..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Hala çevrende bulabileceğin güzellikleri bir düşün ve mutlu ol. -Anne Frank
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Din > Hasan Hüsnü Güner




29 Ocak 2008
İncillerin İçindekiler  
Hasan Hüsnü Güner
"İnciller Üzerine Yazılanlar" başlıklı, bu konudaki ilk makalemde İnciller hakkında Hıristiyan dünyasındaki bazı araştırıcıların araştırmalarından kısaca bahsetmiştim. Şimdi ise, İncillerin içerisinde yer alan, birbirleriyle tutarsız ifadeleri yazacağım.


:CJGH:
"İnciller Üzerine Yazılanlar" başlıklı, bu konudaki ilk makalemde İnciller hakkında Hıristiyan dünyasındaki bazı araştırıcıların araştırmalarından kısaca bahsetmiştim. Şimdi ise, İncillerin içerisinde yer alan, birbirleriyle tutarsız ifadeleri yazacağım.

Bu yazımın gecikmesinden dolayı tüm okurlardan özür dilemekle birlikte, okurların bana hak vereceklerini de ümit ediyorum. Çünkü, böyle bir yazının yazılması için Matta, Markos, Luka ve Yuhanna adlı İncillerin okunması, en azından bir Hıristiyan görevliyle konuşulması ve Hıristiyanlık hakkında bazı bilgilerin edinilmesi gerekiyordu. Bunların hepsini tamamlamış bulunuyorum. Hıristiyanlıkla ilgili bazı meseleleri sormak üzere Konya'da bulunan kiliseye iki defa gittim ve orada bulunan (ismini veremeyeceğim) bir görevli beyle görüştüm. Bu açıklamalardan sonra yazımızın asıl konusuna dönelim.

Eğer, Hıristiyanların inancına göre bu zamanda kabul görülen İnciller kutsal bir metin ise, yani Allah'ın gönderdiği bir kitapsa içerisinde çelişkili ifadeler bulunan cümlelerin olmaması gerekir. Bir cümlede farklı, diğer cümlede ise daha farklı bir bilgi veriliyorsa buna nasıl ilahî bir metin diyeceğiz? Mesela; Matta, Markos ve Luka İncillerine göre Hz. İsa (A.S)'nın peygamberlik süresi bir yıl, Yuhanna inciline göre ise iki yıldan fazladır.

Hz İsa (A.S)’nın soy kütüğü ile ilgili verilen bilgilerde de İnciller içerisinde farklılıklar görülmektedir. Hz. Davud (A.S.)’dan Hz. İsa (A.S)’ya kadar geçen kuşakların sayısı Luka'ya göre kırk iken, Matta'ya göre yirmi altıdır. Yine Matta incilinde Hz. İsa (A.S) ile Hz. İbrahim (A.S) arasında kırk kuşak geçtiği yazılıyken, Luka bunun elli beş olduğunu söyler.

İnciller içerisinde Hz. İsa (A.S)’nın sıfatları hakkında bile tutarlı bilgiler yoktur. Mesela, bazı yerlerde Hz İsa (A.S) için "Tanrı'nın oğlu" veya "Rab" gibi uluhiyyet isnad edici ifadeler kullanılırken, aynı zamanda başka yerlerde "Davudoğlu, Ademoğlu, İnsanoğlu, Yusuf'un oğlu" gibi şeceresini de bildiren ifadeler yer alır. Bir kişi nasıl olur da, hem insanoğlu hem de (haşa) Allah'ın oğlu olur!

Hıristiyanlığa göre Hz. İsa (A.S) çarmıha gerileceği sırada, “Allah’ım! Allah’ım! Beni neden terk ettin!” diye Allah’a yalvarmıştır. Bu söz “Tanrı İsa”nın ise, onun Tanrı olduğu halde, kendini koruyamadığı anlaşılıyor. “Peygamber İsa”nın sözü ise, onun Allah’ı hakkıyla tanıyamadığı anlaşılıyor. Çünkü bir peygamber böyle bir söz diyemez.

Bu yazılan bilgiler her hıristiyanın doğruluğundan şüphe etmediği ve kutsal kitap olarak kabul ettiği Matta, Markos, Luka ve Yuhanna İncillerinden alınmıştır. Başka çeşit İnciller de bulunmakla birlikte, hıristiyanlar bunları kabul ettiği için sadece oradaki bilgileri kaynak edindim. Bir sonraki makalemde yine İnciller içerisindeki çelişkili ifadeleri maddeler halinde yazacağım.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın din kümesinde bulunan diğer yazıları...
İnciller ve Çelişkiler
İnciller Üzerine Yazılanlar

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Kompozisyon Türleri
Türkülerimiz
Kürt Dosyası
Avrupa'dan Sahneler
Irak Dosyası

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Serdengeçti'den Gülünç Hakikatler [Deneme]
Dilimizle Yaşamak [Eleştiri]


Hasan Hüsnü Güner kimdir?

Born in 1986. . Türk Dili ve Edebiyatı. .

Etkilendiği Yazarlar:
Osman Yüksel Serdengeçti, Mehmed Niyazi, Abdurrahman Dilipak ve Emine Şenlikoğlu


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Hasan Hüsnü Güner, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.