..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bütün sanatlarda insanı şaşırtan bir yan vardır. -Alain
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Toplum > Emir Düzel




16 Nisan 2005
Yarışma Programları Üzerine  
Emir Düzel
seyredilmesi gereken programlar seyredilmiyor ama seyredilmemesi gereken programlar seyrediliyor...


:BEIE:
Ülkemizde yarışma programlarına aşırı derecede hücum edilmesi üzerine, toplum psikolojisinin bozulduğu açıkça görülmektedir. Nerden geldi bilmiyorum; gelin-kaynana yarışmalarının ülkemizde bu kadar tutulacağını tahmin etmiyorduk. Artık haberler gibi her saat başı özetleri yayınlaşmış, sabah programlarında tartışmaları oldukça artmıştır. Ana haber bültenlerinde de haber vermek yerine bu programları malzeme olarak kullanmak, haber tüketicilerini oldukça sinirlendirmiştir. Hele hele; diğer kanalların ana haber bültenlerinde bile rakiplerinin programının haberi yapılmıştır.

Hepiniz bilirsiniz ki; RTÜK geç de olsa bu programları kısıtlama kararı vermiş, medyanın ve televizyonculuğun eski hâline dönüş sinyalleri vermiştir. Fakat bu gelin-kaynana programında ben şahsen hiçbir kısıtlama görmedim. Görenler varsa söylesin.

Bu programın sonlarına doğru kaliteli ve doğru dürüst yarışma programları konmuştur.

Evet; şimdi bu programları kısaca inceledim ve gelişmeleri yakından takip ettim:

ÇIRAK (Kanal D)                     : Kanal D’de yayınlanan bu program; Donald Trump’ın sunduğu “The Apprentice”in Türkçeleşmiş hâlidir. Pazar günleri yayınlanan bu program 2. kuşak prime-time’da başlamıştı. Fakat pek fazla reyting görmediği için şu anda 3. kuşağa atıldı, maalesef. Hâlbuki The Apprentice nasıl çok ilgi görüyorsa Çırak’ın da onun kadar ilgi görmesi gerekir. Farklı bir programdır; gençlerin ticaret hayatını kanıtlamak üzerinedir. Peki, biz bu programı NİYE SEYRETMİYORUZ?     

SURVİVOR (Kanal D)                    : Yine Kanal D’de yayınlanan bu programda vahşi yaşama karşı gösterilen zorlukları izliyoruz. Ben keyif alıyorum izlemekten. Kalite deseniz var, renkli bir program deseniz; evet öyle, adrenalin ve heyecan deseniz var. Gerçekten çok kaliteli, izlenebilirlik derecesi çok yüksek… Başlangıçta Salı günleri 1. kuşak prime-time’da yayınlanan bu program, Pazartesi günleri 2. kuşağa taşındı. Peki, niye; izlenebilirlik çok düşük de ondan… Kıymetini anlamıyoruz. İzlerken, acaba hiç yara aldılar mı, zehirli yılanlar ısırdı mı, nasıl açlık varken dayanıyorlar gibi sorular soruyorum, kendi kendime. Peki, biz bu programı NİYE SEYRETMİYORUZ?

MİRAS (TRT1)                         : Metin Uca’nın sunduğu bilgi yarışması, şu anda çok başarılı gidiyor. Metin Uca ile keyifli vakitler, ana haber bülteninden önce hafta içi her gün yayınlanıyor. Çok keyifli bir yarışma… Peki, biz bu programı NİYE SEYRETMİYORUZ?

PASSAPAROLA (Star)                     : Önceleri Metin Uca’nın sunduğu Passaparola’yı şimdi Mehmet Ali Erbil sunuyor. Zaten Passaparola’yı önceden biliyoruz. Peki, biz bu programı NİYE SEYRETMİYORUZ?

TÜRKİYE’NİN YILDIZLARI 2 (Show TV)     : İşte şahsen en çok seyrettiğim yarışma programı bu programdır. Gençlerin, ülkemizde tiyatroya göstermemesi üzerine ve tamamen yetenek üzerine yayınlana bu programı Pınar Altuğ sunuyor. Sanat ile ilgili bir yarışma olduğu için ve ben de 5 aylık tiyatrocu olduğum için bu programı çok tavsiye ederim. İzlemeye değer bir programdır ve gençlerin oyunculuğu da fena sayılmaz. Bu programı izlerken öylesine rahat oluyorum ki, sanki tek başına toplum psikolojisini düzeltebilecek güçte… Aslında şu anda izleyici kitlesi de fena değil, ama ben daha çok beklerdim. Peki, biz bu programı NİYE SEYRETMİYORUZ?

GÖNÜLLERDE İKİNCİ BAHAR (Kanal D)      : Daha önceden yayınlanmıştı. Hani RTÜK böyle programları kısıtlamıştı? Önceki gelin-kaynana programı biter bitmez bu programın başlaması hiç de doğru değil… Ama bakıyorum da sahne aynı sahne, haberlerde de sahne aynı sahne. Biz kafasında cam kıranları seyretmek, görüş farklılığı olduğu için saç saça çekişen insanları seyretmek istemiyoruz. Ama seyreden sayısı limiti kat kat aştığı için böyle sahneler doğal olarak çıkıyor. Bir nevi reklâm yani… RTÜK niye bunu engellemiyor? Peki, biz bu programı NİYE SEYREDİYORUZ? NİYE?

Evet, sonuçlar gösteriyor ki seyredilmesi gereken programlar seyredilmiyor; seyredilmemesi gereken programlar ise çok seyrediliyor. Böylece toplum psikolojisi çökmüş, bu programların haberleri ise maalesef sunî gündemden çıkıp doğal ve sosyolojik haberlere girmiştir.

Geçen gün Altın Kelebek ödülünde Metin Uca, Miras programındaki başarılı oluşundan dolayı ödül almıştır. Tebrik ederim. Ödüller gösteriyor ki pek rağbet görmeyen programlar haklı olarak ödül alıyor. Ama yeterince ilgi gösterilmiyor…




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplum kümesinde bulunan diğer yazıları...
Tv'nin Yansıttıkları

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Kültür Erozyonu

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Şanssız Çiçek [Öykü]


Emir Düzel kimdir?

yaratıcılık uğruna herşey.

Etkilendiği Yazarlar:
Orhan Pamuk,Murathan Mungan, Sait Faik Abasıyanık,Milan Kunderas,Nazım Hikmet


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Emir Düzel, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.