk adýný taþýyan bir devlet kurmuþuz. Etnik kültür tarihinde yokmuþuz gibi görülür ve gösteriliriz ama, medeniyet tarihi planýnda çok parlak bir biçimde varýz.”

… Sizce de çok önemli deðil mi bu sözler?

Sanýyorum, þablonlarýn en kötüsü, ezberlerin en kötüsü, “bilimsellik” etiketi taþýyanýdýr. Bu sözleri bir þablona, bir sosyolojik ezbere baðlayýp rahat edebilir misiniz?

Ey insan, ey adem! Ve sen düþünmek zorundasýn!

Rahmetli amcamýn eþi Arap’tý. Ablamýn eþi Adige. Ablamýn damadý ve dolayýsýyla da torunu Çerkes! Abimin eþi, dolayýsýyla onun çocuklarý Pomak.

Bu bilgileri yazarken bile gülüyorum.

Niye biliyor musunuz? Zira bunlarý eskiden dikkate almak, konuþmak gerçekten çok ayýptý. Tarihin, medeniyet planýnýn Türk’ü, bu demekti. “Homojenliði” yok dersen, ben sana “benzeri yok” derim. Orijinaldir, aslidir; ýrkçýlýða, þovenizme kapalý sosyolojik bir beraberlik kategorisidir. Ve benzemezlik terkibinin homojenliðe zerre kadar ihtiyacý yoktur.

Kalýn saðlýcakla…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hallerinden Memnun Cevherlerimiz
Gülmek Ýçin Krala Aðlamak Ýçin Filozofa Gitmek
Birey mi, Bencil mi?
Elveda Bilgi Elveda Akýl
Nasýl Bir Ýnsansýnýz?
Milliyetçilik Üzerine Lakýrdýlar
80’ler Ölebilir mi?
Aklýmýn Çengeline Takýlanlar…
Nezakete Davet!..
Haberin Gerçek Yüzü ve Gerçeðin Önündeki Engeller

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýþlenmemiþ Cevherler Ülkesi: Türkiye
Abdülhamid, Abdülhak Hâmid ve Karýndeþen Jack
Gidene Yol, Kalana Yer Vermek
Hakikati Hakikat Olduðu Ýçin Sevmek
Eþek Edebiyatý
Kaygý ve Endiþe Ýnsaný Ýnsanlýktan Çýkartýr
Benjamin Button'un Tuhaf Hikayesi'nin Düþündürdükleri
Ýstanbul’u Düþünmek
Ýki Burçlu Bir Kale: Zaman!
Üç Elma, Üç Yýldýrým

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sakin Bir Acý [Þiir]
Geldim [Þiir]
Gözbebeði Turþusu [Þiir]
Bir Hicran Naðmesi [Þiir]
Sözün Çiçeði [Þiir]
Sevgiliye Hasretle [Þiir]
Geceye Kâside [Þiir]
Benimle Ölür Müsün? [Þiir]
Beste-i Nigar [Þiir]
Bilemezsiniz [Þiir]


Yûþa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aþýðý! Yayýncý, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.