..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyanýn her tarafýndan öðretmenler insan topluluðunun en fedakâr ve muhterem unsurlarýdýr. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Emir Düzel




16 Nisan 2005
Yarýþma Programlarý Üzerine  
Emir Düzel
seyredilmesi gereken programlar seyredilmiyor ama seyredilmemesi gereken programlar seyrediliyor...


:BDIG:
Ülkemizde yarýþma programlarýna aþýrý derecede hücum edilmesi üzerine, toplum psikolojisinin bozulduðu açýkça görülmektedir. Nerden geldi bilmiyorum; gelin-kaynana yarýþmalarýnýn ülkemizde bu kadar tutulacaðýný tahmin etmiyorduk. Artýk haberler gibi her saat baþý özetleri yayýnlaþmýþ, sabah programlarýnda tartýþmalarý oldukça artmýþtýr. Ana haber bültenlerinde de haber vermek yerine bu programlarý malzeme olarak kullanmak, haber tüketicilerini oldukça sinirlendirmiþtir. Hele hele; diðer kanallarýn ana haber bültenlerinde bile rakiplerinin programýnýn haberi yapýlmýþtýr.

Hepiniz bilirsiniz ki; RTÜK geç de olsa bu programlarý kýsýtlama kararý vermiþ, medyanýn ve televizyonculuðun eski hâline dönüþ sinyalleri vermiþtir. Fakat bu gelin-kaynana programýnda ben þahsen hiçbir kýsýtlama görmedim. Görenler varsa söylesin.

Bu programýn sonlarýna doðru kaliteli ve doðru dürüst yarýþma programlarý konmuþtur.

Evet; þimdi bu programlarý kýsaca inceledim ve geliþmeleri yakýndan takip ettim:

ÇIRAK (Kanal D)                     : Kanal D’de yayýnlanan bu program; Donald Trump’ýn sunduðu “The Apprentice”in Türkçeleþmiþ hâlidir. Pazar günleri yayýnlanan bu program 2. kuþak prime-time’da baþlamýþtý. Fakat pek fazla reyting görmediði için þu anda 3. kuþaða atýldý, maalesef. Hâlbuki The Apprentice nasýl çok ilgi görüyorsa Çýrak’ýn da onun kadar ilgi görmesi gerekir. Farklý bir programdýr; gençlerin ticaret hayatýný kanýtlamak üzerinedir. Peki, biz bu programý NÝYE SEYRETMÝYORUZ?     

SURVÝVOR (Kanal D)                    : Yine Kanal D’de yayýnlanan bu programda vahþi yaþama karþý gösterilen zorluklarý izliyoruz. Ben keyif alýyorum izlemekten. Kalite deseniz var, renkli bir program deseniz; evet öyle, adrenalin ve heyecan deseniz var. Gerçekten çok kaliteli, izlenebilirlik derecesi çok yüksek… Baþlangýçta Salý günleri 1. kuþak prime-time’da yayýnlanan bu program, Pazartesi günleri 2. kuþaða taþýndý. Peki, niye; izlenebilirlik çok düþük de ondan… Kýymetini anlamýyoruz. Ýzlerken, acaba hiç yara aldýlar mý, zehirli yýlanlar ýsýrdý mý, nasýl açlýk varken dayanýyorlar gibi sorular soruyorum, kendi kendime. Peki, biz bu programý NÝYE SEYRETMÝYORUZ?

MÝRAS (TRT1)                         : Metin Uca’nýn sunduðu bilgi yarýþmasý, þu anda çok baþarýlý gidiyor. Metin Uca ile keyifli vakitler, ana haber bülteninden önce hafta içi her gün yayýnlanýyor. Çok keyifli bir yarýþma… Peki, biz bu programý NÝYE SEYRETMÝYORUZ?

PASSAPAROLA (Star)                     : Önceleri Metin Uca’nýn sunduðu Passaparola’yý þimdi Mehmet Ali Erbil sunuyor. Zaten Passaparola’yý önceden biliyoruz. Peki, biz bu programý NÝYE SEYRETMÝYORUZ?

TÜRKÝYE’NÝN YILDIZLARI 2 (Show TV)     : Ýþte þahsen en çok seyrettiðim yarýþma programý bu programdýr. Gençlerin, ülkemizde tiyatroya göstermemesi üzerine ve tamamen yetenek üzerine yayýnlana bu programý Pýnar Altuð sunuyor. Sanat ile ilgili bir yarýþma olduðu için ve ben de 5 aylýk tiyatrocu olduðum için bu programý çok tavsiye ederim. Ýzlemeye deðer bir programdýr ve gençlerin oyunculuðu da fena sayýlmaz. Bu programý izlerken öylesine rahat oluyorum ki, sanki tek baþýna toplum psikolojisini düzeltebilecek güçte… Aslýnda þu anda izleyici kitlesi de fena deðil, ama ben daha çok beklerdim. Peki, biz bu programý NÝYE SEYRETMÝYORUZ?

GÖNÜLLERDE ÝKÝNCÝ BAHAR (Kanal D)      : Daha önceden yayýnlanmýþtý. Hani RTÜK böyle programlarý kýsýtlamýþtý? Önceki gelin-kaynana programý biter bitmez bu programýn baþlamasý hiç de doðru deðil… Ama bakýyorum da sahne ayný sahne, haberlerde de sahne ayný sahne. Biz kafasýnda cam kýranlarý seyretmek, görüþ farklýlýðý olduðu için saç saça çekiþen insanlarý seyretmek istemiyoruz. Ama seyreden sayýsý limiti kat kat aþtýðý için böyle sahneler doðal olarak çýkýyor. Bir nevi reklâm yani… RTÜK niye bunu engellemiyor? Peki, biz bu programý NÝYE SEYREDÝYORUZ? NÝYE?

Evet, sonuçlar gösteriyor ki seyredilmesi gereken programlar seyredilmiyor; seyredilmemesi gereken programlar ise çok seyrediliyor. Böylece toplum psikolojisi çökmüþ, bu programlarýn haberleri ise maalesef sunî gündemden çýkýp doðal ve sosyolojik haberlere girmiþtir.

Geçen gün Altýn Kelebek ödülünde Metin Uca, Miras programýndaki baþarýlý oluþundan dolayý ödül almýþtýr. Tebrik ederim. Ödüller gösteriyor ki pek raðbet görmeyen programlar haklý olarak ödül alýyor. Ama yeterince ilgi gösterilmiyor…




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tv'nin Yansýttýklarý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kültür Erozyonu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Þanssýz Çiçek [Öykü]


Emir Düzel kimdir?

yaratýcýlýk uðruna herþey.

Etkilendiði Yazarlar:
Orhan Pamuk,Murathan Mungan, Sait Faik Abasýyanýk,Milan Kunderas,Nazým Hikmet


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emir Düzel, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.