..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tüm mutsuzluklar yokluktan deðil, çokluktan gelir. -Tolstoy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Popüler Kültür > Süleyman Karakaþ




5 Temmuz 2007
Bizimkilere Söylüyorum!  
Faydalý Gençler Yetiþtirmek O Kadar Kolay mý?

Süleyman Karakaþ


Bu günlerde neler düþünüyorum biliyor musunuz? Türkiye’nin genel manzarasýna baktýkça, saðlýklý düþünebilen, topluma ve insanlýða faydalý insanlarýn yetiþmesinin git gide imkansýz hale gelmeye baþladýðýný… Üstelik, misyonu ‘faydalý insan’ yetiþtirmek olan hizmet odaklarýnýn, amaçlarýnýn uzaðýna düþmeleri…


:BAHJ:
Bu günlerde neler düþünüyorum biliyor musunuz? Türkiye’nin genel manzarasýna baktýkça, saðlýklý düþünebilen, topluma ve insanlýða faydalý insanlarýn yetiþmesinin git gide imkansýz hale gelmeye baþladýðýný… Üstelik, misyonu ‘faydalý insan’ yetiþtirmek olan hizmet odaklarýnýn, amaçlarýnýn uzaðýna düþmeleri…

Türkiye toplumu olarak, önüne gelen her þeyin cýlkýný çýkaran, abartýlý bir gidiþatýmýz var. Büyük takýmlarýmýzdan biri veya milli takýmýmýz önemli bir maç mý yapýyor, “hurra!” bütün millet maça kilitleniyor. Þimdi de bir Cumhurbaþkaný seçilecek, alakalý alakasýz, olumlu olumsuz kýrk dereden su getirilerek gündem kilitleniyor. Þu kadar aydýr, bütün zamanlar, bu meseleye harcanýyor. Tamam önemli bir konu ama bu kadar da olmaz ki! Þüphesiz bu kadar abartýlmasýnda, çýkar çatýþmalarý baþ rolü oynuyor.

Neyse, demem o ki, haklý veya haksýz gerekçelerle saða sola savrulan bir kamuoyuna sahibiz. Benzer önemli olaylar elbette baþka ülkelerde de yaþanýr. Ama aklý baþýnda, az çok belirli bir seviyeyi yakalamýþ olgun toplumlarda, böyle sapan saçma savrulmalar yaþanmaz. Ülkeyi ilgilendiren meseleler, enine boyuna tartýþýlýr, hem de her önüne gelen tarafýndan deðil. Oralarda da toplum mühendisliði yapýp milleti yönlendirmeye çalýþan kesimler vardýr, hatta daha da yaygýn ve yerleþik olarak. Dünyayý istedikleri istikamete çekmeye çalýþan global güçler kimseyi boþ býrakmazlar. Bu da ayrý mesele.

Bizde nasýl oluyor? Adam hiçbir konuda uzman deðildir, alakasýz bir þekilde ün yapmýþtýr, tutar din konusunda toplumu yönlendirmeye kalkar. Bir baþkasý, din adamý hüviyetiyle çýkar ortaya, dinin temel direklerine saldýrýr! Dini kafasýna göre ‘modernize’ etmeye kalkar. Ve iþin ehli birileri çýkýp bunlara hadlerini bildiremez. Neden arkalarýnda bir organize güç göremezler, söyleyeceklerinin havada kalmasýndan çekinirler. Peki neden arkalarýnda Müslüman cemaatler yoktur? Düþünülmez…

Yani, þu toplum saðlýklý düþünemesin, geleceðini saðlam adýmlarla kurgulayamasýn diye, içeriden dýþarýdan her türlü yol denenmektedir. Geriye üç-beþ idealist genç mi kaldý, onlarý da internet sitelerindeki porno tuzaklarýna çekmek için her türlü yem kullanýlýr.

Ciddi bir konuyu mu araþtýrýyorsunuz, basýn ‘gogýl’a görün gününüzü! Her türlü; zehirli fikir, ödev sitesi görünümünde bilmem neler, mukaddesata saldýran, genç kafalarý iðdiþ eden, yazýlar fotoðraflar, görüntüler… Hoþ, ‘gogýl’ýn bunda bi kabahati yok, ne varsa onu gösteriyor. Ama -afedersiniz- onca pislik orda neden var? Bu tuzaklarý gençlerimize kimler kuruyor? Neden halkýmýzýn ve özellikle gençlerimizin her türlü ihtiyacýna cevap verecek siteler yapma iþi yeteri kadar önemsenmiyor? Vatan-millet-din bu kadar sahipsiz mi?

Her þeye raðmen bu halkýn içinden çýkýp millete ve dine hizmet etmek isteyenler, cemaatler, dernekler, vakýflar, sivil toplum kuruluþlarý, neden bu alanlarda yeteri kadar yatýrým yapmazlar? Neden tertemiz baþladýklarý yayýnlarýný, reklam adý altýndaki çirkinliklerle, þehvet akan fotolarla iþ tutarlar? Daha çok paramýz olsun da o zaman kendi idealimize uygun yayýn yaparýz diye mi düþünmektedirler? Yok, deðil. Çünkü bugün eskiye oranla çok daha fazla güçlüler. Oradan gelecek reklam paralarýna muhtaç deðiller. Gençlere örnek olmak konumunda olanlar, böyle mi örnek olacaklar? Milli ve manevi deðerlerine baðlý gençlik böyle mi yetiþtirilir?

Demek ki bu millete gelen zarar sadece düþmandan gelmiyor, beceriksiz, cahil veya tam tersi kültürlü/baþarýlý ama batýya karþý kompleksli hizmet erbabýndan da geliyor. Zaten en tehlikelisi de bu, uzun vadede. Ýdealist müslüman genç yetiþtiriyorum diye, batýlý kalýplara boðazýna kadar saplanmak! Kendi deðerleri doðrultusunda çaðdaþ bir dünya kurmak idealinin uzaðýna düþmüþ, olgun bir fikir çilesinden mahrum bir atýlým. Veya etrafýna toplanýlan bir lidere havale edilmiþ beyinler! Bir kiþi, mütefekkir olsa, hatta dinde müçtehid olsa, tek baþýna zamanýmýzýn bütün problemlerine çare üretemez. Bu gerçeði, bu iþin uzmanlarý da teslim ediyor.

Yanlýþ anlaþýlmasýn, burada tek bir gurubu veya sivil toplum örgütünü kastetmiyoruz. Benzer özellikleri taþýyan bütün yapýlanmalara iþaret ediyoruz. Bu söylediklerimizi biraz da öz eleþtiri/muhasebe baðlamýnda söylüyoruz. Biz de yýllardýr önde gelen hizmet odaklarýnda emek verdik, veriyoruz. Yani dýþardan deðil içeriden konuþuyoruz. Ayrýca kimseyle küs de deðiliz küskün de. Ama artýk bu muhasebeyi yapmanýn zamaný geldi ve geçiyor.

Bu günlerde, iþte bunlarý düþünüyorum. Ve öyle görünüyor ki düþünmeye de devam edeceðim…

Selametle kalýnýz...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Avrupalýlara ve Müslümanlara Sesleniþ
Baþkalarý Ýçin Yaþamak...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýnadýna Ruhani [Þiir]
Deli Ýþkencede [Deneme]
Ateist Profesörün Dönüþü [Ýnceleme]


Süleyman Karakaþ kimdir?

Tasavvufi konularda yazmaya çalýþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
M.Akif, N.Fazýl, Y.Emre, F.Gülen, S.Karakoç; Bediüzzaman


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Süleyman Karakaþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.