..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hata! Klavye baðlý deðil. Devam etmek için F11'e basýn...
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > ercanharmancý




11 Nisan 2008
Önce Evlerimizvardý Þimdi Odalarýmýz Var  
ercanharmancý
Aile içi sorunlarýna her platformda çözüm yollarýnýn arandýðý bir çaðda yaþýyoruz.Ýçimden aile var mý ki de sorunlarýný tartýþýyoruz demek geliyor...


:AIFB:
Evet, ideal aile yani diðer tabirle olmasý gereken ailedir. Aile kavramý insanlarýn en çok deðerli gördüðü bir kavramdýr. Aile kavramý sadece ülkemizde mi deðerlidir elbette hayýr. Ýnsanlýktan nasip almýþ tüm dinler ve milletler için aile önemli ve önceliklidir. Ýdeal aile nasýl olur nasýl olmalýdýr sorusuna kesin net cevaplar verilebilinir mi bilmiyorum ya da ben verilemeyeceðine inanýyorum diyeyim. Sorun yaþamayan aile yoktur. Muhammed ‘in A.S hayatýnda dahi aile sorunlarý olmuþtur.
Ýnsanlýðýn en büyük sorunu mükemmelleþme, en mükemmeli isteme sorunudur. Ýnsan ister aile, ister birey isterse de toplumsal hayat içerisinde mükemmel olamaz. Deneyen Allah’týr ve dilediði gibi dener. Aile kime göre þekillenmeli anneye, babaya ya da çocuklara sonunda kime göre þekillenirse þekillensin herkes kendine göre ideallik arayacaktýr ailesinde. Kýsacasý ideal aile deðil neye göre ve kime göre ideal aile sorgulanmalýdýr.
Aile içi iletiþimde kullanýlan temel kavramlardan biride sevmek kavramýdýr. Ýnsanlar birbirlerin severlerse aile içi iletiþim mükemmel olunacaðýna inanýlýr. Pesimist-kötü düþünen- deðilim ama sevgi kavramý konusunda sorunlarým var. Ýnsanlar iþlerine gelince deli gibi seviyorlar ama iþlerine gelmeyince de bir dakika önceki sevgilerinden vazgeçebiliyorlar. Sevgi ne menem þeydir ki bir anda oluþur bir anda kayboluverir. Sevgi güneþ midir yoksa saman alevi mi? Sevgi dile getirilir, hemen hemen her durumda. Dile getirilen en iyi sevginin nitelemesi ise delilikle yapýlýr. Ýþler iyi gitmediðinde bir mihnetle karþýlýksýz sevildiði söylenir. Karþýlýksýz verebilme gücü ise sadece Rabbe aittir. Rabbimiz akýllanmamýz yönünde telkinlerde bulunurken bizler deli olur çöllerde Leyla’nýn peþinde Mevla ararýz. Karþýlýksýz sevebileceðiniz tek varlýk Rabbinizdir. Bir tek ondan gelene sabredilir. Tek sorgulayamadýðýnýzda Rabbimizdir. Rabbinizi de sorgulamaya baþlamýþsanýz. Ne aile düzeni kalýr ne de toplum. Aile hayatýmýz bir stratejinin mi ürünüdür yoksa takdir edilmiþ bir denenme midir?
Deðer vermek iþte bu karþýlýksýz olmaz. Deðer verirlerse deðer veririm kim olursa olsun. Ailede ki toplumda ki sorunlarý sevgiyle açýklamak su üzerine yazý yazmak gibi olacaktýr. Kimse kimseye ben seni sevmiyorum deme cesaretini gösteremediðinden herkes bir birini seviyor söylediklerine göre de karþýlýksýz. Sevgiyi göremezsiniz yeri kalptedir. Ýfadesi ise imkânsýz. Evet, kimse kimseyi sevmek zorunda deðil hatta bu sevgi biliriz ki zorla olacak þeyde deðil. Ýster aile ister toplum hayatýnda olsun diyeceðim bana deðer verene bende deðer veririm. Aile birbirini seven bireylerin kurduðu bir þirket deðildir bireyler kar zarar hesabý yapýlmamalýdýr. Belki rabbiniz eþinize izin vermiþtir izinlidir sizi denemesi için. Kim bilir Züleyha da izinlidir Musa’nýn kardeþleri de. Dünya imtihan dünyasýdýr tek denemeye yetkili de Rabbimiz. Bazen dayanamýyoruz soruveriyoruz “gemiyi niçin deldin be adam“ diye. Gemiyi delen Rabbimden izinliyim deyiverince ama neden demez artýk Musa. Þairin dile getirdiði gibi “Sakýn kader deme. Kaderin üstünde bir kader vardýr...
Hiç kimse önceden kimle yuva kuracaðýna dair bir form doldurmadý. Bilseydim senle evlenmezdim diyenler bilmiyor ki sanki evlenmeme gibi bir þansý var O ol der ve her þey ama her þey oluverir. Hasýlý kendi istediklerimizi paranteze alýp geriye rabbin istedikleri kalýnca eviniz cennet çocuklarýnýz o cennetin kuþlarý olur.
Günümüzde aile sorunu yok aslýnda diyeceðim inanmayacaksýnýz. Aile sorunu olabilmesi için öncelikle aile olmalýdýr. Önceden ailesi olanlarýn evleri vardý ama artýk insanlarýn evleri deðil odalarý var. Evlerimiz birbirlerini tanýyanlarýn kaldýðý oteller gibi. Ve insanlar denenmeden bihaber mutlu aile nasýl olunur stratejileriyle meþguller. Mutsuzluklar insanlardan kaynaklanmýyor yani o da sen gibi aciz ve çaresiz mutsuzluðumuz “Tanrým beni neden böyle deniyorsun? Neden ben… “ hezeyanlarý Evet, cevabý basit O dilediði gibi dener. Hayr da ondandýr þerr de.
Aile içi sorun olarak gördükleriniz beklide sizin belanýz –imtihanýnýz-Hayatýmýzda hep denenmeler olacak bazen hoþunuza giden bazense gitmeyen, bazen toplumsal bazen bireysel bazen de ailevi sizi deneyeni tanýdýðýnýz da tebessüm edecek ve arifin sözleri dökülecek dudaklarýnýzdan“Hak þerleri hayr eyler. Zannetme ki gayr eyler. Mevla görelim neyler. Neylerse güzel eyler

Bilgi Aktivasyon Uzmaný
Ercan HARMANCI



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kýyamam Sana Turuncu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sen Kalbimdeyken [Þiir]
Tamam Söz [Þiir]
Siyah Lale [Þiir]
Siyah Lale ve Adam [Öykü]
Okul Çantasý [Öykü]
Sen ve Siz [Öykü]


ercanharmancý kimdir?

Ercan HARMANCI . Öðrencilerine öðrettiklerinden çok öðrencilerinden öðrendikleriyle ayakta duran biriyim. Öðrenmenin dünyanýn evrensel tek eðlencesi olduðuna inanan ve gözünün açýldýðý ilk günden buyana bu eðlencenin tadýný çýkaran biriyim.

Etkilendiði Yazarlar:
Aforizma/Kýsa öykü


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ercanharmancý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.