..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýçine koyabileceðin bir karanlýðýn olmadan, bir ýþýðýn olamaz. -Arlo Guthrie
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Söyleþi > M.NÝHAT MALKOÇ




15 Aralýk 2007
Köprübaþýlý Hayýrsever Ýþadamý: Abdullah Kanca  
M.NÝHAT MALKOÇ
Halk tarafýndan “üç günlük dünya” olarak ifade edilen yaþadýðýmýz bu âlemde sýnýrlý bir ömre sahibiz. Sayýlý günlerimizi artýrmak elimizde deðil. Fakat adýmýzý yaþatmak ve kalýcý kýlmak elimizdedir. Geride ne kadar eser býrakýrsanýz, adýnýz o kadar hafýzlara kazýnýr. Mevlana’nýn dediði gibi “Kamil odur ki; koya dünyada bir eser, / Eseri olmayanýn yerinde yeller eser…” Bu çerçevede geride hayýrla anýlacak bir isim ve eser býrakan Köprübaþýlý hayýrsever iþadamý Abdullah Kanca’yý anlatmak için böyle bir giriþe lüzum gördük.


:CDAH:
M.NÝHAT MALKOÇ

     Halk tarafýndan “üç günlük dünya” olarak ifade edilen yaþadýðýmýz bu âlemde sýnýrlý bir ömre sahibiz. Sayýlý günlerimizi artýrmak elimizde deðil. Fakat adýmýzý yaþatmak ve kalýcý kýlmak elimizdedir. Geride ne kadar eser býrakýrsanýz, adýnýz o kadar hafýzlara kazýnýr. Mevlana’nýn dediði gibi “Kamil odur ki; koya dünyada bir eser, / Eseri olmayanýn yerinde yeller eser…” Bu çerçevede geride hayýrla anýlacak bir isim ve eser býrakan Köprübaþýlý hayýrsever iþadamý Abdullah Kanca’yý anlatmak için böyle bir giriþe lüzum gördük.

     Otomotiv sektörünün duayenlerinden, son nefesine kadar ülkesine ve insanlara hizmet etmeyi þiar edinmiþ hayýrsever iþadamý ve sanayici Abdullah Kanca bundan bir sene evvel aramýzdan ayrýlmýþtý. Onu ölüm yýldönümünde rahmetle anýyoruz. Küçük bir atölyeyle iþe baþlayan ve modern fabrikalar kuran bu büyük yürek, milyon dolarlýk ihracatlarla ülke ekonomisine girdiler saðlamýþtýr; sürekli en çok vergi veren kiþiler listesinde yer almýþtýr.

     1933 yýlýnda Sürmene’de doðan, El Aletleri Dövme Çelik ve Makina San. A.Þ. Yönetim Kurulu Baþkaný Deðerli Sanayici Abdullah Kanca, 1954–1965 yýllarýnda Sürmene’de ticaretle uðraþtý. Yörede el iþçiliðiyle keser imalatý yapan ustalarýn ürettiði mallarý Ýstanbul’a göndererek pazarlýyordu. Bu keserlerin Türkiye genelinde daðýtýmýný ve satýþýný saðlýyordu. Bu hizmet, küçük esnafýn ürünlerini satmasýný kolaylaþtýrýyordu.

Kanca’nýn asýl amacý bu ustalarý tek çatý altýnda toplayýp onlarýn güç birliði içerisinde çalýþýp üretmesini saðlamaktý. Fakat bölge insanýnýn “azýcýk aþým aðrýsýz baþým” anlayýþý yüzünden bunu gerçekleþtiremedi. O da dört demirci ustasýyla Ýstanbul’a gitti. Topkapý’da küçük bir atölye kiraladý. 1966 yýlýnda Ýstanbul Topkapý’da çekiç, keser imalatýna baþladý. Daha sonra mobilyacýlara iþkence aleti denen malzemeyi ürettiler. Ardýndan tesviyeci mengenesi imalatýna baþladýlar. 1978’de otomotiv yan sanayisine girdiler. Bir parçayla baþlayan serüven þimdi bin parçayla devam ediyor. Ýþin bu noktalara geleceði akýllarýndan bile geçmiyordu. Bugün Türkiye’nin ve dünyanýn en büyük otomotiv firmalarýna parça üretiyorlar.

Merhum Abdullah Kanca, uzun yýllar otomotiv yan sanayi kuruluþlarý birliklerinden TAYSAD, TOSB gibi oluþumlarda yönetim kurulu üyeliklerinden baþkanlýða kadar deðiþik kademelerde çalýþtý. Kanca’nýn iþ yaþantýsýndaki en büyük prensibi dürüstlük ve sadakatti. Sonuçta zarar edecek olsa da verdiði sözde daima dururdu, hiçbir zaman tutamayacaðý sözler vermezdi. Daima açýk, þeffaf ve güvenilir bir patron portresi çizmiþtir. Gerçi o kendini patron bile saymazdý. Ýþe iþçilerden evvel gelir, onlardan sonra giderdi. O, ticaretin çirkef yanýnda olmadý hiçbir zaman. Ýþçilerine patron gibi deðil, bir aile babasý gibi davrandý. Onlarýn meselelerini kendi meselesi bildi. Sýkýntýsý olanlarýn sýkýntýlarýný büyümeden bertaraf etti. Ailesinden çaldýðý zamaný iþçilerine ayýrdý. Korkuya deðil, sevgiye dayalý bir otorite tesis etti. Peygamber Efendimizin “Çalýþanýn hakkýný alnýnýn teri kurumadan veriniz” ölçüsünü kendisine þiar edindi. Böyle davrandýðý için de çalýþanlarýnýn sevgi ve güvenini kazandý.

Merhum Kanca’nýn iþ ahlaký ahilik teþkilatýnýn iþ ahlakýyla birebir örtüþürdü. O, týpký ahiler gibi müþteriyi kandýrmayý insanlýða ters bir anlayýþ olarak görüyor, bu çirkin davranýþtan uzak duruyordu. Gerçi otomotiv sektörünün en iyileriyle çalýþanlarýn kaliteden ödün vermesi, iþlerinin bitmesi demekti. Fakat onun çalýþma ahlaký böyle davranmasýný gerektiriyordu. Aileden almýþtý ticaret ahlakýný. Zira ailesi de küçük de olsa ticaretle uðraþýrdý.

Onun ilkelerinden biri de kazandýkça hayýr yapmaktý. Onun kapýsýndan boþ dönen ihtiyaçlý olmamýþtýr. Ülkesinden kazandýklarýný ülkeye yatýrmak ona haz veriyordu. Bu baðlamda Sürmene’de KTÜ Abdullah Kanca Meslek Yüksekokulu inþaatýna baþladý. Bu okulda yetiþecek gençler ülkemizin tersanecilik alanýnda eksik olan kalifiye eleman ihtiyacýný karþýlayacaktýr. Çamburnu’nda kurulmakta olan tersaneye donanýmlý elemanlar yetiþtirecektir. Bitmek tükenmek bilmeyen enerjisiyle ülkesi için çalýþan ve hayýrda yarýþan bu vakýf insaný, sýnýrlý kelimelerle anlatmak muhâldir. Köprübaþý’nýn gururuydu o… Allah rahmet eylesin.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn söyleþi kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gazeteci Nevzat Yýlmaz"la Pazar Sohbeti

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Okul ve Hapishane
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.