..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ne elbiseler gördüm, içinde adam yok, ne adamlar gördüm sýrtýnda elbise yok." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Nilüfer Aydur




4 Eylül 2006
Yeni Ýnsan, Yeni Dünya Ýçin Elele  
Nilüfer Aydur
Bugün tartýþýlmasý gereken, teskereye evet mi, hayýr mý sorusu deðildir, içinde bulunduðumuz çaresizliðin gerçekten bir çözümü var mý, yok mu sorusudur. Demokrasilerde çare tükenmezmiþ palavrasýný bir yana býrakýp, demokrasinin günü birlik oyalayýcý çözümlerinin, politikacýlarýn oyun bahçesindeki oyuncaklarý olduðunu görerek, kendimize, akýllarýmýzla çeliþkiye düþmeyecek çareler üretmeliyiz.


:BCAH:
Sayýn baþbakanýmý anlamak için büyük bir çaba gösterdim geçen gün. Onun, tv denen yayýn organý vasýtasýyla günah çýkarýþýna tanýklýk eden bir vatandaþ olarak yüreðim burkuldu inanýn. Uðrunda hapislerde yattýðý þiirleri okurken, bugünlere hazýr mýydý acaba diye düþündüm hüzünlenerek. Zavallý idealizm... Kendini tartacak bir teraziyi asla bulamayacak.
Ýþte bir teskere daha geldi oturdu memleketimizin gündemine. Yine sakal, yine býyýk.... tükür tükürebilirsen. De ki haklý itirazýný yükselttin, barýþ gücü adý altýnda ilerleyecek sessiz iþgal ordusuna katýlmadýn; de ki insanlýðýný konuþturup, ‘’sadece yardým kuruluþlarýmýzla gideriz savaþ alanýna, silahlý güçlerimizle gitmeyiz’’ diye direndin ve geçirmedin teskereyi, ne olacak? Düþünelim bakalým... Her þeyden önce þurasý kesin, sen olmadan da ilerleyecek o güç biliyorsun. ‘’Varsýn ilerlesin, ben bu pisliðe bulaþmam’’ diyecek cesareti gösterdin ve silahlý kuvvetlerinin bütün techizatýný edindiðin ABD ve Ýsrail’e sýrt çevirdin; peki olacaklara hazýr mýsýn? Ýçeride bozuk ekonominin ve eþitsizliðin beslediði terörün, dýþarýdan alacaðý desteðe karþý mücadele edebilecek misin? Bunu bir iç savaþa dönüþtürmeden, ekonomik ve siyasal kararlýlýkla, yani istikrarla durdurabilecek misin? Peki ya, yeni bir Ortadoðu yaratmaya soyunmuþlarýn, ilerleyiþine ve sýranýn sonunda sana geliþine engel olabilecek misin? EFENDÝM! Duyamadým... Bunun bir çaresi mi var? Bir tür devrimden mi bahsediyorsunuz yoksa, peki kiminle, kimlerle? Yeni nesil Ýslam devrimcilerine ne dersiniz, Ali Bulaç’lar, Ýsmet Özel’ler, Nihat Genç’ler uygun mu? Ya Küba örneðine ne demeli; topraktan yeni bir halk yaratýp, bu halký da nükleer bir silahýn üstüne oturtmak çözüm getirir mi? Ya da ‘’Muhtaç olduðumuz kudret damarlarýmýzdaki asil kanda mevcuttur’’ deyip, ýrksal bir temele mi dayanmalý tepeden inme ihtilalimiz? Zor sorular bunlar biliyorum ama artýk zamaný geldi, ya bir çözüm üretmeli ya da düþüncelerimizi susturup, yeþerebildiðimiz kadar yeþerip sonra da kendimizi saman alevinde yanabilecek kadar kurumaya terk etmeliyiz.
Bugün tartýþýlmasý gereken, teskereye evet mi, hayýr mý sorusu deðildir, içinde bulunduðumuz çaresizliðin gerçekten bir çözümü var mý, yok mu sorusudur. Demokrasilerde çare tükenmezmiþ palavrasýný bir yana býrakýp, demokrasinin günü birlik oyalayýcý çözümlerinin, politikacýlarýn oyun bahçesindeki oyuncaklarý olduðunu görerek, kendimize, akýllarýmýzla çeliþkiye düþmeyecek çareler üretmeliyiz. Bu çarkýn içinde kaybolmanýn bedelini ödemekte olan bütün ideolojilerin dýþýnda, yeni bir yöntem bulmanýn peþine düþmeliyiz. Silahla ya da silahsýz iþgaller altýnda ele geçirilmiþ maddi varlýklarýmýzýn ötesinde, benliklerimizi iþgalden korumanýn yollarýný bulmalýyýz. Her türlü yaftadan arýnmýþ, sadece insan yanlarýmýzla birbirimize ulaþmanýn erdemini keþfetmeliyiz. Bugün tükenmekte olan insanlýk deðildir, insanlýðý kuþatan köhne dünya düzenidir. Her türlü siyasal akým ve ideolojisiyle hem de... YENÝ ÝNSAN, YENÝ DÜNYA ÝÇÝN ELELE...

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Yeni insan, Yeni Dünya için Elele
Gönderen: Taki Akkuþ / Ýstanbul/Türkiye
5 Eylül 2006
Sevgili Nülüfer, Güzel bir yazý Bir yerde de türkiyeyi yönetenlerin profilini çizmiþsin. onlarýn çaresizlik içinde ne yaptýklarýný bilmeden. Neyin eðri neyin doðru olduðunu düþünmeden. Önerim bu yazýyý herkesin okumasý, okuduktan sonra da oturup kendi kendisini sorgulamalý bir iyice, sorgulamalý ki neye nereye doðru sürüklendiðimizi belki sezinleyebilir de, yurttaþ olmanýn bilincini kavramýþ olurlar. Yüreðine kalemine saðlýk. Kendine iyi bak. Taki Akkuþ




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yenilgi - Kazaným ve Yeniden Alevlendirilen Sosyalist Mücadele Üzerine Birkaç Satýr

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kültür Yozlaþmasý Gerçeðinde Türkiye
Çaðýn Manipülatörü Terör

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sus - II - [Þiir]
Sus - I - [Þiir]
Kýzýma [Þiir]
Yalnýzlýk Kimsesizlik Deðildir [Þiir]
Söz Vermiþtin Ýnanacaktým [Þiir]
Hâlâ Bitmedik Ýnadýna - VI [Þiir]
Hâlâ Bitmedik Ýnadýna - VII [Þiir]
Hâlâ Bitmedik Ýnadýna - V [Þiir]
Hâlâ Bitmedik Ýnadýna - IV [Þiir]
Ayný Zamandý [Þiir]


Nilüfer Aydur kimdir?

Ýçine hapsolduðumuz evrenin dýþýna hiç çýkamayacak olsak da, bizim iþimiz o evrenin duvarlarýný kemirmektir. Zira o duvarlar ruhumuzun besin ihtiyacýný karþýlar.

Etkilendiði Yazarlar:
Daha çok felsefi etkilerden söz edebilirim...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nilüfer Aydur, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.